Šta je novo?

Cene nekretnina

Upravo to. Upozoravali su na rizik ali ljudi su samo videli nižu ratu. Na kraju svako treba da snosi odgovornost svojih odluka. Zato kažem ako već znaš da smo finansijski nepismeni, ukini to u startu i kraj. Bolje i to nego ono što smo imali.
Kljucni problem kod nas je bio sto su daviali u CHF vezano za libor, ali uzimali u EUR banke pa konvertovali kredite u CHF, pa napralacivali u RSD po prodajnom kursu NBs-a

800 je neto. Ali i država plaća bruto, dodaj doprinose.
Popravki instrumenata, pa čak i nabavki svakako ima.
Sigurno tu negde curi, ali ne toliko koliko se čini.

Edit, evo i za lekove (ChatGPT, ali dao je link ka PDF odakle us brojke, nisam proveravao)

Zbir godišnje potrošnje RFZO samo za lekove čine:
  • Lekovi izdati na recept: 37.448,98 mil. RSD. rfzo.rs
  • Bolnički lekovi (u sekundarnoj/tercijarnoj): 42.118,09 mil. RSD. rfzo.rs
  • Lekovi u ustanovama primarne zaštite: 1.743,82 mil. RSD (od ukupnih „lekovi i med. sredstva“ u primarnoj – izdvojena stavka za lekove). rfzo.rs
  • Lekovi za retke bolesti: 3.456,32 mil. RSD. rfzo.rs
Zbir: ≈84.767 mil. RSD godišnje ⇒ podeljeno sa 12 ≈ 7,06 mld RSD mesečno.
Ako dodamo i vakcine (plaćaju se preko instituta za javno zdravlje) 2.967,77 mil. RSD godišnje, prosek ide na ≈7,31 mld RSD mesečno. rfzo.rs

Napomena

Ako, šire, u računicu uključite i medicinska sredstva/potrošni materijal (npr. u bolnicama i primarnoj), tada zbir odgovarajućih stavki iz istog izveštaja daje oko 9,8 mld RSD mesečno – ali to onda nije „samo lekovi“.

Znači nekih 75M evra na lekove + neka bude 135M za bruto plate = 210M, to je praktično tih 2.3M x 90 evra...
Zeznuo sam se u obračunu :) 107k je prosečna neto plata, od toga na zdravstvo ide 15300din što je 130e. Znači 2.35M x 130 = 305M

83M na lekove, vakcine i potrošni materijal, 136M plate = 219M, na to dodamo troškove struje i vode za nekih 300 objekata = opet fali poprilično.

Po chatgpt-ju prosecna neto plata u Svedskoj 2700e neto, prosecna ovde 900e neto. Medijana tamo je 2300e. Kod nas 700e. Znaci tacno x3. Primetite takodje kako je tamo medijana bliza prosecnoj.

E sad @Pera Zdera bi lepse mogao da kaze npr sad u Zemunu Gornjem Gradu kvadrat kosta skoro 3k plus pdv. Da li je lakse kupiti stan u Zemunu ili 15 min od centra Stokholma?

Po chatgpt-ju prosecna neto plata u Svedskoj 2700e neto, prosecna ovde 900e neto. Medijana tamo je 2300e. Kod nas 700e. Znaci tacno x3. Primetite takodje kako je tamo medijana bliza prosecnoj.

E sad @Pera Zdera bi lepse mogao da kaze npr sad u Zemunu Gornjem Gradu kvadrat kosta skoro 3k plus pdv. Da li je lakse kupiti stan u Zemunu ili 15 min od centra Stokholma?
Niko nikad nije napisao da je lakse kupiti stan ovde lol. ‘Dokazao’ si nesto za sta ti nije potreban Pera Zdera.

I btw, Ursvik je malo dalje od centra od Gornjeg Grada. Mi smo ovde slusali godinana kako su tamo sasvim fini stanovi 2.5k (edit: 2300, stoji mu u potpisu i dalje) kvadrat a onda je on kupio za duplo vece pare.

