Šta je novo?

Cene nekretnina

Screenshot_20250408_163427_Chrome.jpg

Mađarska ima 220%, ali i pored toga ogroman izbor nekretnina u centru Budimpešte ispod 3000/m2, a u naseljima na obodu centra (koji bi kod nas nazvali lux) i 2000-2500/m2.
Investiciono, tamo se mnogo bolje izdaje stan na dan, a da ne pominjemo turizam koji je znatno razvijeniji od Beograda.

Mićo, kako ti se čini ulaganje u Budimpeštu?

U periodu od 2010. do kraja 2024. godine, cene zakupa u EU porasle su ukupno za 26,7%. Za razliku od tržišta kupovine nekretnina, koje beleži nešto brži i nestabilniji rast, cene zakupa su rasle umerenim ali konstantnim tempom. Međutim, razlike među državama članicama su velike.

Estonija prednjači sa neverovatnim rastom cena zakupa od čak 212% u poslednjih 14 godina. Sličan trend beleže i Litvanija (+175%) i Mađarska (+114%). Ovi podaci ukazuju na snažan pritisak na tržište zakupa, naročito u zemljama sa brzim ekonomskim razvojem i rastućom potražnjom za stanovanjem.

Nasuprot tome, Grčka je jedina članica EU u kojoj su cene zakupa zabeležile pad, i to za 13% u istom periodu, što ukazuje na specifične ekonomske i demografske faktore koji utiču na lokalna tržišta.

Poslednja izmena:
Ja trazim nesto u izgradnji novi BG zemun i tako d avalja lokacija. Za kesh uzimam. Ne kradem od drzave sto neko napisa. 130k EUR jednosoban ili dvosoban. Moze i Borca :) ako ima ko da gradi dobro :)
Imaš u Borči 5 zgrade kod šoping centra. Rade punom parom, rok za zavrsetak zgrada im je valjda do kraja ove godine. Koliko se sećam cetvorospratnice su u pitanju.

Mađarska ima 220%, ali i pored toga ogroman izbor nekretnina u centru Budimpešte ispod 3000/m2, a u naseljima na obodu centra (koji bi kod nas nazvali lux) i 2000-2500/m2.
Investiciono, tamo se mnogo bolje izdaje stan na dan, a da ne pominjemo turizam koji je znatno razvijeniji od Beograda.

Mićo, kako ti se čini ulaganje u Budimpeštu?
Mator sam za to..

Meni se cini da se i ponuda novogradnje jako smanjila.

GodinaBroj prometa starogradnjeBroj prometa novogradnjeUkupno
201811017649017507
20199962745217414
20208839608214921
202110761805618817
202211108830819416
20238083623114314
20249236573314969

1744150204300.png

Pre 2019. je broj prometa novogradnje bio relativno mali, onda je skocio i rastao i padao u istom procentu kao i starogradnja, pa je 2023. promet novogradnje pao zajedno sa prometom starogradnje, a 2024. je promet pao i u odnosu na starogradnju.

Pad prometa novogradnje u odnosu na 2022. je 30%, a starogradnje 17%. A ukupan promet je 2023. pao 27% u odnosu na 2022., a onda je 2024. porastao 3.5% u odnosu na 2023.

Deluje da investitori u vreme krize smanjuju ponudu da bi odgovorili na smanjenu traznju i kako bi odrzali cene. Plus su sad mozda mnogi prebacili kapacitet u Expo, em se izvlace pare iz budzeta, sigurica, em je smanjena stanogradnja odgovor na smanjenu traznju.

A i po oglasima se vidi, mnogo je manje novih projekata u poslednje vreme, proslih godina mislim da je svake godine bilo mnogo vise aktivnih projekata po gradu, sad mnogo manje. Kao sto smo vec pisali, trenutno doziraju ponudu, a novac zaradjuju negde drugde (Expo).

Evo vidim i na temama o projektima u izgradnji, nista se novo ne gradi, samo oni koji su kupili pisu o tome da li im je dobar upravnik stambene zajednice i slicne stvari.

Poslednja izmena:
Ja pricam godinama ljudima oko sebe kako se zapravo neverovatno malo gradi u Beogradu, koliko god to delovalo cudno. Jednostavno i kad imas para u okviru budzeta za odredjenu lokaciju, izbor novogradnje je nikakav. I to odgovorno tvrdim od 2021. na ovamo je tako sigurno. Ja sam jedno dve godine sigurno trazio okolo novogradnje iako sam bio koliko toliko okej sa budzetom za ucesce dok na kraju nisam uzeo. I sad cekam useljenje i gledam sta se desava na trzistu. I desava se jedno veliko nista. Mrtvo more.

