Šta je novo?

Cene nekretnina

Inače sam siguran da na tržištu ima više profesora engleskog nego molera.

Ali valjda bi tu trebalo nekom državnom intervencijom da se obezbedi profesorima engleskog preferencijalni tretman i plata od 3000 evra, a molerima dekretom da se stavi da bude 500, da ne bi ispalo da oni rade za plate koje su blizu ovih školovanih.

Tako je. Problem je sto, posto nije potrebno toliko filologa, profesori nece reci “eto otpustite 30% kolega”. Ono sto bi bilo dobro uvesti je pracenje uspesnosti zaposlenja posle odredjenog vremena. Znam da je FON nesto slicno pokusao, ali bi to trebalo biti standardizovano na osnovu javno dostupnih podataka. Nema bolje reklame od “80% njih nalazi posao godinu dana po zavrsetku nasih studija”. Taj bi procenat za filologe bio nizak, pa tu dolazimo i do odgovornosti pojedinca koji upisuju takve fakultete u velikom broju.
Drugi je problem u celoj priči što su fakulteti na zapadu (i u Srbiji) donekle parazitski organizmi koji masovno školuju ljude za mnoge stvari koje generalno uopšte nemaju upotrebnu vrednost, ali sistem se reprodukuje zbog tradicije.

Svake godine Filološki u Beogradu odškoluje stotine filologa za koje nema posla i sad mi treba da naričemo što kasirku plaćaju koliko i profesora stranog jezika u privatnoj školi.

Sve je to tržište na kraju dana.

Inače sam siguran da na tržištu ima više profesora engleskog nego molera.

Ali valjda bi tu trebalo nekom državnom intervencijom da se obezbedi profesorima engleskog preferencijalni tretman i plata od 3000 evra, a molerima dekretom da se stavi da bude 500, da ne bi ispalo da oni rade za plate koje su blizu ovih školovanih.
ne treba da mešaš zanate i regularne poslove za platu. što se mene tiče, ako je sposoban neka moler nabaci sebi posla i na 10 soma mesečno, sam je svoj gazda koji ne zavisi ni na oji način od minimalca.

Ma da ide i on sam da kreči drugima da bi napravio razliku u zaradi opet u odnosu na nkv radnika.
Nkv radnik+ dva okrečena stana= inžinjerska plata.
HR služba uvek radi istraživanje tržišta i nudi svuda slične plate.
Za tom pozicijom potražnja postoji ali je zarada zakucana. Ako ne mogu da nadju da radi neko za malu platu vraćaju tu aktivnost u matičnu zemlju i čuvaju poslove u matičnoj zemlji.
Pakistanski da pričam pre bi ovde razumeli. Majko mila.

I ne, neće nijedan inzenjer, mašinac, ekonomista, HR ovac, pravnik, profesor itd da ide da kreči da bi dopunio budzet. Nego će da grebe rukama da pobegne odavde.

I onda navedete profesore koji tačno primaju platu po fondu časova na bazi broja učenika. Regulisan broj zaposlenih da ne može bolje u državnoj službi 🤦🤦🤦. Maltene retki koji prime plati koliko su radili. A dece sve manje i sve manje časova.

Ma da ide i on sam da kreči drugima da bi napravio razliku u zaradi opet u odnosu na nkv radnika.
Nkv radnik+ dva okrečena stana= inžinjerska plata.
HR služba uvek radi istraživanje tržišta i nudi svuda slične plate.
Za tom pozicijom potražnja postoji ali je zarada zakucana. Ako ne mogu da nadju da radi neko za malu platu vraćaju tu aktivnost u matičnu zemlju i čuvaju poslove u matičnoj zemlji.
Pakistanski da pričam pre bi ovde razumeli. Majko mila.

I ne, neće nijedan inzenjer, mašinac, HR ovac, pravnik, profesor itd da ide da kreči da bi dopunio budzet. Nego će da grebe rukama da pobegne odavde.

Šta je rešenje za problem precenjenog nekvalifikovanog rada po tebi?

sprečava ga to što jednostavno ne bi smelo ni da se pomisli da on treba da kreči posle posla. da je hteo da kreči, ne bi išao da se školuje za inženjera.
Skolovao se, ima 3 puta vise od minimalca i sta sad? Eto vidis sale npr misli da je krecenje bezazleno. Svaki posao sem javnih budyetskih odredjuje trziste i privatne firme. Mislis da je mala razlika 450e i 1300e?

ne treba da mešaš zanate i regularne poslove za platu. što se mene tiče, ako je sposoban neka moler nabaci sebi posla i na 10 soma mesečno, sam je svoj gazda koji ne zavisi ni na oji način od minimalca.
Eto Sale npr misli sta je to okrecis dva stana mesecno pored regularnog posla i vajdica, bezazleno.

sprečava ga to što jednostavno ne bi smelo ni da se pomisli da on treba da kreči posle posla. da je hteo da kreči, ne bi išao da se školuje za inženjera.
Iskreno krecenje se radi jednom u par godina, osim ako se nije mislilo iz ugla da ides privatno da krecis itd.
I ako ne mozes da odvojis jedan vikend za to i treba lepo i debelo da platis sto te mrzi da dignes dupe i valjkom predjes zidove sa bojom.