Sama infrastruktura i urbanizam Stokholma ne moze da se uporedi. Beograd se sve vise gusi, sa svakom srusenom udzericom postaje sve gore.
Ne samo sto je lakse kupiti stan u Stokholmu, nego je kod nas postalo besmisleno kupiti, pogotovo za ljude koji se zaglave u kredit po ovim cenama i jos ogromne, a navodno ogranicene kamatne stope.

Sve sto sam pisao je tacno. A uzeo sam sta sam uzeo jer sam tako u mogucnosti.

Sama infrastruktura i urbanizam Stokholma ne moze da se uporedi. Beograd se sve vise gusi, sa svakom srusenom udzericom postaje sve gore.
Ne samo sto je lakse kupiti stan u Stokholmu, nego je kod nas postalo besmisleno kupiti, pogotovo za ljude koji se zaglave u kredit po ovim cenama i jos ogromne, a navodno ogranicene kamatne stope.

Sve sto sam pisao je tacno. A uzeo sam sta sam uzeo jer sam tako u mogucnosti.
Tako je, treba ostaviti udzerice.

Platio si duplo vise kvadrat za od centra jos dalju lokaciju koja jos uvek nije povezana metroom. U gradu za koji kazes da je svakako svejedno gde si jer je infrastruktura takva da je sve na 15 min od centra. Meni to govori da ta lokacija iz tvog potpisa cak i po tebi ima ozbiljnih problema, ali nek bude da je samo zato sto si u mogucnosti.

Niko nikad nije napisao da je lakse kupiti stan ovde lol.
Bukvalno si bar 5 puta pricao kako je odnos cena nekretnina i visine plata ovde super, da je nikad priustivije kupiti stan, da postaje sve bolje i bolje.
A vidim opet navrces vodu na svoju vodenicu, sad ces da ubedis coveka da bolje poznajes grad u kom zivi od njega. Nema potrebe za diskusijom.

Bukvalno si bar 5 puta pricao kako je odnos cena nekretnina i visine plata ovde super, da je nikad priustivije kupiti stan, da postaje sve bolje i bolje.
A vidim opet navrces vodu na svoju vodenicu, sad ces da ubedis coveka da bolje poznajes grad u kom zivi od njega. Nema potrebe za diskusijom.
‘Super’ sigurno nisam nikad iskoristio kao pridev. Odnos ieste bolji nego sto je ikada bio i to je lako proverljivo. Ja se trudim da se vrlo precizno izrazavam, nazalost ne mogu uticati na dubinu zakljucivanja citaoca.

Ja verujem da Pera dobro poznaje grad u kom zivi, zato je i kupio tu gde je kupio, a ne na duplo jeftinijoj lokaciji iz njegovog potpisa.

Prva etapa Borče 6 donosi 800 novih stanova, jos je nezvanicno, dobih neku info. To je parcela nakon šopija na Zr putu. Masine su samo pomerene iz Borce 5 u 6, stize im i materijal, ogradjen je prostor. Još uvek nemam vise informacija, ali mozda to dovede do malo povoljnijih cena stanova. A mozda se i nastavi trend da sve veća ponuda dovodi do visih cena. :D

Prva etapa Borče 6 donosi 800 novih stanova, jos je nezvanicno, dobih neku info. To je parcela nakon šopija na Zr putu. Masine su samo pomerene iz Borce 5 u 6, stize im i materijal, ogradjen je prostor. Još uvek nemam vise informacija, ali mozda to dovede do malo povoljnijih cena stanova. A mozda se i nastavi trend da sve veća ponuda dovodi do visih cena. :D
Jel' ce to biti sve po JUS-u, sto se kaze, kakva je prica? 😀
Ne znam sta je Šopi, ne mogu da skapiram gde se tacno nalazi to sto pricas.

Najveća misterija na tržištu asseta. Pada tražnja a cena raste. Ne važi samo za stanove.

