Šta je novo?

Cene nekretnina

Pošto se dosta priča o kupovini novogradnje iz kredita, da li je neko imao iskustvo sa kupovinom što bi rekli "na prvi ašov" - u tom slučaju se verovatno sa investitorom postpisuje predugovor i daje određen iznos (tipa 10% ili slično) koji je bespovratan (kao kapara) a kredit se pušta na 80% (što može biti 12-18 meseci od tog predugovora). E sad, pitanje je, da li se zahtev za kredit podnosi odmah ili na 80%? Na primer, ako osoba u međuvremenu ostane bez posla ili prosto banka ne odobrava kredit, da li se može "otkupiti" predugovor (koji je zaključen sa boljom cenom), u smislu preneti na drugu osobu?
Vec je bilo ovih pitanja, u principu ti investitoru mozes da das i vise para i to nije sve kapara, tacno je definisano ugovorom sta je bespovratno a sta investitor mora da ti vrati.
Banke tek na 80% odobravaju kredit, osim ako se ne radi projektno finansiranje onda ta banka daje i ranije da se uzme kredit.

Koliko se secam nije moguce otkupiti predugovor pravno, neko je vec diskutovao o tome ranije, nije to u interesu investitora svakako.

Da, ali tu moraš da imaš primanja, pa onda moraš da imaš trajni nalog (koliko ja znam), što nije problem, ali dobro.
Pa onda ako hoćeš da oročiš pare, moraš opet u banci nekoj, pošto su Yettelove kamate smešne. I tako...

Da, ali tu moraš da imaš primanja, pa onda moraš da imaš trajni nalog (koliko ja znam), što nije problem, ali dobro.
Pa onda ako hoćeš da oročiš pare, moraš opet u banci nekoj, pošto su Yettelove kamate smešne. I tako...
Fala Bogu to sve mozes da odradis na vreme, kad nadjes projekat za koji bi uzeo stambeni kredit, imas dovoljno vremena da istrazis opcije, da predjes u tu banku, pa dok dodje zgrada na 80% i imas pravo na stambeni, ti si vec primio 20 plata na taj racun i onda si lagan, zar ne? :D

Sve periferne lokacije su skočile, ne samo Zemun. Skočio je i Vidikovac, Konjarnik, Banjica itd.

Neki se ovde sećaju mog rentanja oko toga što su cene na obodima grada počele toliko da se približavaju bližim lokacijama, ali mi je objašnjeno da su sad sve te lokacije super i samodovoljne i ljude boli uvo gde žive u odnosu na centar.

Ja i dalje imam tabelu moju sa kraja 2020 godine za starogradnju.
Tada je moguce bilo kupiti stan na NBGD cak i za 1400 eur/m2 u starogradnji (blokovi 61/62), doduse za full renoviranje.

Prosecna cena je tada iznosila 1740 eur za oglasene stanove na teritoriji NBGD i Bezanije, sample size od 100 stanova.

Ja danas kad gledam te cene:
🤡 🤡 🤡

Ali dobro, nove 70-te - 80-te..... Meni je to neverovatno......da se od Tita ništa nije menjala naša politika, ekonomska politika i državne mere. Ista škola. Fascinantno.
E ovo si odlicno napisao... pinovo bi negde da moze. Sustina je sto mi zivimo u nekom surogatu komunizma i kapitalizma...

Ja se tacno secam jednog perioda, iako je neko rekao ovde da nije istina (ali znam da jeste, jer sam ja tada licno ispaljen od strane investitora kog sam cekao, i dok se on smislio da ne moze kredit u poslednjem momentu, cene otisle), ali u jednom momentu tipa zima 2021/prolece 2022. cene za novogradnju su rasle skoro 100e mesecno u proseku za Zemun. Tipa bilo je 1600 neki ono prosek, a posle 6 meseci svi su bili na 2100. I to je trajalo dobrih 6 meseci.

I sad kad tako raste godinama (mozda ne bas tom brzinom, ali raste sve vreme), primer Zemunske kapije koje su porasle od 2019. do 2023. sa 1300e na 2900e, onda je 30% pad stvarno nikakav, ne utice gotovo nista i meni licno ne znaci puno pad od 30%, a to je maksimalni pad koji moze da se desi u vreme krize.

Pouka i poruka od strane mene je da kome treba za zivot, treba da kupuje odmah cim skupi za ucesce, pa i da se rastegne. Kriza nece doneti nikakav znacajan pad jer je rast bio prevelik.
U ekstremnom slucaju ce pasti i vise - pogledaj pad na Menhetnu tokom velike depresije... Sustina je cena nekretnina u zlatu. 30% pad cene nekretnine u zlatu je ozbiljan pad. Pad u tolet papiru koji se zove "dinar" ili "evro" i slicno je za zamajavanje...

Ja i dalje imam tabelu moju sa kraja 2020 godine za starogradnju.
Tada je moguce bilo kupiti stan na NBGD cak i za 1400 eur/m2 u starogradnji (blokovi 61/62), doduse za full renoviranje.

Prosecna cena je tada iznosila 1740 eur za oglasene stanove na teritoriji NBGD i Bezanije, sample size od 100 stanova.

Ja danas kad gledam te cene:
🤡 🤡 🤡
Ovo je potpuno tačno, čak su se mogli i veliki stanovi od 80+ m2 kupiti i za 1200-1300 (izvorno stanje) dok su preko puta (44, 45, 70) bili 1600-1800 sa nešto boljom ponudom nego danas (mnogo manje APP potkrovlja i sl.)

