AleksandarAca
Intermediate
20-25 min max u svim uslovima, verovao ili ne. Sem ako se nesto bas ne zaguzva, udes na mostu itd.To je kao ono za novogradnje u Pancevu kad napisu, 20 min od srca Beograda. Da, 20 minuta, ali helikopterom.
20-25 min max u svim uslovima, verovao ili ne. Sem ako se nesto bas ne zaguzva, udes na mostu itd.To je kao ono za novogradnje u Pancevu kad napisu, 20 min od srca Beograda. Da, 20 minuta, ali helikopterom.
Prosirenjem kapaciteta pruge i broja vozova ceo taj potez moze samo dobijati na ceni i vrednosti vremenom, da ne pricamo o situaciji da ako bi docekali metro onda ne bi bilo nemoguce doci do nbgd/centra za 20 minuta vozom i uzeti jos metro 10 minuta do posla npr.Bataja je ostala (neće još dugo) lokacija na kojoj i dalje relativno blizu centra možeš da imaš kuću za (uzevši u obzir sadašnje cene) poprilično povoljan iznos. Voleli bismo svi naravno da urede i levu obalu Dunava (ima doduše i tu uređenijih delova), ali ko zna kad ćemo to doživeti...
Po meni Mico morace jos jedan talas legalizacije a onda da se donese zakon gde ako odstupis kao investitor od projekta drzava ti lepo oduzme projekat i vrati u prvobitno stanje od tvojih para, a ti kao investitor koji se zaigrao u tvorza malo. Ali to mozemo docekati samo kada nam bratija ode sa vlasti, sve dok su tu sve burazerski odnosi tesko...Da i ? ...nikom ništa ..to je problem
Po meni Mico morace jos jedan talas legalizacije a onda da se donese zakon gde ako odstupis kao investitor od projekta drzava ti lepo oduzme projekat i vrati u prvobitno stanje od tvojih para, a ti kao investitor koji se zaigrao u tvorza malo. Ali to mozemo docekati samo kada nam bratija ode sa vlasti, sve dok su tu sve burazerski odnosi tesko...
Mislim da rusenje ne odgovara nikome, posebno ne stanarima koji bi izgubili krov nad glavom jer je investitor dozidao penthaus ili stavio prozore gde ne sme.
No dobro mozda dozivimo i to jednog dana, mada sumnjam, daleko smo mi od uredjenog drustva.
Zato sto dosta tih firmi je pogaseno a pitanje je da li postoje sredstva da se vraca danas u prvobitno stanje nesto gradjeno pre 20 godina.Докле низ длаку нелегалној градњи? Што још један талас? Што одмах не то враћање у првобитно стање о трошку неимара?
Zato sto dosta tih firmi je pogaseno a pitanje je da li postoje sredstva da se vraca danas u prvobitno stanje nesto gradjeno pre 20 godina.
Mislim da samo nije realno, sve dok nemamo ucestalu i odgovarajucu kontrolu koja zapravo ima efekta.
Kako je uopste moguce da neko u Borci ili Batajnici tek tako izgradi zgradu tokom 3 godine bez gradjevinske table?
Pa ako bi kompenzovao ljudima koji su kupile stanove OK (bilo od investitora ili iz drugih sredstava), u suprotnom imaces gradjanski rat sa obzirom koliko ilegalne gradnje ima u BGu samo a kamoli u Srbiji.Колико ја знам, пресек је сателитски снимак из 2015. Слично је у ЦГ, мада они по ко зна који пут праве још 1 круг.
Ко год је направио, купио нешто нелегално, рушиш, по приоритетима. Да не би било политички сензитивно, направиш независну агенцију, независно као што би требало да буде тужилаштво или централна банка нпр, законом им то гарантујеш и кренеш да рушиш по приоритетима и правиш ред. Ја бих кренуо левом обалом Саве према Остружници рецимо. Наплаћујеш се од инвеститора, а ако нема, на терет пореских обвезника, али нешто ми говори да би агенција била самофинансирајућа и рентабилна.
...нема ништа од тих прича само још овај пут, само још овај...буквално им дајеш ветар у леђа да понове све.
