Šta je novo?

Cene nekretnina

Гледам цене злата, и на Gold Price а и код златара које имају цене на сајту. Буквално се цене ажурирају из сата у сат. За последњих 10 дана 10% горе.
Мислим да је са растом цена некретнина завршено, на глобалном нивоу, јер већ дуже имам утисак да су те две ствари повезане обрнуто пропорционално- нису баш сасвим у контра фази, постоји фазни помак, али може се уочити образац.

Ja se sećam jedne devojke koja je prodavala u Vojvode Vlahovića, kaže držaću oglas još par nedelja, pa ako se ne proda, dižem za 10k.

Ima tu nekog rezona, meni neuhvatljivog, ali prisutan je kod dosta prodavaca.
Ima ljudi koji gledaju filter od do, sto je glupo.
Npr rodjaci izdavali stan u centru 500e i nikog nema danima i sve kao dolazim pa ne dodju.
Stavili su 600e istog dana dve zene javile, ozbiljne su, sto pre zele da vide. Zakljucak, ne koristite filter od, nego samo do.

Koliko bese ROI, jedno 40 godina :D Ovi sto su panicno kupovali misleci da ce da se obogate na renti neveruju :)
Ja poznajem nekih 7-8 porodica koji su u poslednjih nekoliko godina kupili jedan ili vise stanova,uključujući i mene.Takodje su svi vlasnici 2+ nekretnine i moram ti reci da niko od njih ne ocekuje da ce da se obogati od rente ili Rusa,svi hoce samo neki pasivan prihod i racunaju da ce im se vrednost stanova odrzati ili malo porasti vremenom u realnoj vrednosti.Neki imaju stare stanare,neki su izdali Rusima.Ali od svega je meni interesantna zelja ogromnog broja ljudi da nekome ko je nesto stekao i zivi bolje od proseka krene nizbrdo.Mislim da bi veci fokus trebao da im bude neko nase zajednicko dobro, na tome gde i kako se gradi,kako se unistava svaka zelena površina,losa infrastruktura,itd.Samim tim ce i njima zivot biti kvalitetniji,bolji i bice vise zadovoljni istim.Hocu reci,treba raditi na sebi i tome kako da unapredis sebe,svoju porodicu,a ne da se radujes tome kako ce nekom biti manja renta,jer ce tad tebi biti jos gore nego nekome ko ima nekoliko stanova u vlasnistvu.Bilo bi super kad bi svaka porodica sa prosečnim primanjima u našoj zemlji mogla da priusti sebi kupovinu nekretnine prema svojim zeljama i da joj to nije opterecenje.Mislm da bi tad bili svi srecniji i zadovoljniji kao narod.Kao bitan detalj je održavanje stambenih zgrada i pripadajuće parcele,pogotovo starogradnje iz otkupa i tu u budućnosti vidim ozbiljan problem.A sto se tice cena,mislim da one nominalno nikad nece biti nize,sta god mislili i sta god da nam smeta u ovom našem gradu,on je broj 1 u ovom regionu,to je bio i to ce ostati sa nekim trenutnim usponima i padovima.
Nemoj molim te da shvatis da je ovo licno jer je odgovor na tvoj post,samo je neko moje viđenje cele situacije

Ja poznajem nekih 7-8 porodica koji su u poslednjih nekoliko godina kupili jedan ili vise stanova,uključujući i mene.Takodje su svi vlasnici 2+ nekretnine i moram ti reci da niko od njih ne ocekuje da ce da se obogati od rente ili Rusa,svi hoce samo neki pasivan prihod i racunaju da ce im se vrednost stanova odrzati ili malo porasti vremenom u realnoj vrednosti.
To je drugo, kada je kupovano da se ocuva koliko toliko vrednost novca (jer bolje nisu znali/umeli/hteli .. uopste nije bitno). Pricao sam o skroz drugoj kategoriji ljudi koji su kupovali panicno i ulazili u kredite/pozajmice misleci da ce cena rente da ide samo gore te da ce renta da odplacuje stan a pri tome uopste nisu u tom poslu. Na zalost znam dosta ljudi iz ove druge kategorije koji sada imaju ne male mesecne troskove na stanovima koje su pokupovali.

