Šta je novo?

Autoput Miloš Veliki / A2: Beograd-Požega-Boljare (Koridor 11)

Prošao sam u nedelju novim dijelom AP-a. Smatram da se isplati i pored radova u tunelu ići novom dionicom. Možda nije pretjerano brže u odnosu na Ovčarsko-Kablarsku klisuru ali je, po meni udobnije i bezbjednije. Ono što me samo užasno nervira i iritira je uključenje na put Ivanjica-Arilje sa nadvožnjaka kod Mol pumpe. U petak, sredinom avgusta sam išao iz pravca Beograd i prošao oko 17 h tuda, gužva je bila u suprotnom smjeru (prema auto-putu) skoro 2 km! U nedelju kad sam se vraćao isto oko 17 h, nije bilo gužve. Djeluje da se gužva stvara u tim špicevima kada se ljudi vraćaju kućama s posla.

Pisali smo još pre par godina da će se to desiti zbog ukrštanja tokova saobraćaja na petlji Požega....

A taj problem ne samo da nije ublažen kakvim-takvim kružnim tokom nego je čak i pogoršan jer je raskrsnica ostala ista... Ponekad na tom mestu dežura saobraćajna policija pa to donekle popravi stvar... ali opet ne može se tako raditi...

Nedopustivi propust prosto...

Kad već nisu napravili kružni tok mislim da bi sad bilo najbolje da tu postave semafor, i to ako je moguće neki pametni koji se sam prilagođava situaciji u saobraćaju. Inače danas pre podne sam prošao od Prilipca do Preljine i nazad, u oba tunela se vozi kroz jednu cev dvosmerno, a ono što me je iznenadilo je jako slab intenzitet saobraćaja. Ni na naplatnim rampama bukvalno nikog nije bilo ispred mene (nemam tag). Ne znam da li to znači da se ljudi vraćaju staroj magistrali kroz klisuru ili se jednostavno danas namestila takva situacija.

Iskreno van špiceva je situacija sasvim podnošljiva i prođe se ok. Međutim u špicu (petak i nedelja popodne + državni praznici), pa kad još dodate i turističku sezonu, situacija je neverovatna do komičnosti., bude kolona gde čekate po 15-20+ minuta.. I auto-put potpuno izgubi svoje svojstvo i prednost...

Jednostavno, putu fali 3km i u startu je pušten do pogrešne tačke... Olakšanje će se desiti tek kad se put produži bar do Zlakuse ali to neće skoro...

Ne mislim da treba semafor već treba uraditi kružni tok uz obavezno dežurstvo saobraćajne policije u špicevima (umesto što se glupiraju i čuvaju tunele)... Ili treba potpuno promeniti organizaciju saobraćaja na petlji Požega kako bi se razdvojili tokovi i dao prioritet saobraćaju iz pravca Arilja (auto puta).... Postoje tehnički uslovi ali to bi značilo jedno stop iz pravca ovčarsko-kalbarske klisure. Ovo sam možda rogobatno rekao pa me nećete razumeti, nacrtaću vam šta mislim kad budem imao vremena...

Poslednja izmena:
Ko čita forum taj se u špicevima vraća preko Dubokog i Lunovog Sela (mada ima i kraći i uži put koji posle Dubokog ne ide kroz Lunovo Selo) i nema problema. I ja sam se vraćao u nedelju nešto pre @baccalieri-ja i g maps mi je rekao da je preko Dubokog 17 minuta brže, nisam imao dilemu. Kasnije se očigledno gužva malo razišla, a možda su i poslali pandure da regulišu. Deponija više ne gori, tako da preporučujem...

Kad već nisu napravili kružni tok mislim da bi sad bilo najbolje da tu postave semafor, i to ako je moguće neki pametni koji se sam prilagođava situaciji u saobraćaju.
Mislim da bi i jednostavna zamena znakova rešila problem. Da STOP bude na putu koji trenutno ima prvenstvo, a da vozila koja dolaze sa autoputa imaju prednost.

