Šta je novo?

Cene nekretnina

Znači došli smo do zaključka da kapitalizam radi za one sa parama? :)
1744879016129.png

Znači došli smo do zaključka da kapitalizam radi za one sa parama? :)
U principu došli smo do toga da bogataši vole da kupuju na popustu a sirotinja kada je najskuplje.
Zato izbijaju krize. Da bi bogati bili još bogatiji. A zašto krize traju? Bogataši dave plebs (nas sve) kao zmija žabu. Da imaju vremena da polako i bez ikakve žurbe kupe nešto vredno po malim cenama natenane.

Niko nas ne bije po ušima da kupujemo stanove, a posebno ne u Bg-u.
Kako nas ne bije? Bije nas drzava. Sta da radim u selu kad uzeli monopol i na izvoz voća? Nema gde nisu zabutali ruke. Zato smo svi pohrlili u Beograd. Ja bih voleo da oslobodim svoje parking mesto krugodvojkašima, ali mi se ne da. :D

Nije Srbija Beograd, zive ljudi i van Beograda, nasuprot misljenju beobuildasa
A cak i nije problem Beograd, vec kad se ne zivi u popularnim delovima Beograda.

Nesto ne vidim puno ljudi da se ikad zali ovde na cenu nekretnina u Borci, Surcinu, Ostruznici itd, uvek je to centar ili NBGD u prici.

Znaci moci ce da se nahvata jos bolja fiksna u narednih nekoliko meseci.
Zasad samo marginalno. Kada banka drži maržu oko 2.5%, moraš da čekaš da euribor padne na niske grane, recimo 1.5%, da bi osetio blagodet nešto jeftinijeg zaduživanja. Fiksirati negde na oko 3% je prava priča. Hrvati to već mogu 😢
Ali uvek možeš da uzmeš da menjaš na 3 godine, što sad nije loša opcija.

Mislim opet, dosta jeste opao EURIBOR, ja kada sam pravio racunicu za kredit moj najgori slucaj je bio 7% kamatne stope a kako je krenulo pregovaracu oko 4.5%.
Nisam cak ni pravio racunicu ispod 5% prosle godine jer sam mislio da ce banke drzati se fiksiranih 5% tako da sto se mene tice meni je vec dobro 😅

Evo bas sam pogledao, konacno smo dosli do trenutka da neke banke nude manje varijabilne kamatne stope od fiksiranih.
NLB 4.65% kamatna stopa promenljiva, 4.75% fiksna, 4.61% kombinovana.

Iz meseca u mesec ce ova ponuda biti bolja kako EURIBOR pada.

Tako je. Samo treba pažljivo prikupiti ponude i pregovarati dobro sa bankama, jer negde može i bolje da se prođe.
Evo, recimo ponuda Erste banke je dosta onako perfidna: 4.15% fiksno prve tri godine (primamljivo), ali onda 3,05% + 6m euribor. Znači fiksiraju maržu svoju na 3%, posle kad ti skoči euribor na 3% recimo imaš ukupno 6% kamate.
OTP, kao. što reče sutraw sad, ima manje marže, čini mi se 2.25%. Daleko bolja opcija.

P. C. Ali savetujem da se ne mlatite sa bankama i odmah uzmete u kešu, kao što tvrde i magovi tržišta. Teške su banke, umeju da klepe po novčaniku.

Kada sam ja uzimao kredu pre 3.5 god rekose mi da OTP dosta lose radi i posluje, da se desavalo da se ceka vise od mesec dana, neki su gubili stanove jer realizacija dugo traje pa investitor nije zeleo da ceka toliko. Bas je bilo losih komentara za OTP ali zato su najeftiniji.

Meni je intesa sve obradila za par dana a bila je skuplja svakako.

Ne znam kakva je sada situacija sa bankama.

Kada sam ja uzimao kredu pre 3.5 god rekose mi da OTP dosta lose radi i posluje, da se desavalo da se ceka vise od mesec dana, neki su gubili stanove jer realizacija dugo traje pa investitor nije zeleo da ceka toliko. Bas je bilo losih komentara za OTP ali zato su najeftiniji.

Meni je intesa sve obradila za par dana a bila je skuplja svakako.

Ne znam kakva je sada situacija sa bankama.
Pa to zavisi od predugovora, nema sta stan da se gubi ako si krenuo da gledas kredite na 80% izgradjenosti jer do primopredaje uvek bude barem jos jedno barem 3 meseca a do tada treba da isplatis investitoru pare.

Barem je tako kod mene slucaj, ako cekas poslednji trenutak moguce da mozes biti u problemu.

Ja imam račun u OTP, mogu da ti kažem da znam tačno o čemu pričaš, generalno je visok nivo nesposobnosti kadrova u OTP, ali se to malo popravilo u odnosu na pre nekoliko godina.

