Šta je novo?

Svetska politika

Smisao je da negde ima slobode a negde je nema. Sloboda da budeš čovek, da kažeš što misliš, da ne budeš apologeta, itd. Ima raznih sloboda. Ima i onih preteranih koje ne treba dopustiti. Različite države i društva dopuštaju različit stepen slobode. Izbor je nešto drugo. Ima i sloboda izbora, i on zavisi od države do države. Nigde nije apsolutan. Ali da je isto na islandu kao u s koreji...????
Slobode nigde nema.
Neki narodi vole vodju kao u S. Koreju.
Neki da budu robovi korporacija kao u Japanu i J. Koreji.
Neki da zive u samokontrolisanim diktaturama, kao u protestantskom totalitarizmu Danske, Holandije, Svajcarske itd.

Organizovano ljudsko drustvo iskljucuje slobodu.
U organizovnaom drustvu sloboda je zrtvovana da bi drustvo postojalo. Postoji dakle neki minimalni konstruktivan razlog z aneslobodu.
U danasnjoj Srbiji, u kojoj jedan huligankomanduje profesorima univerziteta, nema cak ni tog razloga.

Vas dvojica sa ovim relatizovanjem ste ideolozi totalitarizma. Svesno ili nesvesno.

Sloboda je u ljudskom drustvu bila moguca smao u doba lovaca sakupljaca.
(Ovde ne posmatram slobodu u zapadnom, infantilnom smislu ("mogu da radim sta hocu i niko me ne zanima"), po definiciji Alistera Kroulija.

Bilo kakva organizacija umanjuje slobodu. Sto je drustvo slozenije ono je manje slobodno.

Najneslobodnija drustva su protestantska drustva severa Evrope. Tamo se represor nalazi u istoj osobi zajedno sa objektom represije. Ovakav sistem nastao je usled toga sto jeu protestantizmu komunikacija s bogom bila neposredna, bez crkvene hijerarhije. Zato su kontrolor i kontrolisani u istoj osobi te svako sa sobbom nosi svoj privatni raji i privatni pakao. Iz takvog se zatvora ne moze pobeci. Tezina ovog privatnog zatvora varira naravno, odosobe do osobe, ali po pravilu, najteze je najvaspiuatnijima i najobrazovanijima.

Геноцид за ЕУ је природан поредак ствари и датира још од 1940-1945. Тада Трећи рајх, данас ЕУ, али у суштини потпуно исти пенис.

Оно што је срж обе идеологије је тлачење слабијих, осећај надмоћности и оправдање за злодела која чине.

Ne važi samo za EU, genocidi su prisutni u celom svetu. Nemačka je samo to dovela do nekog morbidnog vrhunca.

Sloboda je u ljudskom drustvu bila moguca smao u doba lovaca sakupljaca.
Znam lika koji živi tako. Otišao je u Ameriku negde je u Stenovitim planinama, živi u kolibi, od prve žene se razveo našao neku amerikangku istih shvatanja, decu ne šalju u školu nego ih samu podučavaju. Ne znam da li je još živ, poslednju put sam čuo za njega pre desetak godina.
Sreo sam i jednu familiju na Zvezdari. Stanuju u kombiju, deca su nam se igrala malo. Bili su negde iz Šapca, "bežali" su od vakcina, tada je bila korona aktuelna. Bez telefona, bez struje bez kompjutera, preziru modernu civilizaciju žive slobodno i ne kenjaju o tome po internetu

Znam lika koji živi tako. Otišao je u Ameriku negde je u Stenovitim planinama, živi u kolibi, od prve žene se razveo našao neku amerikangku istih shvatanja, decu ne šalju u školu nego ih samu podučavaju. Ne znam da li je još živ, poslednju put sam čuo za njega pre desetak godina.
Sreo sam i jednu familiju na Zvezdari. Stanuju u kombiju, deca su nam se igrala malo. Bili su negde iz Šapca, "bežali" su od vakcina, tada je bila korona aktuelna. Bez telefona, bez struje bez kompjutera, preziru modernu civilizaciju žive slobodno i ne kenjaju o tome po internetu

to nije to, jer danas tako zive ljudi koji su samoizgnanici.
Nekada su svi imali takvu opciju.
Cak i oni koji danas tako zive (recimo na Aljasci) moraju da imaju nekakav izvor prihoda je rne mogu da ulove dovoljno hrane.

