Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja znam privatno 5 projekata koja su prodata a neka ni blizu zavrsetka....
Ta mantra prodato unapred je ustvari, kaparisano unapred. Moramo biti precizni. Tu nema zime ako je bull period. Ali ako krene bear period onda je problem jer tad ljudi odustanu i propadne im kapara iz predugovora. Videli smo to 2009-2010.

Mi ne izvozimo u US skoro nikakvu robu (osim oružja), ali tarife mogu imati indirektan uticaj. Ako uvedu na auto industriju recimo, kod nas se proizvodi dosta delova koji se ugradjuju u automobile, pa ako se smanjuje prodaja EU automobila, smanjuje se i proizvodnja delova kod nas.

Banana drzava smo, u kanalu smo celu vecnost. I treba da se ugledamo na tu EU, jer nam je to jedini izlaz. Neka odu ljudi u Ljubljanu, blizu je, pa neka vide sta je urbanizam i kako se postuju pravila urbanizma. Mi nemamo "U" od urbanizma.

Mi ne znamo šaht da nivelišemo, oni lepo sklone šaht van kolovoza na trotoar. O čemu da pričamo dalje. Imaju stazicu kaldrmu pored ivica parkova, sa zajedno šahtom. Sve se lepo uklapa svaka prodavnica u arhitekturu zgrade, nista ne štrči.

Skoro svi viškovi likvidnosti odoše u nekretnine umesto u IP, u neku proizvodnju za izvoz ... Može i malter da se jede, to je jasno

To je možda i najveći promašaj svih vlasti kolektivno od pada Slobe, da nisu uspeli da naprave povoljnu ekonomsku klimu za preduzetništvo i mali biznis. Delimično tome kumuje i EU, ali ipak državni aparat kod nas i dalje gleda da te saplete na svakom koraku i pre nego što si zavrteo bilo šta.

Onda i ne čudi što svi trpaju pare u stanove i nadaju se da će da žive komforno od rente. Pitanje je dokle i to može ići doduše.

Mi smo već u recesiji. Ne misliš valjda da će neko nešto da investira dok se ne vidi politika oko tarifa u narednih godinu dana 🙂.
Politika tarifa na cenu projekta od min 3 miliona ne može da utiče toliko...a i sam projekat se posmatra na duzinu od minimum 3 godine in nikad ne znaš za sutra a kamoli .. Onaj ko zeli razlog uvek ce ga naçi....Opustite se...i kupujte

Pa moraš da gledaš "preko bare". Sve to dodje kod nas. Slažem se oko lokalnih specifičnosti ali kažem da je i kod njih pao promet daleko više pa opet se cene još uvek drže.
Cene se "drže" u USA jer još nije počela recesija prava i još nema toliko otkaza. Kad i to dođe onda će početi pad cena. Ali opet to su dva tržišta. Kod nas retko ko prodaje stan jer je izgubio posao. Uskoče roditelji, odeš da radiš na crno na zapad, ima milion kombinacija. Pogledaj samo u prošloj krizi koliko je ljudi prodalo stanove pod izvršenjem? Mislim da je ispod 2-3% od ukupnog broja, što je statistička greška. Što se tiče vraćanja kredita Srbija je mnogo revnosnija od US i manje se izbegava plaćanje rate kredita.
Ja lično ne bi očekivao veći pad od 20-30% na top lokacijama (pod uslovom da kriza baš stisne i da traje par godina).

Agent mi kaže da cene rastu za manje stanove zbog 1%...
Veruješ li chiki, bacio sam pogled sad na Kragujevac. Fiat je najavio da će tipa 500 italijana da povuku iz Italije zbog proizvodnje. To u kombinaciji sa 1% kreditima je povećalo cene skoro 10% za mesec dana. Samo za strance iz Fiata je to 15 zgrada od po 20-tak stanova. Kg nema ruse ali eto imaće dosta stranaca u naredne dve godine minimum.
A dugo je kg kaskao sa rastom cena zbog manjeg broja Rusa.
Pogledaj npr 2015. Uporedi NS i Kragujevac. Razlika u ceni tipa 15%. Danas je duplo skoro zbog Rusa. Neće to još dugo da traje.

Cene se "drže" u USA jer još nije počela recesija prava i još nema toliko otkaza. Kad i to dođe onda će početi pad cena. Ali opet to su dva tržišta. Kod nas retko ko prodaje stan jer je izgubio posao. Uskoče roditelji, odeš da radiš na crno na zapad, ima milion kombinacija. Pogledaj samo u prošloj krizi koliko je ljudi prodalo stanove pod izvršenjem? Mislim da je ispod 2-3% od ukupnog broja, što je statistička greška. Što se tiče vraćanja kredita Srbija je mnogo revnosnija od US i manje se izbegava plaćanje rate kredita.
Ja lično ne bi očekivao veći pad od 20-30% na top lokacijama (pod uslovom da kriza baš stisne i da traje par godina).