Ja pricam godinama ljudima oko sebe kako se zapravo neverovatno malo gradi u Beogradu, koliko god to delovalo cudno. Jednostavno i kad imas para u okviru budzeta za odredjenu lokaciju, izbor novogradnje je nikakav. I to odgovorno tvrdim od 2021. na ovamo je tako sigurno. Ja sam jedno dve godine sigurno trazio okolo novogradnje iako sam bio koliko toliko okej sa budzetom za ucesce dok na kraju nisam uzeo. I sad cekam useljenje i gledam sta se desava na trzistu. I desava se jedno veliko nista. Mrtvo more.
Gradi se onoliko koliko je trziste spremno da plati cenu koju zacrtaju investitori. Postoji puno ljudi koji bi hteli da kupe stan, ali traznja po cenama po kojima investitori zele da prodaju je mala, zato se slabo i gradi. Kad bi investitori sad krenuli u masovniju izgradnju prodaja bi im jako sporo isla po zacrtanim cenama, zato doziraju ponudu. Cekaju da se "nakupi" traznja tako da, kad krenu sa izgradnjom, mogu sto vise da prodaju jos na samom pocetku prodaje. Fora je da kukas na visoke cene, ali da nemas nista da kupis ni po tim visokim cenama, i da se onda oni pojave kao "spasioci" koji ce ti "omoguciti" da kupis po tim visokim cenama.

Gradi se onoliko koliko je trziste spremno da plati cenu koju zacrtaju investitori. Postoji puno ljudi koji bi hteli da kupe stan, ali traznja po cenama po kojima investitori zele da prodaju je mala, zato se slabo i gradi. Kad bi investitori sad krenuli u masovniju izgradnju prodaja bi im jako sporo isla po zacrtanim cenama, zato doziraju ponudu. Cekaju da se "nakupi" traznja tako da, kad krenu sa izgradnjom, mogu sto vise da prodaju jos na samom pocetku prodaje. Fora je da kukas na visoke cene, ali da nemas nista da kupis ni po tim visokim cenama, i da se onda oni pojave kao "spasioci" koji ce ti "omoguciti" da kupis po tim visokim cenama.
Šta misliš koliko uopšte ima investitora i koliko to treba ?
Mislis da zo može svako...probaj.
Sto se tiče komentara da investitori zacrtaju cenu...grešiš.
Radi se na od 20 do 30% zarade.
Moja reč i tvoja ali prvo se raspitaj i probaj da izracunas sve namete ..napisane i ne napisane
OK?

Uvek tržište ide brže na dole nego na gore. Pogledaj samo kroz istoriju, treba puno da se popne a onda se na brzinu surva. Kad kola krenu niz brdo onda lete.
Ja lično mislim da imamo još jedan korak na gore, a onda će sve da se spusti daleko ispod ovih nivoa... Za sad još nema straha.
Prvo ova neizvesnost oko uvođenja carina pa onda kad pocnu da objavljuju poslovne podatke posle nekoliko kvartala. Mada, sta ce se desiti ako dogovore bezcarinske odnose sa vecim zemljama?

Prvo ova neizvesnost oko uvođenja carina pa onda kad pocnu da objavljuju poslovne podatke posle nekoliko kvartala. Mada, sta ce se desiti ako dogovore bezcarinske odnose sa vecim zemljama?
@G.I.Joe, meni se stvarno ne sviđa ovo uopšte. Pričam kao neko ko ima nekretnine već u svom vlasništvu. Ako ovo eskalira oko carina mi se vraćamo u pre-globalizacija period od odnosno u period pre 1990 godine (ignorišite dešavanja kod nas u tom periodu). Aseti su bili jeftini (pogledati zlato,spx pa i te nekretnine) ali je roba bila skupa. E onda se globalizacija intezivirala, Kina je postala fabrika sveta. Ono što je koštalo 2000dm, vrlo brzo je bilo ispod 500dm. Pa posle 250e, pa sad 150e. Itd
A zašto mi se čini da će ovo eskalirati. Evo, prva Evropa planira da zabrani plansku zastarelost proizvoda. Ako me sećanje služi, pričali su o nekom roku upotrebe od 12 godina (smanjiće se potrošnja). Umesto da menjaš peglu i fen za kosu na 2-3 godine, trajaće ti kao nekada......ali ćeš morati da platiš verovatno 5 puta veću cenu. Kao da hoće da prebace loptu sa tržišta asseta na tržište robe.

