Šta je novo?

Stranci u (o) Beogradu

I većina izgledaju kao klošari. Iako su umislili da su neka elita. Jedino oni sa porodicama izgledaju normalno. Kažem - izgledaju. Kakvi su ovako, ne znam.

Pre neki dan videh na ulici dvoje sredovečnih sa malom ćerkom i svo troje su delovali ok, mislim deluje kao da su normalni i vaspitani. A bukvalno 10 minuta kasnije videh i jednog mladog koji je bio obučen kao klošar. Sve nešto apa drapa, sa sve onim platnenim cegerom što vole da nose pod mišku pa da deluju još smešnije.

Poslednja izmena:
Могу написати нешто за русе које сам упознао.
Даћу пример три породице са којима свакодневно причамо и деца нам се играју заједно.
Као прво менталит. Тотално различито размишљање, чак је и огромна разлика између њих и моје супруге која је ”рускиња” из Украјине ако се тако каже... Иако ја мислим да је она украјинка и тачка хах.
Прва породица је дошла овде због посла. Жени и Мужу су тражили да пређу у другу земљу. Имали су избор између Србије и Малезије. Изабрали су Србију јер је жена била трудна и у Србији су знали да ће визу и осигурање добити много лакше. Дошли су овде, иду на часове српског. Муж већ прича српски. Хоће да остану овде.

Друга породица је дошла овде због мобилизације. Врло је упућена шта се дешавало у Украјини и противе се тим. Говори како доста пријатеља који су овде дошли, не желе ништа да уче, и желе да се врате у Русију јер овде нема онлајн платформа за куповину. Жена иде на часове, интезивно учи српски. Желе да остану овде, све им је супер ту.

Трећа породица, не знам зашто су дошли али су исто јако фини, уче српски и све што са тим иде.

Све три породице су супер, без надмености и слично.
Као што Бендер рече, сви са породицама су углавном супер, просек им кваре ти са огромном одећом и платненим торбицама што седе у тим кул руским кафићима где испијају мача лате са лавандом.

Ja imam pozitivno isksutvo sa ženom koja mi je iznajmljivala stan u dva navrata na po par meseci da smesti majku koja je došla iz Rusije u posetu. Isključivo je govorila srpski i komunicirala porukama na srpskom (na latinici) što je sve jako pohvalno 👍

A taj savremeni hipsterski trend da je odeća preširoka, gledam juče liku pantalone kao dva šatora da je navukao na po svaku nogu. Ne znam hoću li se ikad u to ukopiti. Može malo baggy al ovo je baš preterano 😄 šta kriješ ispod tih šatora, mlad momak... nepotrebno skroz, a mladi Rusi ga još upotpune tim platnenim cegerima. Svakako ih prepoznaš na kilometar.

Ipak Benderu moram da primetim da je tebi smetalo kako one uzane trenerke što prate liniju tela što naša momčadija nosi, tako i ovo široko... izgleda da baš voliš neku neupadljivu sredinu. 🙂

1756196567221.png

Кренуо сам да пишем имена градова латиницом да буде доследно на енглеском и онда наставио све латиницом и сад ми чудно одвикао сам се скроз

Елем услед (не)расположивости података на нету није скроз тачна рачуница, није свуда 2024. него распон 2023-2025, места са звездицом немају метро ареа итд. Такође, нашао сам само за податке који % Београд заузима у односу на остала места у Србији по броју ноћења а не по броју становника (мада мислим да подаци по броју становника још више нагињу ка београдском учешћу него ноћења). Тако да ми је ово колико Србија приходује у страном капиталу од београдског туризма апроксимација и вероватно је мало већи број у стварности

У сваком случају, потврђује оно што дрвим јако дуго, да је улагање у туризам Београда апсолутно најбоља и најисплативија економска стратегија коју можемо да имамо. Чак и да претпоставимо да би са 5 милијарди евра улагања дошли на исти рацио који тренутно има Загреб и не би даље расло то би опет значило да би то имало поврат на инвестицију од 10 година и после тога чист профит. Ако би дошли на рацио Љубљане поврат би био за мање од 2 године.