Inače bacih malo pogled na ponudu. Koja je ono budalaština. Svuda slična cena +-15-20%. Debilana. Tu se samo izdvajaju APP ekstremi.

Jel' ce to biti sve po JUS-u, sto se kaze, kakva je prica? 😀
Ne znam sta je Šopi, ne mogu da skapiram gde se tacno nalazi to sto pricas.
Enfi, Šopi je šoping centar u Borči. Na mapi sam označio prostor koji je ogradjen.
Screenshot_20250910-091832_Maps.jpg

Pogrešno si razumeo. Odnos cena-plata je povoljniji nego što je bio, kod nas, to se spominje. Da je lakše kupiti u drugim razvijenijim zemljama svi se slažu. Eto i Višnjička Banja je na 10min od centra.

Enfi, Šopi je šoping centar u Borči. Na mapi sam označio prostor koji je ogradjen.Pogledajte prilog 251146
Hvala. Ja bih tu samo jedan detalj dodao, tj obratio paznju, da li ce investitor tu staviti semafor.
Kontam da ce imati problema ko bude hteo levo da ide i bice malo nerviranja. Ne znam kako izgleda ceo ovaj deo sada, ovde sam samo prolazio, ali nisam zapazio kako sve izgleda.
Cesto se desava da ne postoji signalizacija i onda se muce svi ljudi koji hoce da idu levo, a velika je frekvencija, kao npr u Cara Dusana u Zemunu.

Stvar je u tome da smo nasledili tu socijalističku mantru kuća=rupa bez dna a stan mi je dodelila partija.
Kačili smo ovde već uzas stanove gde nije okrečeno 40 godina. Ako se tako održava stan a kuća kako treba, slažem se, kuća je daleko skuplja. Mene samo zanima sta je skuplje za održavanje toliko za kuću od 160m2, grejanje na gas ili TP u odnosu na stan od 80m2 gde imaš CG sa garažom.
Rekli smo, krov i dvorište. Šta još?
U zgradi imaš zajedničku vodovodnu i kanalizacionu cev od zgrade do glavnih cevi na udaljenosti od nekoliko metara.

Ako pukne, treba da se menja i slično, troškovi nisu veliki po stanu i obično su uključeni u održavanje preko infostana.

U slučaju kuće sam snosiš troškove, a ako moraju da se menjaju cevi po dvorištu ili od dvorišta do glavne cevi u ulici, skuplje je i postavljanje i popravka.

Slično je i za kanalizaciju, ako je ima.

Često nema kanalizacije, pa mora da se prazni septička jama, a i to košta.

Hvala. Ja bih tu samo jedan detalj dodao, tj obratio paznju, da li ce investitor tu staviti semafor.
Kontam da ce imati problema ko bude hteo levo da ide i bice malo nerviranja. Ne znam kako izgleda ceo ovaj deo sada, ovde sam samo prolazio, ali nisam zapazio kako sve izgleda.
Cesto se desava da ne postoji signalizacija i onda se muce svi ljudi koji hoce da idu levo, a velika je frekvencija, kao npr u Cara Dusana u Zemunu.
Slažem se. U tom delu je Zr put sužen (po jedna traka), ali definitivno moraće da ga prošire. Već je gužva u okolini šoping centra, a br stanovnika raste. Mislim da kada prošire Zrenjaninac dobrim delom biće rešen problem gužve.
Jedina ulica koja bi ostala sa konstantnom gužvom je Bratstva i jedinstva, ali tu nema pomoći, jer ona povezuje skoro sve blokove i postaje glavna za komercijalne objekte i zabavu.

Iskreno po stilu....izgledu placa.... ovo je više vikendica verovatno pravljena 80-ih. Igrom slučaja bogotuni su krenuli da prave kućetine pa je to diglo vrednost....... ali ovo je vikendica. Ostale cene ni bih komentarisao.
Nije ravan plac- najveća mana.

I prostorije deluju bez dovoljno prozora.

Vrh