Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Dugo nisam pročitao ovako kvalitetnu analizu. Hvala!
Хвала и теби, но ово је само на брзину, буквално у даху, склепано. Да сам имао више времена, не бих пропустио неколико кључних момената, али овако ми је и боље, јер излеће интегрално и емотивно, како и треба.

Да, то и ја мислим да ће на крају бити неминовно! Тај закључак вучем од видовданског скупа. Почело је и Муслиу је сигурно готов, само је питање тајминга, онда боље пре, него да прође још деценија. Слоба је издржао пар година, а овај је успео да упасивизира све 13 година и знао да попусти кад треба (cov затварање нпр). Е сад прави грешке и треба му помоћи у томе...

Иначе сам исти закључак пренео и @vucko -у, кога сам синоћ упознао на барикади испод прозора и то после неке фрке коју сам делимично видео у доласку. ;) Једино му нисам пренео да га јако поштујем због онога шта ради на локалу, али и да га не видим уопште са оним страначким телетабисима, али ок, свако има права на свој избор. (y)

pazi ti ovog lika. na kraju kaze "da su vrsili istrazivanja, tesko da bi skontali"
"niko nije mogao ni zna"

technical risk 0

Ne šalje više policiju, promenio je taktiku. Gura Ćacije da prave nerede i provociraju, a onda samo oni budu uhapšeni. Pokušava da povrati poverenje u kerove i da smiri strasti. Eto o čemu je razgovarao sa Ursulom von der Liar.

q

pazi ti ovog lika. na kraju kaze "da su vrsili istrazivanja, tesko da bi skontali"
"niko nije mogao ni zna"

technical risk 0
Necu biti lenj da elaboriram u vezi ovoga jer sam te struke. Kolega sam sa profesorom i poznajem ga jako dobro, iako nije neko ko se bavi konstrukcijama, vec vise procenom vrednosti nekretnina i upravljanjem projektima, jako cenim njegovo misljenje i donekle se i slazem. Smatram da je krivica kolektivna, a evo i zbog cega.

1. Prvobitni projekat je bio isuvise hrabar. Danas kada prave tako ozbiljne konstrukcije, ciji kolaps bi izazvao uzas koji se nama desio, obavezno se projektuje tako da ukoliko otkaze 1 ili 2 zatege ostale mogu da preuzmu opterecenje, takodje se izbegava nesto sto se zove "krti lom", koji je iznenadni gubitak nosivosti, sto nam se takodje desilo.

2. Novi projektant je mucenik kao i svaki drugi na dnu lanca ishrane koji najmanje zaradi od tog projekta i koji nema budzet ni razumevanje sa bilo koje strane da bi mogao da zahteva ozbiljnije ispitivanje postojece konstrukcije. Svi se grabe da uzmu posao, tako je CIP dobio da samo na ovom projektu radi SVE stanicne zgrade. To je previse posla da bi se dovoljno paznje posvetilo osetljivoj temi kakvo je postojece stanje bilo koje konstrukcije.

3. Propisi koji su vazili u tom momentu nisu zahtevali ni arhivski projekat, ni snimak postojeceg stanja, sto je kasnije promenjeno

4. Izvodjac je naravno strana firma koja nema kapacitete da bilo sta izvodi, sluze da izvuku novac, imaju nedovoljno resursa i zato moraju da angazuju nase firme.

5. E tu dolazimo do pitanja korupcije i caci kombinacija. Ugradjuje se nekoliko firmi i na kraju dole neki podizvodjac dobija neki novac da posao zavris. To je najcesce sasvim dovoljno da se taj posao uradi kvalitetno, jer su kod nas projekti po 3 puta skuplji nego sto je realno. Upravo iz razloga sto se "lizu prsti kad se pretace med".

