Šta je novo?

Cene nekretnina

Čekaj, zašto bi bilo kome bilo kom inzenjeru koji je ambiciozan i želi da radi u Nemačkoj, bila opcija da radi kod nekog privatnika u Vlasotincu ili u nekoj motaoni kablova? Misliš izgleda dobro na CV-ju? Žao mi je ali ne izgleda. Zar nije takvom inzenjeru bolje da ako je već u Srbiji radi za Continental ili Bosch ili neku drugu internacionalnu korporaciju? Em ce steci televatno znanje, em ce lakse iz takvog sistema otići na bolje plaćeno mesto u istoj toj korporaciji samo u Nemačkoj. Ovo što ti govoriš nema nikakvog smisla, daješ primere dead-end poslova i onda kažeš kako ljudi rade te poslove zbog perspektive koja je realno nepostojeća
Apsolutno ne, furas svoju marginalnu pricu. Ne pricam ja o mini firmama u Vlasotincu. Ja pricam o stranim gigantima ovde.

Ali negde mora da se krene. I u vecim firmama koje spominjes inzenjerima do 5 godina daju takve plate, samo si u zabludi jer mislis da inzenjer u Bosch-u ima pocetnu platu 2000e. Nema.

Motacnice i gumarska industrija su otprilike mesta gde vecina tih ljudi pocinje. Ne mogu svi u Coninental i Bosch po vece plate bez iskustva. I nema ni puno tih ljudi sa velikim platama, retki su. Nemas ni na hiljade oglasa. Cesce ljudi zapale pre nego sto dobiju vecu platu ovde jer im se smuci sistem.

Није занемарљиво то повећање минималца за 100 еур (толико јел?). Узимаш у обзир све оне који су имали минималац, али и све оне који су до сад били у том опсегу. Нека да кажемо расподела која личи на нормалну, асиметричну удесно (екстреми плата десно). На нешто преко 2.3М запослених и званичне податке плата, повећање те масе би било око 8%. Аритметичка средина се не би много померила, али би се медијана приближила средини.

Е сад повећање личне потрошње за 1% не доводи до раста инфлације од 1%, него грубо за трећину тога. Е сад, не можемо знати колико би то утицало на инфлацију, не знамо ни да ли би се повећале и остале, веће плате (можда не би уоште или претпостављам у мањем проценту него ове минималне), а друго, не знамо колико процентуално је укупна потрошња од плата (имамо потрошњу од капитала, трансфера итд). Не знамо ни фискалну политику државе (промена пореза, да ли ће да се приштеди негде или остаје све исто). Такође, та инфлација би била претежно секторска ако порасту само те најниже плате.

Сам вредносни суд за овако нешто немам, можда тако и треба, не знам, али се увек потврди да држава увек прво покуша да зјбе онај рад који мало размишља. Дакле не дира велики капитал, не дира толико ни екстремно способне са ненормалнм платама (и оне у разним одборима са великим платама и сл), него тај шири слој угл интелигенције који је по свим параметрима натпросечан, а који опет због тих десних екстрема није финансијски ту где би требало да припада, благо десно, него је око аритметичке средине (не медијане). А и што би? Тај део размишља, поставља питања, можда може нешто и да промени. Дај хлеба и игара овима доле, не дирај велике и шибај даље...

Apsolutno ne, furas svoju marginalnu pricu. Ne pricam ja o mini firmama u Vlasotincu. Ja pricam o stranim gigantima ovde.

Ali negde mora da se krene. I u vecim firmama koje spominjes inzenjerima do 5 godina daju takve plate, samo si u zabludi jer mislis da inzenjer u Bosch-u ima pocetnu platu 2000e. Nema.

