Šta je novo?

Cene nekretnina

Evo i odgovor na drugo pitanje. U procesu sam vraćanja. Ali kao što nisam došao u NL bez da nisam imao rešen posao i gde dolazim tako isto neću ni da se vratim dok ne sredim situaciju. Hazarder nisam. Već sada mogu da ti kažem da 90% investicija sam prebacio u Srbiju. Krenuo sam i deo poslovnih aktivnosti oko 10-20% da obavljam preko Srbije, s tendencijom rasta. Tako da ide polako.
Iskreno ću ti reći i kad se prebacim da i dalje ću da balansiram između dva sistema - NL i SR i uzimati najbolje od oba. Pogotovo s obzirom kako se situacija u EU odvija - masovno spremanje za rat - bez obzira šta vi mislili, ja i dalje mislim da se situacija ne odvija dobro za obične ljude i da moram imati spremnu odstupnicu u Srbiji. Ako tražiš konkretan datum mislim +/- 5-7 godina od sada, ukoliko ne dođe do vanrednih (ratnih) okolnosti. Onda dolazim isti sekund.
Znaci ipak ne mozes da radis ovde ono sto radis tamo, zato si i otisao. I potrebne su ti dugogodisnje pripreme da bi se vratio. To znaci da ovde nije bolje, jer da je bolje, ti bi se vratio odmah.

evo ja bih postavio jednu hipotezu...realnu hipotezu.
zamislimo da osoba A radi u nekoj stranoj firmi na mestu seniora za platu od 1300 eur i fakultetski je obrazovana, dok osoba B radi sa srednjom školom u maksiju za minimalac od 750 eur.
da li je ovako nešto moguće zamisliti u realnosti?
reklo bi se teško, ali u našoj zemlji će postati moguće.
država će podići minimalac na 750 eur osobi B, dok ta strana firma 99% neće korigovati platu osobi A, već će ostati ista, 1300 eur.
tako ćemo doći u situaciju da osoba koja radi u maksiju sa srednjom školom ima skoro 60% iznosa plate fakultetski obrazovane osobe koja radi kao senior u stranoj firmi...

Na temu masovnog spremanja za rat.
Svi znamo period 1929-1933 bla bla bla ekonomska depresija i to......e pa gora je da nije to trajalo do 1933 i onda kao izašli smo iz krize.....
Kriza se nastavila do 1939 i onda svetski rat.
Ovako nekako ide redosled:
-Trgovinski rat
-Valutni rat
-Rat

zamislimo da osoba A radi u nekoj stranoj firmi na mestu seniora za platu od 1300 eur i fakultetski je obrazovana, dok osoba B radi sa srednjom školom u maksiju za minimalac od 750 eur.
država će podići minimalac na 750 eur osobi B, dok ta strana firma 99% neće korigovati platu osobi A, već će ostati ista, 1350 eur.
tako ćemo doći u situaciju da osoba koja radi u maksiju sa srednjom školom ima skoro 60% iznosa plate fakultetski obrazovane osobe koja radi kao senior u stranoj firmi...
To se isto desilo u Koroni u Holandiji. I sada ti mogu reći da NKV radnici zarađuju bolje od menadžera u kompanijama i to što legalno što na crno. Bilo koji zanat 3-godišnji razbijaju se od love. Dok menadžeri u kompanijama se tresu da li će ih reorganizacija zakačiti.

Na temu masovnog spremanja za rat.
Svi znamo period 1929-1933 bla bla bla ekonomska depresija i to......e pa gora je da nije to trajalo do 1933 i onda kao izašli smo iz krize.....
Kriza se nastavila do 1939 i onda svetski rat.
Ovako nekako ide redosled:
-Trgovinski rat
-Valutni rat
-Rat
Plus otvorene najave 800 milijardi SAMO za oružje. Plus mi ćemo gađati Kremlj raketama dugog dometa ali vi nemojte nas dok pijemo čaj u pet popodne u Londonu i Berlinu :))

država će podići minimalac na 750 eur osobi B, dok ta strana firma 99% neće korigovati platu osobi A, već će ostati ista, 1350 eur.
Gori je odnos odmah ću ti reći. Već sad je gori odnos. Seniori su ti od 1000-1300e van Beograda u celoj Srbiji.
Fizikalci, nkv izlaze sa radnim subotama toliko. Oko 700evra.
Zato ćemo imati lep odliv mozgova nalik periodu početkom 90-tih i 2000-tih. To će devastirati zemlju. Jbg. Plus i ovi što ostanu će biti toliko nategnuti da rade sve.

