Šta je novo?

Cene nekretnina

Joe, na osnovu ovoga iznad, onda tvog poslednjeg komentara gde je vlast trebala sve da resi za jedan dan, ali i odsustva kritike rezima sam siguran da si podrzavalac aktielne vlasti. Imas pravo na to. Samo mi nije jasno da podrzavas SNS iz Holandije. To nikada necu razumeti.
Izgleda mleka i brasna u Holandiji nestasica :)

Sve tačno! Samo što i studenti blokaderi a i Vučić misle da će pomesti jedni druge, a neće! Svako može da se nada max 40% I opet s drugom stranom mora praviti koaliciju!
A sada hteli priznati ili ne je situacija daleko bolja od onoga i koliko god me kritikovali na to se svodi, nema rata, nema sankcija i stabilan dinar i dobre plate i ekonomija. Znam da nisu dovoljne ali ljudi imaju. Eto kritikovali ste me na forumu kako je teško dići minimalac a sad će dekretom da se digne na 550e. I pazi čuda nista nece da se desi! Dinar će ostati stabilan, nezaposlenost neće porasti! Možda se par STR zatvori ali ništa epohalno. Komotno minimalac može otići i na 700-750 e bez ikakvih potresa na tržištu.
I dalje tvrdim (iako je nepopularno) da Vučića jedino može da smeni globalna ekonomska kriza! A sve ostalo piši propalo!
Uglavnom se slažem, ali mislim da su ljudi daleko zasićeniji sa Vučićem i da nije potrebna ekonomska kriza, već prava alternativa.

Da se pojavi malo kvalitetnija opozicija, ljudi bi glasali samo da probaju nešto drugo.

Vidim da taj stav na Twiteru pogotovo cveta. Režim je sistem iza a ne njih 300 ili 500 na vrhu piramide... To je i nastavnica y školi to je i poštanska službenica to je i sudija to je i doktor u bolnici... Hoćeš sve da pohapsiš? Nije sve tako lako. Evo videćeš sad na izborima u Kosjeriću i Zaječaru. Niko neće da osvoji većinu i to bez krađe! Popricaj s ljudima bez strasti. Ja ti kažem ja nemam nikakav interes. Meni ni u džep ni iz džepa i da pobede jedni ili drugi. Briga me.
Pohapsiti sve koji krse ustav i zakon, sta tu nije jasno?
Joe, na osnovu ovoga iznad, onda tvog poslednjeg komentara gde je vlast trebala sve da resi za jedan dan, ali i odsustva kritike rezima sam siguran da si podrzavalac aktielne vlasti. Imas pravo na to. Samo mi nije jasno da podrzavas SNS iz Holandije. To nikada necu razumeti.
Najlakse je komentarisati kada ne zivis ovde. Za njih je ovo najbolja vlast ikada.

Ja pričam o veštinama i odgovornosti, ti o nipodaštavanju. Jednostavno, fakultet ti je ulaznica. Ti ne možeš u stranim firmama da se ne usavršavaš. Takav ti je sistem. Ne dozvoljava ti to.
Ovde cilj minimalca nije bolji život radničke klase koji rade za isti. Cilj je pljačka budućnosti kroz zaduživanje i sadašnjosti kroz obezvredjenje svih koji ne rade za minimalac. O tome pričam.
Mi smo došli do toga da neko ko radi kao senior ima zaradu kao nkv radnik koji u toku meseca pored redovnog posla okreči dva stana od 45m2.
Da li će mašinac ići da kreči stanove kao nkv radnik? Ili neko iz finansija, HR, inženjer, pravnik? Naravno da ne. Napustiće ovakav sistem i to je to.
Sta ih sprecava da okrece stan? Sta uopste znaci senior, a sta nkv radnik ajmo od toga.

Uglavnom se slažem, ali mislim da su ljudi daleko zasićeniji sa Vučićem i da nije potrebna ekonomska kriza, već prava alternativa.

Da se pojavi malo kvalitetnija opozicija, ljudi bi glasali samo da probaju nešto drugo.
Tačno! Zasićenje je došlo.
Ja sam rekao da ekonomska kriza samo ubrzava zamenu.

Sta ih sprecava da okrece stan? Sta uopste znaci senior, a sta nkv radnik ajmo od toga.
Napisao sam već šta je senior. Neko ko ne može da obavlja neki posao bez fakulteta. To je ulaznica. E onda ima minimum 5+ godina iskustva i radi posao koji ima realnu odgovornost.
NKV radnik je radnik za koji nije potrebna kvalifikacija. Radnik se obučava bez prethodnih veština u roku od 2-4 nedelje.
Pričam o stranim firmama.
Ne znam kako jednostavnije da objasnim.

to je već neka druga tema koja se zasniva na pojedinačnim slučajevima. po pravilu bi fakultetski obrazovani ljudi trebalo da odskaču, da se izdvajaju i imaju dodatnu vrednost u odnosu na one koji nisu završili fakultet i to je jednostavno tako, zato je i izmišljen fakultet na kraju krajeva.
ne treba na tržištu da se vrednuje isto ili slično onaj ko je 4 godine posvetio završavanju elektrotehnike/mašinstva ili nekog drugog sličnog pakla i onaj ko je za to vreme spavao, smrdeo i prdeo.
a problem je u tome što nas ova vlast dovodi do toga da to bude slično, jer kome drugom ako ne njima to ide na ruku....ima se faks al se nema srednja jbg
Treba praviti razliku izmedju ETF-a i MegaSegaTrenda, izmedju Medicinskog i Singidunuma, itd.
Oba studenta idu 4 godine ali je kolicina znanja, truda itd drasticno razlicita.

