Šta je novo?

Cene nekretnina

Kolika je tada bila prosecna plata u Srbiji, a koliko je sada? Plate su mnogo porasle u odnosu na tad, doduse uglavnom nominalno, realni rast je relativno mali, ali sad smo u situaciji da su plate relativno visoke, da stranci vec bez iz Srbije jer im postajemo skupi. Demografija i politicka situacija nam ne idu na ruku, a cene nekretnina u reda velicine iste kao u mnogim razvijenim evropskim zemljama. Korona je prosla, Rusi su prosli,..., stanovnistvo Srbije opada vec decenijama, stanovnistvo Beograda stagnira sa tendencijom da krene u pad, tako da prostora za rast cena skoro da vise i nema.
Sve smo to već prežvakali nekoliko puta, čak i to oko smanjivanja stanovništva, "iste" cene kao u razvijenim zemljama... se isto pisalo pre 10+ godina i to će uticati na cene kao i tada. Ti najavljuješ pad već 5 godina. Moraš da ukapiraš da su cene te koje jesu svidelo se to tebi ili ne, a padaće kada ne bude kupaca ili ponuda preraste broj kupaca.

Ovo je pre svega keš tržište u kojem više of 70 % kupovina ide bez kredita - masa stranih kupaca, dijaspora i domaći investitori koji realnu imovinu koriste kao sef za čuvanje novca.
Ako zanemarimo sve to, keš kupovine idu i vezano prodajom-kupovinom, a zašto je to tako pa jer imamo visok procenat 90%+ vlasništva nad nekretninom, dok je kod drugih taj broj znatno niži pa su i vezane kupovine redje, samim tim su i keš kupovine redje. Ako pogledaš oglase za starogradnju većinom su to cene "toliko mi treba da kupim novogradnju". Dalje kada pogledamo činjenicu da je promet stanova opao kada su kamate divljale, ne možemo reći da kreditne kupovine ne utiču na tržište.

mnogo si mi ti cofi nesto informisan…
Kao što sam i rekao nisam imao svoju sobu kao mali, pa sam često bio napolju do kasno, družio se sa mnogo ljudi zbog toga.
Nisam imao računar i internet do kraja studija, pa je sve bilo u sportu, druženju i bleji do tada.
Svako je izabrao i ide nekim svojim putem ali iskreno pričamo nema pretvaranja jer smo od malena prijatelji i prošli razne situacije koje te izuzetno povežu.
Kao što neko kaže liberan sam do nekih stvari.

Ta demografija još uvek ne radi to što očekujete, i neće tako brzo da počne, barem još 20ak ako ne i više godina (zavisi kako se stvari razviju).

Za sada demografija upravo gura cene na gore. Ako neko ima 6-9 unučadi, njima ostane po 10-15% nasleđene nekretnine. Ako neko ima jedno unuče, njemu ode ceo stan/kuća/zemlja... OK, neko ima "nesreću", pa je dedovina negde gde se teško prodaje, neko prosto ne da (i to je OK), ali dobar broj ljudi upravo koristi to nasledstvo, bar za osnovu za kredit...

Beograd vise ne raste, po zadnjem popisu populacija je neznatno porasla i to na centralnim opstinama.

Sada dolaze generacije 50-tih koje su bile brojne na odumiranje, tako da se stvari menjaju velikom brzinom.

Pogledajte prilog 258070
Rast broja nekretnina je oko 1% godisnje u centralnim opstinama, rast populacije je oko 0% sa tendecijom odlaska u minus (prigradske opstine su vec u minusu i postaju pustos), to ce stvoriti dodatni pritisak da cene idu dole. Mladenovac je izgubio skoro 10% populacije na zadnjem popisu - jezivo.

Pogledajte prilog 258069
1763058664821.png

Slično i Sombor eto izgubio 6k stanovnika a opet cene porasle s 500 na 1200 kvm u novogradnji. Znači 2,5x su cene porasle a broj stanovnika smanjen i gradi se na svakom koraku sve - stambene zgrade i poslovni prostori...

Beograd vise ne raste, po zadnjem popisu populacija je neznatno porasla i to na centralnim opstinama.
Sada dolaze generacije 50-tih koje su bile brojne na odumiranje, tako da se stvari menjaju velikom brzinom.
Mozda Beograd vise ne raste ali paralelno rapidno opada vrednost novca. Taman se u vreme korone zavrsio rapidni rast beograda kada je pocela da pada vrednost novca pa su se nadovezali efekti (a jednim delom i preklopili)

Kaze CIA, samo sam tamo nasao:
Treći smo na svetu po stepenu smrtnosti a medju poslednjima (225) po prirodnom priraštaju koji je negativan. Pored toga tamo stoji i jedan podsetnik:

Serbia has been an official candidate for EU membership since 2012, and President Aleksandar VUCIC has promoted the ambitious goal of Serbia joining the EU by 2025.

Nije mi jasno sto ljudi kukaju ovde na cene nekretnina.
To sto smo siromasni ima i dobre strane. Na primer, nase sanse da poginemo od lavine prilikom skijanja na Aspenu su daleko manje nego kod bogatih. A sanse da se udavimo zbog havarije na jahti kod Kariba su prakticno su jednake nuli. Dakle nije sve tako crno :D

Nije mi jasno sto ljudi kukaju ovde na cene nekretnina.
To sto smo siromasni ima i dobre strane. Na primer, nase sanse da poginemo od lavine prilikom skijanja na Aspenu su daleko manje nego kod bogatih. A sanse da se udavimo zbog havarije na jahti kod Kariba su prakticno su jednake nuli. Dakle nije sve tako crno :D
Ja sam jednom na nekom brodu bio u fazonu krsna slavo sad pomogni
A moja zena u fazonu ako nam je sudjeno bolje ovde gde je lepo

Ovde se samo gađate nominalnim ciframa, koliki je realan rast cene kad se oduzme inflacija. To u Somboru kao rasla cena, ono evro pao duplo od 2011. Nekad koka kola koštala 30 dinara, danas 100, porasla znači 300%? Ne, nego pare vrede manje.

Ne može vrednost nečega rasti neosnovano, mora da postoji realan razlog zašto nečemu raste cena, ili je danas duplo bolje živeti u Somboru ili je pak nešto drugo po sredi.

Kako da znamo koliko pare manje vrede?
Ja isto računam koliko je nešto poraslo u procentima, ne uračunavam tu bez inflacije, jer ne znam koliko je realna ta inflacija.
Sa čime da je poredim, sa teletinom, flaširanom vodom, krompirom, narandzama, sa organskim voćem, novim automobilom, cenom goriva, putarine, strujom, informatikom...

Kako da znamo koliko pare manje vrede?
Ja isto računam koliko je nešto poraslo u procentima, ne uračunavam tu bez inflacije, jer ne znam koliko je realna ta inflacija.
Sa čime da je poredim, sa teletinom, flaširanom vodom, krompirom, narandzama, sa organskim voćem, novim automobilom, cenom goriva, putarine, strujom, informatikom...

Postoje neki načini kako se kalkuliše realan rast, ali to je van mog domena struke. Ali jasno ti je da to što je nekad minimalac bio 30k, a danas 60k ne znači automatski da je standard skočio duplo.

Sta je bilo sa Registrom Cena Nepokretnosti? Jos nije proradio? Zna li se sta?

A šta treba da se zna, registar je nedostupan za javnost. RGZ je odlučio da ukine javni uvid u registar i omogući pristup samo "profesionalnim korisnicima". Sve ti lepo piše tamo kad klikneš na sajtu.

Vrh