Šta je novo?

Cene nekretnina

Uzmeš novu kuću u batajnici
Ili vikendicu u grockoj da pokažeš kako si nad prosečno inteligentan
Ja sam pre za vikendicu neku i onda kada je lepo vreme ili letnji raspust da se tamo provodi vreme.
Lagao bih kada bih rekao da nisam i gledao kucice u Grockoj ;)

No videcemo, nije iskljucena i prodaja ovog stana kroz koju godinu ako nam se zivot ne bude svideo (komsije, okruzenje, tenzije) i skroz selidba negde gde imas svoj mir (bilo to kucica u Srbiji ili u inostranstvu)

overio bih miraz, ako je tanak...
G.I Joe nisam te prepoznao 😂

Da podelim (dok mogu) par svežih podataka iz NBS pećnice.

- Što se tiče turističkih usluga, u minusu smo u od početka godine 697 miliona evra (prihod milijarda i 260 miliona, rashod milijarda i 975 miliona). Što možda i nije neko iznenađenje, jer očigledno pojačano letujemo (Grčka 484 miliona, Turska 144 miliona, Crna Gora 112 miliona), i može se očekivati da će se odliviti tek videti u podacima za naredni period. Očigledno će se i ovde deficit samo širiti, jer domaći turizam ne može da isprati pojačan tempo odliva. U 2024. je minus bio 961 milion, u 2023. 524 miliona, u 2022. 118 miliona.

Međutim! U sektoru usluga celokupno smo tradicionalno u plusu, oko milijardu i 272 miliona (prihod 7 milijardi 194 miliona, rashod 5 milijardi 922 miliona). Ubedljivo najveći suficit imamo sa SAD, circa 789 miliona (zahvaljujući IKT sektoru), Velikom Britanijom, 379 miliona, Rusijom, 325 miliona itd. Zanimljivo je kad se gleda po kategorijama, sa EU imamo blaži deficit, sa Azijom gotovo na nuli (sa Kinom imamo deficit od oko 120 miliona), dok su nam najveći generatori suficita kategorija „Ostale evropske zemlje“ (sa Rusijom i Britanijom) i Severna Amerika.

Ko prati ekonomiju, podeliću i ovaj video kao komenatar o ovim novim ekonomskim merama, maržama, kamatama itd. Istaknuto je kao problematično to što gotovinski krediti rastu rapidno dok ekonomija usporava, kao i da je ovaj surovi obračun (wild west style) sa trgovcima kratkoročna mera koja će doneti slabog efekta na duže staze (a posebno u borbi sa inflacijom koja se otima kontroli). Zanimljivo je što se opet država meša u poslovanje banaka (na dosta grub način), te će sad i da smanjuju kamatne stope na gotovinske i potrošačke kredite za "ljude koji nisu bogati" (i tako ih stimulišu da se zadužuju). Dosta naopako, rekao bih, ali dobrooo.

Toliko od mene. Čeka me parkić deco. Idem da bucam lopte s dečinju.

Poslednja izmena:
Da podelim (dok mogu) par svežih podataka iz NBS pećnice.

- Što se tiče turističkih usluga, u minusu smo u od početka godine 697 miliona evra (prihod milijarda i 260 miliona, rashod milijarda i 975 miliona). Što možda i nije neko iznenađenje, jer očigledno pojačano letujemo (Grčka 484 miliona, Turska 144 miliona, Crna Gora 112 miliona), i može se očekivati da će se odliviti tek videti u podacima za naredni period. Očigledno će se i ovde deficit samo širiti, jer domaći turizam ne može da isprati pojačan tempo odliva. U 2024. je minus bio 961 milion, u 2023. 524 miliona, u 2022. 118 miliona.

Međutim! U sektoru usluga celokupno smo tradicionalno u plusu, oko milijardu i 272 miliona (prihod 7 milijardi 194 miliona, rashod 5 milijardi 922 miliona). Ubedljivo najveći suficit imamo sa SAD, circa 789 miliona (zahvaljujući IKT sektoru), Velikom Britanijom, 379 miliona, Rusijom, 325 miliona itd. Zanimljivo je kad se gleda po kategorijama, sa EU imamo blaži deficit, sa Azijom gotovo na nuli (sa Kinom imamo deficit od oko 120 miliona), dok su nam najveći generatori suficita kategorija „Ostale evropske zemlje“ (sa Rusijom i Britanijom) i Severna Amerika.

