Šta je novo?

Cene nekretnina

Znaci ako zavrsis faks imas kakvu/takvu perspektivu jedino u par vecih gradova u Srbiji. ILi radi 5 posla. Ma jesmo ekonomski tigar, drzava je super, nego narod lenj, nece da radi 5 posla, nego samo 1. Zamisli da svi radimo po 5 posla za po 800 evra. Bili bismo ko Svajcarska.
Ti si frapiran što nema posla za fakultetski obrazovane ljude u Vlasotincu? Stvarno smešno.

Na kontu cele diskusije oko plata.
Treba razgraniciti realna i subjektivna ogranicenja za napredak u karijeri.

Imam prijatelje koji rade u IT-u i realno rade za smesnu platu vec duzi niz godina.
Kada ih pitas da li planiraju da menjaju posao u drugu firmu za vecu platu, oni bi ali im rizicno, ipak ide plata i tu su vec 2 godine, povisica 100 EUR godisnje ali stabilnost. Ne stede puno ali njima dovoljno. Jedan je razmisljao i da predje u drzavno cisto da ne razmislja da li ce da dobije otkaz a plata katastrofa.

Sa druge strane imam i prijatelje koji su agresivno menjali firme, nonstop traze bolje i uglavnom 2-3x vise zaradjuju od ovih iznad.

A za unutrasnjost je uvek vazilo da je teze od Beograda, ja od kada sam ziv slusam "sto juznije to tuznije" i da svi hoce u Beograd jer tu je najlakse napredovati.
Ali treba biti spreman i na stres koji dolazi sa tim odlukama, jer je konkurencija velika i dosta zavisis od svoje sposobnosti.

Manje banalizacije. Ne vidim problem da neko radi za 600e u unutrašnjosti ukoliko nema adekvatnog posla. Bolje nego ništa. Ovde je problem što se priča da će minimalac biti 500-500e, a sada je 600e malo. Ne znam ni da li je plata bila veća u tim firmama.

Znam i to je baš primer lošeg vodjenja državne firme. Moj otac je radio tu i kad sam bio mali vodio me je ponekad na posao, pošto je bio poslovodja često je ulazio u sukob sa ljudima koji nisu dolazili na posao ili ništa nisu radili ili su radili loše ili su krali alate dok nije konačno napustio. Na moje pitanje "a zašto ti ljudi tako rade" odgovorio mi je "pa sine državna firma, ovde se ne zna čije je šta i svako misli da može da radi kako hoće. To tako ne može, mora da se zna šta može, a šta ne može", a to je bilo pre lupam 25-30 godina i još se sećam tih reči. Ta firma je godinama upropašćavana i ona je baš primer loše firme koju treba ili zatvoriti ili odraditi neku ozbiljnu reformu jer i danas ima primenu. I EI NIŠ je bila tehnološki gigant, pa je propala.

kakve sam ja slusao price matoraca dok su radili u zastavi (automobili a ne namenska), dobro da se nije srusila :D

Prosvetli me MARIKS ,na sajtu o nekretninama, da iste nisu najvažnije
Znaš kako mićo, rećiću ti nešto pa se ljuti koliko hoćeš. Ti si takodje problem današnjeg društva. Ti čoveka meriš po tome koliko stanova ima. Meni dobar i pametan čovek može da ima šupu i ništa više, a glup može da ima i avione. Slažem se samo da ljudi često pametuju o nečemu u čemu nisu upućeni, da ne kažem nemaju pojma ali to ima na obe strane.
OVo je sajt o nekretninamo...
Treba da pise neko ko ne zna sta je to ili ....? Pa valjda cenim savet onog ko ima ..zar to nije normalno.?
POkazi gde sam ja to ljubomoran ili se hvalim. Ako time sto imam je moje hvaljenje onda izvini..evo sramot me jer da je uređenije verujem da bih imao jos toliko ....

Ti si frapiran što nema posla za fakultetski obrazovane ljude u Vlasotincu? Stvarno smešno.
Ne mora Vlasotince. Evo veruj mi cak i u Nisu je ponuda poslova bedna. Ako smo spali samo na Beograd, delimicno Novi Sad i 5% dobrih radnih mesta u Nisu i Kragujevcu, onda smo stvarno pukli. U vreme SRFJ je svaki grad sa preko 10k stanovnika imao po nekoliko fabrika gde su radili i inzenjeri i ekonomisti i pravnici. Sad imamo samo javna preduzeca, privatne prodavnice i robovlasnicke firme za motanje kablova.