Suština je ista.

Afrika je bila i ostaće dupe planete.
Jedini koji može da joj parira u tome je Avganistan.

Ono što je zajedničko za oba regiona je da se valjaju u plemenskom mentalitetu i da sa agresijom gledaju na svakoga i sve što pokuša da ih kultiviše ili promeni na bilo koji način.

Stepen sposobnosti da se društvo menja i napreduje zavisi dosta od toga koliko je spremno da menja i odriče se svojih plemenskih navika. Evo, da ne bude da pričam samo o Africi - u Srbiji je isto prisutan plemenski mentalitet i zato je jedna od najgorih zemalja u Evropi. U Africi je sve to jače 10 puta, i zato je 10 puta gore mesto čak i od Srbije.
Ja сам живео у Холандији са несврстаном браћом, али сам никада нисам био у Африци. Са Еритрејцима и Етиопљанима сам живео, па могу да мало више кажем баш о њима.
- Етиопија је била једина земља која никада није била колонија, и која је самостално направила своју прву железницу. За целу Африку, Халије Селаси (краљ Етиопије) је до дан данас идол и узор. Еритреја је била део Етиопије који је био колонизован од стране Италијана, и припала Етиопији када су Италију отерали.
- Етиопија је једина земља Африке која је имала своје писмо, а које користи и Еритреја. Имали су чак и до Нове ере јаку за то време савремену државу, 10 векова пре него што су Европљани након пада Римског царства достигли тај ниво. Прва два народа која су примила хришћанство су афрички: Етиопљани и Копти (Египат).
- 1970-тих су дошли комунисти подржани од стране СССР. А сам Халије Селаси је био прсо са мозгом тада. Последњу година живота је живео затворен у палати трипујући да је и даље краљ. Затим је уследило неколико деценија грађанског рата стимулисаног САД. Последично, Етиопија је комунизам завршила са 75% неписмених. Свугде где се појављивао комунизам, ако ништа, макар је неписменост искоренио.
- Побуњеници против комуниста су се са Еритрејом договорили да добију независност. Али када су отерали Комунисте, имали су погранични рат који се развлачио неколико деценија. Завршен тек средином 2018. Када су Еритреја и Етиопија подписале мир, у истом дану су отворени гранични прелази, кренуле авионске линије, подписани трговински споразуми, а цела Етиопија и Еритреја су плакали од среће зато што се завршило баш тако. Цивилизацијски то је испред Срба, Хрвата, Албанаца, Руса, Украјинаца...
- Етиопија је прихватила кинески полуколонијализам, далеко поштенији од било чега што је Запад икада нудио било којој афричкој земљи.
Неписменост се нагло смањује, медицина усавршује, гради се национална инфраструктура, једна од највећих брана на свету, трансфер технологије из Кине... Привредни раст је један од највећих на свету. Врло занимљиво ми је било, када сам Етиопљански са којом сам живео 2018. како квалификованог мајстора тада у Београду плаћаш 30-40 евра, она је рекла да је то у Адис Абеби око 25 евра!
- Образовање, медицина, урбанизација, потрошачко друштво оборили су наталитет на 4,5 детета по жени. Раније је био 7-8.
- Таман су се помирили, окренули развоју, узајамним везама, а појавила се "Ослободилачка војска Тигриније" на правцу пруге у изградњи Адис Абеба - Асмара (престоница Еритреје). Чак је сам Миле Додик Еритреје, кога јако чешће погрешно називају диктатором, против УЧК Тигринијског народа. Све у складу са афричком пословицом "нема рата без Америке". Кинеска доминација је за тај део Африке заједнички интерес тих афричких држава макар у овом историјском добу, а што Западу смета. Иначе мој еритрејски станодавац је завршио Економски факултет у Адис Абеби. Савез Еритреја-Етиопија је природан колико и савез Украјина-Русија-Белорусија.
A koji su razlozi što ne mogu da se prehrane, jel možemo da ih navedemo?
Проблем није у количини, већ у расподели ресурса, константним политичким кризама, грађанским ратовима, превратима, тиранима, похлепном колонијализму, екстремној корупцији. Није у целој Подсахарској Африци иста ситуација. Једна Боцвана је успела да направи средње развијену земљу. Адис Абеба и Лагос су ушли у неку верзију метроа са умеренијим улагањима, са доста трасирања на површини на згражавање српских метро-митомана. Већина земаља је већ смањила неписменост на испод оне у Србији 1950. Врло је хетерогено.