Po meni diploma ko diploma ne treba da bude razlika da imas vise para, bas jer je obrazovanje uruseno.
Ranije je ipak dosta vise vredela diploma pa si i mogao da pravis taj argument, danas svaka susa ima neku "diplomu" i sad zbog toga treba da ima neke benefite? Tesko...

Doduse to je vec delimicno tako, neki fakulteti su cenjeni a neki nisu, i mislim da kao sto je ranije receno onaj ko je sposoban da uzme diplomu ETF-a a nije sposoban da se izbori za dobar posao i platu je delimicno sam kriv za to.

Komotno minimalac može otići i na 700-750 e bez ikakvih potresa na tržištu.
I dalje tvrdim (iako je nepopularno) da Vučića jedino može da smeni globalna ekonomska kriza! A sve ostalo piši propalo!
Al može alternativno razmišljanje? Još manje popularno?
Namerno se ne razbijaju neredi jer se kriza svakako očekuje i mora da se svali na nekog krivica (nije vam bio dobar Vučić).
Za to vreme se pumpa inflacija, minimalac, dižu krediti što više itd da bi se što više novca isisalo. Kada kriza izbije, samo će predati vlast sa debelim minusom u kasi i izvukli su guzice. Već znamo da je to najkasnije 2027.
Ko još pamti tamo nekog Koštunicu ili Tadića šta su radili. Ostalo je poznato samo ime. Deca od 20+ godina danas svakako znaju samo za SNS.

Poslednja izmena:
Napisao sam već šta je senior. Neko ko ne može da obavlja neki posao bez fakulteta. To je ulaznica. E onda ima minimum 5+ godina iskustva i radi posao koji ima realnu odgovornost.
NKV radnik je radnik za koji nije potrebna kvalifikacija. Radnik se obučava bez prethodnih veština u roku od 2-4 nedelje.
Pričam o stranim firmama.
Ne znam kako jednostavnije da objasnim.
Ne znam bas za senior i 5+ godina iskustva, mozda 10+ godina. Svakako ima vise od nkv radnika, njegov problem je sto radi posao koji nije vise placen ako zeli da ima 5 puta vise od nkv radnika. Evo drugar ima 230k platu u stranoj firmi (nije IT), i to tek 3 godine i sta sad?

Ok. Znaš onda bolje od mene kako funkcionišu strane firme u Srbiji, HR, koliko je koj pozicija plaćena, bolji uvid imaš itd.
Eto ja grešim. Ti si u pravu.

Treba praviti razliku izmedju ETF-a i MegaSegaTrenda, izmedju Medicinskog i Singidunuma, itd.
Oba studenta idu 4 godine ali je kolicina znanja, truda itd drasticno razlicita.

naravno treba praviti razlike, ali takodje zavisi i od same osobe. tj koliko ona zeli da uci.
ako imas vrednu osobu, ona ce i na mega segi da prikupi znanje i bude bolja od drugih.
ja sam zavrsio na etf, pa znam fin broj ljudi koji su zavrsili faks a da nijedan projekat nisu oni uradili.

a radio sam i sa jednima i sa drugima.
najjaci su mi u stvari bili esijevci sa etfa, oni su mi tek ono strebercici bili ali skontas da ih sibaju drugi

Ok. Znaš onda bolje od mene kako funkcionišu strane firme u Srbiji, HR, koliko je koj pozicija plaćena, bolji uvid imaš itd.
Eto ja grešim. Ti si u pravu.
Nemam uvid, kao sto apsolutno niko nema uvid ko koliko zaradjuje gde i pored "insajderskih informacija". Ne znam u ovom slucaju za sta sam i zasta nisam u pravu, samo izneo cinjenicu da moj drug u stranoj kompaniji ima 230k i nije IT, radi evo treca godina i to mu je plata od ove godine, poceo je sa 150k. I on prica kako se neki zale sto ih je presisao sa platom dok su neki koji su duze tu jos uvek na istoj poziciji i istoj plati. Sta mislis ko je tu kriv? Drzava?