Bio je jedan period baš problematičan kad su kupili Vojvođansku i Societe Generale i onda su im bukvalno 2-3 godine trebale da se integrišu. Bio sam više puta na ivici da ih oduvam i odem u neku drugu banku, ali sam imao keš kredit kod njih pa mi je bilo lakše da idem linijom manjeg otpora, pa ostah kod njih do danas.

Aplikacija im je pristojna, da ne grešim dušu.

Ja sam u OTP preziveo 2 spajanja (prvo Societe Generalle gde sam imao racun a onda i sa Vojvodjanskom) i bilo je katastrofa oba puta.
Sa druge strane devojci iz NLB-a vec 2 meseca ne mogu da nadju novu karticu u kojoj je ekspozituri a ja je ubedjujem da promeni banku.

Za NLB sam čuo da je katastrofa, posebno otkad su kupili Komercijalnu.

Mislim da su Intesa i Raiffeisen operativno najbolje banke, ali zaista ne postoji banka na koju ljudi ne kukaju kod nas...

Mislim da su Intesa i Raiffeisen operativno najbolje banke,
Da, Raiffaisen ima gomilu inostranih partnera, euro transferi su im laganica, imaju razne kartice za onlajn plaćanja (internet kartica, ima i u Intesi), imaš onaj iRačun koji otvoriš onlajn sve fazon. Kažu da su im naknade skuplje doduše...

Šljaka fino uistinu. Sve za banku potpisujem, već 7 godina sam neki njihov privilege klijent, ali me većinom tretiraju kao uličnog prolaznika.
Kada bi morao da pisem negativna iskustva sa OTPom to bi bila prilicna lista.
Dva puta sam otvarao poslovni racun kod njih (preduzetnik i kasnije D.O.O.) u oba slucaja je sistem "padao" pa bi mi moja bankarka rekla idite vi kuci ja cu to da zavrsim uvece ne brinite nista.

Kada sam slao uplatu za stan tacno su mi zivce skratili isto, odradio sve i zena me isto poslala kuci kao da ne cekam itd, i onda sutradan pare i dalje na racunu, otisao tamo i pricao sa njima i na kraju cak i sefom ekspoziture jer je bankarka lose skenirala dokumenta pa nisu mogli da odrade transfer njene kolege pa ostavila za strane "kad stigne", a bila na bolovanju sutradan i niko to ne bi ni uzeo da odradi jer nije nikom javila.

Na kraju sve zavrsavao sa sefom ekspoziture u banci dok je on zvao ljude telefonom ispred mene da se pogura ceo postupak.
I jos na sve to me neki cica napao kako preko reda zavrsavam stvari pa mu ljudi iz banke objasnjavali da su oni napravili gresku, da nisam ja kriv.

Pošto se dosta priča o kupovini novogradnje iz kredita, da li je neko imao iskustvo sa kupovinom što bi rekli "na prvi ašov" - u tom slučaju se verovatno sa investitorom postpisuje predugovor i daje određen iznos (tipa 10% ili slično) koji je bespovratan (kao kapara) a kredit se pušta na 80% (što može biti 12-18 meseci od tog predugovora). E sad, pitanje je, da li se zahtev za kredit podnosi odmah ili na 80%? Na primer, ako osoba u međuvremenu ostane bez posla ili prosto banka ne odobrava kredit, da li se može "otkupiti" predugovor (koji je zaključen sa boljom cenom), u smislu preneti na drugu osobu?

Pošto se dosta priča o kupovini novogradnje iz kredita, da li je neko imao iskustvo sa kupovinom što bi rekli "na prvi ašov" - u tom slučaju se verovatno sa investitorom postpisuje predugovor i daje određen iznos (tipa 10% ili slično) koji je bespovratan (kao kapara) a kredit se pušta na 80% (što može biti 12-18 meseci od tog predugovora). E sad, pitanje je, da li se zahtev za kredit podnosi odmah ili na 80%? Na primer, ako osoba u međuvremenu ostane bez posla ili prosto banka ne odobrava kredit, da li se može "otkupiti" predugovor (koji je zaključen sa boljom cenom), u smislu preneti na drugu osobu?

Zahtev za kredit se podnosi na 80%, ali to se može definisati predugovorom (moguće je, ako je projektno finansiranje banke, da se podigne kredit i pre 80% završetka).

Predugovorom se definiše da prodavac zadržava kaparu u slučaju da kupac ne može da dobije kredit.

Za "prodaju" predugovora nisam čuo, verovatno bi to moralo da se definiše u predugovoru kao mogućnost, mada ne vidim interes prodavca da to uradi.

Vrh