Jedan je razmisljao i da predje u drzavno cisto da ne razmislja da li ce da dobije otkaz a plata katastrofa.
To je ono što se zapatilo u ovom društvu. Daj državni posao da budem miran do penzije, amakr imao za hleba i vodu samo. Jeste to posledica višegodišnjeg ratovanja, sankcija, nestabilnosti ali treba malo i raditi na sebi i za sebe, a čim to nekom spomeneš odmah ga nipodoštavaš.
kakve sam ja slusao price matoraca dok su radili u zastavi (automobili a ne namenska), dobro da se nije srusila :D
O tome se radi, nije samo firma kriva ima i do ljudi.

Prosvetli me MARIKS ,na sajtu o nekretninama, da iste nisu najvažnije

OVo je sajt o nekretninamo...
Treba da pise neko ko ne zna sta je to ili ....? Pa valjda cenim savet onog ko ima ..zar to nije normalno.?
POkazi gde sam ja to ljubomoran ili se hvalim. Ako time sto imam je moje hvaljenje onda izvini..evo sramot me jer da je uređenije verujem da bih imao jos toliko ....
Da je uredjenije ti bi plaćao poreze, a možda bi postojao i progresivni porez pa ti se ne bi isplatilo da imaš još toliko. Tako da, ćuti, nije toliko loše. Kakve veze ima ko koliko stanova ima sa inteligencijom? Šta ako si ti kupio tri stana preko nameštenih tendera, a ne znaš pertlu da vežeš, trebamo onda tebe da slušamo šta i kako? Ja cenim savet onoga ko zna, ne onog ko ima, a ako ima i zna onda još bolje.

Evo, daj nam neki savet šta i kako.

[/QUOTE]
To sto govoriš uopšte nije aplikabilno u IT-ju. To nije hirurgija, gde se danas zaposliš, sutra si već na programu. Ili frizerski salon, ili bilo koja servisna grana gde možeš biti produktivan od prvog dana. Za razliku od tih profesija, onboarding čak i u manjim firmama traje po nekoliko meseci, pa kada mentorosanje, uvođenje u posao, takvi kadrovi (narucito juniori) su prvih godinu dana prakticno neupotrebljivi. To je, izmedju ostalog, razlog što je trenutno pakao za juniore jer svi hoce sve i odmah i ne pada im na pamet da se bave nečijim razvojem. Sa druge strane, tržište je nestabilno vec godinama pa sam vidjao primere ljudi koji su ni krivi ni dužni izmenjeni po 2-3 firme u isto toliko godina jer su bili žrtve downsizinga i restrukruisanja. A da neko svesno menja firmu na godinu dana i dodje do 3x vece plate, šanse nema, cim vidiš takav job hopping pattern u CV-ju sto dalje od takvih kandidata, samo ces izgubiti silno vreme.

To sto govoriš uopšte nije aplikabilno u IT-ju. To nije hirurgija, gde se danas zaposliš, sutra si već na programu. Ili frizerski salon, ili bilo koja servisna grana gde možeš biti produktivan od prvog dana. Za razliku od tih profesija, onboarding čak i u manjim firmama traje po nekoliko meseci, pa kada mentorosanje, uvođenje u posao, takvi kadrovi (narucito juniori) su prvih godinu dana prakticno neupotrebljivi. To je, izmedju ostalog, razlog što je trenutno pakao za juniore jer svi hoce sve i odmah i ne pada im na pamet da se bave nečijim razvojem. Sa druge strane, tržište je nestabilno vec godinama pa sam vidjao primere ljudi koji su ni krivi ni dužni izmenjeni po 2-3 firme u isto toliko godina jer su bili žrtve downsizinga i restrukruisanja. A da neko svesno menja firmu na godinu dana i dodje do 3x vece plate, šanse nema, cim vidiš takav job hopping pattern u CV-ju sto dalje od takvih kandidata, samo ces izgubiti silno vreme.
Pa ne treba ni biti vencan za firmu samo jer plata kaplje i bace ti 100 EUR povisice, to sam hteo da kazem.
U bilo kojoj sferi, ljudi se ususkaju kada su po njima subjektivno "dovoljno" placeni i onda apetiti za bolje budu zamenjeni sigurnoscu.

