Pa u Beogradu, firma o kojoj pricam je recimo u unutrasnjosti.Pa otkud te druge firme sa vecim platama?
Apsolutno, ali zaboravljas da je smesan broj ovih inzenjera, mi nemamo na stotine hiljada inzenjera da bi to uticalo na to sto ti kazes da utice. Dosta ljudi ce raditi blizu minimalca, ali ne svi naravno. Nece se znacajno promeniti polozaj medijane u odnosu na prosek. Hocu da kazem isto sto i Sale, da ako povecaju minimalac, ljudima koji su iznad malo (npr inzenjeri), nece povecati plate. Ne znam sta si zapeo za sva ova pitanja kad uopste to nije tema.Svestan si da njima plate treba da skoce proporcionalno vise da bi i prosek odrzale proporcionalno visim u odnosu na medijanu/minimalac?
Nije isto, minimalac plus krecenje stanova je vise para. Inzenjer ne moze da kreci vikendom jer ga zovu vikendom da popravlja masine.@enfario
Da li se slažeš sa Saletom da je poptuno isto radio za minimalac i u slobodno vreme krečio stanove ili bio inženjer i radio u radno vreme jedan posao?
Znači, da otkaz na poslu, radi negde za minimalac i kreči u slobodno vreme i ima više para. To ti je rešeno.Nije isto, minimalac plus krecenje stanova je vise para. Inzenjer ne moze da kreci vikendom jer ga zovu vikendom da popravlja masine.
Verovatno radi 12/24, 12 sati radi, 24h je na poslu.Cek ne razumem sad, inzenjer radi i vikendom?
Jak tempo12 sati radi, 24h je na poslu
Ne radi, radi 40 nedeljno plus kad ga pozovu, to se zove on-call. U teoriji treba da ima 4 inzenjera, pa da se menjaju sa dezurstvima. U praksi ne bas, pa ides non-stop.Verovatno radi 12/24, 12 sati radi, 24h je na poslu.
On call.Cek ne razumem sad, inzenjer radi i vikendom?
A ne pratis pricu, ovo je prica za hipoteticko povecanje minimalca na 750e koje je neko ovde bacio da ce da se desi. Pa je teorija da ce da ih boli uvo da inzenjerima povecavaju plate zato sto se povecao minimalac.Očigledno je i mala razlika tj isto je 450 i 800e.
Koga briga za hipotetički scenario, to je neko lupio i ostao živ. Da si mi ti živ i zdrav da minimalac bude 750e veruj mi da bi i tom inženjeru porasla plata.A ne pratis pricu, ovo je prica za hipoteticko povecanje minimalca na 750e koje je neko ovde bacio da ce da se desi. Pa je teorija da ce da ih boli uvo da inzenjerima povecavaju plate zato sto se povecao minimalac.
Niko ne misli da lade jajca (mada mogu da se kladim da nije uposlen svih 8h dnevno) ali banalizujete kao da ljudi na minimalcu ne rade ništa, a imaju istu platu kao inženjeri.Ne znam sto ljudi misle da inzenjeri lade jajca u fabrikama. Ili mozda sticem los utisak, ali nisu omiljeni likovi narodu izgleda.
Pa baš tako i jeste propalo - ostali su bez tehnologije tj. pregazilo ih vremeTi bi bar trebalo da znaš da je ta Goša bila tehnološki gigant, za razliku od većinske šrafciger industrije u Srbiji, i da to nije tek tako propalo.
Mislis da svi koji ne placaju kiriju su uspeli da naprave nešto ?Jer u ovoj zemlji naravno svi koji znaju su na vlasti i poseduju stanove (a ne caciji razni)
Micko pa ti prvi kazes da se znanje ovde ne ceni i ne isplati a sada ovako pricas.
Ljudi mogu da vladaju dobro ekonomskim znanjem ali dzaba ti to ako ne zaradjujes dovoljno da ustedis pa da kupis.