Uopšte nije pitanje šta se dešava na strani ponude, već na strani tražnje. Kad tražnja padne zbog krize, padaju cene.

30% je izuzetan pad cena, bukvalno tektonski.

Zbog količine $. I oni su imali inflaciju. Više $= više ljudi radi u neprofitabilnim granama za sve manju i manju kupovnu moć.
To se zove stagflacija.
Doduše, kod nas je min 50% gora situacija. Država je duplirala troškove svega ali je povećala minimalac......suma sumarum, ubila je svima kupovnu moć i opljačkala sve i obezvredila sve. Što je najgore, to se nastavilo u 2024 a i sada u 2025. Dok dodje ljudima do glave da nema više uvozne inflacije nego samo domaće biće početak 2027 verovatno.

Najbolji primer:
Ja Nutelu u Srbiji plaćam 800rsd. Na zapadu je 5e. To pokazuje dve realnosti. Ona što jeste u svetu i ono što je naša domaća inflatorna magla.

Sve je ovo prilika da se nauči nešto novo!
Kad se (ako se) vrate mirnodopske okolnosti, biće to prilika da se svet osmotri novim očima.
Evo još jedne "zanimljive" vesti: Goldman Sachs upozorava na 800€ milijardi odliva u slučaju delistinga kineskih firmi. Ali to je cifra samo u slučaju jednostranih mera od strane USA. 250€ milijardi u ADR- u i 522 milijarde u Hongkonškim akcijama. Onda se Kina zađira u rat i "oslobodi" se 1.7 triliona američke imovine.
I puf! Dobrodošli u nov svet. Dolar pada, yields u nebo, zlato u još dalje nebo, rasprodaja svega uključujući i kripto, kraj petrodollara, multi-polar finance se rađa, počinje noviglobal reserve currency game.
Dobro, ovo se gotovo sigurno neće desiti, ali ovakve situacije uvek mogu da te nateraju da porazmisliš o nečem novom.

Ja Nutelu u Srbiji plaćam 800rsd.
Nutela je svakako loša za zdravlje, uzmi pojedi neku voćku i kraj priče. Fala bogu jabuke vidim mogu i dalje da se uberu i usput na pojedinim mestima.
Dakle, ti trošiš nula, a glupi zapadnjak kvari zube i još plaća za to. E to je inflatorna magla.
To sam ti rešio, imaš još nešto???

Nutela je svakako loša za zdravlje, uzmi pojedi neku voćku i kraj priče. Fala bogu jabuke vidim mogu i dalje da se uberu i usput na pojedinim mestima.
Dakle, ti trošiš nula, a glupi zapadnjak kvari zube i još plaća za to. E to je inflatorna magla.
To sam ti rešio, imaš još nešto???
Aj ne banalizuj Suzi. Ovo je tipičan primer dva proizvoda koja po kvalitetu nisu ni približni. Domaći, drastično lošiji, zbog više inflacije i monopolskog okruženja bez srama i pardona je skuplji od uvoznog. E sad samo to prenesi na sve ostale proizvode gde spadaju na kraju i stanovi.
Ali dobro, nove 70-te - 80-te..... Meni je to neverovatno......da se od Tita ništa nije menjala naša politika, ekonomska politika i državne mere. Ista škola. Fascinantno.

Uopšte nije pitanje šta se dešava na strani ponude, već na strani tražnje. Kad tražnja padne zbog krize, padaju cene.

Mislim da krize nema kod nas kod tih sto kupuju masovno. Zna se da u krizi ovi najbogatiji i dalje imaju mnogo, a ovi sto nemaju, oni imaju jos manje.

Sorry Levsa. Opet sam pobegao sebi sa lanca. Imaš pravo, situacija je "grave". Što na španskom znači "ozbiljno", a na engleskom "grob".
Dakle: smrtno ozbiljna!

Tektonski jeste ako posmatraš izolovano. Ali pre toga cene su otišle na gore 100% pa onda smanje 30%. Plus pitanje je kada će se to desiti. Za to treba dobih 4-5 godina i jaka kriza... Tako da opet se sve svede da li si kornjača pa imaš 300 godina da čekaš taj pad. A drugo vrlo važno je i kredit - banke u takvoj krizi mnogo teže odobravaju kredite, tačnije skoro nemoguće ga je dobiti u odnosu na "zlatno doba".

Sorry Levsa. Opet sam pobegao sebi sa lanca. Imaš pravo, situacija je "grave". Što na španskom znači "ozbiljno", a na engleskom "grob".
Dakle: smrtno ozbiljna!
Ali dobra ideja. Nova ideja.
Kako uticati na to da se eurokrem po ceni od 900rsd prodaje kada je nutela 800rsd.
Smanjiti trošak proizvodnje kroz kurs gde bi uvozni proizvod bio skuplji u dinarima.
Nova ideja, tvoja ideja su tarife. Povećati cenu nutele i bilo šta iz uvoza za 30-40%.
Više mi nije nezamisliv takav scenario.