Menjanje firme svake 1-2 godine za 20-30% vecu kompenzaciju je bila skroz normalna praksa u IT-u, tj bila je do 2024 i masivnih otkaza, sad je drugacije ali opet ti moji prijatelji su itekako imali eksplozivan rast plata zbog toga.

Evo ti platne progresije jednog mog prijatelja:
900 EUR start -> 1200 EUR na kraju te godine
sledece godine tokom sredine godine (znaci 1.5 godine rada u ovoj firmi) prodao lepo pricu na intervju i zaposlio se kao medior za 1800 EUR u drugoj.
Posle godinu dana plata 2200 EUR, posle jos godinu dana (znaci 2 godine u toj firmi) nakon toga nasao neku stranu kripto firmu i prodao im se kao senior, otvorio pausal, tukao 4500 EUR mesecno.

Onda pukao projekat / firma posle 10 meseci, zaposlio se da radi neki softver za kladionice, plata neto 3000 EUR i eno radi i dalje tamo sada. Intervjuisao prosle nedelje za platu od 4000 neto, ceka da vidi da li ce ga zvati :)

A ova druga dva prijatelja tu izmedju 1300-1600 EUR plata. Ne umeju da se prodaju niti hoce da se cimaju, jbg.
I dalje ih tretiraju kao mediore ali realno i jesu to jer nisu se usavrsili uopste.

Ja ne želim da te ubeđujem u bilo šta, ali daš primer inžinjera koji radi za 800 eur I da ga zovu u sred noći sa posla, nadam se da shvataš da to nije normalno niti racionalno ponašanje tog čoveka. U skroz dobroj pekari toliko plaćaju prodavce, a ako radiš noćne smene može izaći čak i više. Dakle, ako si došao iz blata i učio, što ja ne sporim i za šta ti odajem priznanje, sada hoćeš po svaku cenu da pokažeš da su taj trud i žrtva bili vredni pa uzimas poslove u struci bez obzira koliko apsurdno bili potcenjeni? Objasni mi šta je tačno tvoj cilj, voleo bih da ti pomognem.
Meni je sasvim okej, ja sam elektroinzenjer po struci, ali se ne bavim time sto sam zavrsio konkretno. Ali i ja sam recimo dosta menjao i dosta rizikovao. Nisam cekao u mestu.

Oni koji su ostali da budu elektroinzenjeri, rade u raznim motacnicama ili slicnim sekundarnim industrijama na odrzavanju. Ili na projektovanju elektroinstalacija kod sitnih privatnika. Ni jedni ni drugi nisu srecni. A te fabrike nisu nikad u Beogradu, a samim tim to koriste da manje placaju. 800-900e ti je standardica plata inzenjera u unutrasnjosti za 5 godina iskustva. A mogu da ih jasu i danju i nocu, jer sta ces, moras. Inzenjeri su kretali i sa 500e pre 5 godina, sad je mozda 600. Moras da budes bas zaje*******an elektroinzenjer da bi imao recimo 2500e platu. I takav ce sigurno da ode odavde, jer ce u Nemackoj i doktor i inzenjer da budu placeni okej, za razliku od ovde recimo gde samo IT ima polu-normalnu atmosferu, a gde zapravo treba da budu svi (i elektroinzenjeri, masinci, ekonomisti, pravnici, doktori...).

Poslednja izmena:
Da je uredjenije ti bi plaćao poreze, a možda bi postojao i progresivni porez pa ti se ne bi isplatilo da imaš još toliko. Tako da, ćuti, nije toliko loše. Kakve veze ima ko koliko stanova ima sa inteligencijom? Šta ako si ti kupio tri stana preko nameštenih tendera, a ne znaš pertlu da vežeš, trebamo onda tebe da slušamo šta i kako? Ja cenim savet onoga ko zna, ne onog ko ima, a ako ima i zna onda još bolje.

Evo, daj nam neki savet šta i kako.
Kako neko zna a nema ? Prosvetli me....Šta zna - da priča ? Ne razumem španski?
Eno onaj tamo zna sve ali nema ništa..daj da nas posavetuje..
Jesi ti pri sebi ?

Kako neko zna a nema ? Prosvetli me....Šta zna - da priča ? Ne razumem španski?
Jer u ovoj zemlji naravno svi koji znaju su na vlasti i poseduju stanove (a ne caciji razni) :D
Micko pa ti prvi kazes da se znanje ovde ne ceni i ne isplati a sada ovako pricas.