Mislim da bi i jednostavna zamena znakova rešila problem. Da STOP bude na putu koji trenutno ima prvenstvo, a da vozila koja dolaze sa autoputa imaju prednost.
Ka autoputu se opet čekaju vozila sleva, kojih ima mnogo više nego tih koje pominjete, tako da ne mislim da bi se ostvarila bitna razlika.
Jedino rešenje, pre neke rekonstrukcije (tipa kružni tok) ili nastavka autoputa je dežurna saobraćajna policija koja bi regulisala saobraćaj vikendom i praznicima.

Vozila koja dolaze sa autoputa već imaju prednost, u problemu su oni koji iz pravca Užica idu ka autoputu. Zamenom znakova samo bi se problem sa jedne strane prebacio na drugu (da se razumemo reč je o raskrsnici ispod nadvožnjaka, uključenje na magistralu Čačak-Užice nije problem).

Ko čita forum taj se u špicevima vraća preko Dubokog i Lunovog Sela (mada ima i kraći i uži put koji posle Dubokog ne ide kroz Lunovo Selo) i nema problema. I ja sam se vraćao u nedelju nešto pre @baccalieri-ja i g maps mi je rekao da je preko Dubokog 17 minuta brže, nisam imao dilemu. Kasnije se očigledno gužva malo razišla, a možda su i poslali pandure da regulišu. Deponija više ne gori, tako da preporučujem...
Jutros sam prošao tim starim putem (skratio preko Tvrdića) i mogu reći da je put kroz Zdravčiće ispred požege u očajnom stanju. Tip ispred mene je motorom išao bukvalno 20 na sat.

Ka autoputu se opet čekaju vozila sleva, kojih ima mnogo više nego tih koje pominjete, tako da ne mislim da bi se ostvarila bitna razlika.
Jedino rešenje, pre neke rekonstrukcije (tipa kružni tok) ili nastavka autoputa je dežurna saobraćajna policija koja bi regulisala saobraćaj vikendom i praznicima.
Ne znam zašto ne postave privremeni kružni tok, lako se montira i uklanja. Suštinski može se pratiti saobraćaj, zna se kada su špicevi, pretpostavljam da bi ovo bilo najbrže i najefikasnije rešenje. Naravno po potrebi policija može dežurati, postaviti kamere itd.

Ne znam zašto ne postave privremeni kružni tok, lako se montira i uklanja. Suštinski može se pratiti saobraćaj, zna se kada su špicevi, pretpostavljam da bi ovo bilo najbrže i najefikasnije rešenje. Naravno po potrebi policija može dežurati, postaviti kamere itd.
Da su hteli, mogli su. Oni su ovi raskrsnicu nanovo sredili pred samo otvaranje a postoje novinski tekstovi još od pre nekoliko godina da će tu biti kružni tok.

Jutros sam prošao tim starim putem (skratio preko Tvrdića) i mogu reći da je put kroz Zdravčiće ispred požege u očajnom stanju. Tip ispred mene je motorom išao bukvalno 20 na sat.
Tačno je da na tom pravcu ima nekoliko kraćih grbavih deonica i mora da se uspori, ali već sa 40-50 možeš da sačuvaš amortizere i bubrege :) , tj nije baš toliko strašno.

1756380685425.png

Konacno ucrtana petlja Lucani na Google Maps

Сад се тек губи смисао да се иде новом дионицом кад су гужве
Nemas kuda jer caci inzenjering znaci i da je magistralni put blokiran, ne samo lokalni ka Arilju. Ako dobacis do racvanja, fali ti jos 100 metara kroz izlaznu rampu petlje i ulazis na lokalni put. Posto je ogromna guzva na tom mestu, ne moze da se napravi prevelika guzva na naplatnoj rampi. Jedino resenje bi bilo da ides preko pozeskih sela, sto ne samo da znaci da se gubi smisao autoputa, vec da je mnogo gore nego pre.

Cestitke svima na otvaranju i tunelskom poluzatvaranju.

Na gmaps ceo moravski fali, delovi K10 isto..
Kod mene mene je K10 kompletno ucrtan (žuta linija). Moravski je još u izgradnji, pa se nadam da će njegovim završetkom to da ucrtaju. E sad, deonica A2 Preljina - Požega može da se ucrta pošto je završena...

Vrh