Šta je novo?

Cene nekretnina

Znaci da rezimiramo, kad dignu minimalac na 750e (sto je trenutno tek obecanje za koju godinu) krenuce opsti egzodus ovih koji rade za 1300 (a njima ce plate stajati zakucane, jer valjda za te pare rade jos od 2016).

Jer preko valjda nkv radnika ima koliko hoces pa ubogi moleri i kasiri ne mogu da se priblize senior HR inzenjerima.

To što ti ne znaš,ne znači da ih nema. Više kretanja, izlazaka... Ako dugo živiš u jednom mestu znaš mnogo osoba i ko je odakle došao a kad se preseliš, ne poznaješ nikoga. Ja u zgradi nemam ni komšije(prazni stanovi) a ostale poznajem preko viber grupe. Ali u selu, 350 domaćinstava, znamo svaku osobu i poreklo.
Sigurno ih ima, ali su u velikoj manjini. Uglavnom se vracaju ljudi bez regulisanog statusa (siva zona) ili “elita” (visi menadzment, ljudi koji su dosli da pokrenu za svoju firmu celu operaciju u Srbiji). Lekari, inzenjeri, srednja klasa se vrlo retko vraca.

Kako je lako pitati nekog, "što se ne vratiš, ako ti je dobro ovde? "
Primer moje rodbine, sve prodali i napustili siguran posao, otišli preko okeana, uzeli kredite, našli neke poslove, nije krenulo kako su zamišljali ali na povratak su čekali dvadeset godina da se reše kredita i prodaju sve što su imali. Posle sve ispočetka u Beogradu.
Dzo se hvali kako je sve kredite isplatio za 7 godina tako da ga nista ne sprecava. Ima stan i kucu u Amterdamu, stan BG i porodicnu kucu u nekom drugom gradu. Dakle moze da zivi kao grof jer je ovde bolje i mnogo dobro ali je i sam svestan da ako ovde zivi kao grof opet je losije nego kao radnik u NL ali ipak mislim da je yatrovan N medijima i da se zato ne vraca jer se plasi.

Astra u Svajcarskoj ima od 18k CHF. Evo ga sajt cargate.ch , biraj samo sta hoces, za 250e mesecno samo da ide gas. I kamata manja na auto kredit nego kod nas.
Edit: Pritom, kod nas je najjeftinija moguca Astra 25k EUR.
Kupiš u inostranstvu i dovezeš. Nikad povoljnije, za tri-četiri plate. Nisam za kupovinu na rete automobila. Jedino se nekretnine isplate na rate. A letovanje, putovanja, auto nikad ne bih na rate

dosta se maši poenta...baš nije fokus na zanatlijama. njima svaka čast i ne treba uopšte oni da budu tema ovde što se tiče tržišta rada. tema je maksi kasirka, čistačica i tako ta vrsta poslova koja je takva kakva je i sa druge strane senior inženjer/mašinac/ekonomista itd
Ne maši se poenta slučajno. To je baš baš providno. Svi kao glupi i ništa ne shvataju. Odjednom svi iq 75. I onda se dohvatimo električara i vodoinstalatera što nema veze sa temom.

Ne maši se poenta slučajno. To je baš baš providno. Svi kao glupi i ništa ne shvataju. Odjednom svi iq 75. I onda se dohvatimo električara i vodoinstalatera što nema veze sa temom.
I cena obicnih poslova skace jer niko ne zeli da ga radi, ne samo zanatski.
Posebno su Beogradjani alergicni da rade kao prodavci u pekarama ili maxiju, ali je OK da budu prodavci u Zari npr jer tamo mogu da uzmu popust na robu :)

I onda naravno da ce da se priblize cene poslova u kancelariji i obicnih poslova kad niko ove ne zeli da radi.

Devojka arhitekta, prijavi se na poziciju i prijavi se jos njih 100 komada, kakvi pregovori za posao i platu tu mogu da budu?

Posebno su Beogradjani alergicni da rade kao prodavci u pekarama ili maxiju, ali je OK da budu prodavci u Zari npr jer tamo mogu da uzmu popust na robu :)

I onda naravno da ce da se priblize cene poslova u kancelariji i obicnih poslova kad niko ove ne zeli da radi.