Ево шта Љубљана има да понуди:

Стари град, парк, мост, мост, трг, цркву, пијацу, замак, интерактивни музеј

За пет милијарди евра Србија би итекако могла да среди цело приобаље и прошири парк Ушће на блок 18, реконструише/прошири/изгради занимљиве музеје, среди цео Калемегдан и тврђаву, изгради филхармонију, реконструише Косанчићев венац како је некада изгледао, среди центар и учини цео град погодним за туристе. Фасаде да присили грађане да сређују (или сами или да плаћају Граду да он то ради), бар у центру за почетак а Град узме да среди ружне тачке (Зелени венац, подземне пролазе итд.). Још ако би урадио неку научну фантастику типа убацивање Београдске тврђаве у Унеско као пола Далмације што су Хрвати убацили ето Београда као златне коке Србије која може драстично да обори платни дефицит у трговини са иностранством услед прилива чистог капитала у земљу

Још ако не дај боже уместо "покрајинску владу" те милијарде узме да улаже у градњу станова за грађане по целој земљи како не би било негативних последица од туризма небо нам је граница

To je sad za drugu temu i često se rasplamsa ta tema o muškoj odeći. 🙂

Ja ne podnosim uzane farmerke, još gore su mi jeans bermude. Ali slim fit trešice su super naravno momak mora biti ceo slim a ne sa velikim stomakom da bi to lepo izneo. 🙂

Сувише уско НИКОМЕ не стој.и. За уско је грађено можда 5% мушкараца. Ови преко 20 већ имају стомаке, раса нам се деформише.посебнс прича су бермуде на дебеле ноге. Ни клинци преко 18 нису за то, али њима прође на младост и виткост. Друга је ствар што више нико и не вдо себе види како изгледа, потпуни недостатак критеријума и тако градом шетају карикатуре.

Срби који у папучама и тренеркама излазе све од продавнице до ресторана су баш репер за облачење. Нигде нимало стила, сви изгледају као да иду у основну школу. Врећасто, неуредно, аљкаво. Да се не прича о најезди тетовирања и пуштених стомачина.

Suviše usko ne. Al slim fit stoji dobro onima koji umeju da iznesu, zahvaljujući genetici može i u 40tim. Većina dobije stomake, ne i svi.

Vezano za papuče... apsolutna podrška leti za sve muskarce koji imaju lepa stopala. Samo napred. Svakako mi lepše od klasičnih sandala...

Срби који у папучама и тренеркама излазе све од продавнице до ресторана су баш репер за облачење. Нигде нимало стила, сви изгледају као да иду у основну школу. Врећасто, неуредно, аљкаво. Да се не прича о најезди тетовирања и пуштених стомачина.

sto je problem do prodavnice :D pa sta treba kravatu
ali ja bas imam suprotan dojam, pogotovo kada pogledas trzne centre, to je ono EVENT, svi su dolicakni na max
a u pitanju je samo trzni centar

ja mislim da kod nas je veci taj kompleks, da me ne vide izguzvanog/prljavog do prodavnice
u evropi u americi, ono sto sam ja video, totalna je suportnost

Ja ne znam gde Peđa tačno živi. Ali muškarce koje ja gledam, naše žene bolje da se brzo dozovu pameti ili ode sve to Ukrajinkama... Kopmanija je samo među prvima u nizu...

Ipak Benderu moram da primetim da je tebi smetalo kako one uzane trenerke što prate liniju tela što naša momčadija nosi, tako i ovo široko... izgleda da baš voliš neku neupadljivu sredinu. 🙂
Pa u većini slučajeva (nisam rekao svim, nego većini) ta sredina jeste najbolja. I da, kad kažem sredina ne mislim na tačno sredina po sred srede... nego neki pojas, neki opseg između više krajnosti. Ne EGZAKTNO sredina, ne tačno neka formula. Nego sve OKO sredine.