Kao bitan detalj je održavanje stambenih zgrada i pripadajuće parcele,pogotovo starogradnje iz otkupa i tu u budućnosti vidim ozbiljan problem.
I sada je problem. Ovakvo stanje je neodrzivo i hitno ce morati nesto da se menja u zakonu o stanovanju.

A sto se tice cena,mislim da one nominalno nikad nece biti nize,sta god mislili i sta god da nam smeta u ovom našem gradu,on je broj 1 u ovom regionu,to je bio i to ce ostati sa nekim trenutnim usponima i padovima.
Pa nece biti nize, mogu samo neko vreme da stoje tu gde jesu i posle da idu gore. Scenariuo u kome cene stanova idu na nize ukljucuje ozbiljnu krizu sto napolju sto kod nas ali ono sto se u tom scenariju cesto stavlja u zapecak je da ce ponuda da bude nikakva (ako je sada ocajna mozes misliti kakva bi bila tada). U pad cena nekretnina se ne treba kladiti.

Nemoj molim te da shvatis da je ovo licno jer je odgovor na tvoj post,samo je neko moje viđenje cele situacije
Opusteno, nisam te pogresno shvatio :)

Poslednja izmena:
Ali moja plata na kraju i usreci vise od 30 porodica jer se trosi u zemlji (90% nje, oduzmimo odmore na koje ode nekih 10% u proseky godisnje).
Pored moje plate tu je jos nekoliko puta veca cifra u platama koje primaju zaposleni u firmi, koja je tu jer sam ja uspostavio saradnju sa njima.
Pa onda nefinansijski momenat gde sam aktivan clan zajednice, glasam, idem na proteste, doniram lobiram, vaspitavam, pomazem familiji, prijateljima i okolini,itd. kao i svako od nas sto je jos uvek ovde.

Sa druge strane mogu otici u SF za 3 puta vece pare jer ‘mi treba uredjen sistem’ ili sta god da smislim da sam sebi opravdam to, slati familiji nesto kinte i da se tu moj doprinos zavrsava (kao za 95% gastosa). Eventualno kupim koji stan u otadzbini da vam jos malo dignem cene. To je scenario koji je po tebi bolji za nas sve i na koji treba ljude podsticati.

Niko ne kaze da je sistem lep i da je sve super, upravo i govorim da je za poboljsanje sistema potrebno da ljudi rade na njemu a ne beze iz istog. Bas bi uspesni protesti bili da nam je jos laksa emigracija kao npr. Bugarskoj oko koje je i pocela rasprava.
Da nije Tito dogovorio izvoz radne snage na Zapad, imao bi revoluciju zbog nezaposlenosti.

Da nisu ljudi masovno emigrirali devedesetih, možda bi Sloba otišao sa vlasti 1998.

Emigracija jeste linija manjeg otpora, meni je to uvek bilo jasno.

Mada, naravno, razumem da ljudi gledaju šta im je lakše. Nikog ne osuđujem što je otišao, potpuno to razumem.

Međutim, kad celo društvo krene linijom manjeg otpora- ode sloboda.

To je drugo, kada je kupovano da se ocuva koliko toliko vrednost novca (jer bolje nisu znali/umeli/hteli .. uopste nije bitno). Pricao sam o skroz drugoj kategoriji ljudi koji su kupovali panicno i ulazili u kredite/pozajmice misleci da ce cena rente da ide samo gore te da ce renta da odplacuje stan a pri tome uopste nisu u tom poslu. Na zalost znam dosta ljudi iz ove druge kategorije koji sada imaju ne male mesecne troskove na stanovima koje su pokupovali
Kupovina i ulazak u kredit sa idejom da ce ti renta pokriti ratu+sve ostale troškove koje mnogi zanemaruju ni meni nije jasna i kosi se sa nekim mojim razmisljanjem.Ali sam kod kredita misljenja da ga treba uzeti cim imas mogućnosti ako tako resavas svoje stambeno pitanje tj. kupujes prvi stan.Mislim da prvi stan nikad nije skup i tu ne treba kalkulisati.
Spomenuo si nesto sto cesto cujem na mnogim mestima poput onoga ima X desetina ili stotina hiljada eura,bolje da je uložio u akcije-index nego u stan 3000-4000 m2.To je svakako licna odluka,sta ko dozvoljava kao neku sigurnost,nije samo sto veca dobit u pitanju.Govorim to iz nekog mog mikro okruženja gde nismo kriminalci,lopovi ili da primamo mito,ali smo vremenom uspeli da kapitalizujemo neku zaradu.