6. Ti podizvodjaci su cesto ocajni, ali nema puno boljih jer se previse gradi, a nedovoljno je strucnih ljudi na svim pozicijama. Oni lagano mogu doci i preseci kotve jer su im smetale da premazu hidroizolaciju ili napraviti neki slican belaj. (ne kazem da je to slucaj ovde bio, ali ne bih se iznenadio). Oni cesto i nisu povezani sa politikom, vec ih je angazovala ona firma koji jeste.

7. Nadzor je pod ogromnim pritiskom investitora da se sve sto pre odobri i da se pokupe politicki poeni otvaranjem novog velelepnog objekta. Nije prisutan u svakom momentu na svakoj poziciji radova, jer je to neizvodljivo, neke stvari se rade "na poverenje".

8. Po meni najveci direktni krivac u celoj prici je zeleznica Srbije i nas zakonski okvir koji ne tera tu istu zeleznicu da odrzava svoje objekte i da utvrdjuje stanje nosece konstrukcije. Isto vazi i za sve druge objekte u vlasnistvu drugih javnih i privatnih preduzeca. Ako je neki objekat u mom vlasnistvu, neko mi je dao novac da ga sredim, ko je krivac ako nesto podje po zlu?

9. Ne mogu da ne pomenem i drzavni vrh u koji svi upiru prstom kao glavne krivce. Iako njihova indirektna odgovornost postoji, zbog nepotizma, korupcije, urusavanja obrazovanja, negativne selekcije, mikromenadzmenta na svim projektima, losih zakona, glumljenja eksperata u svim poljima, slozio bih se sa profesorom da je ipak postojao i splet nesrecnih okolnosti...

Mozda je misljenje nepopularno, da oni nisu direktno odgovorni, ali smatram da treba biti realan.

Ćaci dobili zeleno svetlo da gaze ljude...
Guxk5uiW0AADE0f.jpg

9. Ne mogu da ne pomenem i drzavni vrh u koji svi upiru prstom kao glavne krivce. Iako njihova indirektna odgovornost postoji, zbog nepotizma, korupcije, urusavanja obrazovanja, negativne selekcije, mikromenadzmenta na svim projektima, losih zakona, glumljenja eksperata u svim poljima, slozio bih se sa profesorom da je ipak postojao i splet nesrecnih okolnosti...

Nesrećne okolnosti postoje i u najboljoj državi na svetu. Nesreće se dešavaju. Nekad je tako. Stvar je u tome da je ova konkretna nesreća mogla biti sprečena da su se stvari radile kako treba, a s obzirom da su političari tu da prvi pokupe zasluge kad se nešto uradi dobro, sad je došlo vreme i da budu kažnjeni kad se desila tragedija.

Mislim takođe i da bi ljudi bili spremni da prihvate da oni nisu odgovorni direktno da je dozvoljena istraga tokova novca, ali u taj osinjak još niko nije dirnuo jer vodi direktno u predsednikov kabinet.

@Dominus ja nisam iz te struke, ali kao inzenjer gde sam imao prilike da radim na razlicitim pozicijama odgovornosti, zna se kako se radi pristup rizicima.
sada meni kao laiku (jer nisam iz te struke), opet ne pije vodu, to ne bi nasli, jer u mojoj struci nema opravdanja ako nisi odradio odredjene provere. a pritom moja struka je rizicna samo na nivou cash flow-a, nikakav fizicki rizik. tako da i ta njega izjava, ima i smisla s obzirom u kojoj je emisiji kako sam skontao po descriptionu, relativizacija

@Dominus ja nisam iz te struke, ali kao inzenjer gde sam imao prilike da radim na razlicitim pozicijama odgovornosti, zna se kako se radi pristup rizicima.
sada meni kao laiku (jer nisam iz te struke), opet ne pije vodu, to ne bi nasli, jer u mojoj struci nema opravdanja ako nisi odradio odredjene provere. a pritom moja struka je rizicna samo na nivou cash flow-a, nikakav fizicki rizik. tako da i ta njega izjava, ima i smisla s obzirom u kojoj je emisiji kako sam skontao po descriptionu, relativizacija