Ljudi mogu da vladaju dobro ekonomskim znanjem ali dzaba ti to ako ne zaradjujes dovoljno da ustedis pa da kupis.
Najlakse je zaraditi za stan kad ne placas kiriju npr... ali to znaci da vec imas leteci start.

Meni je sasvim okej, ja sam elektroinzenjer po struci, ali se ne bavim time sto sam zavrsio konkretno. Ali i ja sam recimo dosta menjao i dosta rizikovao. Nisam cekao u mestu.

Oni koji su ostali da budu elektroinzenjeri, rade u raznim motacnicama ili slicnim sekundarnim industrijama na odrzavanju. Ili na projektovanju elektroinstalacija kod sitnih privatnika. Ni jedni ni drugi nisu srecni. A te fabrike nisu nikad u Beogradu, a samim tim to koriste da manje placaju. 800-900e ti je standardica plata inzenjera u unutrasnjosti za 5 godina iskustva. A mogu da ih jasu i danju i nocu, jer sta ces, moras. Inzenjeri su kretali i sa 500e pre 5 godina, sad je mozda 600. Moras da budes bas zaje*******an elektroinzenjer da bi imao recimo 2500e platu. I takav ce sigurno da ode odavde, jer ce u Nemackoj i doktor i inzenjer da budu placeni okej, za razliku od ovde recimo gde samo IT ima polu-normalnu atmosferu, a gde zapravo treba da budu svi (i elektroinzenjeri, masinci, ekonomisti, pravnici, doktori...).
I sad čuveno pitanje od pre xy strana.

Zašto bi neko želeo da radi bilo koji posao koji ima odgovornost i za koji je potrebna škola kada radnik NKV ima tu istu platu uz svoju platu i 2 krečenja mesečno 🙂? Ranije je bila "nada" a danas?

Država može da pumpa minimalac ali sve iznad minimalca odlučuje poslodavac koji nije lud da zbog državne zezancije tom istom inžinjeru poveća linearno platu.

Minimalac država za sve pa radi ko šta voli? Universal basic income na srpski način.

Još uvek čekam odgovor gde je na tom zapadu koji propada 50 godina ista ili makar slična situacija?

Ajde ne spinuj i ne brukaj se više. Sad se tu kao praviš da si glup. Već smo utvrdili da oko 80% ljudi radi ispod prosečne plate. 10% radi za prosečnu i poslednjih 10% iznad prosečne.
Sad je katastrofalna situacija već a ovi tvoji još hoće da je pogoršaju. Radiće onda 90% za iznos koji je manji od prosečne zarade, 5% za prosečnu i 5% iznad toga. Razvaliće zemlju dodatno.

Ajde ne spinuj i ne brukaj se više. Sad se tu kao praviš da si glup. Već smo utvrdili da oko 80% ljudi radi ispod prosečne plate. 10% radi za prosečnu i poslednjih 10% iznad prosečne.
Sad je katastrofalna situacija već a ovi tvoji još hoće da je pogoršaju. Radiće onda 90% za iznos koji je manji od prosečne zarade, 5% za prosečnu i 5% iznad toga. Razvaliće zemlju dodatno.
Nismo to utvrdili :)

Opet, ti to tvrdis da se medijalna i prosecna priblizavaju?

Zar nije do skoro prica bila kako je prevelika razlika izmedju medijane i prosecne? Sad isti ti koji su to pricali lajkuju post u kome ti pises suprono.

Vi toliko puta lajkujete jedni drugima potpuno suprotne stvari od onih koje tvrdite da je to prosto presmesno :)
Hoces i tebi da lajkujem komentare da se ne osecas izostavljeno?

Nismo to utvrdili :)

Opet, ti to tvrdis da se medijalna i prosecna priblizavaju?
Ne mogu nikako da se priblize na osnovu 100 radnika i 5 inzenjera koji idu na tih 100 radnika. Jel' znas kako se racuna taj prosek ? Pa nemas isti broj radnika i inzenjera pa da se priblizavaju medijani. Medijana ce biti iznad dosta.

