Šta je novo?

Cene nekretnina

Мука је зарадити продајући ИТ услуге у Србији. А при томе у банке и осигурања ретко примају нешколоване или курсисте. Осим Сервис деска и неких оператерских послова, све су запослени са озбиљним факултетима. Све њих углавном шију са платама неки службеници, менаджери са мегаденса, економисти и правници са приватних факултета, јер они су кор бизнис. А при том не знају два разломка да саберу или да израчунају проценат, а камоли неку једначину или пропорцију да поставе.
I onda taj prepametni core biznis dodje na genijalnu ideju da im ne trebalju in-house IT ljudi nego moze sve to remote i sistem kljuc u ruke ;)

Vibe Code je moderna energetska terapija koja kombinuje drevne tehnike i savremene metode za otklanjanje blokada u energetskom polju. Kroz specifične vibracione kodove, tretman pomaže da se oslobodite starih obrazaca, stresova i ograničenja koji vas sprečavaju da živite punim potencijalom.
:sesir:

Потврђујем. Већина обичних ИТпозиција који су окренути ка домаћем тржишту, а да нису у талу са државом (читај СНС-ом), или они који раде у рецимо ИТ секторима банака, осигуравајућих друштава и сл., уопште немају и никад нису имали велике плате, које би могле да се мере са ИТ аутсорсинг фирмама. или са оним малобројним које имају свој производ или специфичну услугу као целину. Мука је зарадити продајући ИТ услуге у Србији. А при томе у банке и осигурања ретко примају нешколоване или курсисте. Осим Сервис деска и неких оператерских послова, све су запослени са озбиљним факултетима. Све њих углавном шију са платама неки службеници, менаджери са мегаденса, економисти и правници са приватних факултета, јер они су кор бизнис. А при том не знају два разломка да саберу или да израчунају проценат, а камоли неку једначину или пропорцију да поставе.
Ovo je oksimoron samo po sebi. Prvo, jer jer domaće tržište maleno i korumpirano. Osim ako nisu u nekom stranačkom dilu, zaista ne vidim razlog zašto bi iko želeo da radi na domaćem tržištu. Drugo, za razliku od drugih servisnih privrednih grana, prednost IT-ja je što može da se radi na daljinu. Tako da je suludo ograničavati sebe na lokalno tržište ako možeš da radiš na većim i uređenijim tržištima i na kraju dana, kao poslodecia toga da budeš plaćen u skladu sa standardima tog tržišta.

3500din možda ako si monah i ne pališ klimu, ne spremaš ništa, ne pališ kućne aparate, kod kuće si 2 sata dnevno...:) nekom će biti 1000din više, nekom još više, malo ovde malo tamo... nakupi se.
Eh, sad. Ja toliko trošim. Živim sam, ali nisam monah. Retko kuvam, ali bojler stalno uključen, klima tu i tamo. Muzika stalno svira sa pojačala. Kod kuće sam bar 4 sata otvorenih očiju. Ali kad krene prelazni period sa dogrevanjem, možda prebacim 4000.

Pa eto, potrebno je samo da si samac, da ne kuvaš, klima pomalo kad je 40c i da imaš uključen bojler :) i naravno bar 4 sata da budeš kod kuće. Da li je monah ili ne, nebitno. Nisam ni rekao da ne može već da prosečna porodica nema šanse toliko da troši, a da živi "porodično". To nije standardan i reper račun za struju.

I onda taj prepametni core biznis dodje na genijalnu ideju da im ne trebalju in-house IT ljudi nego moze sve to remote i sistem kljuc u ruke ;)
Danas se najviše ceni ako uspeš da povećaš profit firmi, jedan od načina su uštede.
Sada sam se setio kada sam upoznao naše IT ljudi koji žive na Baliju i rade online. Jeftinije im je za život i rade na plaži ili pored bazena, svakodnevne masaže od 10-15eur itd...

Sve je to lepo, samo dok ne zivis od tog sela.
Dobra opaska. Ranije si imao decentralizovanu drzavu. Industriju i usluge u manjim opstinama. Mogao si da zivis na selu, imas dobar posao i radis u manjem gradu od 6-14 ili 7-15.
Danas toga nema ali imas rad na daljinu iz sela koje je u okviru neke manje opstine. Tako funkcionise mnogo mojih kolega u zapadnoj Evropi - Austriji, Nemackoj, Francuskoj a narocito u Svajcarskoj. Svako ko ima 35+ ili 40+ i iskusi rad na daljinu iz sela (kuca, dvoriste, bez puno sobracaja...) mislim da pocinje da razmislja o opciji preseljenja nekih aktivnosti na selo. Posto grad ide ka urbanistickom hoasu, problemima sa infrastrukturom (voda, parking), zelenilo se smanjuje, pojavljuju se toplotni talasi, ljudi spavaju pod klimom celo leto itd meni se cini da ce, srednji i imucniji sloj razmisljati o rasporedjivanju zivotnih aktivnosti izmedju sela/grada tipa zima- grad, leto-selo ili po potrebi... vikend grad, radni dani selo :) ali sigurno ne samo vikend varijanta na selu kao kod "vikendica".