Наравно, пожељно би било да тај шеф буде опасан мудоња, по могућству без деце...
Pa ako bi kompenzovao ljudima koji su kupile stanove OK (bilo od investitora ili iz drugih sredstava), u suprotnom imaces gradjanski rat sa obzirom koliko ilegalne gradnje ima u BGu samo a kamoli u Srbiji.
Ali opet ako nemas striktnu i cestu kontrolu onda ces imati isti problem kroz 10 godina.
Ne znas da li je nelegalno u toku gradnje, niti mozes da znas.Што није било контроле ових последњих 10 година и ко гарантује да ће бити наредних 10?
Ти кад купујеш, ти данас знаш да је нешто нелегално, питање је да ли и можеш да купиш, нотар има одговорност итд.
Лична тужба против инвеститора, па нек се наплате.
Мислим ок, нек остане Бангладеш...
Искрено, ја бих волео референдум по овом питању најискреније, директна демократија, па ако један доообар проценат каже као ти, то значи да смо као друштво доообро застранили, онда и заслужујемо ОВЕ и ово што се дешава искрено. Ако би свако хтео мало да уштине где му одговара и кад му одговара.
Ovde je problem što se sve hoće a nemamo pokrića za tim. Prvo se kuka na cenu stanova, a ta cena je direktno posledica malog fonda gradnje u odnosu na potražnju. Onda se kaže, hoćemo uređen sistem, da investitor bude likvidan i da može da položi garanciju da može da sazida zgradu (malar u iznosu od 50% od vrednosti svih stanova). Sa tako uređenim sistemom, bojim se da ti maleni investitori što grade po Mirijevu, ili sve više po Banovcima i Pazovama će istinski biti istisnuti sa tržišta, a Eagle Hills, Kadena i ostali veliki će imati defacto monopol nad gradnjom, pa će onda cene zaista biti na nivou famoznog M5K.Ili već pominjani escrow račun ili da investitor da avansnu fakturu na osnovu uplate dela vrednosti stana tipa max 50%, a ostatak tek kad zgrada prodje tehnički prijem. Ukoliko se ispostavi da je odstupljeno od projekta ili nelegalno sagradjeno investitor garantuje ličnim sredstvima i imovinom, sudjenje se odvija po hitnom postupku. Problem je što i kad dobiješ ako ti stan vredi 200k, ti si dao 100k, on je 100k+ potrošio da se izgradi znači para nema, a na njega se vodi samo jedan stan u kom živi. Onda ide izvršenje tj blokada po ličnom računu ali i tu se čeka godinama za naplatu ako uopšte uspe. Escrow je jedini ispravan način.
Inače čuh još jedan slučaj, počeo čovek da pravi zgradu i stao, čitao forum pa mislio da će od para kupaca da sagradiNije Beograd doduše, Banovci.
@Ljuba82 je generalno u pravu ali u pravu je i @Extroniks. Ko zna koliko je ljudi kupilo nelegalne stanove, a da su znali da su nelegalni no cena jbg, a država nije sprečila gradnju. Treba preseći nekad. Prvo je bio satelitski snimak od 2016te, pa onda legalizacija (koja i danas stoji po fiokama), legalizacija na mufte (ko plati dovoljno legalizuje se)... treba preseći i reći nema više. Time bi se istisnuli manji investitori, gradnje bi bilo manje ali bi bar tržište bilo regulisano.
Pa neka grade samo najjaci. Nije meni problem da platim vise ako ce da bude sigurica. Lakse cu se odluciti. Ovako bacis pare u bunar za ucesce, ides na milost i nemilost investitoru, boli ga uvo koliko ce da kasni, ako propadne sve, izvol'te tuzi ga, ali posle par godina, pojeo vuk magarca.Ovde je problem što se sve hoće a nemamo pokrića za tim. Prvo se kuka na cenu stanova, a ta cena je direktno posledica malog fonda gradnje u odnosu na potražnju. Onda se kaže, hoćemo uređen sistem, da investitor bude likvidan i da može da položi garanciju da može da sazida zgradu (malar u iznosu od 50% od vrednosti svih stanova). Sa tako uređenim sistemom, bojim se da ti maleni investitori što grade po Mirijevu, ili sve više po Banovcima i Pazovama će istinski biti istisnuti sa tržišta, a Eagle Hills, Kadena i ostali veliki će imati defacto monopol nad gradnjom, pa će onda cene zaista biti na nivou famoznog M5K.
