Šta je novo?

Demografija (statistika,analiza,projekcija)

Normalno, pričali smo o tome ovde ranije.

Ali i dalje ima mnogo natalitet-fanatika i kromanjonaca koji bi iz ovog ili onog opičenog razloga rado terali ljude da se množe ili ih kažnjavali što nemaju ili imaju malo dece.

Осим што Африка и централна Азија нису добили меморандум.
Dobiće, kasnije.
Treba imazi u vidu kako žive ljudi tamo. Pokazatelj može da bude podatak da migranti koji su došli iz afrike, bliskog i srednjeg istoka u evropu i SAD imaju manji natalitet nego u domicilnim državama.

Dobiće, kasnije.
Treba imazi u vidu kako žive ljudi tamo. Pokazatelj može da bude podatak da migranti koji su došli iz afrike, bliskog i srednjeg istoka u evropu i SAD imaju manji natalitet nego u domicilnim državama.
Па да, капитализам у комбинацији са индивидуализмом дефинитивно смањује фертилитет.
Имаш право, фертилитет заиста има тенденцију пада али је у добром делу света и даље на пристојном нивоу. За разлику од Европе, Кине, Јапана и Јужне Кореје где је ужасавајући. Индија се са својих 1,4 милијарде становника и даље држи на фертилитету око 2, а има их на десетине милиона по целом свету где такође имају број деце изнад просека.
Када се погледа окружење у коме живимо (Европа) Србија се још и пристојно држи. Бугари ће ове године да имају око 50 хиљада рођених, од тога је једно 8 до 10 хиљада Турака и Цигана. Ми можда и останемо изнад 60 хиљада рођених мада тешка прича.

Србија може да буде самоодржива и са 4 милиона становника уз модерне технологије које нам предстоје као што је пуна аутоматизација пољипривреде.

Ne prijatelju, ja one koji tako razmisljaju smatram za najvece neprijatelje Srbije i sprstva, gomila "junacina" bez mozga.
Jer ne kapiraju istorijski trenutak, i realno stanje Srbije, i pruzaju se vise nego sto su im mogucnosti.
Umesto da srede ono sto imaju, npr istocna i juzna Srbija, oni od njih prave pustos i zaparlozene retke naseobine, a ovamo hoce da se sire na teritoriju gde ima 1,5 milion neprijateljski nastrojenih gradjana, sa kojima ne znaju sta ce (kazu proterace ih, ili cak i nesto gore), i onda ce i tamo da naprave pustopoljinu, koju ce gledati na TV-u, i kur*iti se kako je to srce Srbije.
Ovde niko ne glumi junacinu, a o istorijskom trenutku pre ce biti da ga ti ne kapiras, jer ocigledno si zaglavljen u 1999. a ne u 2025. Ajde ovako, ti licno imas hektar zemlje u nekoj zabiti u Srbiji, ne obilazis zemlju ali znas da je tvoja, i imas papire. Dodje komsija, uzurpira ti zemlju, izgradi nelegalnu kucu, zivi sve u fulu. Jel bi mu prepustio imanje ili bi se borio ? A pa borio bi se, ipak su tvoje pare u pitanju, tvoja lova, i vucarao bi se po sudovima koliko god treba. Jbg kad su tvoje pare u pitanju nema odustajanja, jel da ? Stvar je u tome sto vi gledate samo sebe i nemate osecaj za kolektiv, sebicni ste. Neko tamo Kosovo, na kojem nikad niste bili, nemate ni osecaj da je to vase, ali to je problem kada nisi izasao iz svog sela...
Danci brane Grenland, Britanci Foklande, a Srbin daje Kosovo na tacni koje mu je tu.

Zato što su ovaj zadnji popis iz 2022 lažirali, popisivali su ljude koji su mrtvi i koji trajno žive u inostranstvu kao da su živi odnosno da i dalje žive u Srbiji

Srbija je od 2011 do 2022 sigurno izgubila više od milion ljudi, oko 1,2-1,3 miliona, što negativnim priraštajem što imigracijom.
Znaci dokaz da je popis laziran je tvoj licni osecaj?