Edit:
Krecenje nam je skupo i profitabilno bas zato sto ljudi razmisljaju "ja sam zavrsio fakultet, pa necu valjda ja sam da krecim svoj stan, to je radnicki posao"

Iskreno krecenje se radi jednom u par godina, osim ako se nije mislilo iz ugla da ides privatno da krecis itd.
I ako ne mozes da odvojis jedan vikend za to i treba lepo i debelo da platis sto te mrzi da dignes dupe i valjkom predjes zidove sa bojom.

Ovde se izgleda ne kapira da kad svi hoće da sede u kancelarijama, a niko neće da radi nkv poslove, da to dovodi do magične situacije na tržištu da cena rada u kancelarijama pada, a na valjku raste.

Ovde se izgleda ne kapira da kad svi hoće da sede u kancelarijama, a niko neće da radi nkv poslove, da to dovodi do magične situacije na tržištu da cena rada u kancelarijama pada, a na valjku raste.
Apsolutno, eno editovao sam komentar bas da to kazem.
Svi hoce budu menadzeri, ispijaju kafe i rade za laptopom, ne dao bog da dohvate valjak i boju u ruke jednom u par godina.

Pricalo se u smislu da ide da se kreci za pare. Da obican radnik koji radi za minimalac moze posle posla da okreci dva stana mesecno i da ima istu platu kao neki inzenjer i to je "muchos bedos".

E zato je suludo pisati. Svakako je rešeno to što je rešeno i to je to.

Vidi ovo da ti kažem

Ja kad hoću da radim, ja moram da apliciram na x oglasa, pa da prolazim pet krugova pakla da bih zaradio taj ugovor, i da se šutiram nogama u dupe jer sam bolji od njih 150

A moj vodoinstalater kad hoće da radi, on upali mobilni telefon.

Skolovao se, ima 3 puta vise od minimalca i sta sad? Eto vidis sale npr misli da je krecenje bezazleno. Svaki posao sem javnih budyetskih odredjuje trziste i privatne firme. Mislis da je mala razlika 450e i 1300e?
pričamo o razlici između 750 eur koliko je najavljen novi minimalac i 1300 eur.
misli se na šljaku posle posla kao dodatni izvor prihoda, ne na kao potrebu u svom stanu.

Pricalo se u smislu da ide da se kreci za pare. Da obican radnik koji radi za minimalac moze posle posla da okreci dva stana mesecno i da ima istu platu kao neki inzenjer i to je "muchos bedos".
Pa moze mu se kad je trazen ko da svima duguje pare :)

Vidi ovo da ti kažem

Ja kad hoću da radim, ja moram da apliciram na x oglasa, pa da prolazim pet krugova pakla da bih zaradio taj ugovor, i da se šutiram nogama u dupe jer sam bolji od njih 150

Vise puta sam prisustvovao elektricarima i vodoinstalaterima kad ih zovu u 4 posle podne, svaki put mi isto kazu:
"kazem 2-3x vecu cenu jer je vec posle podne, pa ako hoce idem ako ne idem kuci"

I sto je najgore plate ljudi i 3x vecu cenu lagano.
Drugar skoro nesto betonirao, raspon cena majstora za 1 dan angazovanja 200-800 EUR za isti posao.

Vidi ovo da ti kažem

dosta se maši poenta...baš nije fokus na zanatlijama. njima svaka čast i ne treba uopšte oni da budu tema ovde što se tiče tržišta rada. tema je maksi kasirka, čistačica i tako ta vrsta poslova koja je takva kakva je i sa druge strane senior inženjer/mašinac/ekonomista itd

Još samo da shvatiš da smo mi već ovu situaciju imali već 2 puta kroz istoriju i da se poklopila sa najvećom emigracijom pametnih ljudi.

Nijednog ne znam da se vratio iz inostranstva. Ali nijednog. A svi kukaju.
To što ti ne znaš,ne znači da ih nema. Više kretanja, izlazaka... Ako dugo živiš u jednom mestu znaš mnogo osoba i ko je odakle došao a kad se preseliš, ne poznaješ nikoga. Ja u zgradi nemam ni komšije(prazni stanovi) a ostale poznajem preko viber grupe. Ali u selu, 350 domaćinstava, znamo svaku osobu i poreklo.

dosta se maši poenta...baš nije fokus na zanatlijama. njima svaka čast i ne treba uopšte oni da budu tema ovde što se tiče tržišta rada. tema je maksi kasirka, čistačica i tako da vrsta poslova koja je takva kakva je i sa druge strane senir inženjer/mašinac/ekonomista itd

Evo na primer, posao kasirke u Skroz Dobroj Pekari toliko niko neće da radi da su počeli, pored plate od 90k, da nude i besplatan smeštaj svim radnicima koji nisu iz BG, a rade u njemu.

