Šta je novo?

Cene nekretnina

Treba ... ali onda ne trosis vreme po minornim forumima nego pravis pare.

Na srecu nemam tolike ni zelje ni ciljeve, samo jedna brvnara na planini, dve puske, pola prikolice alata i 700e mesecno :D
Imamo mi ovde ljude sa finim primanjima i portfoliom nekretnina pa opet diskutuju na forumu, zacudio bi se ;)

Nataša se baš lepo predstavila. Mozda smo mogli i mi ostali da kazemo iz kog smo kraja i kako nam se trenutno čini naša mikrolokacija u gradu :)
Telep, NS, katastrofa mi je mikrolokacija stana, jer se nalazi na 1 spratu prometnije ulice. Mislim navikao sam se i nije mi problem naravno jer sam ga ok sredio i nije nam trebao veći stan, čeličimo se još malo 😉

Meni je licno Senjak, onaj gornji, pa i deo iznad Partizana jedan od najboljih delova Beograda za normalna zivot (ako ovo vise moze da se nacove normalnim zivotom). Staklenici po NBGD i arheologija po Donjem gradu su nabednjeni za luks zivot za nesto drugo, da uvek ...
Gornji je lepši, donji je praktičniji. I kao i svaki deo Beograda, ideš, ideš i naidješ na favelu i nervira me stanje pojedinih trotoara, ne u smislu parkiranih automobila jer obično ima mesta već neodržavanja. Toliko su neki delovi prpali ili je drveće isčupalo asfalt da ne može da se šeta, pogotovo kolicima.

Ovde Borča 3, prešao iz Borče 3 u Borču 3, iz velike kuće u stan, jer volim lagodniji život i manje kvadrata. Na 5.spratu i stan okrenut ka parku, odmah oko zgrade tri veća marketa (maxi, shorty, sunce), svidja mi se što nisam blizu Zr puta, ali mi se ne sviđa što nije u planu neki most ka Dorćolu :D Za sada mi se svidja ovde, ali bacio sam oko i na O distrikt koji će se graditi u Ovči, pa mozda se tada i preselim :)

Telep, NS, katastrofa mi je mikrolokacija stana, jer se nalazi na 1 spratu prometnije ulice. Mislim navikao sam se i nije mi problem naravno jer sam ga ok sredio i nije nam trebao veći stan, čeličimo se još malo 😉
Nisam živeo nikada u prometnoj ulici. Da li se brzo čovek navikne na tu vrstu buke?

Nisam živeo nikada u prometnoj ulici. Da li se brzo čovek navikne na tu vrstu buke?
Pazi ja sam ti kao bubašvaba tako da mogu da kažem da sam se lako navikao, ali objektivno je drugačije i zato govorim ovako.
Problem je što je manja ulica i ima samo 2 trake, po jednu za svaki smer. Tu je problem kada neko stane pa gužva i krenu sa trubama, pa svadja, pa cesto sudari na raskrsnici i na to sam se navikao ali svaki put izadjes da vidis kakvo je stanje itd... Osim buke tu je problem prašine koja ulazi u stan svakodnevno.
Kao mali sam živeo prvi red do mosta i gledao je ceo stan u njega ali ozbiljna jedna razdaljina od njega je bila, zeleni deo, pa biciklistička, pa drveće, pa velika pešačka, pa još zelenila i tu nikakav problem nije bila ta buka, osim onih motora koji prolete nekad uveče. Šta znam nemam lak san tako da to mene ne probudi, e sada problem je kada ti probude nekog iz porodice itd...
EDIT: Prednosti prvog sprata su što ne koristiš lift i što si za 1min do prodavnice, takodje ukoliko se setis da si prilikom ulaska u kola nesto zaboravio treba ti 1-2min da odes uzmes to i vratiš se u kola.
Baš sam razmišljao, da sam u -2 nivou parkingu i to onaj parking koji nije pored baš ulaska u lift za tvoju lamelu i da si na 8spratu, te stvari su nemoguće.

Poslednja izmena:
Pazi ja sam ti kao bubašvaba tako da mogu da kažem da sam se lako navikao, ali objektivno je drugačije i zato govorim ovako.
Problem je što je manja ulica i ima samo 2 trake, po jednu za svaki smer. Tu je problem kada neko stane pa gužva i krenu sa trubama, pa svadja, pa cesto sudari na raskrsnici i na to sam se navikao ali svaki put izadjes da vidis kakvo je stanje itd... Osim buke tu je problem prašine koja ulazi u stan svakodnevno.
Kao mali sam živeo prvi red do mosta i gledao je ceo stan u njega ali ozbiljna jedna razdaljina od njega je bila, zeleni deo, pa biciklistička, pa drveće, pa velika pešačka, pa još zelenila i tu nikakav problem nije bila ta buka, osim onih motora koji prolete nekad uveče. Šta znam nemam lak san tako da to mene ne probudi, e sada problem je kada ti probude nekog iz porodice itd...
EDIT: Prednosti prvog sprata su što ne koristiš lift i što si za 1min do prodavnice, takodje ukoliko se setis da si prilikom ulaska u kola nesto zaboravio treba ti 1-2min da odes uzmes to i vratiš se u kola.
Baš sam razmišljao, da sam u -2 nivou parkingu i to onaj parking koji nije pored baš ulaska u lift za tvoju lamelu i da si na 8spratu, te stvari su nemoguće.
Ja imam lak san, kako li bih ja spavao, ali verovatno se svako navikne vremenom. Mada verovatno prozori sa troslojnim staklom tu dosta pomognu.
Kako zaboravljam stvari stalno ustedeo bih dosta vremena da sam na 1. :D
Za markete uvek nosim spisak :D

Pogledajte prilog 249870

Medijana i prosek cene stanova se sve više razilaze. Ne znam da li takva statistika postoji i za Srbiju, ali bi me iznenadilo ako ovo kod nas nije još izraženije.