Neodrživ je svaki sistem i model koji počiva na deluziji beskrajnog rasta, a odigrava se na komadu kamena u svemiru koji je ograničen i izolovan sistem u svakom smislu. Kao što je u svetu ekonomije čist kapitalizam neodrživ jer podrazumeva beskonačan rast, proizvodnju i nakupljanje kapitala u svetu koji je ograničen i konačan, tako isto je na polju demografije neodrživ model koji podrazumeva da se ljudi na planeti množe do besvesti. I na polju urbanizma je neodrživ i osuđen na propast model koji podrazumeva sejanje zgradurina i ljudi u beskraj. Tako se dobije Brlograd, najveća i najgora favela na Balkanu sa najgorim ili među najgorim indeksima kvaliteta života u regionu.

Ljudi je već previše na planeti, i zato je i uništavamo i zato smo stvorili sebi neizvesnu i sumornu budućnost. A tek će biti viškova kako bude napredovala automatizacija i ljudska radna mesta se menjala mašinskim. Dovoljno je da u svakoj zemlji samo jedna trećina ostane bez posla i da krenu krize najpre loklnog karaktera, a onda i domino efekat širom sveta. Pošto je danas sve uvezano ko crevca i svaka veća lokalna kriza pre ili kasnije postane svetski problem i račun koji treba platiti, zahvaljujući globalistima i globalizmu.

Survajuće stope fertiliteta širom sveta (sem u par zadrtih vujekobina po pustarama i savanama) su pozitivna stvar, iako su nastale kao negativna posledica socio-ekonomskog urnisanja niže i srednje klase u zadnjih 20ak godina. Vreme je da se prerastu oni modeli razvoja, i na polju ekonomije, i na polju sociologije, i na polju urbanizma, koji podrazumevaju i rezonuju da resursa, prostora pa i ljudi treba da bude beskonačno. Jer je to prosto fizički nemoguće i neodrživo.

Svet je po tom pitanju u 20. veku i početkom 21. otišao u jedan ekstrem, poput klatna, pa se napunio svega preko svake mere. Sada polako usporava i uskoro će krenuti u kontra smeru. Brže nego što su mnogi predviđali, pošto fertilitet opada brže nego što je i UN mogao da predvidi pre 10ak godina. Zato što UN nije uzeo u računicu da postojeći socio-ekonomski model pršnjava svakih 10 godina, i time devastira rađanje dece kao i nade ljudi da će u budućnosti biti nešto bolje i lepše.

Poslednja izmena:
Survajuće stope fertiliteta širom sveta (sem u par zadrtih vujekobina po pustarama i savanama) su pozitivna stvar, iako su nastale kao negativna posledica socio-ekonomskog urnisanja niže i srednje klase u zadnjih 20ak godina. Vreme je da se prerastu oni modeli razvoja, i na polju ekonomije, i na polju sociologije, i na polju urbanizma, koji podrazumevaju i rezonuju da resursa, prostora pa i ljudi treba da bude beskonačno. Jer je to prosto fizički nemoguće i neodrživo.
Ако се сурваш са фертилитета 4 на фертилитет 2 ти си и даље одрживо друштво.
Ако се сурваш са фертилитета 1.6 на фертилитет 1,1 онда ниси одрживо друштво и у великом си проблему.
Популација је све старија и мање витална, увоз радне снаге је због одржавања животног стандарда неопходан и тако долази до овога што гледамо у Европи.

У Индији се прошле године родило два пута више беба него у целој Кини и Европској унији заједно. А њихов фертилитет је око 2. А на то треба додати чињеницу да ЕУ има највећи број становника у историји тренутно, значи број становника расте а фертилитет је неодржив. Јасно је шта се догађа.