Motacnice i gumarska industrija su otprilike mesta gde vecina tih ljudi pocinje. Ne mogu svi u Coninental i Bosch po vece plate bez iskustva. I nema ni puno tih ljudi sa velikim platama, retki su. Nemas ni na hiljade oglasa. Cesce ljudi zapale pre nego sto dobiju vecu platu ovde jer im se smuci sistem.
Pricas o inzenjeru sa 5 godina iskustva koji radi za 800 eur. U Continentalu ne postoji inzinjer sa tim nivoom iskustva koji zaradjuje manje od 2500 eur. To je minimum minimuma. Neko ko želi da radi u top firmama u Nemačkoj za 100 eur po satu, prvo nek nadje adekvatan posao u Srbiji, pa onda nek sa tog posla napreduje dalje. Nisu svi materijal za takve poslove, zato postoji selekcija kroz karijeru. Poenta je taj sto ima 800 eur platu kao inzinjer sa 5 godina iskustva bolje da radi bilo šta drugo, zarađivao bi daleko više

Pricas o inzenjeru sa 5 godina iskustva koji radi za 800 eur. U Continentalu ne postoji inzinjer sa tim nivoom iskustva koji zaradjuje manje od 2500 eur. To je minimum minimuma. Neko ko želi da radi u top firmama u Nemačkoj za 100 eur po satu, prvo nek nadje adekvatan posao u Srbiji, pa onda nek sa tog posla napreduje dalje. Nisu svi materijal za takve poslove, zato postoji selekcija kroz karijeru. Poenta je taj sto ima 800 eur platu kao inzinjer sa 5 godina iskustva bolje da radi bilo šta drugo, zarađivao bi daleko više
Continental ima razvojni centar ovde, ne proizvodnju, normalno je da su bolje placeni. Ali to je jedini razvojni centar, a ti si bas uzeo njih za primer. Schneider Electric ima isto svoj razvojni centar, a sve ostalo su fabrike, tako da inzenjeri nemaju puno opcija da rade u razvojnim centrima, vec kao inzenjeri odrzavanja. Nije kao da imas na hiljade poslobva takvih ovde. Kamo lepe srece da ima vise razvojnih centara, jer mi imamo potencijala za tako nesto kao drzava, ali nazalost vecinski su motacnice i gumarske fabrike.

Sta si ti po struci? Vidim da ti dobro idu ove price o ubedjivanju da je gomila ljudi pojedinacno nesposobna i da nikad nije problem u sistemu i trzistu, nego u samom coveku. Sta cemo ako je takvih ljudi mnogo? Da li je i dalje problem u pojedincu? Da li mislis da ekonomisti koji krecu sa 500e u Beogradu isto su svi nesposovni id*** i da se ne trude? Nekako ti ne ide poznavanje stanja na trzistu, samo individualno prozivanje da svako ko ima platu kao pekar, a visokoobrazovan je, da je nesposoban. Ne mogu 95% ljudi jedne struke da budu nesposobni, nego je sistem i trziste takvo.

Continental ima razvojni centar ovde, ne proizvodnju, normalno je da su bolje placeni. Ali to je jedini razvojni centar, a ti si bas uzeo njih za primer. Schneider Electric ima isto svoj razvojni centar, a sve ostalo su fabrike, tako da inzenjeri nemaju puno opcija da rade u razvojnim centrima, vec kao inzenjeri odrzavanja. Nije kao da imas na hiljade poslobva takvih ovde. Kamo lepe srece da ima vise razvojnih centara, jer mi imamo potencijala za tako nesto kao drzava, ali nazalost vecinski su motacnice i gumarske fabrike.