Devojka arhitekta, prijavi se na poziciju i prijavi se jos njih 100 komada, kakvi pregovori za posao i platu tu mogu da budu?
nikakvi. a ona je završila arhitekturu, cimala se, grcala da bi dočekala da joj se kaže uzmi soma i 300 i ćuti i da se s druge strane pojavi nenadležna institucija koja će dati kasirki u maksiju zagarantovanih 750 eur. i onda tvoja devojka i njoj slični dolazi u situaciju da ode preko grane da uzme ono što zaslužuje po svom obrazovanju i iskustvu a ne da je potcenjuju ovde dok neke druge uzdižu.

Ali minimalac nije 750e, o cemu pricamo? Minimalac u Nemackoj je 2200e dok je neka "ok" plata 3k+. Da li su propali zbog minimalca koji je jako blizu ok plati, cak i blizi nego (potencijalnih)500-550e vs 1300e?

@Salev85
Cene svega nece porasti, neke su vec udarile u plafon. Porasce neke cene koje nisu pratile inflaciju zbog specificnosti robe i neke usluge. I to pod uslovom da se podigne minimalac, mi jos ne znamo koliko ce se podignuti. Sutra preCednik moze da kaze znate ja sam hteo 550e ali nismo uspeli zbog blokadera i n medija.

Poslednja izmena:
nikakvi. a ona je završila arhitekturu, cimala se, grcala da bi dočekala da joj se kaže uzmi soma i 300 i ćuti i da se s druge strane pojavi nenadležna institucija koja će dati kasirki u maksiju zagarantovanih 750 eur. i onda tvoja devojka i njoj slični dolazi u situaciju da ode preko grane da uzme ono što zaslužuje po svom obrazovanju i iskustvu a ne da je potcenjuju ovde dok neke druge uzdižu.
Kakvih 1300 eura, prvi posao 700 EUR, drugi posao 800 EUR.
Njeni prijatelji do skora radili za 70,000 u biroima isto.

Arhitektonski biroi znaju da te drze u saci jer vas se prijavi sto a tebi treba licenca, rade ljudi tamo i za minimalac ne bi li licencu dobili.

Vrlo je moguce da nju potcenjuju, ali to ne znaci da neke druge uzdizu do 750€. Ta suma jedva pokriva osnovno, a svako ko radi treba imati za toliko.
Ispada kako pises da ce devojka arhitekta da ode u inostranstvo vise zbog podignutog minimalca kasirki, nego zbog svoje nedovoljne plate.

Vrlo je moguce da nju potcenjuju, ali to ne znaci da neke druge uzdizu do 750€. Ta suma jedva pokriva osnovno, a svako ko radi treba imati za toliko.
Ispada kako pises da ce devojka arhitekta da ode u inostranstvo vise zbog podignutog minimalca kasirki, nego zbog svoje nedovoljne plate.
Intelektualni poslovi imaju veci domet plata, ali im pod nije toliko visok koliko bi ljudi voleli da jeste.
U tome je diskusija, ali svi ignorisu da kod vise skolovanih poslova je poenta upravo to, da imas veci domet.

Kroz 10 godina arhitekta ako se usavrsavao ima da bije dobre pare, otvori svoj biro, itd a prodavacica u maksiju koliko joj daju.
Ali se to malo gubi u ovoj diskusiji.

"Da komsiji crkne krava". Neko ce pre otici jer ne zaradjuje dovoljno vise od komsije, a neko zbog nedovoljno placenog njegovog posla.

Kakvih 1300 eura, prvi posao 700 EUR, drugi posao 800 EUR.
Njeni prijatelji do skora radili za 70,000 u biroima isto.

Arhitektonski biroi znaju da te drze u saci jer vas se prijavi sto a tebi treba licenca, rade ljudi tamo i za minimalac ne bi li licencu dobili.
Zavisi šta projektuje taj arhitekta. AKo je interior design, tu ih ima mali milion i 90% se bori za mrvice. Dovoljno je pogledati Instagram i raznorazni "dizajneri enterijera" iskaču iz frižidera. Sa druge strane, dizajn enterijera može biti i te kako lukrativan za ljude koji su adekvatno profilisiani. Klijenti koji plaćaju chandelier 30k eur ne očekuju da arhitekta radi za kikiriki.