Evo npr i ova debata, kako je ok ići u prodavnicu.

Imaš jedan ekstrem u vidu ljudi koji su u fazonu "ne mogu da odem do prodavnice a da se nisam očešljala i našminkala" ili "ne mogu da odem u kućnojo odeći".

A imaš i drugi ekstrem u vidu ljudi koji su u fazonu "ma idem do prodavnice, koga boli uvo, mogu i u papučama i pidžami, šta koga briga".

E i jedno i drugo su opičeni ekstremi. Jedni su lenji a drugi su opterećeni. A sredina je najbolja. Dakle niti iko očekuje da ljudi idu nalickani i sređeni da kupe hranu u Maksiju, ali isto tako se očekuje da kad se ide napolje da se ne ide baš ko ljakse ili kao neko ko se upravo probudio. Okej, tu ne računam vanredne situacije ili kad je čovek u žurbi pa žuri npr do Maksija pre nego što se zatvori ili tako nešto.

Zato je sredina u većini situacija najbolje i sigurno rešenje. I opet ističem, kad kažem sredina mislim na širi pojam, na sve što nije neki ekstrem.

@Bender Rodriguez

Menja se to i vremenom. Recimo ja sam se u 20tim više picanio i bilo mi je bitno kakav idem i do prodavnice... sad u centru sam apa drapa ugl i po tome lako vidiš ko ne živi u centru... Pogotovo uveče 🙂 tačno se vidi ko je native a, ko je izašao...

Recimo onaj maxi cvetni trg, ja tamo odem noću kad nema gužve i 95% ljudi je u izlasku pogotovo vikednom, jedino ja kupujem tune, paradajz i wc papir u 2h ujutru, drugi kupiju pivo i snacks...

Opet ne znam koliko baš mogu biti neuredan ako se sve svodi na šorc i majicu. A zimi jakna i trenerka. Ja ni kod kuće ne tolerišem flekave majice kad me niko ne gleda, tako da mi je negde prirodno da sam iole pristojan i na otvorenom.

P.S. Ovo što pišeš Maxi velikim slovom te verovatno odaje da moraš i u službenoj upotrebi da ga koristiš pa ti prešlo u naviku 😄

Ne znam gde radiš i čime se baviš al delovalo je iz tvoje priče da imaš dosta saznanja o konkretnom marketu...

Opet ne znam koliko baš mogu biti neuredan ako se sve svodi na šorc i majicu. A zimi jakna i trenerka.
Zavisi od tipa te odeće, od same osobe, i od toga kako je sve ukombinovano. Teško mi je sad da prenesem sve misli preko tastature na forum pa evo dve uporedne slike, da vidiš na šta mislim:
l_20241-s45314z8-lgz-102-88-96-190_a2.jpg

footkorner-short-nike-sportswear-beige-noir-vert-FJ5317-121.jpg

I ovaj gore i ovi dole su u šortsevima i majicama i patikama. Ali se odmah uočavaju određene razlike i one posle utiču i na sam utisak o osobi (recimo, ovaj gore ima šanse da se provuče i tamo gde važe striktniji dres kodovi).

Isto tako i za zimske varijante, pa i za trenerku. Postoje likovi koji kad se obuku, čak i u "ležerne" stvari izgledaju pristojno pa čak i respektabilno. A ima i onih koji mogu da stave na sebe sve najskuplje ili najformalnije pa da opet izgledaju neozbiljno ili prosto neadekvatno, kao da im ne pristaje to.

To je jedan od razloga što sam ja otvoren za one debate ili progledanja kroz prste oko dres koda. Čak ne bih to nazvao "gledanje kroz prste" nego prilagođavanje potrebama i okolnostima. Jer čovek može da bude obučen u šorts, majicu i patike (ali sve zavisi koje, kakvog tipa) a da izgleda reprezentativnije i uglednije nego čovek koji je u cipelama, pantalonama i košulji ali je na njemu sve oklocano, neskladno i nekako sve skupa zapušteno.