Једна од тековина комунизма у Етиопији је ограничавање приватног поседа на два хектара, коју су задржали са свргавањем комуниста. Тиме је омогућена релативно праведна расподела ресурса за прехрану становника.
Kakva je Afrika bila pre kolonizatora?
Већина дивља племена, али је чак и црна Африка имала неколико царстава савремених за то доба.
Na stranu sad Afrika - zašto toliko ljudi danas ima toliko empatije prema onim ljudima - Afrikancima, Indusima, Romima, Arapima, nekim Azijatima... koji štancuju decu preko svake mere (4,5,6 i više) a da ih ne zanima kako će ta deca da žive, da jedu i da prihoduju? I ne govorim o tome da je to bezobzirno samo prema društvu pa i svetu, nego je bezobzirno najpre prema samom detetu odnosno samoj deci.
Постоји много врста многодетности (4 и више). У Београду постоји неки клише згражавања према истом, а рецимо, у Белорусији доста хришћанских конзервативних породица стандардно имају 4 и више деце, са по неким случајем и преко 10. И то су углавном узорне породице. Оне у којима родитељи мање зарађују укључују децу врло активно у радне процесе. У једној таквој породици, радим и причам, скупљају неке труле даске и окорке које тата моторком сече за ложење. Као мравињак.

Приметио сам међу Мароканцима у Холандији са мање деце него белоруски баптисти, да су јако породични, што је огроман плус у мојим очима.

Izvini ali ne mogu da se složim da nije problem u količini dece kad neko živi u bedi i zemunici a ima 8 dece. Problem je, šteta i sramota i kad to radi samo jedan par/roditelj, a kamoli kad to radi njih nekoliko miliona širom Afrike.

Problem bi bio i da živi u velikoj kući sa velikom platom i bogatim partnerom i da na sve to opet ima 8 dece.

Nema opravdanja niti obrazloženja za to što oni rade. U pitanju je čista zaostalost i jedna vrsta sebičluka, nepromišljenosti i oholosti prema svojoj deci ali i prema zajednici u kojoj će sva ta deca morati da žive.

6971830661_1125832c5c_b.jpg

Naravno, ovo se ne odnosi na sve na tom kontinentu, jer ih ima i normalnih, razumnih i obrazovanih. Ali se itekako odnosi na one koji tamo žive u bedi i lenjosti a onda odluče da "rešavaju" svoj život štancovanjem čopora dece koji će isto živeti u bedi ili otići za druge kontinente pa biti teret njima tamo. I ne važi samo za podsaharsku Afriku, nego i za ove na severu i ove istočno, po pustarama. Za sve koji razmišljaju "ma ja ću ih rodim, a zabole me posle šta će i kako će".

