Suština je ista.
Afrika je bila i ostaće dupe planete.
Jedini koji može da joj parira u tome je Avganistan.
Ono što je zajedničko za oba regiona je da se valjaju u plemenskom mentalitetu i da sa agresijom gledaju na svakoga i sve što pokuša da ih kultiviše ili promeni na bilo koji način.
Stepen sposobnosti da se društvo menja i napreduje zavisi dosta od toga koliko je spremno da menja i odriče se svojih plemenskih navika. Evo, da ne bude da pričam samo o Africi - u Srbiji je isto prisutan plemenski mentalitet i zato je jedna od najgorih zemalja u Evropi. U Africi je sve to jače 10 puta, i zato je 10 puta gore mesto čak i od Srbije.
Ja сам живео у Холандији са несврстаном браћом, али сам никада нисам био у Африци. Са Еритрејцима и Етиопљанима сам живео, па могу да мало више кажем баш о њима.
- Етиопија је била једина земља која никада није била колонија, и која је самостално направила своју прву железницу. За целу Африку, Халије Селаси (краљ Етиопије) је до дан данас идол и узор. Еритреја је била део Етиопије који је био колонизован од стране Италијана, и припала Етиопији када су Италију отерали.
- Етиопија је једина земља Африке која је имала своје писмо, а које користи и Еритреја. Имали су чак и до Нове ере јаку за то време савремену државу, 10 векова пре него што су Европљани након пада Римског царства достигли тај ниво. Прва два народа која су примила хришћанство су афрички: Етиопљани и Копти (Египат).
- 1970-тих су дошли комунисти подржани од стране СССР. А сам Халије Селаси је био прсо са мозгом тада. Последњу година живота је живео затворен у палати трипујући да је и даље краљ. Затим је уследило неколико деценија грађанског рата стимулисаног САД. Последично, Етиопија је комунизам завршила са 75% неписмених. Свугде где се појављивао комунизам, ако ништа, макар је неписменост искоренио.
- Побуњеници против комуниста су се са Еритрејом договорили да добију независност. Али када су отерали Комунисте, имали су погранични рат који се развлачио неколико деценија.
Завршен тек средином 2018. Када су Еритреја и Етиопија подписале мир, у истом дану су отворени гранични прелази, кренуле авионске линије, подписани трговински споразуми, а цела Етиопија и Еритреја су плакали од среће зато што се завршило баш тако. Цивилизацијски то је испред Срба, Хрвата, Албанаца, Руса, Украјинаца...
- Етиопија је прихватила кинески полуколонијализам, далеко поштенији од било чега што је Запад икада нудио било којој афричкој земљи. Неписменост се нагло смањује, медицина усавршује, гради се национална инфраструктура, једна од највећих брана на свету, трансфер технологије из Кине... Привредни раст је један од највећих на свету. Врло занимљиво ми је било, када сам Етиопљански са којом сам живео 2018. како квалификованог мајстора тада у Београду плаћаш 30-40 евра, она је рекла да је то у Адис Абеби око 25 евра!
- Образовање, медицина, урбанизација, потрошачко друштво оборили су наталитет на 4,5 детета по жени. Раније је био 7-8.
- Таман су се помирили, окренули развоју, узајамним везама, а појавила се "Ослободилачка војска Тигриније" на правцу пруге у изградњи Адис Абеба - Асмара (престоница Еритреје). Чак је сам Миле Додик Еритреје, кога јако чешће погрешно називају диктатором, против УЧК Тигринијског народа. Све у складу са афричком пословицом "нема рата без Америке". Кинеска доминација је за тај део Африке заједнички интерес тих афричких држава макар у овом историјском добу, а што Западу смета. Иначе мој еритрејски станодавац је завршио Економски факултет у Адис Абеби. Савез Еритреја-Етиопија је природан колико и савез Украјина-Русија-Белорусија.
A koji su razlozi što ne mogu da se prehrane, jel možemo da ih navedemo?
Проблем није у количини, већ у расподели ресурса, константним политичким кризама, грађанским ратовима, превратима, тиранима, похлепном колонијализму, екстремној корупцији. Није у целој Подсахарској Африци иста ситуација. Једна Боцвана је успела да направи средње развијену земљу. Адис Абеба и Лагос су ушли у неку верзију метроа са умеренијим улагањима, са доста трасирања на површини на згражавање српских метро-митомана. Већина земаља је већ смањила неписменост на испод оне у Србији 1950. Врло је хетерогено.
Једна од тековина комунизма у Етиопији је ограничавање приватног поседа на два хектара, коју су задржали са свргавањем комуниста. Тиме је омогућена релативно праведна расподела ресурса за прехрану становника.
Kakva je Afrika bila pre kolonizatora?
Већина дивља племена, али је чак и црна Африка имала неколико царстава савремених за то доба.
Na stranu sad Afrika - zašto toliko ljudi danas ima toliko empatije prema onim ljudima - Afrikancima, Indusima, Romima, Arapima, nekim Azijatima... koji štancuju decu preko svake mere (4,5,6 i više) a da ih ne zanima kako će ta deca da žive, da jedu i da prihoduju? I ne govorim o tome da je to bezobzirno samo prema društvu pa i svetu, nego je bezobzirno najpre prema samom detetu odnosno samoj deci.
Постоји много врста многодетности (4 и више). У Београду постоји неки клише згражавања према истом, а рецимо, у Белорусији доста хришћанских конзервативних породица стандардно имају 4 и више деце, са по неким случајем и преко 10. И то су углавном узорне породице. Оне у којима родитељи мање зарађују укључују децу врло активно у радне процесе. У једној таквој породици, радим и причам, скупљају неке труле даске и окорке које тата моторком сече за ложење. Као мравињак.
Приметио сам међу Мароканцима у Холандији са мање деце него белоруски баптисти, да су јако породични, што је огроман плус у мојим очима.