Ako mogu pandur i poštar na jugu Amerike ili u Singapuru da budu u šortsu i da to opet izgleda ok malo je nefer u jednoj Srbiji, koja je leti sve više kao Singapur, dr..ti lika koji ručno obilazi i čita parking, lika koji servisira klime, čuvara koji sedi u limenci ispred zgrade na 40 stepeni, lika koji vozi sač na točkovima , tehničara hitne pomoći najčešće u isto nekom kršu od kombija... da moraju da budu u pantalonama ceo jbni dan leti. I to najčešće u nekim službenim pantalonama i polo majicama, sa brdo ugurane grube kuvajuće sintetike, nikakvog kvaliteta i niske cene izrade a skupe cene i zarade kad se namesti tender i neko masno ugradi na tome.
Ja ni kod kuće ne tolerišem flekave majice kad me niko ne gleda, tako da mi je negde prirodno da sam iole pristojan i na otvorenom.
Slažem se sa oba. 👍
P.S. Ovo što pišeš Maxi velikim slovom te verovatno odaje da moraš i u službenoj upotrebi da ga koristiš pa ti prešlo u naviku 😄

Ne znam gde radiš i čime se baviš al delovalo je iz tvoje priče da imaš dosta saznanja o konkretnom marketu...
Ne, nego navika da se izražavam i pišem precizno. Kao što uvek pišem GSP, Zeleni venac i tako to...

A o Maksiju odnosno Delezu sam se informisao dosta kroz godine, koliko sam mogao. Smatram da i inače, svako ko je u mogućnosti, treba da se malo upozna, pogotovu ako je najveći lanac i ako svi nekad zavisimo od njega (nažalost).

Дајте примере тих рецензија, није као да не могу сви да виде. То је ваљда и поента. Овако класичан лов на вештице.

Pokažem prstom koji sprat treba, kaže pjat. Šta bre pjat, ja sad treba da znam ruski, je li? Srećom znam, a i zvuči slično kao pet, ali da li ona zna da je slično ili je jednostavno zabole. More...

Ma debili su za jezike, isto kao i Katalonci npr (da ne kažem za sve Špance). A i umišljeni su strašno.

Misle da su sila i imperija a ne kapiraju koliko su daleko ispod mnogih u svemu, čak i u ovom današnjem svetu kakav je. Pregazilo ih je vreme u svakom smislu.

Uostalom, njima tamo još niko nije javio da je hipsteraj mrtav i prevaziđen. 😆

Ruska dečica su inače najjača i čini se da baš uživaju ovde. Utisak je da su većinom ženska i preslatko pričaju.

Mislim da ovi što iritiraju ljude su jednostavno ti neki snobovi. Pitaj boga koliko normalnih prođe pa ni ne znaš da su Rusi.

Ove odrpane sa širokim pantalonama i dole asiksima, sambama... ne bih ih ni nazvao hipsteri, to su ovi neki novokomponovani buržujčići, takvih ima svuda.

Ako mislite na ove, ovo nisu hipsteri već obesna deca bogatih roditelja zaluđena društvenim mrežama, rijalitijima i današnjom krš muzikom. Prijatelji današnje estrade, ljubitelji novih trulih trendova, ortaci Bake Praseta...

Takvih ima svuda. Verovatno je kod nas dosta tih Rusa koje su bogati roditelji poslali van zemlje da izbegnu rat i sad ovde sviraju onoj stvari.

To je taj imidž i obrazac ponašanja.

Mislim da većina nema pojma niti ih je briga.