Treba da se smanji broj ljudi na planeti generalno. Nije održivo ovo što se radi trenutno.

A sistematsko uništavanje Evrope pa i drugih belačkih regiona je tema za sebe.

Treba da se smanji broj ljudi na planeti generalno. Nije održivo ovo što se radi trenutno.

A sistematsko uništavanje Evrope pa i drugih belačkih regiona je tema za sebe.
Па што си увукао генерално смањење људи на планети у дискусију о катастрофалном фертилитету у Европи?
Твоја теза у претходном посту се сводила на немогућности бесконачног раста и слично. А у Европи не да не постоји бесконачни раст него постоји суноврат и замена становника.
У Нигерији се прошле године родило два пута више беба него у целој ЕУ заједно. Ускоро ће да сустигну Кину. Њима треба да се обратимо за смањење броја људи а не нама који умиремо и имамо просечну старост од скоро 50 година.

Pa na njih i mislim. Navijam da i po Africi i Aziji svuda padne fertilitet ispod 2. Što pre, to bolje po celu planetu.

Опашће њима фертилитет али ће још деценијама да им расте број становника. Број младих људи је просто огроман. За разлику Европе где је број младих људи мали. Па чак и тај мали број младих људи има мали фертилитет.

Ми треба да се фокусирамо да нам фертилитет буде око 2 ако је икако могуће. Не морамо да растемо али не морамо ни да се урушавамо.

Mislim da pad nataliteta a u nekim državama i pad stanovništa nije nešto što je neko namerno izazvao. Pročitao sam dosta materijala o tome. Ima mnogo faktora koji utiču, neću da ih ponavljam, ali to je jednostavno prirodni proces. Kada sam se ja rodio na planeti je bilo 4,5 miliona za 40 godina broj je dupliran. Naravno da fizički ima mesta za još više stanovnika, ali resursi su ograničeni. tako da neću da plačem zbog manje rađanja. Čovečanstvo u globalu nije ugroženo.

Druga stvar je situacija sa manjim narodima, kao mi na primer (ima i malobrojnijih ali svako muči svoju muku) a. Zbog manjeg broja nama preti da se za nekoliko decenija toliko smanjimo da ćemo izgubiti značaj i biološki potencijal, moguće je i izumiranje. Trebalo bi povesti računa o tome, neke čarobne mere ne postoje, ali loše je i ne činiti ništa.

I na kraju par reči o Kosovu. Čak i na ovom mirnom forumu koji ima sasvim drugu sferu iteresovanja i diskusije, na više tema se priča o njemu. Tema Kosova se ne zatvara i neće se zatvoriti, još uvek je ono tema na kome se grade karijere. Za mene je to završena priča, dosta sam se nervirao. Više se brinem za srbe na severu i u enklavama nego o tome da li će i kako da ga vratimo. Za te ljude treba nači rešenje.

Ми треба да се фокусирамо да нам фертилитет буде око 2 ако је икако могуће. Не морамо да растемо али не морамо ни да се урушавамо.
Bilo bi lepo, ali teško će to ići sa ovakvim socio - ekonomskim modelom.

Kad čak i Azijati, koji su (bili) spremni da trpe sve i svašta i da žive kao skotovi da bi njihovi praunuci imali neki najbazičniji život, prestaju da rađaju decu i počinju da se žale na sumornu budućnost, jasno je koliko je sati.

Druga stvar je situacija sa manjim narodima, kao mi na primer (ima i malobrojnijih ali svako muči svoju muku) a. Zbog manjeg broja nama preti da se za nekoliko decenija toliko smanjimo da ćemo izgubiti značaj i biološki potencijal, moguće je i izumiranje. Trebalo bi povesti računa o tome, neke čarobne mere ne postoje, ali loše je i ne činiti ništa.
Pitanje je šta će uopšte biti za par decenija, pitanje je da li će uopšte postojati nacije i države kakve mi znamo i znali smo. Pitanje je uopšte da li ćemo kao vrsta i potrajati dotle (recimo, do 2075.) i na šta će svet i čovečanstvo ličiti tad.