Dobra opaska. Ranije si imao decentralizovanu drzavu. Industriju i usluge u manjim opstinama. Mogao si da zivis na selu, imas dobar posao i radis u manjem gradu od 6-14 ili 7-15.
Danas toga nema ali imas rad na daljinu iz sela koje je u okviru neke manje opstine. Tako funkcionise mnogo mojih kolega u zapadnoj Evropi - Austriji, Nemackoj, Francuskoj a narocito u Svajcarskoj. Svako ko ima 35+ ili 40+ i iskusi rad na daljinu iz sela (kuca, dvoriste, bez puno sobracaja...) mislim da pocinje da razmislja o opciji preseljenja nekih aktivnosti na selo. Posto grad ide ka urbanistickom hoasu, problemima sa infrastrukturom (voda, parking), zelenilo se smanjuje, pojavljuju se toplotni talasi, ljudi spavaju pod klimom celo leto itd meni se cini da ce, srednji i imucniji sloj razmisljati o rasporedjivanju zivotnih aktivnosti izmedju sela/grada tipa zima- grad, leto-selo ili po potrebi... vikend grad, radni dani selo :) ali sigurno ne samo vikend varijanta na selu kao kod "vikendica".
Pa da, ali dzabe ides na selo i radis remote, opet decu moras da posaljes na skolovanje u grad i najverovatnije ce deca opet da zive u gradu da bi nesto u zivotu imala, jer je sve prslo.
Osim ako ces sam da skolujes dete da programira pa da te zameni u firmi pred tvoju penziju kao nekada 😀

Pa da, ali dzabe ides na selo i radis remote, opet decu moras da posaljes na skolovanje u grad i najverovatnije ce deca opet da zive u gradu da bi nesto u zivotu imala, jer je sve prslo.
Osim ako ces sam da skolujes dete da programira pa da te zameni u firmi pred tvoju penziju kao nekada 😀
Znam nekoliko ljudi koji salju decu na remote skolu. Supruga ne radi pa dodatno radi sa decom. Drugo, ako si na par km od opstine, deca mogu da zavrse osnovnu i gimnaziju. Posle toga odlaze od kuce na faks u neki grad u zemlji ili inostranstvu...

To najcesce funkcionise tako sto skreses troskove na ustrb drugih ljudi, maznes 1-2 masna bonusa i ides dalje. Retko ko od njih vidi dalje od excel-a ako i to gledaju.
Zavisi kako se posmatra, u oku posmatrača je 😃
💸💸💸
Znam nekoliko ljudi koji salju decu na remote skolu. Supruga ne radi pa dodatno radi sa decom. Drugo, ako si na par km od opstine, deca mogu da zavrse osnovnu i gimnaziju. Posle toga odlaze od kuce na faks u neki grad u zemlji ili inostranstvu...
Upoznao par koji putuje po svetu sa decom, rade online. Deca su mala još za osnovnu, ali kažu da može da ide u osnovnu tamo gde se nalaze u tom trenutku, to im je najnormalnije bilo.

Broj ljudi koji rade remote je manji od 5%, a broj ljudi koji bi se selili u manje mesto je 5% od tih 5%. Znaci od priblizno 2M zaposlenih mozda se 5k odluci da zivi u manjem mestu i rade na daljinu. Statisticka greska. Cak i da je vise onih koji bi mozda presli u manje mesto, opet se vracamo na to do toga da vecina poslova nije remote.

5k nije malo, da se neka manja mesta bustuju sa po 1k dobro platežnih opet dobro za to mesto i korak ka decentralizaciji. Naravno da većina poslova nije remote, priča se o ljudima koji imaju tu mogućnost.

5k nije malo, da se neka manja mesta bustuju sa po 1k dobro platežnih opet dobro za to mesto i korak ka decentralizaciji. Naravno da većina poslova nije remote, priča se o ljudima koji imaju tu mogućnost.
5k je samo grupa estimacija. I to kad rasporedis u 150 opstina ti je 30 ljudi po opstini, tako da je 1k nemoguca misija. A mnogi i kad bi se selili u manje mesto opet bi verovatno izabrali predgradje nekog veceg grada.

Ja sam jedan od tih 😁. Sve mi je na 3-4 minuta pešaka max. Škole, prodavnice, vrtić. Dobar deo toga i na manje od minut. Sa malom decom ne postoji nijedna prednost života u većem mestu ako imaš dobro plaćen posao. New York, Barselona, Beograd ili neko manje mesto...... isto ti je dok malo ne porastu.