Sta si ti po struci? Vidim da ti dobro idu ove price o ubedjivanju da je gomila ljudi pojedinacno nesposobna i da nikad nije problem u sistemu i trzistu, nego u samom coveku. Sta cemo ako je takvih ljudi mnogo? Da li je i dalje problem u pojedincu? Da li mislis da ekonomisti koji krecu sa 500e u Beogradu isto su svi nesposovni id*** i da se ne trude? Nekako ti ne ide poznavanje stana na trzistu, samo individualno prozivanje da svako ko ima platu kao pekar, a visokoobrazovan je, da je nesposoban. Ne mogu 95% ljudi jedne struke da budu nesposobni, nego je sistem i trziste takvo.
Ja nikog ne ubeđujem, ti se osećaš prozvanim jer očigledno imaš visoko mišljenje o sebi a neodgovarajuća karijerna postignuća pa ti je sada kriv sistem, drzava ili sta vec. Ti si krenuo sa pričom "obrazovanje je neprikosnoveno, niko ti ga ne može oduzeti" ali u realnosti nije baš tako. Da si umesto fakulteta i iskustva u motaonici naučio neki zanat, danas bi zarađivao daleko, daleko više od 800 eur I ne bi bio on call 24/7, već bi ti postavljao uslove kada i koliko želiš da radiš. Naravno, postoje sistemi i društva daleko uređenja od Srbije, ali da bi se probio do takvih pozicija prvo moras ovde biti među najboljima ovde pa otići tamo. U industriji u kojoj ja radim vodeće firme (Meta, Aplhabet, Apple) uopšte ne postoje u Srbiji ni u jednom obliku. Tamo su prosečne plate 300k+ USD godisnje, ja radim za 3x manje novca ali nemam problem sto nisam na tom nivou- dobro mi je i ovako. Na kraju dana, svaki je kovac svoje sudbine i treba da preuzme odgovornost za sebe i svoj (ne)uspeh

Poslednja izmena:
Mislim da su otkazi velikih fabrika samo početak cunamija koji dolazi.
izneo bih jednu možda nepopularnu izjavu sada, znam da će me neki optužiti sigurno. situacija u našem društvu je takva da je možda i u redu da nas ovakav talas potpopi. možda je u redu da veliki broj ljudi ostane bez posla, da se veštački otvorene fabrike koje su subvencionisane našim parama zatvore, da se potemkinova sela uruše. mi mnogo dugo vremena živimo laž, sliku blagostanja i uspeha ekonomije koja ne odgovara realnosti. kupujemo "ljubav" tako što nekom munemo lovu u džep kako bi došao da otvori neko svoje predstavništvo, izmuze sve što može i onda da ode, a da se mi u međuvremenu busamo kako nam je porastao GDP i kako smo ekonomski tigar. iz tog razloga mislim da bi ovo moglo da boli na kratke staze, ali na duge da nas izleči. da se otvori pandorina kutija, odu investitori, iza sebe ostave hiljade nezadovoljnih ljudi kojima će početi zavijaju creva, koji će se okrenuti protiv vlasti i na taj način uvidimo kao zemlja i ekonomija koliko smo lažno gruvani i predstavljani kao uspešni. srbin dok ne oseti glad, ne ustaje protiv okupatora.