Poslednja izmena:
Ja сам живео у Холандији са несврстаном браћом, али сам никада нисам био у Африци. Са Еритрејцима и Етиопљанима сам живео, па могу да мало више кажем баш о њима.
- Етиопија је била једина земља која никада није била колонија, и која је самостално направила своју прву железницу. За целу Африку, Халије Селаси (краљ Етиопије) је до дан данас идол и узор. Еритреја је била део Етиопије који је био колонизован од стране Италијана, и припала Етиопији када су Италију отерали.
- Етиопија је једина земља Африке која је имала своје писмо, а које користи и Еритреја. Имали су чак и до Нове ере јаку за то време савремену државу, 10 векова пре него што су Европљани након пада Римског царства достигли тај ниво. Прва два народа која су примила хришћанство су афрички: Етиопљани и Копти (Египат).
- 1970-тих су дошли комунисти подржани од стране СССР. А сам Халије Селаси је био прсо са мозгом тада. Последњу година живота је живео затворен у палати трипујући да је и даље краљ. Затим је уследило неколико деценија грађанског рата стимулисаног САД. Последично, Етиопија је комунизам завршила са 75% неписмених. Свугде где се појављивао комунизам, ако ништа, макар је неписменост искоренио.
- Побуњеници против комуниста су се са Еритрејом договорили да добију независност. Али када су отерали Комунисте, имали су погранични рат који се развлачио неколико деценија. Завршен тек средином 2018. Када су Еритреја и Етиопија подписале мир, у истом дану су отворени гранични прелази, кренуле авионске линије, подписани трговински споразуми, а цела Етиопија и Еритреја су плакали од среће зато што се завршило баш тако. Цивилизацијски то је испред Срба, Хрвата, Албанаца, Руса, Украјинаца...
- Етиопија је прихватила кинески полуколонијализам, далеко поштенији од било чега што је Запад икада нудио било којој афричкој земљи.
Неписменост се нагло смањује, медицина усавршује, гради се национална инфраструктура, једна од највећих брана на свету, трансфер технологије из Кине... Привредни раст је један од највећих на свету. Врло занимљиво ми је било, када сам Етиопљански са којом сам живео 2018. како квалификованог мајстора тада у Београду плаћаш 30-40 евра, она је рекла да је то у Адис Абеби око 25 евра!
- Образовање, медицина, урбанизација, потрошачко друштво оборили су наталитет на 4,5 детета по жени. Раније је био 7-8.
- Таман су се помирили, окренули развоју, узајамним везама, а појавила се "Ослободилачка војска Тигриније" на правцу пруге у изградњи Адис Абеба - Асмара (престоница Еритреје). Чак је сам Миле Додик Еритреје, кога јако чешће погрешно називају диктатором, против УЧК Тигринијског народа. Све у складу са афричком пословицом "нема рата без Америке". Кинеска доминација је за тај део Африке заједнички интерес тих афричких држава макар у овом историјском добу, а што Западу смета. Иначе мој еритрејски станодавац је завршио Економски факултет у Адис Абеби. Савез Еритреја-Етиопија је природан колико и савез Украјина-Русија-Белорусија.

Проблем није у количини, већ у расподели ресурса, константним политичким кризама, грађанским ратовима, превратима, тиранима, похлепном колонијализму, екстремној корупцији. Није у целој Подсахарској Африци иста ситуација. Једна Боцвана је успела да направи средње развијену земљу. Адис Абеба и Лагос су ушли у неку верзију метроа са умеренијим улагањима, са доста трасирања на површини на згражавање српских метро-митомана. Већина земаља је већ смањила неписменост на испод оне у Србији 1950. Врло је хетерогено.

Једна од тековина комунизма у Етиопији је ограничавање приватног поседа на два хектара, коју су задржали са свргавањем комуниста. Тиме је омогућена релативно праведна расподела ресурса за прехрану становника.

Већина дивља племена, али је чак и црна Африка имала неколико царстава савремених за то доба.

Постоји много врста многодетности (4 и више). У Београду постоји неки клише згражавања према истом, а рецимо, у Белорусији доста хришћанских конзервативних породица стандардно имају 4 и више деце, са по неким случајем и преко 10. И то су углавном узорне породице. Оне у којима родитељи мање зарађују укључују децу врло активно у радне процесе. У једној таквој породици, радим и причам, скупљају неке труле даске и окорке које тата моторком сече за ложење. Као мравињак.

Приметио сам међу Мароканцима у Холандији са мање деце него белоруски баптисти, да су јако породични, што је огроман плус у мојим очима.

Kakve zaumne i isprazne priče.

List of countries by GDP (PPP) per capita

Srbija na 64. mestu na svetu, Etiopija na 156. mestu

Hvala i doviđenja.

Kakve zaumne i isprazne priče.

List of countries by GDP (PPP) per capita

Srbija na 64. mestu na svetu, Etiopija na 156. mestu

Hvala i doviđenja.
Шта је писац хтео да каже? Те врсте статистика са претварањем свега у долар су потекле из друштва у којем је долар светиња. Суздржаћу се око тога да ли је то евентуално добро или лоше, али је једнозначно лоше својим мерилима оцењивати друге. Подсећа на басну о роди и лицици. Лисица роди послужи тањир, а рода лицици ћуп.

Непал је ту на ниском 145 месту, а према неким другим показатељима најсрећнија земља света. И Албанци су својевремено проглашени за најсрећнији народ Европе.