Ne mogu nikako da se priblize na osnovu 100 radnika i 5 inzenjera koji idu na tih 100 radnika. Jel' znas kako se racuna taj prosek ? Pa nemas isti broj radnika i inzenjera pa da se priblizavaju.
Pa upravo to sale tvrdi, da ce inznejeri raditi za radnicku platu, odnosno minimalac. Vidis da lajkujes a ne razumes?

Pa upravo to sale tvrdi, da ce inznejeri raditi za radnicku platu, odnosno minimalac. Vidis da lajkujes a ne razumes?
Pa radice inzenjeri za malo vecu od minimalca, u pravu je. Ali nece uticati na to da se medijana priblizi prosecnoj plati, jer ce drugi ljudi praviti veci prosek, a ne ti inzenjeri koji su blizu minimalca. Oni ce se stopiti jedni sa drugima, a potpuno treci ce vaditi prosecnu platu i gurati je uvis.

Pa radice inzenjeri za malo vecu od minimalca, u pravu je. Ali nece uticati na to da se medijana priblizi prosecnoj plati, jer ce drugi ljudi praviti veci prosek, a ne ti inzenjeri koji su blizu minimalca. Oni ce se stopiti jedni sa drugima, a potpuno treci ce vaditi prosecnu platu i gurati je uvis.
Znaci necemo ipak svi raditi za minimalac?

Znaci necemo ipak svi raditi za minimalac?
Mislim da te svakim komentarom sve manje kapiram. Nekako su ti nepovezani komentari, ne znam gde ides ovim komentarom? Sta ti je cilj da dokazes? Jer ja ova podpitanja ne razumem.

Dobro znas kako 1 velika plata i 3 male plate uticu na medijanu, a kako na prosek, a opet postavljas pitanja koja su nadasve cudna.

Mislim da te svakim komentarom sve manje kapiram. Nekako su ti nepovezani komentari, ne znam gde ides ovim komentarom? Sta ti je cilj da dokazes? Jer ja ova podpitanja ne razumem.

Dobro znas kako 1 velika plata i 3 male plate uticu na medijanu, a kako na prosek, a opet postavljas pitanja koja su nadasve cudna.
Pokusavam da te navedem da sam zakljucis, bez da moram bas da nacrtam.

Ako sale kaze da cemo svi raditi za minimalac, to neminovno znaci da se priblizavaju medijalna i proseccna. Kako ce to 'neki treci' da dignu, kome ce to plata toliko da poraste da nadoknadi to, i zasto?

Jel kapiras sad?

Pokusavam da te navedem da sam zakljucis, bez da moram bas da nacrtam.

Ako sale kaze da cemo svi raditi za minimalac, to neminovno znaci da se priblizavaju medijalna i proseccna. Kako ce to 'neki treci' da dignu, kome ce to plata toliko da poraste da nadoknadi to, i zasto?

Jel kapiras sad?
Lose si razumeo, a pritom ti je preveliki ego i ne izrazavas se koncizno. Polako, moze sve i laganijim tonom da se resi. Diskutujemo. Tj bar ja diskutujem, a ti ako se nadmudrujes onda nastavi sam, jer ja nisam tu da se nadmudrujem.

Nece svi raditi za minimalac, ali dosta ljudi ce biti blizu. Tih par inzenjera na 100 radnika nece poremetiti medijanu jer su relativno blizu svi. A ni prosek nece poremetiti, samo ce se stopiti tu. Prosek ce podici neke druge firme, drugi ljudi sa vecim platama.

Navodim te na zakljucak sve vreme, ne znam kako da ti objasnim bez crtanja.

Lose si razumeo, a pritom ti je preveliki ego i ne izrazavas se koncizno. Polako, moze sve i laganijim tonom da se resi. Diskutujemo. Tj bar ja diskutujem, a ti ako se nadmudrujes onda nastavi sam, jer ja nisam tu da se nadmudrujem.

Nece svi raditi za minimalac, ali dosta ljudi ce biti blizu. Tih par inzenjera na 100 radnika nece poremetiti medijanu jer su relativno blizu svi. A ni prosek nece poremetiti, samo ce se stopiti tu. Prosek ce podici neke druge firme, drugi ljudi sa vecim platama.

Navodim te na zakljucak sve vreme, ne znam kako da ti objasnim bez crtanja.
Pa otkud te druge firme sa vecim platama? Svestan si da njima plate treba da skoce proporcionalno vise da bi i prosek odrzale proporcionalno visim u odnosu na medijanu/minimalac?

Vrh