To se isto desilo u Koroni u Holandiji. I sada ti mogu reći da NKV radnici zarađuju bolje od menadžera u kompanijama i to što legalno što na crno. Bilo koji zanat 3-godišnji razbijaju se od love. Dok menadžeri u kompanijama se tresu da li će ih reorganizacija zakačiti.
za zanate znam, tako je i ovde...moleri, gipsari, vodoinstalateri, keramičari...često ti ljudi zarađuju više od menadžera samo što ti ljudi ne rade za gazdu i ne dotiče ih nikakav minimalac, dok kasirka u maksiju i te kako zavisi od gazde i državnog minimalca i njen posao nije baš nikakav zanat.

Ta "sitna" zadovoljstva da. Ali ni Švajcarac ni Srbin neće nikada da kupe nekretninu (barem ne u državi gde žive).
A Astra za 250e mesečno:)) Malo teže. Nova Astra je 35-40k na Zapadu. Ali nebitno.
Astra u Svajcarskoj ima od 18k CHF. Evo ga sajt cargate.ch , biraj samo sta hoces, za 250e mesecno samo da ide gas. I kamata manja na auto kredit nego kod nas.
Edit: Pritom, kod nas je najjeftinija moguca Astra 25k EUR.

država će podići minimalac na 750 eur osobi B, dok ta strana firma 99% neće korigovati platu osobi A, već će ostati ista, 1300 eur.

На неки начин тако је било у СФРЈ. Само је тај сениор у страној фирми био онај високо образовани у врху државних фирми (али не на врху, ту су биле партијске јајаре) који зна посао и вуче као мазга и нервира се, а онда га је чистачица прегласавала у одлукама шта треба да се производи и добијала нпр стан пре њега. Како оно воле да кажу, свакоме шта му треба, а нек да колико може. Да се најежиш како смо и опстали...

Evo ono školski:

"U specifičnim uslovima ekonomske krize i naročito visoke inflacije, zanatlije su mogle imati slične ili čak realno veće prihode od direktora.
-Zanatlije i majstori koji su mogli naplaćivati u naturi, u robi, ili dnevno prilagođavati cene, snalazili su se bolje od zaposlenih sa fiksnim platama.
-Direktori, profesori, državni činovnici, sa fiksnim prihodima, u praksi su propadali jer im je inflacija „pojela“ realnu vrednost zarade"

E sad ono što mene plaši za naredni period (izolovano za Srbiju jer uvozna inflacija ne postoji od 1 januara 2024. Ovo je sve naše domaće ludilo posle toga):

"Tokom ekonomskih slomova, gotovina, zlato, strani novac i veštine koje su odmah upotrebljive dobijaju na vrednosti.
Automehaničar koji popravi traktor, bicikl ili kamion, i odmah naplati u gotovini, ima prednost nad direktorom koji čeka platu iz fabrike koja ne proizvodi ništa"

На неки начин тако је било у СФРЈ. Само је тај сениор у страној фирми био онај високо образовани у врху државних фирми (али не на врху, ту су биле партијске јајаре) који зна посао и вуче као мазга и нервира се, а онда га је чистачица прегласавала у одлукама шта треба да се производи и добијала нпр стан пре њега. Како оно воле да кажу, свакоме шта му треба, а нек да колико може. Да се најежиш како смо и опстали...
I sinovi cistacice profesionalni ispijaci Nes kafe danas oglase taj stan od 30 kvadrata za 120k na NBG. Sta ces. :D

Nece taj sto ima minimalac ovde da stigne do Stavrosa, a kamoli do Majorke, nemoj da se sekiras Defke.
Nece ni Stavros da poskupi. Samo pokusavam da utvrdim jel dobro ili nine. Evo sale prica kako ce propadnemo od prejak minimalac a lajkije postove gde kazes da je jos premali. Ispade neki Sredingerov minimalac i prejak i premali po potrebi.

Kad pricamo o skandinavskim zemljama divimo se jednakosti i kako od nekog obicnog posla mozes normalno da zivis, al kad se prica o nama, nece neka tamo kasirka da zaradjuje 60% moje seniorsle plate pih.

nece neka tamo kasirka da zaradjuje 60% moje seniorsle plate pig.
ne bih da omalovažavam, a možda ni to nije nekad loše, ali kad bude prošla kroz muke fakulteta i onda stekla sva znanja i iskustva koja nosio seniorska pozicija u stranoj kompaniji, neka ima slobodno...do tada, ne podržavam.