Samim tim je lupanje glave oko toga šta će biti sa Srbijom za 50 godina, pa i sa svetom, po meni malo besmisleno. Niko ne može da zna sa sigurnošću.

Što se Srbije tiče, ljudi treba da se zapitaju malo, ako mi živimo ovako kao skotovi u košnici i haosu sa 6 miliona ljudi na 78.000 km², kako bismo tek živeli da nas bude 20 miliona na tih 78.000 km². Mislim meni to stvarno ne treba, Brlograd je već kao neka Afrička košnica, a i po drugim mestima je isti mentalitet (videti slike gore). Šta će mi još duplo više ljudi u svakoj ulici, svakom marketu, svakom autobusu, svakoj pošti u koje uđem...

A na sve to, automatizacija i roboti kucaju na vrata. I ne mora čak ni da se čeka da se pojave u Srbiji fizički. Dovoljno je samo da AI krene da menja 80% svih operatera po kol centrima za strane klijente i eto skoka nezaposlenosti i nove krize. A neće se AI i automatizacija zaustaviti na tome. Pre ili kasnije, poješće 2/3 današnjih poslova. Samo je pitanje kojim tempom.
Tema Kosova se ne zatvara i neće se zatvoriti, još uvek je ono tema na kome se grade karijere.
Upravo.

Poslednja izmena:
Znaci dokaz da je popis laziran je tvoj licni osecaj?

Nije moj lični osećaj nego moje lično iskustvo na desetinama različitih mesta od popisa 2022 do danas gde sam bio i pričao sa ljudima, otvoreno kažu da su popisivali mrtve i trajno odseljene u inostranstvo kako ne bi populacija opštine i / ili grada zvanično bila ispod neke brojke koja im je neophodna iz prvenstveno administrativno-birokratskih razloga a negde i finansijskih.

Не могу државе истовремено да имају проблема са недостатком радника и буду у кризи због предстојеће аутоматизације која ће заменити раднике, то су шизофрени наративи демократских друштава где се разни интереси сучељавају и муљају људима видик како се поставити према будућности

Србија нема и вероватно неће још неколико година имати проблема са недостатком радника као радника, ако ишта и фертилитет и број запослених су сада већи него 2000их иако је укупан број становника мањи

1754734491329.png

1754734662626.png

При чему је незапосленост још увек једно дупло већа него што је оптимално (а много гора међу младима)

Емиграција је такође по свему судећи минорна / привремена будући да заиста далеке дестинације више нису популарне нити привлачне за емиграцију нашим људима као некада (Нови Зеланд, Аустралија, Америка, Канада, Русија итд.) а емиграција у Европу није толико лака нити је Европа толико далека да то буде озбиљан проблем. Огроман број наших људи који се "одселио" у неку европску земљу се редовно враћа, живи овде неко време па одлази, путује итд. Потпуно је другачији менталитет када имаш европски пасош а поготово ако имаш могућност рада на даљину, када се државне границе малтене бришу.

Највећи пад популације код нас долази због морталитета и то претежно умирања људи на крају каријере или у пензији. Имамо изузетно висок број умрлих, највише услед лошег здравства и загађења.

1754735576143.png

Далеко би више учинили у контексту смањења пада популације усресредивши се на превенцији болести / несрећа и унапређењу здравства. Макар деце и људи радног доба ако баш морамо бирамо. Aко ништа бар да се нега деце до 5 година учини бесплатном и оптималном, то би било еквивалентно као да се број беба годишње повећа за неколико хиљада

Ми уопште немамо проблема са "недостатком радника" а како се развијају трендови у аутоматизацији когнитивних / креативних / мануелних процеса тако је упитно да ли ћемо и имати. Имамо проблема са режимом који нас убија и увози странце да јефтино раде за стране фирме трошећи наше ресурсе и паре од пореза

Beograd je ovih dana prazniji nego inače ali danas je baš još osetnije prazan. I prava je milina. Ulice su prohodne i gradski prevoz klizi kroz njih, trotoari su čisti i prohodni jer nema automobilčina po njima, nema buke, nema stresa.