Ovo je malo teže zbog statusa u društvu i naviknutnog poslovnog ambijenta i rada.
Mislim dosta ljudi se prekvalifikovalo u IT zbog zarade, ja poznajem arhitekte, ekonomiste, gradj. inž itd...
Sada kada i hoće da se vrate u svoju struku sa 35-40god, dobiće platu kao tek diplomirani student.
Pojavio se jedan mnogo dobar sajt kolikajeplata koji sumira podatke iz APR i računa prosek prema javno objavljenim izveštajima (verovatno vuče kroz neki API). Ono što je zanimljivo da i kao ekonomista (npr controlling u nekoj ozbiljnijoj korporaciji), menadžer (to svi znamo), ali i farmaceut možeš imati iznose u rangu IT Seniora. Danas da me neko pita za savet, ja bih veovatno preporučio farmaciju jer ima mnogo firmi koje nisu apoteke već rade klinička istraživanja ili predstavništva svetskih kuća gde su plate izuzetno dobre, a konkurencija mala za job hopping (čak i naš forumaš Joe bi mogao za 6000e naći posao direktora u Srbiji možda).

Interesantna info od HR recruitera za IT - skoro objavljen oglas za Junior Sofware Engineer (0-1 god iskustva), 535 prijava za 2 nedelje, može da se bira za 750e početne plate, bukvalno su ljudi spremni za džabe da rade na praksi zbog iskustva

Screenshot 2025-08-27 at 14.31.51.png

Ima posla stana ko hoce da radi

Po ovoj karti, sa 2276 evra smo bolji od Grčke, Slovačke i Bih, a neznatno lošiji od Portugalije, Letonije i Estonije.

Ako si mislio na 1446, to se odnosi na tzv državu Kosovo.
Priznajem, jesam corav. Ubedjen sam da je ova brojka bila iznad Srbije (Mendela efekat :) ) i bas mi je delovalo malo. Mislim, ispada da se cak zivi bolje u Makedoniji nego Grckoj :) Opet, to ne menja cinjenicu da smo po vecini parametara i dalje na dnu u Evropi.

5k je samo grupa estimacija. I to kad rasporedis u 150 opstina ti je 30 ljudi po opstini, tako da je 1k nemoguca misija. A mnogi i kad bi se selili u manje mesto opet bi verovatno izabrali predgradje nekog veceg grada.
eh sad 150 opština i da je tako 30k dobro platežnih na 10-15k stanovnika nije malo,a tek ako pričamo o selima ili naseljima blizu grada od 1-3k stanovnika. To je novih 30 porodica, 30 kuća, potrošača... Predgradje grada ok ali nisu svi gradovi BG, NS, Niš i KG. Bilo kako bilo ko god se odluči na takav potez, sa srećom i uzdravlje.

Kad se ovde pise o selidbi u manje mesto, obicno to pisu mnogi koji nikad ne bi tamo otisli, osim eventualno u penziju, ili ako hoce da pobegnu od nekog, zene i sl.
U fazonu: "mala mesta su super, i ja bih isao tamo, nego ne mogu, znas"
1756299015040.png

Pojavio se jedan mnogo dobar sajt kolikajeplata koji sumira podatke iz APR i računa prosek prema javno objavljenim izveštajima (verovatno vuče kroz neki API). Ono što je zanimljivo da i kao ekonomista (npr controlling u nekoj ozbiljnijoj korporaciji), menadžer (to svi znamo), ali i farmaceut možeš imati iznose u rangu IT Seniora. Danas da me neko pita za savet, ja bih veovatno preporučio farmaciju jer ima mnogo firmi koje nisu apoteke već rade klinička istraživanja ili predstavništva svetskih kuća gde su plate izuzetno dobre, a konkurencija mala za job hopping (čak i naš forumaš Joe bi mogao za 6000e naći posao direktora u Srbiji možda).
Pre pola godine kad sam pricao da je IT zalazece sunce dobih javnu osudu i mesto u cosku (bez klecanja na kukuruzu). Nikad vise IT nece da bude kao sto je bio nekada niti ce biti moguce zaraditi neki ozbiljniji novac u toj bransi (naravno uvek ce biti izuzetaka koji potvrdjuju pravilo).

Osim farmacije, biohemija, mikrobiologija ... tu ce biti sledeca industriska revolucija.

Interesantna info od HR recruitera za IT - skoro objavljen oglas za Junior Sofware Engineer (0-1 god iskustva), 535 prijava za 2 nedelje, može da se bira za 750e početne plate, bukvalno su ljudi spremni za džabe da rade na praksi zbog iskustva
Znaci vratilo se na staro

Vrh