Evo i odgovor na drugo pitanje. U procesu sam vraćanja.
Znaci nikad :)
Znaci dobro je sto dizu minimalac? Nece Astra i Majorka da poskupe zbog njega.
Djes Defke. Slazes li sa sa ovim neutralnim stavovima da studenti blokaderi, njih 30tak, ruse drzavu i ekonomiju? Da 5. oktobra nista nismo uradili jer je sve isto, jedan covek profitirao i da je borba uzaludna? Ali je dinar stabilan i cvetamo toliko da bi mozda neki gastos iz Holandije lakse dosao na dve nedelje godisnje. I verovatno Milosevc je bio super jer su tad imali posao :)

ne bih da omalovažavam, a možda ni to nije nekad loše, ali kad bude prošla kroz muke fakulteta i onda stekla sva znanja i iskustva koja nosio seniorska pozicija u stranoj kompaniji, neka ima slobodno...do tada, ne podržavam.
ti menjaj kompaniju ili budi kasirka kad je isto.

nažalost i u bg su...nešto možda malo više, do 1500 eur...lizing kuće, osiguranja, banke...generalno finansijske institucije
Ma ovo pričam i za mašince, inžinjere. Jeste da on ima nekog šefa na nivou fabrike koji ima platu 4kali on je odgovoran za tu mašinu koja ima vrednost 10-30-50 miliona evra. Njemu će za sve što je loše da se popnu na glavu. On može da napravi škart od ko zna koliko evra. I sad u odnosu na nkv radnika ima 300-400e veću platu 🙂.
300-400e pre 5 godina i danas nije isto. A ista je razlika ostala ako ne i manja.
A pošto HR sekta svuda daje iste plate.....taj lik ide van zemlje 🙂

Znaci nikad :)

Djes Defke. Slazes li sa sa ovim neutralnim stavovima da studenti blokaderi, njih 30tak, ruse drzavu i ekonomiju? Da 5. oktobra nista nismo uradili jer je sve isto, jedan covek profitirao i da je borba uzaludna? Ali je dinar stabilan i cvetamo toliko da bi mozda neki gastos iz Holandije lakse dosao na dve nedelje godisnje. I verovatno Milosevc je bio super jer su tad imali posao :)
Ja sam vrlo eksplicitno odgovoruo da se ne slazem pre neki dan. Evo ti post pa vidi odatle:

Posto si napisao da se slazemo, pa onda napisao dosta toga oko cega se ja ne slazem, moram se ograditi po pitanju studentske pobune. Mozda ima propusta u organizaciji (prvenstveno kasnjenje sa politickom artikulacijom) ali ne mislim da je glupo organizovana. I mislim da je vlast dobila udarac od kog nema oporavka, sad je samo pitanje vremena.

Kontaktirala me je koleginica iz Beograda da od njenog kolege ćerka ide da studira u Amsterdam i traži stan/sobu i kaže nemoguće da nađe i da li ja izdajem još stan ili znam nekoga?!
Evo koliki god si protivnik vlasti ja ne mogu da zamislim da bi kao roditelj dopustio svom detetu da izgubi dve godine zbog tamo nekih...
Pa valjda baš zbog toga treba da budeš protivnik vlasti. Nije na meni i tebi da rešavamo krizu obrazovanog sistema. Pošto su oni na vlasti, oni moraju da je reše, zar ne. A rešenje za one "koji hoće da uče" bio je izgleda ćacilend. Njihova vlast, njihova odgovornost. A bogami upropastili su nam obrazovanje samo tako.
Po tome ćemo ih verovatno i pamtiti najbolje.

Ne znam čemu nipodaštavanje kasirki na temi. Niko vam ne brani da budete kasirke.

Svaka pozicija se plaća onoliko koliko tržište nalaže. Ako vas velike seniore stručnjake firme plaćaju 1300 evra, to je do vas, ne do kasirke.

Nece ni Stavros da poskupi. Samo pokusavam da utvrdim jel dobro ili nine. Evo sale prica kako ce propadnemo od prejak minimalac a lajkije postove gde kazes da je jos premali. Ispade neki Sredingerov minimalac i prejak i premali po potrebi.
Pa i sa tim povecanim nece voziti novu Astru i ici na Majorku. Poskupece Stavros, odakle ti ideja da nece poskupeti. Na papiru uvek deluje dobro kada skace minimalac, lose je sto je to klasican bait gde ce za par meseci da se povecaju cene svega, od igle do nekretnine. A drugim ljudima se nece povecati plate, tako da ce minimalna plata i medijalna da budu sve blize i blize. Umesto da medijalna ide ka prosecnoj, medijalna ce ici ka minimalnoj.

Pa i sa tim povecanim nece voziti novu Astru i ici na Majorku. Poskupece Stavros, odakle ti ideja da nece poskupeti. Na papiru uvek deluje dobro kada skace minimalac, lose je sto je to klasican bait gde ce za par meseci da se povecaju cene svega, od igle do nekretnine. A drugim ljudima se nece povecati plate, tako da ce minimalna plata i medijalna da budu sve blize i blize. Umesto da medijalna ide ka prosecnoj, medijalna ce ici ka minimalnoj.
Znaci bolje sto manji minimalac?

Grci ce dignu cene zbog srpskog minimalca?

Vrh