@G.I.Joe, meni se stvarno ne sviđa ovo uopšte. Pričam kao neko ko ima nekretnine već u svom vlasništvu. Ako ovo eskalira oko carina mi se vraćamo u pre-globalizacija period od odnosno u period pre 1990 godine (ignorišite dešavanja kod nas u tom periodu). Aseti su bili jeftini (pogledati zlato,spx pa i te nekretnine) ali je roba bila skupa. E onda se globalizacija intezivirala, Kina je postala fabrika sveta. Ono što je koštalo 2000dm, vrlo brzo je bilo ispod 500dm. Pa posle 250e, pa sad 150e. Itd
A zašto mi se čini da će ovo eskalirati. Evo, prva Evropa planira da zabrani plansku zastarelost proizvoda. Ako me sećanje služi, pričali su o nekom roku upotrebe od 12 godina (smanjiće se potrošnja). Umesto da menjaš peglu i fen za kosu na 2-3 godine, trajaće ti kao nekada......ali ćeš morati da platiš verovatno 5 puta veću cenu. Kao da hoće da prebace loptu sa tržišta asseta na tržište robe.
Tu si skroz u pravu. Ali nije to samo da se tebi čini da je globalizaciji došao kraj već to skoro svi Zapadni a i ruski zvaničnici govore već javno. Mislim da je britanski premijer pre par dana rekao da je došao kraj globalizacije. Jednostavno će biti da ćemo imati par "dvorišta" u kome će svako biti svoj gazda (US sa svojim kolonijama kao EU i slično), Rusko carstvo, Kinesko i onda ostali (koliko god tu ostane)...
Za EU oko zabrane zastarelosti se slažem da je dobra mera, samo prvo moraju da smanje cene popravki. Ja prvi nisam da bacim veš mašinu zato što joj je otišao ležaj u bubnju. Ali jednostavno nema logike jer je poziv majstora 75e+PDV pa onda ide deo (koji nije skup) pa onda ide 60e po radnom satu plus PDV tako da te popravka košta 350-400 a glanc nova veš mašna srednje klase na popustu doduše 500 e sa dostavom i instalacijom u kupatilo i besplatnim odvozom stare.
Potrošnja će se smanjiti ali to ne mora da bude loše. Nije normalno bilo da se auto menja na 4 godine?! Zašto kad novi auti komotno mogu 15 godina a da još i izgleda i radi kao novi. Nekretnine ni u starom ni u novom sistemu Gazde (namerno pišem s velikim slovom - i tu ne mislim na gazde 1 ili 2 stana već na Gazde sveta) NEĆE da dopuste da su lako dostupne raji ili da kažem "rulji" :)) Jer onda gubiš mogućnost vladanja. Cilj jeste da se teško do nekretnine dođe ili gotovo nemoguće da imaju leverage s čim da te ucenjuju. Pogledajte ima na RTSu lepa serija (2 epizode mislim) Istorija radništva, kako su u Engleskoj terali seljake i kmetove u fabrike sa zemlje da bi imali radnu snagu. Kako su namerno ZABRANJIVALI obrađivanje zemlje opet da bi stvarali privid... Iste metode kao danas samo se to SADA sve podvodi pod zelenu agendu i ne znam ni ja šta.
Mi smo tu gde smo, spadamo u EU carstvo i tu neće biti većih promena za nas (po onoj staroj poslovici - Bog visoko a Rusija daleko:).

Po meni sledeći period će biti period osnovnih proizvoda (ne gluposti zapadnih - usluge, derivati i slično) već hard core proizvodnja, sirovine i slično. I tu će svakako spadati i nekretnine. Da li će rasti ovako kao sada ili ne - to ne znam niti se time opterećujem. Ja vidim šta se ovde u NL dešava i koliko god se to vama u Srbiji činilo daleko i čudno ali IMATI adresu na koju ćeš se prijaviti će biti JAKO TEŠKO. Jer na socijalne stanove ne možeš, a na svoj možeš ali i tu ima limit, ne mogu ja na kuću da prijavim 100 ljudi... Znam da kod nas ima svega oko prijave adresa ali... Pogledajte isto situaciju u Nemačkoj ili bilo gde! Imaš EU pasoš ali moraš imati lokalnu adresu da se prijaviš da bi mogao da radiš... Pa onda ide da plaćaš "danak" 200-250e mesečno samo da te nego prijavi na adresi! Tako da vrlo brzo će to doći kod nas. Samo da odluče da sprovedu zakon koji kod nas postoji da vidite kako bi odmah skočile cene legalnih stanova (jer na neuknjižene i nelegalne nekretnine) ne možeš ni da se prijaviš.... Ima vlast još mnogo metoda. Da li sam ja stan preplatio ili podplatio uopšte me nije briga. Kupio sam ga i imaću ga za zlu ne trebalo. Neka stoji i čeka :)) Leba ne traži!