Методе су ту јако чудне, узимајући у обзир да три извора имају разлику у оцени чак два пута. Једна јако популарна, али смешна је метода хамбургера, колико биг-мек можеш купити за просечну плату. У пракси, житељ Холандије троши на становање+комуналије у просеку 40% зараде, док житељ Белорусије 16% зараде. За храну житељ Холандије троши 17% прихода, а Белорусије 33%. И то из извора којима више верујем од српских по којима у медијима кажу 40% потрошње на храну. А ја ипак више верујем породицама у Србији које кажу да су 2019. трошили на храну 50%, а 2024 чак 70%.

Везано за стамбено питање, колега Бендер је показао дом у који је уложено евентуално 100 долара за куповину металног алата. Грање, блато, направљено за тропску климу где те дом штити од кише, јаког сунца и дивљих животиња, не и од хладноће које нема.

Али када је у питању тежња и раст ка савременом друштву, нигде нисам рекао да су постали суперразвијени, него да је промена у односу на 2000, када су били једна од најслабијих економија света, драстична. Пре 30 година смо се и Кинезима смејали за играчке лошег квалтета и "Мејд ин Чајна", а већ су се пробили у светски врх по производњи кола (посебно електричних), електронике, железничких возила... Скоро ће бити и глобални произвођач авиона. Такође и многе афричке земље ћемо за 30 година видети као средње развијене, па и неке сада још заостале азијске земље.

Везано за саму Русију, мој утисак као стручњака у привреди који много ради са Русијом и Азијом је да нису нимало пали, него су се просто препаковали на јачање сарадње са Азијом, континентом који ће и за мање од 10 година бити економски и технолошки лидер. Није само Кина. Није то како неки воле да теоришу "пропадање Запада", већ стагнирање Запада са спором декаденцијом, док су многе земље у Азији и Африци сада у залету.

Jедину статистику коју ЕУ талибани користе је колико скуп ауто можеш да купиш, и на колико луксузно путовање да одеш. То је њима рецепт за срећу, иако су у питању дубоко несрећни људи.

Rusija ce tesko izdrzati ovakve sankcije.
Kina ce jednostavno morati d aprestane da podrzava Rusiju ili da jos vise zaostri odnose sa SAD.

Nema od toga ništa jer bi to efektivno bile sankcije svetu, a Rusiji tek posredno. U ovako poodmaklom trenutku rekonstrukcije globalne geopolitike ni Kina ni Indija neće pristati na ucenu Vašingtona da uvedu takve sankcije Rusiji, zbog sopstvenih trgovinskih i geostrateških interesa. Neće ni ostale države BRIKS-a. Tramp je već pokušao da uceni Kinu carinama, pa je neslavno propao i morao da se povuče. On protiv Kine nema nikakve poluge moći koje Kina ne bi izdržala. A onda Rusija neće biti izolovana od svojih najvećih trgovinskih partnera, pa su im te sankcije nebitne. Zbog toga se verovatno ili neće ni uvesti, ili će biti drastično blaže. A ako se i uvedu, zbog ovoga gore neće imati efekta.

Neće ni ostale države BRIKS-a. Tramp je već pokušao da uceni Kinu carinama, pa je neslavno propao i morao da se povuče. On protiv Kine nema nikakve poluge moći koje Kina ne bi izdržala.
Kako je moguce da Kina zivotno ne zavisi od mogucnosti da prodaje robu u SAD?

Mislim da drzava koja je dovoljno mocna moze da izvrsi genocid i da nema prtoblema.
Primeri su Izrael, Azarbejdzan, Hrvatska, Kina, Rusija, SAD.
Da je Srbija velika sila ili ima mocne saveznike nikoje ne bi pitao za genocid.

Azerbejdžan nije izvršio genocid nad Jermenima. Malo je poznato da su u prvom ratu za Nagorno-Karabah jermenske snage zauzele teritorije između Jermenije i Nagorno-Karabaha, kao i većinski azerske delove Nagorno-Karabaha u kojima je živelo više Azera nego Jermena u samom Nagorno-Karabahu i etnički ih očistila, kako bi stekli fizičku vezu Jermenije sa Nagorno-Karabahom. Podaci su javno dostupni i neosporivi. Dovoljno je pogledati satelitske snimke gradova u tom regionu. Azeri sada te gradove ponovo grade od nule kako bi se porodice izbeglica nakon 30+ godina vratile na svoja vekovna ognjišta. Naravno, Azeri nisu ostali dužni i zauzvrat su etnički očistili Jermene iz ostatka Azerbejdžana. Međutim, čak i nakon poslednjeg etničkog čišćenja Jermena u Nagorno-Karabahu istorijski Azeri su ti koji su pretrpeli brojnije etničko čišćenje od strane Jermena nego od Jermeni od strane Azera.