Najlakse je zaraditi za stan kad ne placas kiriju npr... ali to znaci da vec imas leteci start.
Inzinjer popravlja mašine ? Gde to ? Lupio si ....Nije isto, minimalac plus krecenje stanova je vise para. Inzenjer ne moze da kreci vikendom jer ga zovu vikendom da popravlja masine.
Ne znaju. Ja ne znam ni jednu poziciju u stranim firmama da je nekom ladovina. Svi su upregnuti mnogo. Produktivnost mora biti na visokom nivou.Ne znam sto ljudi misle da inzenjeri lade jajca u fabrikama. Ili mozda sticem los utisak, ali nisu omiljeni likovi narodu izgleda.
Svuda. Masinci i elektricari sa srednjom skolom su za manje kvarove. Ali kada masina (automatski ili robotski sistem) pocne da brlja, uvek se zove elektroinzenjer da se proveri softver, senzori, aktuatori... Elektroinzenjer nije potreban u Miletovoj radnji gde ima strug, ali gde god postoji kompleksnija masina, uvek zovu elektroinzenjera ili masinskog inzenjera, jer elektricari i masinci sa srednjom skolom mogu samo da placu pored masine kad se pokvari.Inzinjer popravlja mašine ? Gde to ? Lupio si ....
Jel ti veruješ u onu izreku " jedina stvar koju ti niko nikada ne može oduzeti je znanje"? Jer meni deluje da imaš znanje i pošto poto praviš argumentaciju tamo je nema. Ok, u unutrasnjosti nema fabrika. Ali zato ima bureka l, roštilja i pečenja. Jel ti zaista misliš da taj roštilj majstor u Mraku, Oraču ili Nišlijskoj mehani radi za 800 eur I da je on call kada god se gazdi ćefne, jer nije. Jel misliš da neko ko ima znanje i preuzima rizik u Nišu, Vranju ili Leskovcu vozi auto od 1500 eur, jer ne vozi. E sad ako je nekome fetiš da radi posao gde se potpisuje sa "dr.", "dip. Ing." I slično, pa makar i za manje para nego sto zaradi radnik u pekarskoj proizvodnji, to je vec problem u nečijoj percepciji i prioritetimaMeni je sasvim okej, ja sam elektroinzenjer po struci, ali se ne bavim time sto sam zavrsio konkretno. Ali i ja sam recimo dosta menjao i dosta rizikovao. Nisam cekao u mestu.
Oni koji su ostali da budu elektroinzenjeri, rade u raznim motacnicama ili slicnim sekundarnim industrijama na odrzavanju. Ili na projektovanju elektroinstalacija kod sitnih privatnika. Ni jedni ni drugi nisu srecni. A te fabrike nisu nikad u Beogradu, a samim tim to koriste da manje placaju. 800-900e ti je standardica plata inzenjera u unutrasnjosti za 5 godina iskustva. A mogu da ih jasu i danju i nocu, jer sta ces, moras. Inzenjeri su kretali i sa 500e pre 5 godina, sad je mozda 600. Moras da budes bas zaje*******an elektroinzenjer da bi imao recimo 2500e platu. I takav ce sigurno da ode odavde, jer ce u Nemackoj i doktor i inzenjer da budu placeni okej, za razliku od ovde recimo gde samo IT ima polu-normalnu atmosferu, a gde zapravo treba da budu svi (i elektroinzenjeri, masinci, ekonomisti, pravnici, doktori...).
Banalizujes, uopste to nisam rekao. Niko se ovde ne zalaze da minimalac bude manji. Treba svima da bude veca plata srazmerno, zasto bi nekom smetao visoki minimalac. Jedina poenta gde smeta visoki minimalac je sto ce sa njim garantovano da dodju više cene svega. Uvek do sada je tako bilo, uvek ce tako i biti.Koga briga za hipotetički scenario, to je neko lupio i ostao živ. Da si mi ti živ i zdrav da minimalac bude 750e veruj mi da bi i tom inženjeru porasla plata.
