To sto govoriš uopšte nije aplikabilno u IT-ju. To nije hirurgija, gde se danas zaposliš, sutra si već na programu. Ili frizerski salon, ili bilo koja servisna grana gde možeš biti produktivan od prvog dana. Za razliku od tih profesija, onboarding čak i u manjim firmama traje po nekoliko meseci, pa kada mentorosanje, uvođenje u posao, takvi kadrovi (narucito juniori) su prvih godinu dana prakticno neupotrebljivi. To je, izmedju ostalog, razlog što je trenutno pakao za juniore jer svi hoce sve i odmah i ne pada im na pamet da se bave nečijim razvojem. Sa druge strane, tržište je nestabilno vec godinama pa sam vidjao primere ljudi koji su ni krivi ni dužni izmenjeni po 2-3 firme u isto toliko godina jer su bili žrtve downsizinga i restrukruisanja. A da neko svesno menja firmu na godinu dana i dodje do 3x vece plate, šanse nema, cim vidiš takav job hopping pattern u CV-ju sto dalje od takvih kandidata, samo ces izgubiti silno vreme.
Pa ne treba ni biti vencan za firmu samo jer plata kaplje i bace ti 100 EUR povisice, to sam hteo da kazem.
U bilo kojoj sferi, ljudi se ususkaju kada su po njima subjektivno "dovoljno" placeni i onda apetiti za bolje budu zamenjeni sigurnoscu.
Menjanje firme svake 1-2 godine za 20-30% vecu kompenzaciju je bila skroz normalna praksa u IT-u, tj bila je do 2024 i masivnih otkaza, sad je drugacije ali opet ti moji prijatelji su itekako imali eksplozivan rast plata zbog toga.
Evo ti platne progresije jednog mog prijatelja:
900 EUR start -> 1200 EUR na kraju te godine
sledece godine tokom sredine godine (znaci 1.5 godine rada u ovoj firmi) prodao lepo pricu na intervju i zaposlio se kao medior za 1800 EUR u drugoj.
Posle godinu dana plata 2200 EUR, posle jos godinu dana (znaci 2 godine u toj firmi) nakon toga nasao neku stranu kripto firmu i prodao im se kao senior, otvorio pausal, tukao 4500 EUR mesecno.
Onda pukao projekat / firma posle 10 meseci, zaposlio se da radi neki softver za kladionice, plata neto 3000 EUR i eno radi i dalje tamo sada. Intervjuisao prosle nedelje za platu od 4000 neto, ceka da vidi da li ce ga zvati
A ova druga dva prijatelja tu izmedju 1300-1600 EUR plata. Ne umeju da se prodaju niti hoce da se cimaju, jbg.
I dalje ih tretiraju kao mediore ali realno i jesu to jer nisu se usavrsili uopste.