Šta je novo?

Veštačka inteligencija

Vecina IT poslova i projekata su ionako besmisleni i baziraju se na jeftinom investicionom novcu.
Ne treba plakati sto ce ih uzeti AI.

Ја сам пре пар месеци имао разговор са једном кинеском компанијом која се отвара код нас у Новом Саду.
По начину "говора" особе са друге стране Тимса нисам био сигуран да је заправо особа у питању.
Пар недеља касније сам сазнао да су Кинези почели да користе ВИ у интервјуима са кандидатима.

Divno.

Kad se ukombinuje korišćenje AI botina umesto ljudskih HR radnika sa još većim kriterijumima za zapošljavanje nego pre pojave AI, na kraju će se dobiti tržišta u kojima poslodavci traže moderne spojeve Da Vinčija i Stiva Vozniaka i misle da je problem u svima drugima sem u njima i njihovim bolesnim prohtevima.

q4ykseuee8l71.jpg

Do skora je bilo ovako:
Screenshot_20250512_163631_Firefox~2.jpg

Sad će to raditi botine umesto njih.

I prolaziće dalje samo wunderkindovi sa najjačim preporukama ili školama i oni koji najbolje lažu. Pa će posle poslodavci da se čude što rezultati sa prakse nisu ni blizu onoga što je obećano u CVu.

Sledeći korak je da se angažuju botine da rade procenu koji zatvorenik je zreo za uslovnu a koji ne. A biće vremenom i toga. Što da se plaća čovek kad može botine umesto njega.

Da. Ne mozemo ni da zmialimo stepen dehumanizacije koji ce uslediti.
Jer i najgori HR sljam mogao je donekle da se poistoveti (znamo da je to bilo skoro nikad), da oseti coveka, jer na kraju oboje su ljudi.
Sada to vise nece biti moguce.

Ma neće, biće raj i utopija.
A i ima ko da brine i misli o tome svemu.

Na primer isti oni kojima svetska ekonomija kolabira svakih 10 godina...

Ja imam puno poverenje u te glave.
I u njihove sidekick-ove:
images

Ima ko da misli™
I biće sve ok™
Srediće se nekako™

Ljudi su verovali da ce ih roboti spasiti od teskog manuelnog rada, medjutim AI ce ljude zameniti kad je u pitanju umni rad, a manuelni rad za sada opstaje.
Jedini motiv ostaje profit i efikasnost.

Ne bih se brinuo za programere. Što više aplikacija, naročito tih kreiranih kroz vajb koding, to više klijenata i posla za njih.

Ali AI je totalno druga paradigma u odnosu na ostale industrijske revolucije, i ne moze se povlaciti direktna paralela.

Nema direktne paralele sem one da se to isto govorilo za industrijsku revoluciju u 19. veku... To je tada bila totalno druga paradigma. Humanizam i zemlja je okrugla je bila druga paradigma. Te druge paradigme kreću od točka i eureke.

Da velika je stvar, posebnost ovog trenutka i jedan u nizu civilizacijskih skokova, istorijski gledano i prilagodićemo se i platiti određenu cenu kao mnogo puta u istoriji do sada.

I internet je bio nova paradigma pa još ne radimo svi od samo i isključivo od kuće, 30 godina posle iako je tehnologija tu.

Privatni sektor je prilagodljiviji, državni inertniji al promene neće svuda doći tako naglo, da treba da budemo u panici.

Ja sam recimo radio u HR, to je moglo pre 20 godina da se prenese u digitalnu formu, digitalni arhiv radnih dosijea, rad od kuće ili čak softveri da preuzmu na par imputa da rade automatski, tehnologije je tu, al ipak nije se dogodilo i nije mogao biti izbegnut čovek sasvim. Jedino su daktilografkinje izvukle deblji kraj.

Vidi, možeš ti još mnogo toga da prebaciš u automatizaciju i Excel tabelu.

Evo rekoh gore, možemo ljude koji odlučuju ko je zreo za uslovno puštanje, da zamenimo Excel tabelama i nešto malo nekim VI asistentima i oruđima.