Ja nikog ne ubeđujem, ti se osećaš prozvanim jer očigledno imaš visoko mišljenje o sebi a neodgovarajuća karijerna postignuća pa ti je sada kriv sistem, drzava ili sta vec.
Ja sasvim dobro zaradjujem i u ovoj prici ne pricam o sebi, pricam o vecini drugih ljudi. Imam empatiju za razliku od dosta ljudi koji su dosli na moje mesto. Izgleda da je to lose, jer te onda svi napadaju. Ja sam svojom karijerom prezadovoljan, ali ja sam mnogo rizika preuzeo da bi dosao do toga. A to uradi jako mali broj ljudi. Ali to ne znaci da su ti drugi koji to nisu uradili nesposobni, znaci samo da postoji mnogo manje prilika u drzavi nego sto bi trebalo da ih ima.
Ti si krenuo sa pričom "znanje je neprikosnoveno, niko ti ga ne može oduzeti" ali u realnosti nije baš tako. Da si umesto fakulteta i iskustva u motaonici naučio neki zanat, danas bi zarađivao daleko, daleko više od 800 eur I ne bi bio on call 24/7, već bi ti postavljao uslove kada i koliko želiš da radiš.
Problem je sto treba da bude uredjeniji sistem, da se drzava fokusira na ono sto imamo (koliko nam kakvih strucnjaka treba) i da se vodi racuna koliko kakvih ljudi imamo i da se u skladu sa time pregovara sa razvojnim centrima.
Naravno, postoje sistemi i društva daleko uređenja od Srbije, ali da bi se probio do takvih pozicija prvo moras ovde biti među najboljima ovde pa otići tamo. U industriji u kojoj ja radim vodeće firme (Meta, Aplhabet, Apple) uopšte ne postoje u Srbiji ni u jednom obliku. Tamo su prosečne plate 300k+ USD godisnje, ja radim za 3x manje novca ali nemam problem sto nisam na tom nivou- dobro mi je i ovako.
Imamo jako puno inzenjera svakakve vrste, tu je nasa prednost u odnosu na Hrvatsku i Sloveniju, ali je nekako ne koristimo. Imamo mnogo vise nego sto Hrvatska i Slovenija moze da ponudi, a nekako opet otvaramo motacnice.
Na kraju dana, svaki je kovac svoje sudbine i treba da preuzme odgovornost za sebe i svoj (ne)uspeh
Sa ovim se slazem naravno. Svako ko se iscima moze da se snadje, ali je fora sto je ovde to mnogo teze nego sto bi trebalo da bude. Za ekonomistu jos gore nego za inzenjera, o tome ja pricam. Inzenjer ovde mora mnogo vise da se iscima da bi dosao do normalne plate nego inzenjer u Nemackoj. Samo to je moja poenta, nista drugo.

To sto se nekolicina ljudi snasla u IT-ju, ne znaci da su oni presposobni, nego je dosao takav momenat i ljudi uhvatili voz na vreme. A taj voz za inzenjere koji ne rade IT nikad nije ni stigao. I taj sto je stigao, imalo je bas malo vagona. To hocu sve vreme da ti kazem, a ti si u fazonu, nesposobni pa nesposobni. A uopste nisi ni bio taj drugi inzenjer.

Analiticar smatra da, ako ljudi nemaju posla u malim mestima, da za to nije kriva drzava, nego sami ljudi. Samo je potrebno da spakuju kofere i odu, ali ne u inostranstvo, jer tamo ne valja, nego u Beograd, da stanuju kod njega u stanu i placaju mu kiriju i zive ko carevi :) Za njega je lose da neko u Surdulici kao izenjer zaradjuje 2k evra, jer ko ce onda doci u Bg da mu placa kiriju :)

Pricamo o nekim programerima koji da nas mogu da zarade 100k godisnje online, sem ako zive u Surdulici. Samo u Bg mozes da zaradjujes 100k remote :)

z tog razloga mislim da bi ovo moglo da boli na kratke staze, ali na duge da nas izleči. da se otvori pandorina kutija, odu investitori, iza sebe ostave hiljade nezadovoljnih ljudi kojima će početi zavijaju creva, koji će se okrenuti protiv vlasti i na taj način uvidimo kao zemlja i ekonomija koliko smo lažno gruvani i predstavljani kao uspešni. srbin dok ne oseti glad, ne ustaje protiv okupatora.
Kad se ovaj scenario odvio u prošlosti, a da je to usledilo nečim boljim? Rekao bih da nam je potrebno baš suprotno od toga.

Naravno da to ne bi bilo dobro, ali to bi samo otkrilo koliko je nasa privreda slaba i nestabilna poput kule od karata.

Banalizujes, uopste to nisam rekao. Niko se ovde ne zalaze da minimalac bude manji. Treba svima da bude veca plata srazmerno, zasto bi nekom smetao visoki minimalac. Jedina poenta gde smeta visoki minimalac je sto ce sa njim garantovano da dodju više cene svega. Uvek do sada je tako bilo, uvek ce tako i biti.
Ajde malo čitaj šta se piše, Sale, a verovatno i ovi koji lajkuju takve postove, se zalaže da minimalac bude što manji kako bi bogatiji ljudi bili još bogatiji i posedovali robove jer i sam radi u takvoj firmi. Ne veruje u plate od 200k+ (možda da mu dam izvod banke i ugovor o radu od čoveka) i priča kako svi rade za 800e. Cene rastu dokle mogu.
Ne znam kakve veze sa 800e ima majstor za cevape, on ne radi on call, ima platu i radi. U boljem je polozaju u Srbiji nego inzenjer u fabrici na jugu, ali ce on zauvek biti majstor za cevape, a inzenjer kad promeni posao kako treba, ode u nebo. Upravo ovo potvrdjuje ono sto si ti naveo, da znanje niko nikom ne moze da oduzme. Jedino iskustvo moras da steknes tako sto si potplacen debelo.