Imamo hiperprodukciju kancelarijskih radnika, a fizičke poslove više niko neće da radi - ne znam čemu se čudite na ovoj temi.

Kao što rekoh, za svaki posao HR-a u firmi prijavi se 500 ljudi, a za kasirke Maksi mora da grebe.

Još samo da shvatiš da smo mi već ovu situaciju imali već 2 puta kroz istoriju i da se poklopila sa najvećom emigracijom pametnih ljudi.

Pitao sam te gore šta je tvoje rešenje za ovaj presedan preplaćenih nkv radnika

pričamo o razlici između 75 eur koliko je najavljen novi minimalac i 1300 eur.
i opet, 550e i 1300e, malo? Mada je 550e najavljeno, da bi nas precednik voleo ali mozda n mediji ga spece u tome.

Taj koji misli da treba da ide, treba da ide, ovde bolje biti nece skorije, pogotovo sto ako ocekujes boljitak zatrovan si n medijima, a ako ti je super sve onda si neutralan.

Kao što rekoh, za svaki posao HR-a u firmi prijavi se 500 ljudi, a za kasirke Maksi mora da grebe.
Skorasnji primer, posao prodavca u Beogradu 7 prijavljenih ( 4 nisu dosla na razgovor), posao kadrovske 117 prijavljenih i 3 kruga razgovora i selekcije :)

Sale, evo ja nisam pametan.
Kukali smo 20 godina kako su nam majstori potplaceni, svi otisli za Nemacku da rade na baustelu.
Ostavili zene i decu same, salju pare, tamo se ubijaju od posla i zive nehumano.

Sad oni vise ne moraju da pale preko i problem je sto imaju vece ili slicne plate ovima sto sede po kancelarijama.
A ignorisemo da godisnje stancujemo 5-10x vise ljudi koji hoce da sede u kancelarijama nasuprot obicnih radnika.

Ponuda i potraznja na kraju dana. Niko ti ne brani da otvoris biznis i das 2000 EUR platu nekome da ti sedi u kancelariji.

Evo na primer, posao kasirke u Skroz Dobroj Pekari toliko niko neće da radi da su počeli, pored plate od 90k, da nude i besplatan smeštaj svim radnicima koji nisu iz BG, a rade u njemu.

Imamo hiperprodukciju kancelarijskih radnika, a fizičke poslove više niko neće da radi - ne znam čemu se čudite na ovoj temi.

kanda onda imamo previše fakultetski obrazovanih ljudi koji neće da stoje iza vitrine u pekari ili previše onih koji su neobrazovani ali na kombinaciju mogu da srede svašta nešto pa opet neće da se cimaju iza vitrine :)

Apsolutno, eno editovao sam komentar bas da to kazem.
Svi hoce budu menadzeri, ispijaju kafe i rade za laptopom, ne dao bog da dohvate valjak i boju u ruke jednom u par godina.
Znam sa posla koleginice (i pored muzeva kuci :) ) koje zovu hausmajstora da promene najosnovnije stvari poput sijalica i slicno..

Svako ko studente naziva blokaderima je izabrao svoju stranu. Sto se ti ne vratis Joe ako je tako dobro ovde? Nemoj da me shvatis pogresno, ali ja sam iskren covek, postavljam direktna pitanja kad mi nesto nije jasno.
Kako je lako pitati nekog, "što se ne vratiš, ako ti je dobro ovde? "
Primer moje rodbine, sve prodali i napustili siguran posao, otišli preko okeana, uzeli kredite, našli neke poslove, nije krenulo kako su zamišljali ali na povratak su čekali dvadeset godina da se reše kredita i prodaju sve što su imali. Posle sve ispočetka u Beogradu.

kanda onda imamo previše fakultetski obrazovanih ljudi koji neće da stoje iza vitrine u pekari ili previše onih koji su neobrazovani ali na kombinaciju mogu da srede svašta nešto pa opet neće da se cimaju iza vitrine :)

Pa evo, izgleda nemamo dovoljno tih neobrazovanih više, ili su svi zapalili preko jer su ovde radili za kikiriki, što je dovelo do toga da skoči cena rada.

Zapadne države su ovaj problem rešile uvoženjem migranata, pa ako vam je drago da migranti rade za 250 evra mesečno, izvolite.

Svakako ne vidim očigledno rešenje za "problem" koji je ipak posledica tržišta i tražnje za određenom vrstom rada.

Vrh