Spomenuo si nesto sto cesto cujem na mnogim mestima poput onoga ima X desetina ili stotina hiljada eura,bolje da je uložio u akcije-index nego u stan 3000-4000 m2.To je svakako licna odluka,sta ko dozvoljava kao neku sigurnost,nije samo sto veca dobit u pitanju.Govorim to iz nekog mog mikro okruženja gde nismo kriminalci,lopovi ili da primamo mito,ali smo vremenom uspeli da kapitalizujemo neku zaradu.
Pazi .. kad imas dovoljno da pokrijes ceo stan onda je stvarno licna odluka kako ces da ulozis novac. Ako ulazes u ciglu sa nadom da ce cena da raste onda je to klasicna spekulacija, ako ces da ga izdajes pritom onda je investicija + spekulacija. Problem nastaje kada nemas dovoljno sredstava da ulozis a jake su rente pa mislis da ces rentom da pokrijes ratu kredita a ne racunas na mrtvi period, pad cena rente, tekuce odrzavanje ... E takvih je bilo dosta, ovi drugi sto su spekulisali/investirali na 100% nisu zanimljivi :)

Pa nece biti nize, mogu samo neko vreme da stoje tu gde jesu i posle da idu gore. Scenariuo u kome cene stanova idu na nize ukljucuje ozbiljnu krizu sto napolju sto kod nas ali ono sto se u tom scenariju cesto stavlja u zapecak je da ce ponuda da bude nikakva (ako je sada ocajna mozes misliti kakva bi bila tada). U pad cena nekretnina se ne treba kladiti.

U mnogim postovima gore se spominje da je na tržištu poplava prizemlja, potkrovlja i APP stanova, što je tačno.
Ako se stavi cena po strani, šta je potrebno da se desi da se oporavi ponuda, starogradnje recimo (da dodje na nivo 2021-23, dakle veliki izbor različitih struktura, stanja)? Ili drugim rečima, ako je prodajna cena na istorijskom maksimumu, zašto se ljudi ne odlučuju na prodaju kao u pomenutom periodu?

Гледам цене злата, и на Gold Price а и код златара које имају цене на сајту. Буквално се цене ажурирају из сата у сат. За последњих 10 дана 10% горе.
Мислим да је са растом цена некретнина завршено, на глобалном нивоу, јер већ дуже имам утисак да су те две ствари повезане обрнуто пропорционално- нису баш сасвим у контра фази, постоји фазни помак, али може се уочити образац.
Evo pisem-pamtim.
ĐUMBAVI kaže STOP

Da nije Tito dogovorio izvoz radne snage na Zapad, imao bi revoluciju zbog nezaposlenosti.

Da nisu ljudi masovno emigrirali devedesetih, možda bi Sloba otišao sa vlasti 1998.

Mada, naravno, razumem da ljudi gledaju šta im je lakše. Nikog ne osuđujem što je otišao, potpuno to razumem.

Tako nekako, samo si imao i emigraciju 2000ih što je donekle dovelo da sada imamo malu nezaposlenost, pogotovo u doba SEK-e. Naravno da je bolje po zemlju da zadržava (i eventualno uvećava) svoju populaciju ali ponekad ima i koristi kada neko ode. Prvo ode da se ovde ne bi ubio od depresije ili nečega drugog (npr razbiju ti vilicu ćerci i napadače proglase herojima, dobar deo naroda to podržava), drugo ode da bi imao bolje uslove i prehranio porodicu (npr šalje novca više nazad porodici nego što bi ovde zaradjivao), treće ko ne ode zbog prehranjivanja ukoliko je sposoban ode da se usavrši ako ne može ovde (ne znamo kada će doći drugi Tesla, Pupin, Jokić, neki novi doktor, ekonomista...) i tu potencijalno imamo samo benefit ako se vrati usavršen, zatim zdravstveni problemi koje ne može da reši ovde pa mora tamo...), onda koristi zdravstvo i pomoć te druge države, a ne naše tipa na socijali i ne radi nigde ili još gore zaposlen, a ne zna gde mu je firma, čist trošak.

