S
Na današnji dan pre 30 godina.
Dve od pet stvari ne predstavljaju apsolutno nikakav problem.
Hej, dokle god Đelić, Dinkić, Šutanovac, Vlahović i Tadić svako veče odlaze na spavanje plačući - vredelo je.Nešto ovih dana razmišljam, koliko su Srbi propali kao narod i nacija kada su prepustili vlast (svesno ili nesvesno, potpuno svejedno):
- nekadašnjem Šešeljevom potrčku
- koji nema nijedan svoj porodični grob u Srbiji
- čije etnografsko poreklo nije iz Srbije već iz Bosne,
- koji je bio mediokritet i nije mogao da dogura dalje od generalnog sekretara odnosno pozicije trećeg čoveka u SRS
- koji nema dan radnog staža izvan politike
Srbi su Srbi. Prestanite sa tim podelama. Nema Srba i Srbijanaca - svi smo Srbi.Ima itekako.
Srbi iz BiH, Hrvatske, Crne Gore su se pokazali kao katastrofalni menadžment kada su držali vlast u Srbiji od 1944. do dana današnjeg.
Nema Srba i Srbijanaca - svi smo Srbi.
Potpuno nepotrebna. Kao sto ne postoje Hrvati i Hrvatijanci, Slovenci i Slovenijanci, tako ne treba da postoje Srbi i Srbijanci.
Kao da smo stvoreni da unosimo neke podele medju nama.
Potpuno nepotrebna. Kao sto ne postoje Hrvati i Hrvatijanci, Slovenci i Slovenijanci, tako ne treba da postoje Srbi i Srbijanci.
Kao da smo stvoreni da unosimo neke podele medju nama.
Da li su se Italijani ili bilo ko u Americi nazaivali nekako drugacije. Eventualno Italo-Americans. Postoje Srbi u Srbiji i Srbi van Srbije. Svako nametanje drugog imena, plus sto se to uglavnom radi u pezorativnom kontekstu je uzasno lose po nas narod.
To je prilicno dubok problem povezan sa mnogo cime (izmedju ostalog i sa izjednacavanjem srpstva i pravoslavlja), ali mozda je bolje da ne gusimo temu o tome.
Imamo jednu zastavu ispod koje smo napokon uspeli svi da stanemo. Razlike postoje, ali praviti razlike izmedju pravoslavnih Srba medjusobno je jako lose. Uspeli smo Muslimane da stavimo pod srpsku zastavu, ali cemo se posvadjati sa Srbima iz Republike Srpske!?!?
Cujte Srbi bi morala da bude obavezno stivo i da se procita svake godine makar jednom, pa da se malo uzmemo u pamet.
Apsolutno treba zabraniti izraz Srbijanac. Za vecinu ljudi je uvredljivo (ukljucujuci mene i gomilu ljudi koje znam). Vec sam ovo komentarisao i na drugoj temi. Ovo je samo jako mocan alat za razdvajanje stanovnistva. I Srbi iz Republike Srpske, i Vojvodine i Centralne Srbije su svi Srbi, gde god da se nalaze svi su Srbi. Tacka.To su regionalne netrpeljivosti i uzajamne su. Meni je deo porodice iz RS. Nipodaštavanje postoji na obe strane.
Ne vidim problem sa terminologijom s obzirom da se tiče čisto geografije i ne govori o tome ko je veći ili manji Srbin. Termin Srbijanac je često korišćen od strane samih Srba, npr. Vojvođani ga koriste. Dosad nikad nisam čuo da je neko upotrebio termin pežorativno, daj mi neki primer?
A Crnogorci?Ne postoje Slovencijanci i Hrvatijanci jer je njihov broj van granica matične države statistička greška, dok Srba ima značajan broj u četiri države.