Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Svakog nesto nervira. Zato se i bunimo. U konacnici svi gledamo svoje dupe.

A ko je taj koji odredjuje sta i dokle treba da se trpi i kad sme da se nervira?
Svako postavlja svoje granice ali valjda ima zdravi razum neki, tipa nije isto kada ti plata kasni jedan dan i kada kasni 15 dana, da li cekas 15 minuta lekara duze od svog termina ili sat i 15 minuta.
Imamo par dana blokade i vec nam je previse, a 13 godina SNS afera nam je taman jer ne diraju direktno nase dupe, ali indirektno ga diraju kada god zahvate u tvoj dzep od akciza i poreza za svoje malverzacije i namestene tendere, samo ti to ne osetis direktno.

A da se u konacnici uvek gleda svoje dupe se ne slazem i takvo drustvo nema buducnost.
Sto bi iko se poturio za tebe sutra ako gledas samo svoje dupe?

Uvek je konačnica ja i meni. Sve ostalo su priče za ,,loženje,, drugih.
Da ložače intetrsuje empatija , prvo bi bili i sami aktivisti crvneg krsta ....
ali takvi su retki. 😊

Iskreno, blokade su dobro dosle kao dizanje morala, pokazivanja da narod moze vrlo brzo i efikasno da se organizuje i da nema govora o 'propaloj revoluciji', ali i ovo sve treba da ima neki rok. Maltretiranje dugorocno smanjuje rejting, a logika 'e pa ako vam se ne svidja neka raspise izbore', jednostavno nije pobednincka. Treba imati u vidu da izbori nisu garantovana pobeda, daleko od toga, i da ako ovo dovoljno potraje on moze ubiti dve muve jednim udarcem, raspisati izbore i dovoljno spustiti rejting pobunjenih da ima sanse na njima.

Iskreno, blokade su dobro dosle kao dizanje morala, pokazivanja da narod moze vrlo brzo i efikasno da se organizuje i da nema govora o 'propaloj revoluciji', ali i ovo sve treba da ima neki rok. Maltretiranje dugorocno smanjuje rejting, a logika 'e pa ako vam se ne svidja neka raspise izbore', jednostavno nije pobednincka. Treba imati u vidu da izbori nisu garantovana pobeda, daleko od toga, i da ako ovo dovoljno potraje on moze ubiti dve muve jednim udarcem, raspisati izbore i dovoljno spustiti rejting pobunjenih da ima sanse na njima.

Toga se i ja plašim. Zato sam Bendera pitao ono juče al' on se iz nekog razloga našao uvređenim.

И данас гледам после 5-6 како махом радна сиротиња, махом жене и махом старији гацају по овој врућини пешке уз партизански пут јер јавни превоз као њима једини доступан вид транспорта не ради због блокада односно тзв "грађанске непослушности".

Онда сам видео старијег човека са штапом како се бори са сваким кораком, уморног лица и ту ме богами већ и стегло. Да нисам на баису покупио бих човека па де год ми каже идемо. Затим сам видео неког пунтића како нуди превоз неким госпођама, једна улази, друга каже да је ту близу.
Онда сам урадио просту математику.

55% дневних путовања у Београду се обави јавним превозом. Од тога ако има и 5% оних из средње класе који раде углавном у центру и из чисто рационалних и комфорних разлога иду превозом до посла. Остаје дакле 50% најсиромашнијих. А ови у колима, прво што су богатија половина, друго што имају алтернативне правце и треће што блокаде углавном маше дневне "радне" миграције. Но, да се вратим на сиротињу
У тих 50% сиромашнијих имамо доминантно пензионере а од радно способног дела опет сигурно више жена. Такође структура запослених и њиховог образовања из тих 50% указује на то да ту опет има доста људи који раде слабо плаћене сменске послове и њих тајминг ових блокада највише погађа. А то је онда опет она најсиромашнија 1/4 радно способног становништва.

Према томе ова несебична, грађански активна, прелепа, предобра блокада погађа дирек у најугроженије а маши управо оне због којих се и дешава. А грађанска непослушност се претворила у међуграђанско исцрпљивање где дебљи крај по добром старом обичају извлачи сиротиња.

