Prihvatam grešku
Ja sam bot u duši. Podatke objavljujem jer mi je AI malko i suviše ubrzao posao pa sam dokon.Stani bre momak gde si krenuo sa tim konkretnim i preciznim podacima, neces valjda u botove?
Imaš u Borči 5 zgrade kod šoping centra. Rade punom parom, rok za zavrsetak zgrada im je valjda do kraja ove godine. Koliko se sećam cetvorospratnice su u pitanju.Ja trazim nesto u izgradnji novi BG zemun i tako d avalja lokacija. Za kesh uzimam. Ne kradem od drzave sto neko napisa. 130k EUR jednosoban ili dvosoban. Moze i Borcaako ima ko da gradi dobro
![]()
Mator sam za to..Mađarska ima 220%, ali i pored toga ogroman izbor nekretnina u centru Budimpešte ispod 3000/m2, a u naseljima na obodu centra (koji bi kod nas nazvali lux) i 2000-2500/m2.
Investiciono, tamo se mnogo bolje izdaje stan na dan, a da ne pominjemo turizam koji je znatno razvijeniji od Beograda.
Mićo, kako ti se čini ulaganje u Budimpeštu?
Ne brini se sad ce velika rasprodaja uskoro cim se oseti ljuljanje japanske berze i posrtanje nemacke privredeNi kod mene u životu ništa novo, ako ti je za utehu. Vrtić, posao, vrtić, parkić, kuća, legić, krevetić. Ništa se ne kupuje, sve se isti ljudi vrte mesecima, sve već prepoznajem.
I tako...
Godina | Broj prometa starogradnje | Broj prometa novogradnje | Ukupno |
2018 | 11017 | 6490 | 17507 |
2019 | 9962 | 7452 | 17414 |
2020 | 8839 | 6082 | 14921 |
2021 | 10761 | 8056 | 18817 |
2022 | 11108 | 8308 | 19416 |
2023 | 8083 | 6231 | 14314 |
2024 | 9236 | 5733 | 14969 |
Gradi se onoliko koliko je trziste spremno da plati cenu koju zacrtaju investitori. Postoji puno ljudi koji bi hteli da kupe stan, ali traznja po cenama po kojima investitori zele da prodaju je mala, zato se slabo i gradi. Kad bi investitori sad krenuli u masovniju izgradnju prodaja bi im jako sporo isla po zacrtanim cenama, zato doziraju ponudu. Cekaju da se "nakupi" traznja tako da, kad krenu sa izgradnjom, mogu sto vise da prodaju jos na samom pocetku prodaje. Fora je da kukas na visoke cene, ali da nemas nista da kupis ni po tim visokim cenama, i da se onda oni pojave kao "spasioci" koji ce ti "omoguciti" da kupis po tim visokim cenama.Ja pricam godinama ljudima oko sebe kako se zapravo neverovatno malo gradi u Beogradu, koliko god to delovalo cudno. Jednostavno i kad imas para u okviru budzeta za odredjenu lokaciju, izbor novogradnje je nikakav. I to odgovorno tvrdim od 2021. na ovamo je tako sigurno. Ja sam jedno dve godine sigurno trazio okolo novogradnje iako sam bio koliko toliko okej sa budzetom za ucesce dok na kraju nisam uzeo. I sad cekam useljenje i gledam sta se desava na trzistu. I desava se jedno veliko nista. Mrtvo more.
Šta misliš koliko uopšte ima investitora i koliko to treba ?Gradi se onoliko koliko je trziste spremno da plati cenu koju zacrtaju investitori. Postoji puno ljudi koji bi hteli da kupe stan, ali traznja po cenama po kojima investitori zele da prodaju je mala, zato se slabo i gradi. Kad bi investitori sad krenuli u masovniju izgradnju prodaja bi im jako sporo isla po zacrtanim cenama, zato doziraju ponudu. Cekaju da se "nakupi" traznja tako da, kad krenu sa izgradnjom, mogu sto vise da prodaju jos na samom pocetku prodaje. Fora je da kukas na visoke cene, ali da nemas nista da kupis ni po tim visokim cenama, i da se onda oni pojave kao "spasioci" koji ce ti "omoguciti" da kupis po tim visokim cenama.
Prvo ova neizvesnost oko uvođenja carina pa onda kad pocnu da objavljuju poslovne podatke posle nekoliko kvartala. Mada, sta ce se desiti ako dogovore bezcarinske odnose sa vecim zemljama?Uvek tržište ide brže na dole nego na gore. Pogledaj samo kroz istoriju, treba puno da se popne a onda se na brzinu surva. Kad kola krenu niz brdo onda lete.
Ja lično mislim da imamo još jedan korak na gore, a onda će sve da se spusti daleko ispod ovih nivoa... Za sad još nema straha.