Pa, jel to normalno?

Sama činjenica da se uopšte vode ovakve polemike - da li je ok da o zapošljavanju odlučuje debilni bot koji samo skenira reči i laži sa CV-a - govori koliko su ljudi kao kolektiv izgibili dodira sa realnošću i razumom.

Razmislja se da AI zameni nastavnike u skolama, ne sasvim, ali recimo umesto jedan na 30 dece, jedan na 100 dece.
Bice to divna skola, a velika usteda za kapitaliste koji mnogo vole da smanjuju javni sektor. Bice to divne skole.

Velika je razlika u o odnosu na i
ostsle ind. revolucije. Ovog puta Masina preuzima ulogu za koju je covek mislio da je jedinstvena. Masina ne razmislja savrseno, ali dovoljno dobro da sluxi Kapitalu.

A Kapital je smrtni neprijatelj zivota.

Al je ne razdvojan i odlican prijatelj konforu
Čini razliku izmedu
preživljavanja i življenja. 😀

Vidi, možeš ti još mnogo toga da prebaciš u automatizaciju i Excel tabelu.

Evo rekoh gore, možemo ljude koji odlučuju ko je zreo za uslovno puštanje, da zamenimo Excel tabelama i nešto malo nekim VI asistentima i oruđima.

Pa, jel to normalno?

Sama činjenica da se uopšte vode ovakve polemike - da li je ok da o zapošljavanju odlučuje debilni bot koji samo skenira reči i laži sa CV-a - govori koliko su ljudi kao kolektiv izgibili dodira sa realnošću i razumom.
Najjace mi je ovo, izmisliš scenario, predstaviš kao nešto što sa čime se svi slažu a sebe kao retki glas razuma, i onda samu činjenicu da se o ovome vode polemike (a vodiš ih sam sa sobom) predstaviš kao potvrdu onoga što pišeš.

Al je ne razdvojan iodlican prijatelj konforu
Pa zavisi.
I bez android telefona moze da se lepo zivi.
Konfor je iluzija.
Mislim da je 20% ssdasnje ekonomske aktivnosti dovoljno za konfor.
Kvalitet zivota nije se mnogo promenio u zadnjih 30 godina.
Sta mi to mozemo u smislu funkcije koju nismo imali 1995. ?

Neka ih smartfoni, jer su doneli neizmerno mnogo promena, olakšica i bukvalno alata. Da, radnih alata. Alata koje koriste čak i ljudi dok rade (na terenu npr).

Ali i tu ima mnogo hohštapleraja i pohlepe pa se otišlo dotle da se prave svakakvi behemoti i zveri od telefona a 95% klinčadije i pomodaraca koji kupe takve telefone, ih posle koriste za skrolovanje TikToka, Viber, Whatsapp, kameru, budilnik i... i to je manje više to.

Inače kad smo kod smartfona nedavno me neko podsetio na ovo - modularni smartfon:

Sećam se kad se ovo pojavilo kao vest i video. Nisam mnogo pratio ali jesam mislio kako je korak napred i mislim da sam tada i poželeo prvi put da kupim smartfon, i to baš taj, kada izađe.

Posle Google/Alfabet Levijatan kupio tu kompaniju pa ugasili celu tu ideju. Bar od te kompanije.

Do skora je bilo ovako:
Pogledajte prilog 237920

Sad će to raditi botine umesto njih.

I prolaziće dalje samo wunderkindovi sa najjačim preporukama ili školama i oni koji najbolje lažu. Pa će posle poslodavci da se čude što rezultati sa prakse nisu ni blizu onoga što je obećano u CVu.