Ko prati ekonomiju, podeliću i ovaj video kao komenatar o ovim novim ekonomskim merama, maržama, kamatama itd. Istaknuto je kao problematično to što gotovinski krediti rastu rapidno dok ekonomija usporava, kao i da je ovaj surovi obračun (wild west style) sa trgovcima kratkoročna mera koja će doneti slabog efekta na duže staze (a posebno u borbi sa inflacijom koja se otima kontroli). Zanimljivo je što se opet država meša u poslovanje banaka (na dosta grub način), te će sad i da smanjuju kamatne stope na gotovinske i potrošačke kredite za "ljude koji nisu bogati" (i tako ih stimulišu da se zadužuju). Dosta naopako, rekao bih, ali dobrooo.

Toliko od mene. Čeka me parkić deco. Idem da bucam lopte s dečinju.
Idi na bazen vidis kako je lepo vreme.

Ovaj autoput koji je skoro napravljen, i za koji su neki pricali "pa sto ne ides tim putem, zasto si paranoican?" vec se popravlja. Nije mogao da izdrzi ni mesec dana.

1755702031056.png

Poslednja izmena:
Ovaj autoput koji je skoro napravljen, i za koji su neki pricali "pa sto ne ides tim putem, zasto si paranoican?" vec se popravlja. Nije mogao da izdrzi ni mesec dana.

Pogledajte prilog 249060
42 dana radovi na sveže otvorenom tunelu u čiju se sigurnost kunu i predsednik i svi ispod njega. Mora da je crkla neka sijalica pa da na brzinu zamene, kome još trebaju pravilnici i potpisi stručnih lica. Mnogo nam dobro u ovoj Srbiji, para na pretek a kvalitet ko u Japanu.

Pogledajte prilog 249060
Да си пратио ,најављено је још пре отварања да ће бити "козметичких радова" по отварању,као што је било код свих тунела.Циљ је био да се отвори што пре док је туристичка сезона ,политички и економски разлози.

Да си пратио ,најављено је још пре отварања да ће бити "козметичких радова" по отварању,као што је било код свих тунела.Циљ је био да се отвори што пре док је туристичка сезона ,политички и економски разлози.
I kod nadstresnice je bio cilj da se otvori sto pre.
Znaci bitnije je da se nesto otvori sto pre nego da bude bezbedno?

Poslednja izmena:
Moraš da se dogovoriš sa sobom da li ti smeta što je otvoren ili zatvoren...
Jel si to sam smislio ili ti je neko pomogao?
Zna se da je otvoren a da je njegova bezbednost upitna, a to sto je sad zatvoren je verovatno dokaz da pokusavaju da nesto saniraju koliko-toliko i istovremeno izvuku pare iz budzeta za te radove.

Da li mozda neko zna zbog cega neki investitori prodaju odredjen manji broj stanova znatno povoljnije od regularne cene po kojoj se prodaje drugim regularnim kupcima?

Da li je neko zaista dobro ispregovarao nisku cenu ili mozda deo isplate ide na ruke ili je mozda neko blizak investitoru, tipa rodjeni brat i sl, ili je niza cena mozda nacin za vracanje nekog duga, ili je u pitanju neki peti razlog?

Cesto se mogu naci takve situacije gde je cena solidno niska, pa me interesuje sta moze biti razlog.

Kolike su cene novogradnji na Vračaru?
Tamo će uvek hteti ljudi zbog izmedju ostalog prestiža da žive i kako bi mogli da kažu da imaju na Vračaru stan. Tu mislim da je nepogrešiva investicija ukoliko se gleda dugoročno.

Da li mozda neko zna zbog cega neki investitori prodaju odredjen manji broj stanova znatno povoljnije od regularne cene po kojoj se prodaje drugim regularnim kupcima?

Da li je neko zaista dobro ispregovarao nisku cenu ili mozda deo isplate ide na ruke ili je mozda neko blizak investitoru, tipa rodjeni brat i sl, ili je niza cena mozda nacin za vracanje nekog duga, ili je u pitanju neki peti razlog?

Cesto se mogu naci takve situacije gde je cena solidno niska, pa me interesuje sta moze biti razlog.
Da li pitaš isto pitanje koje je objašnjavano bar nekoliko puta godišnje?

Da li je neko zaista dobro ispregovarao nisku cenu ili mozda deo isplate ide na ruke ili je mozda neko blizak investitoru, tipa rodjeni brat i sl, ili je niza cena mozda nacin za vracanje nekog duga?