Država treba da radi na zadržavanju svojih stanovnika, a ne na zaključavanju i nadi da će nam drugi zatvoriti granice (totalno pogrešan pristup). To je mač sa dve oštrice. Sa jedne strane imaš bunt stanovništva i "nek sve propadne kada za bolje nismo" sa druge strane potencijalni pritisak za poboljšanje sistema. Nisu svi IT sa platom od 5k+ pa da mogu da stvore svoj mikrosvet i ne zavise od državnog zdravstva, institucija, ekonomije... i da kalkulišu šta će i kako će. Takodje ova vlast se očigledno dodvorava penzionerima, mladima retko, što je i razlog protesta.

U mnogim postovima gore se spominje da je na tržištu poplava prizemlja, potkrovlja i APP stanova, što je tačno.
Ako se stavi cena po strani, šta je potrebno da se desi da se oporavi ponuda, starogradnje recimo (da dodje na nivo 2021-23, dakle veliki izbor različitih struktura, stanja)? Ili drugim rečima, ako je prodajna cena na istorijskom maksimumu, zašto se ljudi ne odlučuju na prodaju kao u pomenutom periodu?

Većina prodavaca su takođe i kupci, ako nemaju dobru opciju za kupovinu, nemaju razloga ni da prodaju.

Te 2021 2023 su ti mnogi ovde govorili da cekaš i da puca balon.
Hmmm...ko kaže da je prodaja u max ?
Cena pasti neče kakva god da je prodaja.....a koliko ja znam...sad je cena 10% veća spram 2024. Govorim o cenovnom rangu od 2000-3000 evra

Pazi .. kad imas dovoljno da pokrijes ceo stan onda je stvarno licna odluka kako ces da ulozis novac. Ako ulazes u ciglu sa nadom da ce cena da raste onda je to klasicna spekulacija, ako ces da ga izdajes pritom onda je investicija + spekulacija. Problem nastaje kada nemas dovoljno sredstava da ulozis a jake su rente pa mislis da ces rentom da pokrijes ratu kredita a ne racunas na mrtvi period, pad cena rente, tekuce odrzavanje ... E takvih je bilo dosta, ovi drugi sto su spekulisali/investirali na 100% nisu zanimljivi :)
U pravu si.
To da se uzdaš da ćeš rentom da se završi posao..to je toliki promašaj i glupost.

Slazem se, ali nije se ni pricalo o interesu i osudi pojedinaca, vec o onome sta kolektiv treba da (de)stimulise.

U situaciji gde broj stanovnika raste brze od dostupnih radnih mesta, i nije losa ideja stimulisati emigraciju.

Kada je situacija obrnuta, a kod nas sada jeste, to treba destimulisati.

U nekom idealnom svetu, nezaposlenom bi bilo lakse da emigrira nego zaposlenom, ali danas inamo situaciju da je to prakticno obrnuto.

Zato mislim da bi u ovakvim uslovima, emigracija za sve trebalo da bude teska taman onoliko da razdvoji ozbiljno resene i ugrozene od ostalih.

Nijh 10 tuku ceo stadion...i NIŠTA

Zato sto ocekuju da ce cena dalje da raste a cuvanje praznog stana jos uvek nije neki veci trosak ako nije opterecen kreditom. Dakle svi koji su kupovali spekulativno da parkiraju novac (otuda i dosta kes kupovina) a pri tome nisu optereceni nekim rashodima su generalno solidno stojeci pa tih ~100e mesecno za infostan im nije problem ako cena njihovog stana raste 5-10% godisnje sto opravdava spekulaciju (ako pride izdaju taj stan trenutno su na cistom dobitku)

Zato što 90% ljudi radi za hranu+ komunalije+ 100e štednje. Nemaju uštedjevinu veću od 2000e, nemaju mogućnost da podignu kredit a i da imaju plaše se. Njima je trenutno tržište van domašaja i povukli su se iz prodaje i odložili kupovinu. Tome je doprinela naravno ova bolesna inflacija i porast cena od 5-10% svakih 6 meseci. Što je skuplje to će biti manja ponuda. Nesigurnost na max.
Plus stanje u zemlji oko protesta a svašta se priča na TVu.
Šta dovodi do bolje ponude?
Prvo mora da padne inflacija. Drugo da krene kriza ili da se poveća standard i priuštivost kupovanja stanova. Treće, da se smiri politička situacija u zemlji. Iako statistike kažu da su stanovi u odnosu na zaradu nikad jeftiniji to baš u praksi i nije tako. Veći deo su pojeli troškovi života koji rapidno rastu. Mislim na obične ljude.