Nemam uvid, kao sto apsolutno niko nema uvid ko koliko zaradjuje gde i pored "insajderskih informacija". Ne znam u ovom slucaju za sta sam i zasta nisam u pravu, samo izneo cinjenicu da moj drug u stranoj kompaniji ima 230k i nije IT, radi evo treca godina i to mu je plata od ove godine, poceo je sa 150k. I on prica kako se neki zale sto ih je presisao sa platom dok su neki koji su duze tu jos uvek na istoj poziciji i istoj plati. Sta mislis ko je tu kriv?
Sve si u pravu. Ništa. Eto neka bude tako ❤️. Niko ništa ne zna i svako je za sebe kriv. I ja sam lud što pišem uopšte.
Margaritas ante porcos

naravno treba praviti razlike, ali takodje zavisi i od same osobe. tj koliko ona zeli da uci.
ako imas vrednu osobu, ona ce i na mega segi da prikupi znanje i bude bolja od drugih.
ja sam zavrsio na etf, pa znam fin broj ljudi koji su zavrsili faks a da nijedan projekat nisu oni uradili.

a radio sam i sa jednima i sa drugima.
najjaci su mi u stvari bili esijevci sa etfa, oni su mi tek ono strebercici bili ali skontas da ih sibaju drugi
Slazem se, zato je po meni diploma samo indikator minimuma potencijala te osobe.
A za pravi uvid tek mozes da vidis iz razgovora sa osobom, kako razmislja, sta je radila itd.

Vidim da taj stav na Twiteru pogotovo cveta. Režim je sistem iza a ne njih 300 ili 500 na vrhu piramide... To je i nastavnica y školi to je i poštanska službenica to je i sudija to je i doktor u bolnici... Hoćeš sve da pohapsiš? Nije sve tako lako. Evo videćeš sad na izborima u Kosjeriću i Zaječaru. Niko neće da osvoji većinu i to bez krađe! Popricaj s ljudima bez strasti. Ja ti kažem ja nemam nikakav interes. Meni ni u džep ni iz džepa i da pobede jedni ili drugi. Briga me.

Riba od glave smrdi.

Sve si u pravu. Ništa. Eto neka bude tako ❤️. Niko ništa ne zna i svako je za sebe kriv. I ja sam lud što pišem uopšte.
Margaritas ante porcos

Ne sporim ja da ima do države i do produktivnosti, globalnog neoliberalnog kapitalizma itd. - ali moramo uzeti u obzir i činjenicu da smo svi ipak u određenoj meri gospodari svoje sudbine, neće ti država rešiti ništa ako si nesposoban, pa makar imao tri diplome fakulteta.

Postoji tona veština koje se ne uče na fakultetu, a koje su neophodne u radu i koje se cene i plaćaju na tržištu.

Po meni, ne treba osoba sa fakultetom da ima podrazumevano vecu platu od one bez. Visinu plate treba prepustiti trzistu, uz upliv drzave za strateske grane (npr lekar minimum 1500, profesor minimum 1000).
Podeljena odgovornost je najbolja opcija: drzava da propise kvote upisa na fakultete adekvatne potrebama drustva, a pojedinac da razmisli i ima plan sta ce da radi sa zavrsenim fakultetom.
Fakultet daje vecu verovatnocu da ce posao koji se obavlja da bude lagodniji (bez podizanja teskog tereta, manji rizik od povrede, rad nezavisan od vremenskih prilika…)

Glupa pitanja. Zašto inžinjer ne kreči za vikend kao nkv radnik i tako to.
Ali sta ga sprecava da kreci? Eto ima kao nkv radnik koji i kreci i tegli vikendom i nema slobodno vreme za razliku od njega koji sedi u klimatizovanoj kancelariji i ide kuci posle posla i sta sad? Najbolje je da gledamo druge ali sebe nikako.

Po meni, ne treba osoba sa fakultetom da ima podrazumevano vecu platu od one bez. Visinu plate treba prepustiti trzistu, uz upliv drzave za strateske grane (npr lekar minimum 1500, profesor minimum 1000).
Podeljena odgovornost je najbolja opcija: drzava da propise kvote upisa na fakultete adekvatne potrebama drustva, a pojedinac da razmisli i ima plan sta ce da radi sa zavrsenim fakultetom.
Fakultet daje vecu verovatnocu da ce posao koji se obavlja da bude lagodniji (bez podizanja teskog tereta, manji rizik od povrede, rad nezavisan od vremenskih prilika…)

Drugi je problem u celoj priči što su fakulteti na zapadu (i u Srbiji) donekle parazitski organizmi koji masovno školuju ljude za mnoge stvari koje generalno uopšte nemaju upotrebnu vrednost, ali sistem se reprodukuje zbog tradicije.

Svake godine Filološki u Beogradu odškoluje stotine filologa za koje nema posla i sad mi treba da naričemo što kasirku plaćaju koliko i profesora stranog jezika u privatnoj školi.

Sve je to tržište na kraju dana.

Ali sta ga sprecava da kreci? Eto ima kao nkv radnik koji i kreci i tegli vikendom i nema slobodno vreme za razliku od njega koji sedi u klimatizovanoj kancelariji i ide kuci posle posla i sta sad? Najbolje je da gledamo druge ali sebe nikako.
sprečava ga to što jednostavno ne bi smelo ni da se pomisli da on treba da kreči posle posla. da je hteo da kreči, ne bi išao da se školuje za inženjera.

Rećiće ti se samo za desetak godina 🙂.
Ne znam šta bih više dodao. Sve je valjda jasno. Ako nije. Biće.

Vrh