Što reče @enfario neka gradi onaj ko treba da gradi. Neće to mnogo povećati cenu. Ne mora da položi garanciju ali da ne može da proda ni za keš do 80% izgradjenosti ili bar max 20% rezervacije do 80% izgradjenosti. Na 80% izlazi komisija i proverava da li je sve u skladu sa gradjevinskom dozvolom i investitor nastavlja dalju prodaju. Ukoliko nije investitor se blokira, država neka oduzme imovinu ako investitor nema da isplati kupce, neka država završi zgradu i neka ostali kupci kupuju dalje od države. Time si zbrinuo i one koje su isplatili stan i one koji tek kupuju, a investitor ostaje bez ikakvog profita ili u minusu.Ovde je problem što se sve hoće a nemamo pokrića za tim. Prvo se kuka na cenu stanova, a ta cena je direktno posledica malog fonda gradnje u odnosu na potražnju. Onda se kaže, hoćemo uređen sistem, da investitor bude likvidan i da može da položi garanciju da može da sazida zgradu (malar u iznosu od 50% od vrednosti svih stanova). Sa tako uređenim sistemom, bojim se da ti maleni investitori što grade po Mirijevu, ili sve više po Banovcima i Pazovama će istinski biti istisnuti sa tržišta, a Eagle Hills, Kadena i ostali veliki će imati defacto monopol nad gradnjom, pa će onda cene zaista biti na nivou famoznog M5K.
O tome sam pričao ranije pa dobih packe, ono kao to će sve da poskupi. Nisam mišljenja da ce bilo šta da poskupi a i ako bude korekcije cena neće više od 5%. Dakle tehnički prijem i uknjižba objekta pa tek onda prodaja i rešen problem.Ne znas da li je nelegalno u toku gradnje, niti mozes da znas.
Otkud ti znas da ce investitor da sagradi ilegalan penthaus? Ili jedno garazno mesto viska da progura pa sada projekat nije po gradjevinskoj dozvoli? Smanjio hodnike 10cm da bi progurao jos koji kvadrat profita?
Bas me zanima kako ti mislis da to treba da izgleda, ti sam kao kupac ces da tuzis investitora, dovedes gradjevinsku inspekciju, da zatvore tebi i svima ostalima zgradu na sledecih 10 godina dok se sudis sa investitorom (mozda je i sruse u medjuvremenu) a do tada ti placaj kiriju i osudi sve ljude tu na bacene pare dok cekate pravdu. I onda ces kroz 10 godina da mozda dobijes nazad svoje pare koje ce vredeti 30-40% manje nego u tom trenutku.
Sve to zvuci lepo na papiru, ali u realnosti ne sme onda biti omoguceno da se zgrade prodaju pre tehnickog prijema i to je to, tek na 80% zgrade dozvolis kupovinu sa urednim papirima, kako za kes tako i za kreditne kupce.
Ili to ili RIGOROZNE kontrole, druge opcije nema.
Saglasan sam s većinom, naročito oko poreza na nasleđe i načina na koji velike firme koriste sistem protiv malih. Ali kad kažeš da SAD i EU gube identitet zbog migracija, tu bih ipak uzeo pauzu. Promena je konstantna u tim društvima, pitanje je da li su sistemi dovoljno jaki da integrišu ljude, a ne samo da ih dovedu. Inače, u vezi sa Izraelom i globalizmom, jasno je da postoji dvostruki standard. Ali da li je alternativa zaista povratak u zatvorene ekonomije i političku izolaciju?Veliko bogatstvo je relativna stvar- u stvarnosti je uvek srednja klasa najviše pogođena a najveći bogataši se izvlače, pa čak dobijaju i subvencije od države,
U Holandiji, Britaniji, Danskoj, pogađaju obične ljude.
Prvo da, a za drugo ne mogu da se složim, po onome što sam pratio u njihovim medijima, imali su osećaj da i do njih dođe nešto, a po Galupovim istraživanjima bili su najsrećniji od sedamdesetih.