Takođe i obodi centra su bili dosta povoljniji nego sada, ali je tačno da su cene u nekim delovima više porasle nego u drugim. Konkretno za Nbg blokove starogradnja je pre godinu i po mogla da se uzme za 2200/m2, prosle godine za 2400/m2, a sad je to oko 3000/m2 (otprilike 50e mesečno poskupe)

Da svuda su otprilike toliko skocile cene (800-100 eur/m2).
2020 kvadrat m2 u Batajnici 1000-1200 eur/m2, danas oko 2000 eur/m2.

Jedini način da znate kakvo je tržište da odete na Veliki Petak u BW na prodajni dan i da vidite uživo!! To je jedini parametar po meni. Bio i pre 2 godine i dan danas. Ako se stanovi prodaju kao alva onda krize NEMA!! Šta god vi mislili ali tako je! Eto ako neko ima vremena i želje da ode na Veliki Petak da vidi neka napise utiske!
То је једини параметар за сагледавање деструктивних утицаја српско-оријенталне олигархије и нешто наивне дијаспоре.

Нема ту никаквог тржишта осим тржишта људи и дроге.

Varijabilna, fiksna najmanja kod njih ja mislim 4.75% na 20 godina, što mi deluje mnogo jer mi deluje da će euribor padati sigurno, ako dođe recesija možda i niže od 2%.

Realno bih uzeo varijabilnu na 30 godina i onda ako padne euribor značajno, sačekam neku dobru ponudu za fiksnu i refinansiram.

Oborila je ECB očekivano za 0.25%. Philly Fed New Orders i Man Index takođe očekivano loši, reklo bi se.

Realno bih uzeo varijabilnu na 30 godina i onda ako padne euribor značajno, sačekam neku dobru ponudu za fiksnu i refinansiram.
Imaš opciju da menjaš na tri godine. Uzmeš sad varijabilnu, i za tri godine fiksiraš po potrebi. Kombinovana, kako to zovu već.

Poslednja izmena:
Oborila je ECB očekivano za 0.25%.

Imaš opciju da menjaš na tri godine. Uzmeš sad varijabilnu, i za tri godine fiksiraš po potrebi. Kombinovana, kako to zovu već.

Ta ponuda u OTP te tera da menjaš na svake 3 godine, tj. i da uzmeš fiksnu, oni ti za 3 godine opet rekalkulišu fiksnu u skladu sa trenutnim tržišnim uslovima. Tako da imaš kraće periode u toku otplate kad si u plusu ili minusu u odnosu na tržište, ali te oni stalno vraćaju na fabrička.

Ta ponuda u OTP te tera da menjaš na svake 3 godine, tj. i da uzmeš fiksnu, oni ti za 3 godine opet rekalkulišu fiksnu u skladu sa trenutnim tržišnim uslovima. Tako da imaš kraće periode u toku otplate kad si u plusu ili minusu u odnosu na tržište, ali te oni stalno vraćaju na fabrička.
Tu imaš prava. Nisam je uzimao u obzir lično pa nisam ni promislio baš kako ide u detalje.

Čujem da banke kod nas običnim radnicima u autoindustriji zatežu odobravanje kredita.
Мени је Интеза пре 4 године тражила 30% учешће пошто сам радио у ауто индустрији.
Оцењена је као високо ризична индустрија, па као зато траже више.

Тада сам прешао у НЛБ која је нудила 2.95% + 6м еурибор (пре преузимања КБ).
Видим да сада нуде боље услове него тада, али Боже мој, ја сам већи део посла обавио са превременим отплатама, о чему сам већ писао.

Мени је Интеза пре 4 године тражила 30% учешће пошто сам радио у ауто индустрији.
Оцењена је као високо ризична индустрија, па као зато траже више.

Тада сам прешао у НЛБ која је нудила 2.95% + 6м еурибор (пре преузимања КБ).
Видим да сада нуде боље услове него тада, али Боже мој, ја сам већи део посла обавио са превременим отплатама, о чему сам већ писао.
Jeste. NLB je navodno jedina koja ne pravi pitanje od privatnih. To je i dalje tako. Svi prelaze u NLB. Tako mi rekoše bankari. Nisam znao da je to bio slučaj i ranije.

Idemo još jedan veliki projekat nam dolazi.

Koliko si ti bolestan čovek.

4,5-5 ili 6e nebitno. Bolja je od eurokrema od 900-1100rsd po kg. Na zapadu postoje i akcije ako nisi znao. I da, zaista su akcije, ne ova laž kod nas kao i sve ostalo.
Eto vidis da nije bilo tesko. I kod nas postoje akcije, to si mogao videti na prvom linku koji sam ti posalo. I tih 800 din za koje kupis u LIdlu je 6.8e ko u Aldiju na ne-akciji.

Kako se drzi teorija da 'zbog skupe Nutele moram kupujem jos skuplji eurokrem'? Ako je Nutela na kraju jefitnija od eurokrema, a Milka jeftinija od Najlepsih Zelja zar to ne znaci da uvozni proizvodi potiskuju domacu industriju? Prakticno suprotno od onoga sto ti tvrdis?

Narod nema za 1kg Nutele od 800 din pa mora da kupi 1kg eurokrema od 900 din, gde je tu logika?

Idemo još jedan veliki projekat nam dolazi.
Lokacija ce mozda biti dobra kroz 20-30 godina, ovaj buduci kompleks je bukvalno okruzen nicim, pustara.

Vrh