Poslednja izmena:
U nekom idealnom svetu, nezaposlenom bi bilo lakse da emigrira nego zaposlenom, ali danas inamo situaciju da je to prakticno obrnuto.

Zato mislim da bi u ovakvim uslovima, emigracija za sve trebalo da bude teska taman onoliko da razdvoji ozbiljno resene i ugrozene od ostalih.
Nije svaka emigracija ista. Neko ko je nezaposlen cinjenicno ima tezi put jer mora sve sam, potrebno je da nauci jezik da bi se kvalifikovao za odgovarajuci radnu vizu, a mora i da ustedi neka sredstva da bi imao od cega da zivi dok se ne snadje u novoj zemlji.

Sa druge strane, neko ko radi u korporaciji ima relocation package, gde ne mora nista da radi, firma snosi sve troskove preseljenja, plus cesto dobija corproate housing prvih 3 do 6 meseci. Takodje, ovi expati ne moraju da govore lokalni jezik, a ako ipak zele da nauce opet im firma placa obuku. Medjutim, ovo je tek pocetak. Ono sto sam cuo od kolega iz USA vezano za relocation je "next level", recimo njima firma asistira prilikom prodaje ili kupovine kuce, snosi sve out of pocket troskove poput agenta, notara, itd., placa deci vrtic i slicno. Pa pod takvim uslovima, nema ko ne bi emigrirao.

Zato što 90% ljudi radi za hranu+ komunalije+ 100e štednje. Nemaju uštedjevinu veću od 2000e, nemaju mogućnost da podignu kredit a i da imaju plaše se. Njima je trenutno tržište van domašaja i povukli su se iz prodaje i odložili kupovinu. Tome je doprinela naravno ova bolesna inflacija i porast cena od 5-10% svakih 6 meseci. Što je skuplje to će biti manja ponuda. Nesigurnost na max.
Plus stanje u zemlji oko protesta a svašta se priča na TVu.
Šta dovodi do bolje ponude?
Prvo mora da padne inflacija. Drugo da krene kriza ili da se poveća standard i priuštivost kupovanja stanova. Treće, da se smiri politička situacija u zemlji. Iako statistike kažu da su stanovi u odnosu na zaradu nikad jeftiniji to baš u praksi i nije tako. Veći deo su pojeli troškovi života koji rapidno rastu. Mislim na obične ljude.
U pravu si da "obični" ljudi ne mogu danas da priušte stan (uprkos statistikama da su stanovi priuštiviji u odnosu na platu u proteklih 15 godina), ali potrošnja od plate ne ide samo na hranu i komunalije, to nije tačno. Gledam danas decu u školskom dvorištu ispred stana, veliki odmor, svi jedu sendvice, palacinke, neke fast foodove...u moje vreme se uzina donosila od kuce. Okolo svi kafici puni, ok nisu to neki astronomski iznosi ali vecina mladih ljudi ne trepne da potrosi 400 dinara na kafu. Ranije nije postojao Instagram pa nisi ni znao gde ljudi koji ti nisu prijatelji ili makar bliski poznanici idu na odmor, sada vidim slike nekih ljudi za koje znam da su potpuno prosecnih primanja, to je neki resort u Tunisu, cela porodica all inclusive. Tako da, tacno je da su stanovi i dalje van domasaja vecine, ali srednja klasa ima daleko vide opcija i mnogo toga je dostupnije nego sto je bilo pre 15, 20 ili 30 godina. Ne vidim neku apokalipsu u najavi, tim pre sto veliki broj te srednje klase ni nema sansu da svojim sredstvima dodje do stana, neki zive u multigeneracijskim zajednicama, a neki cekaju rasplet na porodicnom nivou ne bi li dobili neku kintu za ucesce i tako uopste usli u pricu da mogu makar i da razmisljaju o stanu.