Ovde gresis. Tu platu ti ponudi trziste kao mladom inzenjeru i ti radis i preuzimas rizik. Ne znam kakvu bajku si zamisljao za inzenjere. Kakav auto moze da vozi inzenjer koji ima 800-900e platu?

Evo sad cu da ti objasnim. Uglavnom su te firme samo usputna stanica, a zato sto je takvo stanje kakvo jeste, vecina tih sto rade za 800e kao inzenjeri ce za par godina biti u Nemackoj. Firme naplacuju konsultantske usluge takvih ljudi i do 100e na sat i ti inzenjeri su jako cenjeni na stranom trzistu. Tebi kad se pokvari kompleksni automatski sistem u Srbiji ili Rumuniji, zoves proizvodjaca i on posalje njihovog inzenjera koji naplacuje svoje usluge 100e po satu. A znam dosta ljudi koji su otisli da rade za takve firme. Jedina mana je dosta putovanja, ali se namlate para ozbiljno.
Ovde si kontradiktoran sam sebi. Prvi se slažeš sa Saletom koji navodi kako senior inženjer sa 5-10+ godina iskustva radi za 800e i kako je to isto kao minimalac plus krečenje vikendom. Sada kažeš da je to početna plata i da inženjer može da odleti u nebo. Dogovorite se medjusobno prvo, ima ovde ljudi iz unutrašnjosti i ima ljudi koji su imali malu početnu platu. Najgore kad čovek ode iz sela, a ne ode selo iz njega. Svakako i ti si iz manjeg mesta. Kolika je tebi plata? Da li je i tebi ista kao minimalac + krečenje vikendom tj 700-800e ili više?

izneo bih jednu možda nepopularnu izjavu sada, znam da će me neki optužiti sigurno. situacija u našem društvu je takva da je možda i u redu da nas ovakav talas potpopi. možda je u redu da veliki broj ljudi ostane bez posla, da se veštački otvorene fabrike koje su subvencionisane našim parama zatvore, da se potemkinova sela uruše. mi mnogo dugo vremena živimo laž, sliku blagostanja i uspeha ekonomije koja ne odgovara realnosti. kupujemo "ljubav" tako što nekom munemo lovu u džep kako bi došao da otvori neko svoje predstavništvo, izmuze sve što može i onda da ode, a da se mi u međuvremenu busamo kako nam je porastao GDP i kako smo ekonomski tigar. iz tog razloga mislim da bi ovo moglo da boli na kratke staze, ali na duge da nas izleči. da se otvori pandorina kutija, odu investitori, iza sebe ostave hiljade nezadovoljnih ljudi kojima će početi zavijaju creva, koji će se okrenuti protiv vlasti i na taj način uvidimo kao zemlja i ekonomija koliko smo lažno gruvani i predstavljani kao uspešni. srbin dok ne oseti glad, ne ustaje protiv okupatora.
‘Neka ljudi gladuju da ja ne bi gledao Vucica ba TVu vise’

@mariks vidis opet o cemu ti pricam?

Naravno da to ne bi bilo dobro, ali to bi samo otkrilo koliko je nasa privreda slaba i nestabilna poput kule od karata.
To bi otprilke bilo kao da kažeš: ne bi bilo dobro da ljude nateramo na glad, ali to bi samo otkrilo kako su ljudi slabašna bića, i kako u ekstremnim slučajevima umeju da jedu jedni druge. Wtfff.