Mislim pričamo o narodu koji je postao poznat u svetu po videima gde se oko običnih ljudi dešavaju svakakve abnormalne situacije (sudar, masovna tuča, pucnjava, zemljotres...) a oni mahom u fazonu "don't give a fuck". Od malih nogu nauče umetnost ignorisanja ili imitiranja ignorisanja i posle to primenjuju na sve ostalo. Mene je to strašno nerviralo kod njih još dok sam bio rusofil.

Inače isto to rade i na polju Srbije. Kad su tamo u Rusiji niti ih zanima niti znaju nešto mnogo o Srbiji, a ne zanima ih mnogo ni kad su ovde. Oni čak i jedni druge kuliraju, a kamoli Srbe.

Naravno, ima izuzetaka, kao i uvek jelte. Ali mislim da je masa njih ovde, i mlađih hipstera i starijih sa porodicom, ne daje pet para za svoje okruženje.

Ima doduše i ovakvih

I ima još neka slična porodica negde na jugu o kojoj sam čitao pre 4-5 godina ali ne mogu sad nikako da nađem jer mi sve iskaču rezultati od 2022. naovamo.

Ali oni su došli ovde pre rata. I sami su želeli da žive ovde, i samim tim je i stepen integracije i interakcije bio mnogo veći.

Ako mislite na ove, ovo nisu hipsteri već obesna deca bogatih roditelja zaluđena društvenim mrežama, rijalitijima i današnjom krš muzikom. Prijatelji današnje estrade, ljubitelji novih trulih trendova, ortaci Bake Praseta...

Takvih ima svuda. Verovatno je kod nas dosta tih Rusa koje su bogati roditelji poslali van zemlje da izbegnu rat i sad ovde sviraju onoj stvari.

To je taj imidž i obrazac ponašanja.

Imaju sličnosti ali veći je stepen klošarstva i hipsteraja kod ovih Ruskih.

Odrpane i široke pantalone (besmisleno široke, ne kao cargo ili hip hop fazon), dole štrokave bele patike (previše sam posh da bih čistio obuću, a i daje mi odmetničku crtu), gore neka jadna bleda majica i ispod ruke onaj prejadni ceger.

Ima i među našim klincima tih "eehhh, ne zanima me kakav utisak odajem, ja sam odmetnik i rušim pravil trt mrt kc plc..." Ali ovi Ruski su ipak doktori za njih.

Jbg, Srbija jeste vazda bila i ostala "ma šta te boli k...c" zemlja i nacija, ali čak i mi smo ništa naspram nihilizma i apatije u Rusa.

A ima i onih koji kao "furaju svoj fazon i poruku" pa makar izgledali kao bolidi.

Pa sam tako viđao:
1) jednu u mrežastom šortsu i majici sa nekim goth elementima (zvuči kul ovako iz opisa ali uživo nije toliko)
2) jednog koji je išaran sav, čak ima i crveni pentagram na licu i neku emo frizuru, video sam ga u istom kraju par puta
3) jednu koja je dole imala bele sportske patike a gore nešto ovako , samo gornji deo, dakle kao majica ili bluza od ovoga

Takođe sam primetio to da se ne libe da kombinuju elemente stare i tradicionalne odeće sa novom i modernom. Što ne mora da bude loše i za osudu po difoltu ali ako se nema ukusa i mere, ispadne isto kao kad se kombinuju stara i moderna arhitektura - kič i neukus.

Mene najviše smara kod njih što vole taj apa drapa klošar nihilizam Im too cool for this planet stil. Bar ti mlađi, sredovečni su drugačiji. Mlađe ako ne prepoznam sa daljine po licu i imam neku dilemu, ona odma nestaje kad vidim kako su obučeni. Odma znam da su Rusi. Nije problem što nisu kao mi, nego brate taj neki apa drapa stil i spajanje nespojivog.

P.S.
On the bright side, sad se setih da sam jutros u autobusu video jednu prelepu riđokosu u nekoj lepoj haljini. :D I prilično sam siguran da je bila Ruskinja.

Vrh