Tektonski jeste ako posmatraš izolovano. Ali pre toga cene su otišle na gore 100% pa onda smanje 30%. Plus pitanje je kada će se to desiti. Za to treba dobih 4-5 godina i jaka kriza... Tako da opet se sve svede da li si kornjača pa imaš 300 godina da čekaš taj pad. A drugo vrlo važno je i kredit - banke u takvoj krizi mnogo teže odobravaju kredite, tačnije skoro nemoguće ga je dobiti u odnosu na "zlatno doba".
Ja se tacno secam jednog perioda, iako je neko rekao ovde da nije istina (ali znam da jeste, jer sam ja tada licno ispaljen od strane investitora kog sam cekao, i dok se on smislio da ne moze kredit u poslednjem momentu, cene otisle), ali u jednom momentu tipa zima 2021/prolece 2022. cene za novogradnju su rasle skoro 100e mesecno u proseku za Zemun. Tipa bilo je 1600 neki ono prosek, a posle 6 meseci svi su bili na 2100. I to je trajalo dobrih 6 meseci.

I sad kad tako raste godinama (mozda ne bas tom brzinom, ali raste sve vreme), primer Zemunske kapije koje su porasle od 2019. do 2023. sa 1300e na 2900e, onda je 30% pad stvarno nikakav, ne utice gotovo nista i meni licno ne znaci puno pad od 30%, a to je maksimalni pad koji moze da se desi u vreme krize.

Pouka i poruka od strane mene je da kome treba za zivot, treba da kupuje odmah cim skupi za ucesce, pa i da se rastegne. Kriza nece doneti nikakav znacajan pad jer je rast bio prevelik.

Mislim da krize nema kod nas kod tih sto kupuju masovno. Zna se da u krizi ovi najbogatiji i dalje imaju mnogo, a ovi sto nemaju, oni imaju jos manje.

SEKA je u roku od par godina devastirala tražnju u Srbiji. Suprotno uvreženom mišljenju, većinu stanova ne kupuju milioneri.

Ma ja ne kažem da se treba kladiti na pad cena, samo da prodavci u vreme krize nisu u dominantnoj poziciji kao sad. Tada se kupac juri jer ih nema nigde i mnogo su prodavci spremniji na kompromis.

Tako je, pad cena nekretnina ce omoguciti ljudima koji su dosta likvidni i puni para da pokupuju stvari na popustu, a sirotinja nece moci da dodje do kredita svakako.
Efekat je opet jos veca konsolidacija asseta kod ljudi sa kapitalom, kao sto se uvek i desava.

Onda 5-6 godina kasnije ti ljudi koji su kupovali na popustu ce biti u debelom plusu a sirotinja kojima banke nisu htele da daju kredite ce opet biti u nemogucnosti da kupuju jer su cene otisle gore.

Ja se tacno secam jednog perioda, iako je neko rekao ovde da nije istina (ali znam da jeste, jer sam ja tada licno ispaljen od strane investitora kog sam cekao, i dok se on smislio da ne moze kredit u poslednjem momentu, cene otisle), ali u jednom momentu tipa zima 2021/prolece 2022. cene za novogradnju su rasle skoro 100e mesecno u proseku za Zemun. Tipa bilo je 1600 neki ono prosek, a posle 6 meseci svi su bili na 2100. I to je trajalo dobrih 6 meseci.

I sad kad tako raste godinama (mozda ne bas tom brzinom, ali raste sve vreme), primer Zemunske kapije koje su porasle od 2019. do 2023. sa 1300e na 2900e, onda je 30% pad stvarno nikakav, ne utice gotovo nista i meni licno ne znaci puno pad od 30%, a to je maksimalni pad koji moze da se desi u vreme krize.

Pouka i poruka od strane mene je da kome treba za zivot, treba da kupuje odmah cim skupi za ucesce, pa i da se rastegne. Kriza nece doneti nikakav znacajan pad jer je rast bio prevelik.
Baš tako! Ko kupuje za život kupuj čim imaš min uslova i uzimaj na max! Ko kupuje investiciono on može da kalkuliše!

Tako je, pad cena nekretnina ce omoguciti ljudima koji su dosta likvidni i puni para da pokupuju stvari na popustu, a sirotinja nece moci da dodje do kredita svakako.
Efekat je opet jos veca konsolidacija asseta kod ljudi sa kapitalom, kao sto se uvek i desava.

Onda 5-6 godina kasnije ti ljudi koji su kupovali na popustu ce biti u debelom plusu a sirotinja kojima banke nisu htele da daju kredite ce opet biti u nemogucnosti da kupuju jer su cene otisle gore.
Najgore je biti seljak i siroma'

Vrh