Jedva čekam da Beogradu krene da opada populacija (ili imigracija) i da krene da se prazni. Jer jednostavno nije spreman i održiv za ovoliki broj ljudi.

,,... Jedva čekam da Beogradu krene da opada populacija (ili imigracija) i da krene da se prazni. .. ,,

Ništa od toga.
Sa 2,5 mil legalnih i 0,5 mil. ilegalnih
Bgd brzo ce sa 3 miliona skočiti na 4 miliona stanovnika
Procena buduceg odnosa
3 mil legalnih + 1 mil ilegalnih
Problem sa ilegalcima( sezonska radna snaga) je što kao lošijoj obrazovanoj radnoj snazi i segment licne i opšte kulture je lošiji. 😑
Teško ceš u masi primetiti ikog ko poseduje bar prosecnu kulturu ali zato u 100 ljudi odmah vidiš jednog takvog ( odnos - 100:1-)
Te ako 1/4 je sa nižom kulturom imaceš licni osecaj stalne opsade te ni malo nece biti lepo. Odlaziceš na preskupa mesta samo da ne budu u tvojoj blizini da odmoriš stomak i glavu.... 🤐

Dalje
- Samo ce 10-15 % mladjih penzosa otici iz Bgda u unutrašnjost (još su nekoj snazi), stariji penzosi zbog česte posete lekarima nece ( što da se posle cimaju putujuci)
- Radno sposobni do 1% ( ako otvore svoj biznis ili mogu ga voditi iz unutrašnjosti)
Ovo sa otvaranjem i zatvaranje fabrika i firmi ne uliva sigurnost
- Mladja populacija što zbog obrazovnih što zbog veceg potencija Bgda ne pada im napamet unutaenjost osim nekom promilu.

U suštini magnet privlaci nove i nove a kod vec doseljenih povecava gustinu.

To je uglavnom tako osim onog neznatnog procenata ,
Vidi sadb:
Pradeda , deda, otac, ja, moja deca i unuci svi iz Bgda. Evo ja kao izrod napuštam Bgd u za mene sretniju unutrašnjost 😍
(imovinu prepuštam mojima) i sa radošcu doprinecu pražnjenju Bgda. Zbog gore pomenute preduge moje mučnine u glavi i stomaku ... 😄

Poslednja izmena:
Nas ceka veliki imigracioni talas u buducnosti, ima da bude sve vise ljudi iz Afrike, Sri Lanke, Turske itd tako da ne brinite za Beograd, njegova populacija ce da raste i raste i jos i uvek.
Plus novi trendovi ljudi sa zapada kojima je dosadila "demokratija" i koji masovno napustaju Englesku Nemacku Francusku i sele se u malo egzoticnije zemlje kao sto je Srbija jer gazde EU poput Makrona i Ursule Von der Layen su dobro odradile posao i ispunile agendu da uniste srednju klasu tamo.
A ako se se pitate zasto je tako, pa ono... Beograd je svet, prosto smo dostigli taj nivo da smo postali kosmopolitski grad na globalnom nivou pa ajde sto nam dolaze iz nerazvijenih zemalja sada ce nam dolaziti i iz ovih razvijenih u opadanju.
Nemamo mi problem sa tim, svi ce da nauce srpski, da se zaposle kod nas ili otvore nove biznise i bice sve u redu.

Poslednja izmena:
Pa propada samo sto to ide veoma polako, nije velika razlika ako sagledas 2-3 godine ali ako uporedjujes pre 2-3 decenije onda da, ima prilicna razlika u kvalitetu zivota.

Vrh