Niko tu nije ispregovarao nižu cenu, dobre razloge si stavio i ako uračunaš kompenzaciju kao vraćanje duga to je to.
Budu nekad lokali u prizemlju prodati za nižu cenu, jer se desi da njih Investitor ostavi i izdaje, a u trenutku kada mu zatreba keša onda njih prodaje.

Колико имаш кратко памћење.Сви тунели на ауто-путу су после добијене дозволе пустани у саобраћај а после отварања дорађивани,неком осветлење,сигнализација,углавном је то нормално само тада је била стабилна политичка ситуација па није нико правио питање а сад ме неби чудило ни да неко свашта напише ,измисли.Радиће се и даље у тунелима,битно је да буду безбедни.Ако знаш неку битну информацију да тунели нису безбедни,информиши нас.

Tamo će uvek hteti ljudi zbog izmedju ostalog prestiža da žive i kako bi mogli da kažu da imaju na Vračaru stan. Tu mislim da je nepogrešiva investicija ukoliko se gleda dugoročno.
Cene su između obično između 4,5k i 5k za novogradnje, ali naravno zavisi od lokacije na Vračaru jer nije isto da li kupuješ na Južnom Bulevaru ili Krunski Venac/Istočni Vračar. Ipak, ima i povoljnijih opcija. Recimo ovako nešto:
Četvorosoban stan na prodaju, Cara Nikolaja II, 599.000€, 172m² https://share.google/MBASGJUTpGP1b0ObY

Mislim da i ovaj prodavac računa na to :)

Sarolika je situacija a zavisi i koji deo Vracara. Ide od 3800 (obodni deo, Juzni bulevar, Maksima Gorkog, ...) do 7000 (Petrogradska, Tomasa Jeza, ...) bez PDV-a.
Ko ima para za investiranje te lokacije oko Milesevske sa novogradnjama su ekstra investicija (obavezno i dva garazna mesta). Sta god da se desi tim ciglama nece padati cena. Jedino sto moze da koci je prodaja jer zahtevaju specificnog kupca (lako moze da se desi da zbog mode neko se ipak odluci za 30-ti sprat nekog staklenika na NBGD). Na nekom periodu od 5-10 godina tu ce cena samo da poraste. Druga stvar je sto te stanove mnogo vole da iznajmljuju za strance koji su poslom duze ovde, diplomate ili njihove rodjake ... tu nije ispod 20e kvadrat za iznajmljivanje.

To je jednosmerna ulica, jedna od najužih na Vračaru, a zgrade su poređane kao u kanjonu plus ima i drvored. Bukvalno cela ulica je u konstatnoj senci, dobro bih razmislio o mikrolokaciji pogotovo za taj novac.
Koliko sam shvatio to su 1 stan 1 sprat i stanovi gledaju na ulicu i onaj parkić atrijum između zgrada. Prozori su zapad-istok, 3. sprat i povučeni ne bi trebalo da imaju problem sa suncem. Mikro lokacija je vrhunska, ali ovo sa svetlom definitivno treba proveriti.

Hvala kolege na info, na ovo dodati još 2 parking mesta to je isto oko 50-60k još. Kvadrature su impresivne ovih stanova 150-175m2 i ovaj manji stan od 7k/m2 bez lifta u starijoj zgradi.
Ne može moj mozak još da shvati da može da se živi u tolikim kvadraturama 😉
Pre bih živeo kao podstanar a od tih para gradio zgradu, ali sve ima svog kupca.
U ovom slučaju kupovine smatram da se može naći bogati sloj koji ne zavisi od plate.
U tim stambenim kvadraturama na prestižnim lokacijama poznajem par prijatelja iz mog okruženja da žive i niko ne zavisi od plate: Generacijski Investitori izgradnje zgrada, suvlasnici manjih fabrika, generacijsko nasledjeno bogatstvo u nekretninama koje izdaju i to pričam samo za ljude iz NS-a.
EDIT: To uglavnom kupe deci koja su radna sposobna i uveliko u porodičnom biznisu i imaju porodicu, dok su oni u kući na periferiji.

Poslednja izmena:
Ma šta ima veze..to ovi seljak ..ci i defektni znaju...kakvi bre inženeri i ptopisi...Majko bozja glupih li ljudi.
Tunel nema sve papire i oni kažu sta ima veze...lepo izgleda...
Mi smo govna...ne oni

Vrh