Sledeći korak je da se angažuju botine da rade procenu koji zatvorenik je zreo za uslovnu a koji ne. A biće vremenom i toga. Što da se plaća čovek kad može botine umesto njega.
Moram samo jedan scenario na osnovu ovog da ispričam. Zamislio drugar da se zaposli u jednoj firmi. Izašao konkurs za posao i potrebne kvalifikacije.
On ništa nije potrebno imao u CV-u za to zaposlenje(osim engleskog).
Izmenio celokupni CV, tako da odgovara njima, otišao na razgovor na posao takodje sve govorio kako je zamislio da oni hoće da čuju, čak i više od toga.
Dobije posao i brzo napreduje na mesto nekog glavnog menadzera(zamenika direktora).
Posle 2-3god otvara svoju firmu koja je konkurent ovoj u kojoj je bio zaposlen.
Pre ovih dešavanja nekoliko godina ranije je na okupljanju govorio drugima da nije problem da se zaposle, pišite šta treba u CV-u i to je to.
Na pitanja pa i šta onda kada se zaposliš i vide da nemaš pojma, e pa tada se snadješ, prvo će ti pokazati kako se radi, nekog zamoliš za pomoć, imaš google, imaš pametan telefon itd...
Ova priča i dešavanja su pre AI.

Sta mi to mozemo u smislu funkcije koju nismo imali 1995. ?
Nisi imao opciju da te neki stranci plaćaju da radiš od kuće a ti to plaćeno vreme koristiš kvalitetno na forumu...

Najjace mi je ovo, izmisliš scenario, predstaviš kao nešto što sa čime se svi slažu a sebe kao retki glas razuma, i onda samu činjenicu da se o ovome vode polemike (a vodiš ih sam sa sobom) predstaviš kao potvrdu onoga što pišeš.
U tom duhu, predlog za Igora da se pokojna sekcija relax prekrsti u trovačnica, mnogo adekvatniji naziv...

Moram samo jedan scenario na osnovu ovog da ispričam. Zamislio drugar da se zaposli u jednoj firmi. Izašao konkurs za posao i potrebne kvalifikacije.
On ništa nije potrebno imao u CV-u za to zaposlenje(osim engleskog).
Izmenio celokupni CV, tako da odgovara njima, otišao na razgovor na posao takodje sve govorio kako je zamislio da oni hoće da čuju, čak i više od toga.
Dobije posao i brzo napreduje na mesto nekog glavnog menadzera(zamenika direktora).
Posle 2-3god otvara svoju firmu koja je konkurent ovoj u kojoj je bio zaposlen.
Pre ovih dešavanja nekoliko godina ranije je na okupljanju govorio drugima da nije problem da se zaposle, pišite šta treba u CV-u i to je to.
Na pitanja pa i šta onda kada se zaposliš i vide da nemaš pojma, e pa tada se snadješ, prvo će ti pokazati kako se radi, nekog zamoliš za pomoć, imaš google, imaš pametan telefon itd...
Ova priča i dešavanja su pre AI.
Socijalna inteligencija je nezamenjiva. Ima dosta ovakvih slučajeva.

Što se tiče budućnosti sa AI, ovakve i slične diskusije su se vodile pre masovne upotrebe kompjutera, a pre toga pre upotrebe parne mašine, a pre toga kada se izmislio točak...

AI je tu i ne može se ukinuti i zabraniti. Čovačanstvo će morati da se adaptira. Ja verujem da hoće. Neka radna mesta će nestati, kao što su nestali daktilografi na primer. Pa nebo nije palo.

Logika kapitala je da neko mora da kupuje to što se proizvodi, tako da ne može da se dozvoli da sva radna mesta jednostavno nestanu i da ljudi nemaju para

Čovačanstvo će morati da se adaptira.
Sada je odličan trenutak da se uđe u materiju. Ljudi većinom koriste AI za random ChatGPT upite kako bi nešto saznali na brzaka. Veština kvalitetnog postavljanja prompta za početak može da ti donese komparativnu prednost, a materijala za učenje ima preko glave, sve ostalo je stvar volje.