И студенти и грађанисти су сад већ поптуно промашили фудбал и наравно ударили на оне на које смеју а не на узурпиране институције, на блокаду полицијских станица или макар јебеног београда на води и галерије.

Нису сви такви али знамо се. Већина људи је у фазону блокадица. селфић, лична валидација и заузимање моралне позиције ако може што више и пре свих осталих уз одсуство било какве свести о последицама својих поступака али уз дозу неискрености и самообмане која прати целу ову причу.

Све тачно, сваки дан оваквих озбиљних блокада је мањи рејтинг дугорочно.

Блокаде морају бити усмерене против режима и њихових сатрапа, уз мноштво герилских акција, а не да праве нове непријатеље.

Према томе ова несебична, грађански активна, прелепа, предобра блокада погађа дирек у најугроженије а маши управо оне због којих се и дешава
Da, pošto je najbolje da .... ili da blejim ispred informera u peka dapčevića dok se ova krezuba i nezainteresovana/neutralna srbija (koja i glasa hulju) ladira u besplatnom grackom prevozu jer tako "ne mašim" već blokiram informer, ma najjače da me zabole

Baš juče sam sedeo 20 minuta ispred EPSa i sve one babe što su izlazile tamo što su sve do jedne familijarno ubačene da ne rade ništa i primaju plate su je*******ale mater studentima i hvalile acu šiptara tako da SAMO JAKO i

SVI U BLOKADE I TO BAŠ NAJUDARNIJIH ULICA U NAJUDARNIJE TERMINE!!!

Е хвала ти , заборавих и тај јако занимљив моменат у анализи.

Аутопут је блокиран само прво вече, обилазницу нико није ни дирао а од Немањине и Кнеза Милоша бежите као ђаво од крста где су, сасвим случајно управо све те институције које би требало блокирати.

Најдуже и "најуспешније" блокаде су управо оних улица и скверова који воде до "сиротињскијих" крајева, ча-ча-ча, Карабурма, Миријево, ММЛ, Калуђерица, Вождовац, Жарково, насеља после Земуна...

Е хвала ти , заборавих и тај јако занимљив моменат у анализи.

Аутопут је блокиран само прво вече, обилазницу нико није ни дирао а од немањине и кнеза милоша бежите као ђаво од крста где су, сасвим случајно управо све те институције које би требало блокирати.

Најдуже и "најуспешније" блокаде су управо оних улица и скверова који воде до "сиротињскијих" крајева, ча-ча-ча, карабрма, миријево, вождовац. жарково...

Браво!
Druže neću da blokiram uhlebe već one kojima uhlebi "ne smetaju" (ilitga "neutralnim") jer uhleb mora da ćuti i puši jer zna da je posao dobio preko sekte a aca šiptar velikoj masi ipak mora da odgovara zbog što unutrašsnjih što spoljnih pritisaka

Sve se više ljudi iz sekte "odaziva pameću" jer lično mi neki bata dobacivao da sam đilasov plaćenik kad sam išao u maxi uveče a živim u najvećoj sns košnici na svetu, pa je još isto tako nekim snsovcima ovde isto dobacivao i pretio im xaxa

Све тачно, сваки дан оваквих озбиљних блокада је мањи рејтинг дугорочно.

Блокаде морају бити усмерене против режима и њихових сатрапа, уз мноштво герилских акција, а не да праве нове непријатеље.
Kao sto je Defke rekao, ovakve akcije moraju biti orocene balansom da digne tenzije i moral ali ne otudji previse ljudi
Gde je tu granica ne znam

Delija i Goje kao i uvek hiruški precizna i tačna percepcija +1 :)

Za razliku od napaljenih mladih babuna koj bi da ga zavuku bilo kome samo radi nagonskog zavlacenja pod masko empatije ka društvu i pojednicu.Naravno pri tome kad vide predstavništvo crvenog krsta zaobilaze ga u širokom luku , eventualno doniraju im neke stare patike al samo da bi se oni tj osecaj ka sebi osecali bolje. Zabole ih za druge jer percepcija im je nula.

Poslednja izmena:
Kao sto je Defke rekao, ovakve akcije moraju biti orocene balansom da digne tenzije i moral ali ne otudji previse ljudi
Gde je tu granica ne znam
Ja nikad više ljudi na ulici danas nisam video da podržava studente, posebno nakon sektinih samoubilačkih poteza blokiranja žel saobraćaja.
A na ulici sam 247 za razliku od vas što filozofirate ovde.

