Ok i to je nesto ali ne znam koliko se razlikuje od onoga sto se desava.
Sam Expo je 2 milijarde za X godina, to je nista. Subvencije za poljoprivredu trenutno na godisnjem nivou su pola samog Expo-a. Samo EPS ulaze do 2030. skoro duplo vise od vrednosti Expo-a samo u OIE.
Za poreska oslobodjenja i to se slazem ali to je dodatni deficit u budzetu, tesko ruku pod ruku sa jos subvencija i investicija.
I ako kurs odredjuje deficit, onda je dinar trebao biti jaci a ne slabiji, jer mi u platnom bilansu nismo imali deficit vec suficit. Ne gleda se tu samo uvoz/izvoz.
Da se gleda, nemoguce bi bilo duplirati novcanu masu za nekoliko godina a da kurs ne mrdne nigde. A to se dogodilo.
Expo projekat da ali sve uz expo je naraslo na mnogo mnogo mnogo milijardi evra. Jasno je svima da će mnogo novca ispariti a la lex specijalis i da će se mnogo milijardi sliti u dzepove bez ikakve kontrole trosenja po specijalis zakonu. Vidiš, moraš da napraviš uvek cost/benefit analizu uvek kada planiraš neku tako veliku investiciju.
Ulažemo u skroz novi stadion više od milijarde evra, to se vraća za xy godina. Ne vraća se, ne investiraš, popravljaš ovo što imaš. Usmeravaš novac gde korist postoji ili je javno dobro. Npr kanalizacija, voda, reciklaža, zamena medicinskih aparata, filteri itd.
Očekujemo da energija bude mnogo skupa za 20 godina (pričam o periodu pre 15-20 godina kada je EU javno iznosila plan) naplaćivaće nam EU takse zato što koristimo ugalj za struju (CBAM od 2026, 150-200e po toni. Zelezara kaput, cementare kaput itd) a proizvodi kod nas zavise od domaće jeftine struje (70% uglja), ulaži odmah, diverzifikuj, zaduži se, smanji zavisnost zemlje odmah.
Prodao si NIS a cela privreda zavisi od njega, izbije rat, svi uvode sankcije a ti ne radiš ništa. Ne nacionalizuješ. Ne praviš novu firmu za backup. Čekaš, računaš proćiće i ništa. Odlažu ti sankcije 7 puta i ne radiš ništa. Čekaš. Onda stvarno uvedu i ti praviš šverc komerc šeme i praviš svoje drugare multistotinamiliona milionerima.
Za poljoprivredu ne bih. To je duga tema. Tužna tema. Nije dovoljno što zadnje 2 godine si kao povećao subvencije koje kasne a ostalo ništa decenijama. Poslednjih 5 godina je smanjen broj obradivih površina 20%. Od otkupa pa nadalje. Baš tužna tema. Stočarstvo..... dovoljno da kažem da smo pre 10 godina imali 500k+ krava a sada ispod 150k.
Kurs mrzi me da pišem:
Ovo sa robnim izvozom i uvozom, a deficitom naročito, postaje ozbiljno. Za prva tri meseca ove godine naš robni izvoz je povećan za 1,8 a uvoz za 12,4 odsto, uz deficit po ovom osnovu veći od prošlogodišnjeg u istom periodu za 52,8 odsto.
www.danas.rs
I tako se nešto sve čeka, čeka, odlaže. A svet ne prašta, ide dalje. Nije on penzioner ispranog mozga ispred srećne televizije pa da će da zaboravi šta je bilo pre tri dana a kamoli par meseci, godina i decenija. Lobotomija narod i 5000-6000e po m2 za stan u Beogradu top ponuda.
E zbog te naše pasivnosti ima opet da zarubimo po xy put.
Itd itd