Italiji prosek verovatno ubija jug, gde imas sela gde ljudima placaju da zive, sever je verovatno u skladu sa evropskim prosekom. Slicno je i sa Spanijom.
Netacno, vec sam pisao o tome. Napulj je recimo jedan od najskupljih gradova u Italiji sto se tice nekretnina, dok je sve ostalo jeftino. Ta sela u brdima Sicilije koje pominjes su anomalija i nemaju veze sa realnim cenama nekretnina.
Cene stanova u celoj Italiji su u konstantnom padu od 2009., oni se nikada nisu oporavili od te krize. I bice tako i dalje, bar za nasih zivota.
Italija je uz Portugal jedna od najzaostalijih i najsiromasnijih drzava u Evropi, otprilike kao Albanija. Trofazna struja je za vecinu Italijana nedostizna, o cemu dalje da pricamo. Doduse kanalizacija jeste dobro razvijena u odnosu na ex-Ju, kao i gasna mreza. Ali je gas skup.
Beda na jugu Italije je nezamisliva za ex-JU, sever je takodje siromasan u odnosu npr. na Beograd ili Zagreb. Kada odes u Trst, cini ti se da si u Surdulici po cenama (od kafe u kaficu, garderobe ili hrane u supermarketu, roba je daleko jeftinija). Usluge su doduse nezamislivo skupe i na severu i na jugu (komunalije, voda, struja, zdravstvene usluge i sl.) ali to nekoga ko dodje iz BG kao turista ne dotice. I ne primati se na njihov napumpani BDP koji nema veze sa istinom vec sa pranjem novca koje je nezamislivo u drugim zemljama EU, a od kojeg obicni ljudi nemaju nikakve koristi.

Koje lokacije gledaš pa nema novogradnje?

Cene stanova u celoj Italiji su u konstantnom padu od 2009., oni se nikada nisu oporavili od te krize. I bice tako i dalje, bar za nasih zivota.
Italija je uz Portugal jedna od najzaostalijih i najsiromasnijih drzava u Evropi, otprilike kao Albanija.

Beda na jugu Italije je nezamisliva za ex-JU, sever je takodje siromasan u odnosu npr. na Beograd ili Zagreb. Kada odes u Trst, cini ti se da si u Surdulici po cenama (od kafe u kaficu, garderobe ili hrane u supermarketu, roba je daleko jeftinija).
Au brate, au brate... :ROFLMAO::ROFLMAO: Htedoh da izbacujem podatke, prosecne plate, cene zivota, al se ugrizoh za jezik... Na ovakvo trolovanje ne treba ni odgovarati...

ali u srbiji mozes, makar to bila i trafostanica :cool:
Može dok može i dok vlast to dozvoljava. Kad odluči da stane na put tome da vidiš onda. Isključili su sve nelegalne objekte preko noći iz ponude. Što misliš da ovo ne mogu da urade vrlo brzo i lako? Sve može dok vlast to toleriše....

Koje lokacije gledaš pa nema novogradnje?
Vise ne gledam. Gledao sam Zemun.
Sve su bile trospratnice sa toplotnim pumpama i podnim grejanjem, sto me ne zanima, ali nema ozbiljnih projekata velikih sa centralnim grejanjem.
Mislim, i te trospratnice mogu da prodju (kod mene ne, uzasava me pomisao toplotnih pumpi i podnog grejanja), ali u vecini slucajeva su nedostupni za kreditne kupce jer nemaju ni para za izgradnju, pa im buduci kupci obezbedjuju finansije... Jedan investitor me bukvalno ispalio posle par meseci sa recima: Ipak ne moze kredit. A ja cekao 6 meseci da dobije gradjevinsku da potpisem ugovor. Za tih 6 meseci je skakala cena u Zemunu jedno 100e mesecno. Izgubio sam mnogo vremena i para zbog toga. I tada sam rekao, sa malim investitorima nikad vise. Gradi se jako malo i zajedno sa tim malim investitorima, a bez njih se tek nista ne gradi. Evo lagani domaci zadatak, uzmi prosecnu cenu kvadrata novogradnje u Zemunu, pa probaj da kupis stan kakav ti odgovara. Jako tesko da ces da nadjes nesto sto ti odgovara.

Vrh