Na blokadama si video ljude koji podrzavaju blokade? Iznenadjujuce.
Van blokada. I to daleko od njih. Pisao sam ovde koliko je masa 10x bila glasnija (nego bilo kada do sada) kada je zaustavio autobuse i železnicu.

Činjenica je da i ovi što ga "podržavaju" gube "poverenje" jer već 8 meseci ne može da "reši blokade" a na sva usta priča kako može i samo što nije :)

Ни мени није јасно зашто се не притисну узурпиране институције више! Концентрисано скуп да се направи, масован, али пар дана, као Аутокоманда нпр! Па довољна је само она информација да полиција није поступила по налогу тужилаштва у вези Генералштаба. Па онда ове тровачнице попут Пинка нпр. Какве везе има што није државни...

Ја сам данас са ћеркицом ишао до локалне блокаде пешке и управо сретао ту популацију о којој @Delija прича. Језиви су били коментари. Контраефекат. А и ти коментари блокадера, ко их Ј и сл, праве још већи контраефекат!

ОК, ово је била занимљива идеја која ће можда и бити потребна једног дана на радикалнијем и масовнијем нивоу (нпр ако не призна изборни пораз), али захтева већу локалну масовност. Потребне су нове идеје. Нажалост већина ово перцепира као малтретирање.

Ни мени није јасно зашто се не притисну узурпиране институције више! Концентрисано скуп да се направи, масован, али пар дана, као Аутокоманда нпр! Па довољна је само она информација да полиција није поступила по налогу тужилаштва у вези Генералштаба. Па онда ове тровачнице попут Пинка нпр. Какве везе има што није државни...

Ја сам данас са ћеркицом ишао до локалне блокаде пешке и управо сретао ту популацију о којој @Delija прича. Језиви су били коментари. Контраефекат. А и ти коментари блокадера, ко их Ј и сл, праве још већи контраефекат!

ОК, ово је била занимљива идеја која ће можда и бити потребна једног дана на радикалнијем и масовнијем нивоу (нпр ако не призна изборни пораз), али захтева већу локалну масовност. Потребне су нове идеје. Нажалост већина ово перцепира као малтретирање.
Institucije su pritiskane mnogo puta do danas. Lično sam upadao x puta u iste. Pričao sa ljudima tamo. Niko se tamo ništa ne pita, ko na pustom ostrvu.

Sve se slažem.

Institucije su pritiskane mnogo puta do danas. Lično sam upadao x puta u iste. Pričao sa ljudima tamo. Niko se tamo ništa ne pita, ko na pustom ostrvu.

Јел се камповало нпр Загорки под прозором, али онако концентрисано, да се најави раније, као за Видовдан нпр, па да се већа маса сручи тамо? Па да се покрене питање нпр зашто у сваком државном пројекту све кошта 3 пута више него што треба? Дакле не више само тај стручни део и утврђивање одговорности за тај стручни део (узгред морам да приметим да се то све мање помиње), него и коришћење те трагедије да се изврши притисак да се рашчивија корупција...

Јел има име и презиме тај који је одбио да спроведе налоге тужилаштва? Толико има материјала за опозицију...

Мислим лупам примере, све ово говорим онако из главе, али капираш поенту, треба смишљати нешто што ће ту мафију да заболи, а не да утераш киту обичном човеку...

Da li je kontraefekat? Blokiraju se SNS pristalice, oni su već na njihovoj strani, nikada neće biti na drugoj jer su blokaderi izdajnici, ustaše i strani plaćenici. Mogu samo da im bude inat i bes jer njihov Titaca ne rešava blokadere ovoliko dugo, nije mi jasno da ne kapirate bar ovoliko. Evo i mene je uhvatila blokada iznenada, dva deteta u kolima od kojih jedno bolesno od sedam meseci. Iznervirao sam se na minut što nisam znao kad će ali sam jako brzo našao drugi put i šta sad? Da kukam kako sam neutralan i kako mi smetaju blokaderi i priželjkujem da ih gaze, a ovamo sam navodno za promene samo me mrzi da izadjem iz svoje zone komfora?

Vrh