Upravo izašla ova reklama za apartmane na obali Crnog mora. Plaćanje na rate bez kamate. I posle kažu da nema opcija da se lepo živi za male pare.

Prilozi

• Screenshot_20250910_161110_Instagram.jpg
    Screenshot_20250910_161110_Instagram.jpg
    78,1 KB · Pregleda: 36
Nije svaka emigracija ista. Neko ko je nezaposlen cinjenicno ima tezi put jer mora sve sam, potrebno je da nauci jezik da bi se kvalifikovao za odgovarajuci radnu vizu, a mora i da ustedi neka sredstva da bi imao od cega da zivi dok se ne snadje u novoj zemlji.

Sa druge strane, neko ko radi u korporaciji ima relocation package, gde ne mora nista da radi, firma snosi sve troskove preseljenja, plus cesto dobija corproate housing prvih 3 do 6 meseci. Takodje, ovi expati ne moraju da govore lokalni jezik, a ako ipak zele da nauce opet im firma placa obuku. Medjutim, ovo je tek pocetak. Ono sto sam cuo od kolega iz USA vezano za relocation je "next level", recimo njima firma asistira prilikom prodaje ili kupovine kuce, snosi sve out of pocket troskove poput agenta, notara, itd., placa deci vrtic i slicno. Pa pod takvim uslovima, nema ko ne bi emigrirao.
Pa upravo, lakse je onima kojima to i nije egzistencijalno pitanje.

Zato što 90% ljudi radi za hranu+ komunalije+ 100e štednje. Nemaju uštedjevinu veću od 2000e, nemaju mogućnost da podignu kredit a i da imaju plaše se. Njima je trenutno tržište van domašaja i povukli su se iz prodaje i odložili kupovinu. Tome je doprinela naravno ova bolesna inflacija i porast cena od 5-10% svakih 6 meseci. Što je skuplje to će biti manja ponuda
Apsolutno, tek kada se uspostavi "stabilnost" cena koja postoji u nekim zemljama Evrope (rast godišnje na nivou inflacije 3-5%), može se planirati kupovina nešto dugoročnije, i to bi verovatno oporavilo ponudu

Uglavnom, dovoljno je teško i bez zaključavanja granica. I danas ide ko je baš baš zacrtao, nije kao da samo odeš i to je to. Sa druge strane kada se govori o broju radnih mesta treba malo izaći iz Beograda. U unutrašnjosti će se mnogo više radnika naći, primer konkurs za prodavca u BGu i 4 prijave i u jednom gradu u unutrašnjosti 52 prijave. Troškovi stanovanja i ostalog svakako ne idu pod ruku da neko dodje iz unutrašnjosti za BG da radi za 700-800e umesto 500e. Prevelika je razlika zbog centralizacije izmedju BGa i unutrašnjosti.

@Defke
ti podržavaš da migranti dodju kod nas, što si i pisao kao nešto pozitivno. E sad ako je taj put zatvoren kako onda? Ne vidim primer gde država može da destimuliše emigraciju bez poboljšanja sistema, osim zaključavanja tj da sama odredjuje ko treba, a ko ne treba ali kako će odlučiti? Sa druge strane druge zemlje će same zaključati granice kada budu imali dovoljno kadra koji im je potreban.

Prvo nek država destimuliše ćacizam i zaposlenje po partiji da ne radiš ništa, pa posle neka destimuliše emigraciju. Ja se generalno slažem za ostanak ljudi, pogotovo u unutrašnjosti ali nisam mazohista da teram nekog da ostane makar gladovao dok ja kupujem jahtu. Kao što rekoh, većina nema sredstava da izgradi svoj mikrosvet.

Apsolutno, tek kada se uspostavi "stabilnost" cena koja postoji u nekim zemljama Evrope (rast godišnje na nivou inflacije 3-5%), može se planirati kupovina nešto dugoročnije, i to bi verovatno oporavilo ponudu
Da bi dosli u taj modus mora prvoda bude izgradjena infrastruktura pa onda da se odradi decentralizacija (d ane ide sve u Bg i NS) i da se mnogo vise gradi.

Vrh