Pogledajte prilog 249872

Vrednost industrijskih akcija raste, ali ne i prevoznika robe. Pogledajte prilog 249873 ?

Pogledajte prilog 249874

S jedne strane bi ovo moglo da ukaže na mehur i u nekretninama u SAD-u.

Ali s druge strane:

Pogledajte prilog 249875

Dakle, i pored ekstremno visokom Buffett-indikatora i činjenice da sakuplja dolare, ipak investira u građevinske kompanije. Kao da ne veruje da će cene stanova ići dole iako neki mehuri budu pukli. Ili misli da će uslediti masivni fiskalni stimulus, pa valja polako smanjivati gomilu keša?

U svakom slučaju se nešto valja iza brega.

Kako reče @Salev85 : Ili kriza likvidnosti, ili stagflacija.

Ja mislim da bi se i Monetaristi i "Austrijanci" složili da bi trebalo dopustiti recesiju, da se konačno počiste zombi-kompanije i loše investicije. Ono što je potrebno je da se bar malo vrati poverenje u vrednost novca, i da se pojačaju signali tržišta.

Moderni Monetarni Teror zaslužuje odlazak na smetlište istorije ekonomije. Ali u foteljama na uticajnim pozicijama širom sveta i dalje sede ćaci te škole za koje je deflacija živi užas.
Da da. O tome pričam. Ajde napisaću mada izbegavam zbog portabilni obrok brigade da gubim vreme na duže postove.
Moram da priznam da sam potcenio količinu naštampanog novca. To je prolongiralo pucanje balona i stvaranje bull run-a od kraja 2022. Nisam u tome jedini naravno.
Zanimljivo ali na wall street u kažu da bull run nastaje iz očaja. Kada se razmisli ima itekako logike. Svaki bull run su pratili problemi.
Ako sada imamo problem sa toliko naštampanih para čije se slivanje bliži uzurbano kraju, logičan sledeći korak je deflatorna kriza. Duži bull, duža kriza. Rekao bih od 2027-2031. Skoro duže dupli od seke. Kod nas naravno još duže zbog kursa. Alternativna je hiperinflacija kao što si napomenuo ali to znači pucanje finansijskog sistema globalno. Zašto to kažem. Zbog indeksa nejednakosti. Trenutni indeks je prevazišao seku. Trenutni indeks je prevazišao 1929. Ne postoji period u novijoj istoriji kada je bila veća razlika. E sad, šta se događa sa dodatnim štampanjem? Ubije se kupovna moć ljudi i novac se slije dodatno kod bogataša.
Za spašavanje postojećeg sistema treba makar 2.5 puta da se poveća monetarna masa kako bi se šutnula limenka dalje 4-5 godina. To je suludi iznos novca pri postojećem indeksu nejednakosti. To dovodi do revolucije ili do kolapsa sistema. Ukoliko bi se to dogodilo, ne bi mnogo proteklo a asseti bi eksplodirali. Tipa btc 600-700k, zlato 17-20k, kvadrati x3-x4 itd.
Očuvanje postojećeg sistema= deflacija
Alternativa je prebacivanje fokusa sa assete na robu.

Ja imam lak san, kako li bih ja spavao, ali verovatno se svako navikne vremenom. Mada verovatno prozori sa troslojnim staklom tu dosta pomognu.
Kako zaboravljam stvari stalno ustedeo bih dosta vremena da sam na 1. :D
Za markete uvek nosim spisak :D

Iz mog iskustva covek se na buku automobila mnogooo lakse navikne nego na buku komsija.

A i dobra stolarija ti radi tu dosta posla.

Mada verovatno prozori sa troslojnim staklom tu dosta pomognu.

Razocarao bi se u troslojne prozore vrlo brzo. Vecina kod nas na trzistu je pravljena da ima dobru termoizolaciju ali nije najsrecnija za buku. Moraju stakla da budu razlicitih debljina i gustina da bi se imala iole dobra zvucna izolacija ali naci to u maloprodaji je zanimljiva vezbica :)

Iz mog iskustva covek se na buku automobila mnogooo lakse navikne nego na buku komsija.

A i dobra stolarija ti radi tu dosta posla.
Pa zapravo ne tj da :) fora kod komšija je to što te dodatno nervira jer na spoljnu buku ne možeš da utičeš. Komšinica kad je došla u kraj sa Dorčola kaže nikad mirnije nije spavala kao da je na planini, a Ja se tada još uvek navikavao na buku i stan.

Razocarao bi se u troslojne prozore vrlo brzo. Vecina kod nas na trzistu je pravljena da ima dobru termoizolaciju ali nije najsrecnija za buku. Moraju stakla da budu razlicitih debljina i gustina da bi se imala iole dobra zvucna izolacija ali naci to u maloprodaji je zanimljiva vezbica :)
Ja ih imam, iako sam u mirnom kraju. Nekad kisa počne da pada, a ja ni ne znam da pada, veći deo buke neutrališe, sad ne znam kako bi se pokazalo u baš prometnoj ulici. Inače isao sam logikom da bude nemački profil i winkhaus okov, mada zgrada nam ima armirane betonske zidove, ne znam da li i to doprinosi zvučnoj izolaciji na neki način.

Opet bolje od dvoslojnog, mada tu sve igra ulogu, od stakla do profila preko kutija za roletne (ako ih ima).

mada zgrada nam ima armirane betonske zidove, ne znam da li i to doprinosi zvučnoj izolaciji na neki način
Veoma.

Vrh