Međutim, u ovom mandatu su nezadovoljni zbog velikog povećanja H1b migracija. Tehno kompanije otpuštaju Amerikance a uvoze Indijce. Ovo se događa i van IT sektora, u raznim branšama. Slično Kanadi koja usisava talase i talase migranata iz Indije i Trećeg sveta i gubi svoj identitet.
In the United States, individual farmers (or families) own and operate the vast majority of farms. While large farms dominate production value, a significant portion of the total farms, around 89%, are small family farms.
Treba uzeti u obzir i da su velike korporacije gurale zakone kojima otežavaju posao manjim proizvođačima. Videćemo da li će se ovo promeniti.
Takođe, obrazovano stanovništvo više voli tradicionalno uzgajanu hranu jer su velike korporacije sklonije nezdravim načinima proizvodnje.
SAD i EU su dve strane istog globalističkog novčića.
SAD otvoreno podržavaju Izrael, dok EU ga kobajagi kritikuje, a Izrael bezobzirno krši sve norme međunarodnog prava i vrši ratne zločine bez ikakvih sankcija.
I tako je po svim pitanjima.
Meni to nije jasno kako je moguće. Ovde razmak ne postoji od ivice placa. Možda @Filip 01 zna više?Mislim da obican covek ne bi trebalo da razmislja o ovome, nego da to zakonski bude regulisano. Mislim da po zakoni ti i ne smes da otvaras prozore prema placu pored. Jer, sta ako ovaj ko ima kucu resi da takodje gradi zgradu?
Moguće je ako je predviđen lepljeji objekat a onda je posle ovaj batica dodao prozore. Kako god da obrneš nelegalna je zgrada.Meni to nije jasno kako je moguće. Ovde razmak ne postoji od ivice placa. Možda @Filip 01 zna više?
Bangladeš it is....Moguće je ako je predviđen lepljeji objekat a onda je posle ovaj batica dodao prozore. Kako god da obrneš nelegalna je zgrada.
Takvo je maltene 50% Lekinig brda i ono parce izmedju Ustaničke i Gospodara Vucica. to više niko ne ispravi, čudo su napravili.
Možeš da otvaraš prozore prema placu pored, gleda se propisana minimalna udaljenost od susednog legalnog objekta na parceli. Dosta stvari je javno i imate na CEOP-u.Meni to nije jasno kako je moguće. Ovde razmak ne postoji od ivice placa. Možda @Filip 01 zna više?
Edit: videli smo već da je nelegalno.
Zar nije ovo fiksna vrednost tipa 12m? Nesto mi stoji u glavi da mi je to neko rekao. Ili zavisi od slucaja do slucaja?Možeš da otvaraš prozore prema placu pored, gleda se propisana minimalna udaljenost od susednog legalnog objekta na parceli. Dosta stvari je javno i imate na CEOP-u.
Nije. Članovi od 55-57.Zar nije ovo fiksna vrednost tipa 12m? Nesto mi stoji u glavi da mi je to neko rekao. Ili zavisi od slucaja do slucaja?
Kako nisi ispratio da je završio Elektronski fakultet u Nišu, time se ponosi u u svakoj prilici to ističe.@enfario , slobodno koristi ChatGPT za ovakve informacije – možeš tražiti konkretne dokaze i članove važećih pravilnika. Završio si fakultet, svaka čast na tome, ne znam koji, ali realno – uz pomoć alata kao što je ChatGPT, verovatno bih mogao da dam i tačnije odgovore, jasnije prezentacije i bolje dokaze iz tvoje struke.
Nikad nisam bio za puko učenje napamet, jedva sam i završio faks zbog toga. Imali smo računare i moderne softvere, a oni su nas i dalje terali da sa dva lenjira crtamo paralelne linije i rapidografom šrafiramo detalje – potpuno besmisleno i gubljenje vremena.(jedan od mnogih primera). Vreme je da se uskladimo sa stvarnim svetom, ne da ostanemo zarobljeni u prošlosti
Zemunac nemoj da se ljutiš, čisto mi je došlo da ovo kažem, ništa lično.