U pravu si, tako nas je i devedesetih potopio talas bede, izdigli smo se kao feniks iz pepela, evo prosečna plata skoro hiljadu evra a tek je 30 godina prošlo. Treba nam još jedan krug, ima da naguramo 1500 evra do 2055. Manjak inteligencije ili bolesni mazohizam?

‘Neka ljudi gladuju da ja ne bi gledao Vucica ba TVu vise’

@mariks vidis opet o cemu ti pricam?
auuu kakav spin i informer objava! hahah je l ti kapiraš da je problem srpskog društva mnogo dublji od vučića i da je nama potreban kompletan reset kako bi počeli da živimo kao civilizovano društvo. ako imas iole malo realnosti u sebi, ni jedan N televizijski "trovač" ti ne treba da bi to shvatio. i veoma je bitno da svako ko iole ima malo rezona o stanju kod nas, ne pali sveću za đilasa, šolaka itd jer nas je savršeno briga za bilo koga od njih, već isključivo da se rešimo tridesetogodišnje društvene bede.

Ali šta je rešenje, to je pitanje s kojim ljudi neće da se upuste u koštac. Evo, ostanu ljudi bez posla, odu investitori, skinemo SNS, ali šta onda?

Zemlja kao što je Srbija ima jako ograničene mogućnosti razvoja ako ne želi da se oslanja na strani kapital.

Pritom rashodi su toliko veliki, država se de fakto oslanja na održavanje ovog nivoa ekonomske aktivnosti, dupliranje nezaposlenosti bi nas odvelo u spiralu bede.

U pravu si, tako nas je i devedesetih potopio talas bede, izdigli smo se kao feniks iz pepela, evo prosečna plata skoro hiljadu evra a tek je 30 godina prošlo. Treba nam još jedan krug, ima da naguramo 1500 evra do 2055. Manjak inteligencije ili bolesni mazohizam?
pa sve dok budemo pristajali da nas tlače isti ti koji su nas i bacili u bedu pre 30 godina neće biti bolje. biće bolje kad nas potopi talas bede i mi onda rešimo da se kao društvo otrgnemo od svih idelopoklonika i velikih vladara. problem je što se nakon prošlog talasa bede desio scenario sjaši kurta da uzjaše murta, nije došlo nikad do krucijalne promene vlasti i onda naravno da nikad nisi ni izašao iz bede

auuu kakav spin i informer objava! hahah je l ti kapiraš da je problem srpskog društva mnogo dublji od vučića i da je nama potreban kompletan reset kako bi počeli da živimo kao civilizovano društvo. ako imas iole malo realnosti u sebi, ni jedan N televizijski "trovač" ti ne treba da bi to shvatio. i veoma je bitno da svako ko iole ima malo rezona o stanju kod nas, ne pali sveću za đilasa, šolaka itd jer nas je savršeno briga za bilo koga od njih, već isključivo da se rešimo tridesetogodišnje društvene bede.
A mozda i nismo ‘civilizovano drustvo’ kakvo bi ti zeleo bas zato sto svake dve generacije inamo ‘kompletni reset’.

Imali smo reset, više puta i to nas je dovelo nigde. Zagovaraoci takvog primera treba da shvate da upravo beda i nemaština dovodi do pojave kriminala, mafije, korupcije i zlih ljudi, onda opet dolaziš u situacxija "daj da ima mleka i brašna pa kako god". To nije rešenje.

nikakav reset nece pomoci. jednostavno ljudska priroda. na svakih 30-40 godina smo imali reset, od pocetka 20. veka do danas, i evo gde smo. slicno cemo biti i za 40 godina. mozda ce da se pije skuplju kapucino ili ona kafa sto je bila u kafeteriji od govneta, ne mogu se setim koje zivotinje, ovi moji pili, ja nisam teo bilo mi gadno

elem, vrlo je lako znati, da si ljudi uglavnom glupi ko tocilo. u masi ta glupost eksponicijalno raste.

Vrh