Ostaje i pitanje odgovornosti Kineza, koji su bili glavni izvođač ovde. Uhapsili su neke sitne inženjere i ljude iz Vesićevog kabineta. Pitanje je kako će izgledati optužnica. Nataša Vukšić (Usta Sauronova, tj. Vučićeva) i dalje je na slobodi, kao i Kinezi. Tokovi novca se ne istražuju. Na kraju će zatvor da zakače neki beskičmeni mučenici koji su dali svoj faksimil da se udara po papirima, a glavni i odgovorni za loše odrađen posao će da nastave da nam zagorčavaju život.

Kazem ti, poznajem ga i deluje mi kao lik koji je spreman da ode i kod ove spodobe u emisiju ali i na N1 ako ga pozovu i kaze svoje iskreno misljenje. Mozda je izbor reci nesrecan, a i donekle je izvuceno iz konteksta.
Gradjevinski sektor je kod nas HAOS. Tu se ne zna ko pije a ko placa, pravnici i ekonomisti su nam redovno na celu ministarstva, gradjevinskog inzenjera trazis lampom. Ja sam pogledao onu dokumentaciju na siteu ministarstva prilicno detaljno i zakljucak mi je da je tu jos radjeno i dobro kako oni umeju... Sve je to jad i beda, bruka i sramota inzenjera koji su dopustili da im ovi slepci kroje sudbinu

Ostaje i pitanje odgovornosti Kineza, koji su bili glavni izvođač ovde. Uhapsili su neke sitne inženjere i ljude iz Vesićevog kabineta. Pitanje je kako će izgledati optužnica. Nataša Vukšić (Usta Sauronova, tj. Vučićeva) i dalje je na slobodi, kao i Kinezi. Tokovi novca se ne istražuju. Na kraju će zatvor da zakače neki beskičmeni mučenici koji su dali svoj faksimil da se udara po papirima, a glavni i odgovorni za loše odrađen posao će da nastave da nam zagorčavaju život.
Slazem se, sramno je da tuzilastvo cuti na svu tu kradju koja se neminovno desava i vidi se cak i ako ovlas pogledas brojke. Smatram da optuznica treba da ide za korupciju i da se svi inzenjeri puste jer su radili najbolje sto su mogli i sto im je sistem omogucio. To je moglo i meni da se desi najlaganije, al eto imao sam srece.

Kazem ti, poznajem ga i deluje mi kao lik koji je spreman da ode i kod ove spodobe u emisiju ali i na N1 ako ga pozovu i kaze svoje iskreno misljenje. Mozda je izbor reci nesrecan, a i donekle je izvuceno iz konteksta.
Gradjevinski sektor je kod nas HAOS. Tu se ne zna ko pije a ko placa, pravnici i ekonomisti su nam redovno na celu ministarstva, gradjevinskog inzenjera trazis lampom. Ja sam pogledao onu dokumentaciju na siteu ministarstva prilicno detaljno i zakljucak mi je da je tu jos radjeno i dobro kako oni umeju... Sve je to jad i beda, bruka i sramota inzenjera koji su dopustili da im ovi slepci kroje sudbinu
Sve to stoji, da se radi fuseraj itd, radi se i na privatnim i na javnim projektima. O namestanju tendera i novcima da ne pricamo, to smo prihvatili kao dobar dan.

Ali barem kontrola mora da bude ispostovana strogo skroz jer je to poslednji deo tog lanca, a do tada nema pustanja da se koristi objekat jbg.
Ali ne zbog populizma su ljudi umrli na kraju krajeva, jer je SNSu bilo potrebno da se zbrza i pusti sto pre stanica u promet za kampanju i slikanje.