Niko ne misli da lade jajca (mada mogu da se kladim da nije uposlen svih 8h dnevno) ali banalizujete kao da ljudi na minimalcu ne rade ništa, a imaju istu platu kao inženjeri.
Evo ti jedan hipotetički scenario za koji se neki zalažu npr minimalac što manji jer šta oni tu nešto smrde i hoće da zaradjuju. Svima ostalima da se poveća plata drastično da bi bila veća razlika izmedju minimalca i ostalih poslova. Sad te veće plate guraju prosek i cene na gore. Ljudi na minimalcu više ne mogu ni hleb da kupe. Rešenje, povećati minimalac ili nek umre svako na minimalcu. Povećati minimalac nikako jer "nisam ja džaba učio čkolu". Ljudi na minimalcu umru, nema više minimalca, svi rade za velike plate. Nema više ko da promeni sijalicu, nema više ko da moleriše jer "nisam ja džaba učio čkolu". Nema novih stanova jer nema ko da gradi, cene stanova i kuća explodiraju. Ljudi očajni jer nemaju ni para ni rešenja. Izdvaja se klasa extremno bogatih zbog nasledjenih stanova. Ljudi protestvuju i neki napuštaju pozicije da bi bili majstori. Pošto majstora nema cene majstora otišle u nebo. Niko ništa više ne može da priušti ljudi žive po barakama, pada cena rada. Dešava se armagedon, a možda ipak ne, stvara se niska klasa, stvara se srednja klasa, stvara se viša klasa.
Eto šta sve može skok minimalca sa 450 na 500e da uradi. Rani prasići i nediraj dugmići i to je to.
Ne znam kakve veze sa 800e ima majstor za cevape, on ne radi on call, ima platu i radi. U boljem je polozaju u Srbiji nego inzenjer u fabrici na jugu, ali ce on zauvek biti majstor za cevape, a inzenjer kad promeni posao kako treba, ode u nebo. Upravo ovo potvrdjuje ono sto si ti naveo, da znanje niko nikom ne moze da oduzme. Jedino iskustvo moras da steknes tako sto si potplacen debelo.Jel ti veruješ u onu izreku " jedina stvar koju ti niko nikada ne može oduzeti je znanje"? Jer meni deluje da imaš znanje i pošto poto praviš argumentaciju tamo je nema. Ok, u unutrasnjosti nema fabrika. Ali zato ima bureka l, roštilja i pečenja. Jel ti zaista misliš da taj roštilj majstor u Mraku, Oraču ili Nišlijskoj mehani radi za 800 eur I da je on call kada god se gazdi ćefne, jer nije.
Ovde gresis. Tu platu ti ponudi trziste kao mladom inzenjeru i ti radis i preuzimas rizik. Ne znam kakvu bajku si zamisljao za inzenjere. Kakav auto moze da vozi inzenjer koji ima 800-900e platu?Jel misliš da neko ko ima znanje i preuzima rizik u Nišu, Vranju ili Leskovcu vozi auto od 1500 eur, jer ne vozi.