Jeste, i to nisu novinari već državni propagandisti kao i kod nas što su. I to treba da se nacrta izgleda.
Kao i svugde što su, uključujući i evroatlantske zemlje. Ali opet, propagandni državni novinari ne sprovode politiku.

U Nemackoj se ipak javio strah od ruske odmazde ako bi dozvolili Ukrajinu upotrebu Taurusa.
To je jako dobra situacija jer Nemacka time pokazuje da ne veruje sasvim u clan 5. NATO pakta.
Ukoliko pretenja uspe, nadam se da ce to ohrabriti Rusiju da ostrije nastupi prema drzavama EU.

Poslednja izmena:
U ovom opštem naoružavanju Evrope se vidi prikrivena glupost i naivnost EU vrha, a koju oni najzadrtiji evropejci ignorišu ili negiraju.

Na stranu sad ko šta misli politički (bio za ili protiv EU ili rusije), ali use..vanje jedne Nemačke da će da je okupira Rusija preko Poljske je kao kad bi neko ko živi na Zelenom vencu strahovao šta ako se izlije Sava (jbg, uzeo sam glupu ali ilustraciju koju će svi razumeti).

Vojno-industrijski kompleks je uspeo da naloži Evropu da Rusija - koja "ne može ni Pokrovsk da osvoji" - će da ih pregazi i izbije na Atlantik.

U ovom opštem naoružavanju Evrope se vidi prikrivena glupost i naivnost EU vrha, a koju oni najzadrtiji evropejci ignorišu ili negiraju.

Na stranu sad ko šta misli politički (bio za ili protiv EU ili rusije), ali use..vanje jedne Nemačke da će da je okupira Rusija preko Poljske je kao kad bi neko ko živi na Zelenom vencu strahovao šta ako se izlije Sava (jbg, uzeo sam glupu ali ilustraciju koju će svi razumeti).

Vojno-industrijski kompleks je uspeo da naloži Evropu da Rusija - koja "ne može ni Pokrovsk da osvoji" - će da ih pregazi i izbije na Atlantik.

Ono što je neosporna činjenica je da će to naoružavanje Evrope ići, kao i većina stvari u EU, jako sporo. Drugo, samo naoružavanje Evrope za početak mora da popuni rupe prouzrokovane slanjem ogromne količine vojne opreme Ukrajini, odnosno dovede vojne magacine na stanje iz februara 2022. pa tek onda da nadograđuje u odnosu na to. Koliko će to trajati? Nešto mi deluje da će se ovaj dugi rat u Ukrajini završiti pre nego što se Evropa naoruža.

Druga stvar, a to je ono što me plaši. Hajde da kažemo da hipotetički za nekih 5-10 godina Evropa se naoruža do zuba. I šta onda? Rat u Ukrajini se završio, Rusi kažu mi smo zadovoljni, pripojili smo jednu, dve ili šesnaest oblasti, vi ih priznajte ili nemojte, kako hoćete, nama sve jedno, a mi nastavljamo sa ekonomskim razvojem, pritom imamo vojsku tek izašlu iz rata, verovatno sa ubedljivo najboljim vojnim iskustvom na svetu. Šta će ta evropska vojska da radi, ako recimo Rusi zaokruže manje ili više šta su hteli? Ostaje ili da napadnu Rusiju i svi lepo odemo u vražju mater, ili da sva ta skupa vojna tehnika ostane neupotrebljena i trune decenijima ili (najverovatnije) da se smišljaju novi sukobi po svetu kako bi se eto reklo da novac nije ulupan u prazno.

gdp ne znaci nista
Поготову у банана државама попут наше где се снс уграђује милионима у пројекте. Ти износи су у БДП износу а заправо су паре на њиховим рачунима ко зна где. Народ од тога нема ништа. непоменик зато обожава бдп ставку јер је увек може напумпати по потреби трошењем наших пара.

Vrh