Evo jednog razgovora za posao gde sam slučajno bio prisutan(menjao zimske gume).
Vlasnik vulkanizerske radnje iz Beograda zove dečka koji je nekad radio kod njega za 120000 "na belo" i napustio kad su porasli troškovi života.
Sada ga poziva i nudi 150 hilj ali dečko odbija jer ne vidi računicu.
Posle nekoliko minuta nov poziv, 180 h i skoro moli da dodje jer mu nepalci uništiše opremu. Dečko kaže da je stanarina mnogo poskupela i da i sa tim iznosom nema računicu da napusti svoje mesto gde radi po učinku(50%).
Opet nov poziv, dodji, našao sam stan,spavaćeš kod moje majke,( ima sobu viška) . Pao dogovor, ode mali za Bgd.
Kao da je interventni hirurg u pitanju a ne neškolovani vulkanizer. Sto osamdeset hiljada i na celu sumu prijavljen? Dosta sam razmišljao koliko treba uraditi guma i ne vidim računicu tog vlasnika i isplativosti posla. Nadam se da zna šta radi. Razgovor sam slušao tako da nije rekla kazala i sl.

Kasnim 50 stranica, ne mogu da postignem da ispratim temu ccc
Elem, upravo gledam kod mojih najnoviji racun iz banke za stan u Stokholmu, varijabilna kamata 3.54%, a nude opcije - ako se ostavi varijabilna sledeci obracun je 3.25% ili fiksne stope - na 1 do 3 godine je tu negde oko 3.1%, a recimo na 10 god je 3.8% - ima i jos medjuopcija tipa 5 ili 7 godina, u sustini sto duzi period vece su kamate.

Kod nas ljudi srecni kad fiksiraju na malo ispod 5% i to jos kao drzava intervenisala.

Zavisi šta projektuje taj arhitekta. AKo je interior design, tu ih ima mali milion i 90% se bori za mrvice. Dovoljno je pogledati Instagram i raznorazni "dizajneri enterijera" iskaču iz frižidera. Sa druge strane, dizajn enterijera može biti i te kako lukrativan za ljude koji su adekvatno profilisiani. Klijenti koji plaćaju chandelier 30k eur ne očekuju da arhitekta radi za kikiriki.
Pa i ne zavisi bas, mislim ima prijatelje arhitekte niko ne bije vise od 120 hiljada.
Doduse bitno je i reci da su oni zavrsili fakultet pre 2 godine tako da su de fakto juniori.

Njena sefica radi enterijere i naplacuje 75-120 EUR po m2, jer je na dobrom glasu, ima dobar portfolio i veze.
U planu je i da ona predje da radi samostalno kroz godinu - dve kad jos vise pohvata fore i fazone.

Ali da je nezgodno prvih par godina jeste, jer svi znaju da prakticnog rada nemas a da ti to treba.

Sigurno ih ima, ali su u velikoj manjini. Uglavnom se vracaju ljudi bez regulisanog statusa (siva zona) ili “elita” (visi menadzment, ljudi koji su dosli da pokrenu za svoju firmu celu operaciju u Srbiji). Lekari, inzenjeri, srednja klasa se vrlo retko vraca.
U poslednje vreme najviše penzionera povratnika. Utešno je što odlazaka u poslednje vreme nema(u mom kraju)

Još samo da shvatiš da smo mi već ovu situaciju imali već 2 puta kroz istoriju i da se poklopila sa najvećom emigracijom pametnih ljudi.
A gde ćeš da odeš? Ista ti je situacija i na Zapadu! Ista! Ja nisam mogao nikoga da nađem da mi zameni gornji grejač u rerni za 100 e keš! To je pola sata posla! Ja kupio deo! Niko ali doslovno niko nije hteo doći! Na kraju sam sam odradio uz YouTube! Neće niko da radi "male poslove".

Vrh