Evo sad cu da ti objasnim. Uglavnom su te firme samo usputna stanica, a zato sto je takvo stanje kakvo jeste, vecina tih sto rade za 800e kao inzenjeri ce za par godina biti u Nemackoj. Firme naplacuju konsultantske usluge takvih ljudi i do 100e na sat i ti inzenjeri su jako cenjeni na stranom trzistu. Tebi kad se pokvari kompleksni automatski sistem u Srbiji ili Rumuniji, zoves proizvodjaca i on posalje njihovog inzenjera koji naplacuje svoje usluge 100e po satu. A znam dosta ljudi koji su otisli da rade za takve firme. Jedina mana je dosta putovanja, ali se namlate para ozbiljno.E sad ako je nekome fetiš da radi posao gde se potpisuje sa "dr.", "dip. Ing." I slično, pa makar i za manje para nego sto zaradi radnik u pekarskoj proizvodnji, to je vec problem u nečijoj percepciji i prioritetima
Čekaj, zašto bi bilo kome bilo kom inzenjeru koji je ambiciozan i želi da radi u Nemačkoj, bila opcija da radi kod nekog privatnika u Vlasotincu ili u nekoj motaoni kablova? Misliš izgleda dobro na CV-ju? Žao mi je ali ne izgleda. Zar nije takvom inzenjeru bolje da ako je već u Srbiji radi za Continental ili Bosch ili neku drugu internacionalnu korporaciju? Em ce steci televatno znanje, em ce lakse iz takvog sistema otići na bolje plaćeno mesto u istoj toj korporaciji samo u Nemačkoj. Ovo što ti govoriš nema nikakvog smisla, daješ primere dead-end poslova i onda kažeš kako ljudi rade te poslove zbog perspektive koja je realno nepostojećaNe znam kakve veze sa 800e ima majstor za cevape, on ne radi on call, ima platu i radi. U boljem je polozaju u Srbiji nego inzenjer u fabrici na jugu, ali ce on zauvek biti majstor za cevape, a inzenjer kad promeni posao kako treba, ode u nebo. Upravo ovo potvrdjuje ono sto si ti naveo, da znanje niko nikom ne moze da oduzme. Jedino iskustvo moras da steknes tako sto si potplacen debelo.
Ovde gresis. Tu platu ti ponudi trziste kao mladom inzenjeru i ti radis i preuzimas rizik. Ne znam kakvu bajku si zamisljao za inzenjere. Kakav auto moze da vozi inzenjer koji ima 800-900e platu?
Evo sad cu da ti objasnim. Uglavnom su te firme samo usputna stanica, a zato sto je takvo stanje kakvo jeste, vecina tih sto rade za 800e kao inzenjeri ce za par godina biti u Nemackoj. Firme naplacuju konsultantske usluge takvih ljudi i do 100e na sat i ti inzenjeri su jako cenjeni na stranom trzistu. Tebi kad se pokvari kompleksni automatski sistem u Srbiji ili Rumuniji, zoves proizvodjaca i on posalje njihovog inzenjera koji naplacuje svoje usluge 100e po satu. A znam dosta ljudi koji su otisli da rade za takve firme. Jedina mana je dosta putovanja, ali se namlate para ozbiljno.
Ja bih se prvi pomerio u neko dalje naselje kad bi se planski nesto izgradilo sa infrastrukturom i da bude jeftinije naravno. Nego mega giga naselje, projekat kao NBG nekad. Ne bi mi smetalo da zivim dalje ako lako mogu da stignem do tamo. Ovde je problem sto kad si na periferiji, uvek si daleko preko sat vremena kad se vracas poslom, i to kolima. O busu da ne pricamo.Nama obecavaju vise minimalce, subvencije za stanove, samo niko ne obecava da ce sprovesti neku meru kojom bi nesto pojeftinilo.
Pre 10+ godina su nam obecavali stanove za 380 evra po m2: https://n1info.rs/biznis/a106099-Premijer-obecao-jeftine-stanove-od-najave-se-nije-odmaklo/
Ali su izgleda shvatili da im se to ne isplati.
Pa nece to da prave, zato sto onda ne mogu da pumpaju cene. Ja sam pisao o tome da drzava ima nacin da obezbedi jeftine stanove, ali zna se kome to ne odgovara.Ja bih se prvi pomerio u neko dalje naselje kad bi se planski nesto izgradilo sa infrastrukturom i da bude jeftinije naravno. Nego mega giga naselje, projekat kao NBG nekad. Ne bi mi smetalo da zivim dalje ako lako mogu da stignem do tamo. Ovde je problem sto kad si na periferiji, uvek si daleko preko sat vremena kad se vracas poslom, i to kolima. O busu da ne pricamo.