Dugo sam vec na forumu, dokazao nevernim Tomama prodajne cene u Stokholmu na 15min autom od centra. I Vradovic je izneverovao pa pitao nekog drugara iz Svedske da potvrdi, pa kad sam im dao katastarske cene (seca se jos neko naseg katastra? postojao je nakada davno

), poceli su da mrace kako Svedska propada.
Nego, ovo ispod ne pisem da bih se hvalio, vec da ispostujem ono sto sam pricao ovde i zbog dobronamernih ljudi koji su citali ili ce kasnije da procitaju sta sam pisao, pa cisto da ne bude pricao sam jedno, radio drugo.
Kupio sam stan u Stokholmu, uzeo kljuceve pre neki dan, bas na tih 15min od centra, u blizini gde sam i do sada ziveo. Nisam planirao da kupim stan jer mi nije bio neophodan, ali sam vec duze iz radoznalosti pratio sta ima u ponudi. Stan je bas ono sto mi treba pa nisam hteo da propustim priliku. Lokacija, sama zgrada je zavrsena pre 5 godina, kvadratura, cena, ne bas visoki mesecni troskovi, sprat, osuncan popodne, imam izlaz na privatni manji park zgrade, a nije prizemlje, sve stvari tj bela tehnika i kuhinja ocuvani, prethodna vlasnica je ovde samo spavala. Lift se podrazumeva, licna ostava u velikoj zajednickoj prostoriji koja je u nivou prvog sprata, u nivou prizemlja su garaze. Do sada koliko pratim nisam bas naleteo na takav stan da mi sve odgovara. Prethodna vlasnica je kupila stan u centru, na jednom od ostrva sa pogledom na more. To je ono sto sam pricao, sta Svedjani cene.
Malo vise od pola sam dao od ustedjevine, nisam nista prodavao kod nas, ostatak uzeo kredit tako da mi ni rata nije veliko opterecenje. Trenutna kamata je 2.94%, uzeo sam varijabilnu jer ce euribor jos malo dole. Fiksna je 3.5% ako je na 7-8 godina kolio daju maks fiksnu tako da mi trenutno nema smisla, mogu da se prebacim kasnije na fiksnu. Banka ne predvidja povecanje kamatnih stopa u naredne 2-3 godine, al sta ce zaista da bude pokazace vreme. Kredit mi dali na 50 godina sto mi odgovara zbog manje rate, a planiram da prevremeno otplacujem.
Izbor stanova je ogroman, kamate neuporedivo nize nego kod nas. Plate vece. Ostale cene - hrana, nesto jeftinije, ponesto skuplje tako da sarma isto kosta, gorivo jeftinije kao i tehnika, odeca i obuca slicno, al aj to se i ne kupuje cesto, Uber u Stokholmu skoro isto kosta kao u Beogradu, neke usluge su skuplje tipa majstori i sl.
Kod nas su ljudi koji posteno zaradju i zive od plate skuvani u kazanu kao zabe. Ne mozes da izadjes lako, a i ne primetis koliki smo raspad. Srbija je sada raj samo za vrlo mali krug ljudi tj kriminalaca na vlasti i onih uz njih koji isisavaju pare iz budzeta ili im se namestaju kojekakve muljaze. Odgovara takodje i nekom vrlo malom broju ljudi sa specificnim zanimanjem koji su se zatvorili u svoj balon. Posto je bila prica na prethodnim stranicama, da, neuporedivo je lakse za obicnog coveka da dobije posao u Svedskoj kao i u drugoj EU zemlji ako ima EU pasos, ali i neka trazenija zanimanja su ok za nase jer se lakse odobrava preko migracionog. Tezi je pocetak, ali je zivot posle normalan.