Poskupeće kvadrati....Prvo ova neizvesnost oko soka sa carinama pa onda kad pocnu da objavljuju poslovne podatke. Mada, sta ce se desiti ako dogovore bezcarinske odnose sa vecim zemljama?
@G.I.Joe, meni se stvarno ne sviđa ovo uopšte. Pričam kao neko ko ima nekretnine već u svom vlasništvu. Ako ovo eskalira oko carina mi se vraćamo u pre-globalizacija period od odnosno u period pre 1990 godine (ignorišite dešavanja kod nas u tom periodu). Aseti su bili jeftini (pogledati zlato,spx pa i te nekretnine) ali je roba bila skupa. E onda se globalizacija intezivirala, Kina je postala fabrika sveta. Ono što je koštalo 2000dm, vrlo brzo je bilo ispod 500dm. Pa posle 250e, pa sad 150e. ItdPrvo ova neizvesnost oko uvođenja carina pa onda kad pocnu da objavljuju poslovne podatke posle nekoliko kvartala. Mada, sta ce se desiti ako dogovore bezcarinske odnose sa vecim zemljama?
Tu si skroz u pravu. Ali nije to samo da se tebi čini da je globalizaciji došao kraj već to skoro svi Zapadni a i ruski zvaničnici govore već javno. Mislim da je britanski premijer pre par dana rekao da je došao kraj globalizacije. Jednostavno će biti da ćemo imati par "dvorišta" u kome će svako biti svoj gazda (US sa svojim kolonijama kao EU i slično), Rusko carstvo, Kinesko i onda ostali (koliko god tu ostane)...@G.I.Joe, meni se stvarno ne sviđa ovo uopšte. Pričam kao neko ko ima nekretnine već u svom vlasništvu. Ako ovo eskalira oko carina mi se vraćamo u pre-globalizacija period od odnosno u period pre 1990 godine (ignorišite dešavanja kod nas u tom periodu). Aseti su bili jeftini (pogledati zlato,spx pa i te nekretnine) ali je roba bila skupa. E onda se globalizacija intezivirala, Kina je postala fabrika sveta. Ono što je koštalo 2000dm, vrlo brzo je bilo ispod 500dm. Pa posle 250e, pa sad 150e. Itd
A zašto mi se čini da će ovo eskalirati. Evo, prva Evropa planira da zabrani plansku zastarelost proizvoda. Ako me sećanje služi, pričali su o nekom roku upotrebe od 12 godina (smanjiće se potrošnja). Umesto da menjaš peglu i fen za kosu na 2-3 godine, trajaće ti kao nekada......ali ćeš morati da platiš verovatno 5 puta veću cenu. Kao da hoće da prebace loptu sa tržišta asseta na tržište robe.
Jer na socijalne stanove ne možeš, a na svoj možeš ali i tu ima limit, ne mogu ja na kuću da prijavim 100 ljudi...
Netacno, vec sam pisao o tome. Napulj je recimo jedan od najskupljih gradova u Italiji sto se tice nekretnina, dok je sve ostalo jeftino. Ta sela u brdima Sicilije koje pominjes su anomalija i nemaju veze sa realnim cenama nekretnina.Italiji prosek verovatno ubija jug, gde imas sela gde ljudima placaju da zive, sever je verovatno u skladu sa evropskim prosekom. Slicno je i sa Spanijom.
Ja pricam godinama ljudima oko sebe kako se zapravo neverovatno malo gradi u Beogradu, koliko god to delovalo cudno. Jednostavno i kad imas para u okviru budzeta za odredjenu lokaciju, izbor novogradnje je nikakav. I to odgovorno tvrdim od 2021. na ovamo je tako sigurno. Ja sam jedno dve godine sigurno trazio okolo novogradnje iako sam bio koliko toliko okej sa budzetom za ucesce dok na kraju nisam uzeo. I sad cekam useljenje i gledam sta se desava na trzistu. I desava se jedno veliko nista. Mrtvo more.
Cene stanova u celoj Italiji su u konstantnom padu od 2009., oni se nikada nisu oporavili od te krize. I bice tako i dalje, bar za nasih zivota.
Italija je uz Portugal jedna od najzaostalijih i najsiromasnijih drzava u Evropi, otprilike kao Albanija.
Au brate, au brate...Beda na jugu Italije je nezamisliva za ex-JU, sever je takodje siromasan u odnosu npr. na Beograd ili Zagreb. Kada odes u Trst, cini ti se da si u Surdulici po cenama (od kafe u kaficu, garderobe ili hrane u supermarketu, roba je daleko jeftinija).
Može dok može i dok vlast to dozvoljava. Kad odluči da stane na put tome da vidiš onda. Isključili su sve nelegalne objekte preko noći iz ponude. Što misliš da ovo ne mogu da urade vrlo brzo i lako? Sve može dok vlast to toleriše....ali u srbiji mozes, makar to bila i trafostanica![]()
Vise ne gledam. Gledao sam Zemun.Koje lokacije gledaš pa nema novogradnje?