To sam bas krenuo da napisem, da sam propustio da spomenem tehnicki pregled sto je moj veliki propust. Opet, oni nisu mogli da vide da je korodiralo to uze zatege unutar betona. To je sa spoljne strane sve zamazano i na prvi pogled deluje dobro. Tek kasnije su krenuli da otpadaju delovi i zaista je sokantno da korisnik objekta, u ovom slucaju zeleznica nije nikog alarmirala po tom pitanju, da vas podsedim da postoje slike gde se jasno vidi da otpadaju zavrsni slojevi oko zatege sto znaci da postoje odredjena pomeranja.
Zakon je takav da se objekat moze pustiti u upotrebu i probni rad, ako se nakon X dana nakon pozitivnog izvestaja tehnickog pregleda ne izda upotrebna dozvola (nemojte me drzati za rec u vezi bas svega sto sam ovde napisao, mrzi me da trazim u zakonu ali je to sustina)

O ljudi moji, kako se vi nosite sa ovim kao neutralnima a u familiji?
Mene udavise, svi imaju nesto da kazu. Sad sam imala raspravku kako mi je
Mozak ispran
Kako ocekujem da policija hapsi svoje da to nikad nije bilo
Kako treba jos i jace da reaguju
Kako ovi sto probijaju blokade " ako treba treba sve da izgaze"
I kako je MILION ONIH KOJI MISLE TAKO....

ljudi moji, njih sve radi na agresiju da to nije normalno. Mislim da ih nervira to suprotstavljajnje drzavi, i " krsenje zakona"....

Sta je ovo ljudi moji, govorim o osobi koja ima visoku strucnu spremu i civilni vojni rok, mislim da nije imala jednu tuču u životu.....

To sto drzava krsi zakon " ma mora tako" , a blokada i studenti " zlo koje ce nas unistitit"

Kako se vi nosite? Ne mogu da prekinem komunikaciju u kuci mi je....

Mozak ispran

ljudi moji, njih sve radi na agresiju da to nije normalno. Mislim da ih nervira to suprotstavljajnje drzavi, i " krsenje zakona"....

Sta je ovo ljudi moji, govorim o osobi koja ima visoku strucnu spremu i civilni vojni rok, mislim da nije imala jednu tuču u životu.....

To sto drzava krsi zakon " ma mora tako" , a blokada i studenti " zlo koje ce nas unistitit"

Kazi im da treba da ih sramota sto tako pricaju jer svako ko zeli prebijanje i gazenje "blokadera/studenta" zapravo mrzi svoj narod i niko normalan ne moze da zeli to. Da prestanu da misle da je vlast od boga data i da su oni placeni da rade u korist naroda a ne svog interesa. I tako im govori svaki dan.

Тешко, сви моји органски не подносе ћаћије, али већина не подржава ни ово, тј нису за овакав начин борбе...чујем речи неутралност, грађански рат итд...

Ја сам данас 2x прешао Газелу и изгубио 2.5 сата, треба још 2 пута...и опет сам у оном баблу од 20%....

To sam bas krenuo da napisem, da sam propustio da spomenem tehnicki pregled sto je moj veliki propust. Opet, oni nisu mogli da vide da je korodiralo to uze zatege unutar betona. To je sa spoljne strane sve zamazano i na prvi pogled deluje dobro. Tek kasnije su krenuli da otpadaju delovi i zaista je sokantno da korisnik objekta, u ovom slucaju zeleznica nije nikog alarmirala po tom pitanju, da vas podsedim da postoje slike gde se jasno vidi da otpadaju zavrsni slojevi oko zatege sto znaci da postoje odredjena pomeranja.
Zakon je takav da se objekat moze pustiti u upotrebu i probni rad, ako se nakon X dana nakon pozitivnog izvestaja tehnickog pregleda ne izda upotrebna dozvola (nemojte me drzati za rec u vezi bas svega sto sam ovde napisao, mrzi me da trazim u zakonu ali je to sustina)
To se desavalo i nekoliko puta tokom rekonstrukcije i samo je krpljeno i kreceno, tako da nikako ne moze biti kriv samo korisnik.

Mozak ispran

Ovaj stav preovladava sve više čini mi se.

Vrh