Bilo bi lepo da se pomoću AI olakšaju ljudima u budućnosti poslovi. Da se neki monotoni poslovi zamene.
Moraće biti preraspodele i prekvalifikacije poslova.
Neki po meni cilj bi bio da se fokusira čovečanstvo na napredak i da se olakša i smanji potrošnja vremena na jednostavne poslove koje AI uz robotiku može da zameni.
Trošenje vremena i bespotrebne resurse treba svesti na minimalno. Svakodnevni odlazak na posao kolima koja zagadjuju i gubitak od 2 sata u vožnji je po meni bespotrebno ako se to može raditi online ili obavljati putem robotike i AI. Smanjenje radne nedelje i neki socijalni dohodak u bliskoj budućnosti zarad kvalitetnijeg života.
Ne treba gledati samo negativne strane, jer kao što se i reklo imali smo mi dosta ovakvih nekih revolucionarnih otkrića koja su na bolje promenila svet i poslovanje, naravno sve dolazi i sa nekim negativnim efektima.
Daktilografkinje u prošlosti, kasirke se teenutno zamenjuju sa samouslužnim kasama, službenike u bankama zamenjuju aplikacije i autonomni bankomati, u nekoj budućnosti očekujem(već ih i ima) i automatska vozila koja te voze, robote čistače...
U medicini vidim da AI jako napreduje i daje rezultate...
Sada je odličan trenutak da se uđe u materiju. Ljudi većinom koriste AI za random ChatGPT upite kako bi nešto saznali na brzaka. Veština kvalitetnog postavljanja prompta za početak može da ti donese komparativnu prednost, a materijala za učenje ima preko glave, sve ostalo je stvar volje.
Da li postoji neki kurs, mentor za učenje kako da se pojedinac ili firma adaptira na AI u skladu sa njihovom delatnošću?
Mi smo platili neke kurseve ali su bili katastrofa neka teorija se pričala, to jest čitala o tome i to je to. Više razmišljam o nekom čoveku koji će neki period biti tu sa tobom i da shvati i uoči kako bi pomogao AI i da se tako implementira i nauči njegovo korišćenje i maksimalno iskoristi?

Da li postoji neki kurs, mentor za učenje kako da se pojedinac ili firma adaptira na AI u skladu sa njihovom delatnošću?
Ne znam za firme, za pojedince ih imaš pregršt. Zavisi šta te zanima, koja su ti predznanja itd. Po meni je veoma korisno naučiti za početak osnovne principe postavljanja upita (prompting), kako bi znao kako da dobiješ najbolji output. Naravno, korisno bi bilo da znaš Python recimo, ali sve to može usput da se da se roka (ako imaš volje).
Evo, nešto ovako:

automatska vozila koja te voze
Ja sam ubedjen da kroz 50-100 godina ce biti cudno ili cak i zabranjeno voziti kola sam, vec da ce to racunar sve raditi
Da ne pricamo da ce kada se izbaci trosak vozaca taksi biti mnogo jeftiniji, jer ostaje samo gorivo i neko malo odrzavanje kao trosak, tako da i verovatno ce se drasticno smanjiti potreba da se kola kupuju. Ako se desi veliki napredak u tehnologiji baterija, fuzije ili cak kompaktnih nuklearnih reaktora sa elektricnim vozilima onda ce se dodatno smanjiti cena energije i samim time i trosak goriva.

Mi smo platili neke kurseve ali su bili katastrofa neka teorija se pričala, to jest čitala o tome i to je to. Više razmišljam o nekom čoveku koji će neki period biti tu sa tobom i da shvati i uoči kako bi pomogao AI i da se tako implementira i nauči njegovo korišćenje i maksimalno iskoristi?
Trenutno brda ljudi prodaju te kurseve i to je sve hvatanje magle. Jednostavno po meni moras sam da pratis stvari kako se desavaju, najbolje je naci par youtube kanala ili blogova / sajtova koji agregiraju stvari i onda citati / gledati to kada stignes.

Što se tiče budućnosti sa AI, ovakve i slične diskusije su se vodile pre masovne upotrebe kompjutera, a pre toga pre upotrebe parne mašine, a pre toga kada se izmislio točak...
Izvini ali kad god vidim da neko poredi eru AI sa parnim mašinama ili presama to mi je znak da poredi babe i žabe i da je cela diskusija bespredmetna.

Vrh