Šta je novo?

Cene nekretnina

Videcemo, dosta ljudi se povlaci jer je Tramp previse turbulentan sa svojim odlukama pa prelase u kes poziciju. Pogledaj sta misle o njemu na WallStreetBets subredditu 😂
Po meni kao sto je @G.I.Joe predvideo prosle godine ove godine ide berza upola i vracanju na prave vrednosti kompanija, a to ce imati ogromne efekte na sve ljude koji ucestvuju u berzi i osetice se kroz celu ekonomiju.

Za godinu / dve ce biti dobar tajming za kupovinu akcija, a sada da li ce se to preslikati kod nas na stanje nekretnina je veoma tesko za predvideti.
Ajde jedan besplatni nfa savet kada krenuti sa ulaganjem 🙂.

Kada se javno objavi da je recesija da je tada maltene bottom na tržištu akcija— ideja da je trenutak kada se zvanično proglasi recesija često već kasno za prodaju i da je tržište tada blizu dna (bottom-a). Ovo se temelji na nekoliko razloga:
1. Tržišta su anticipativna – Berza obično reaguje unapred na ekonomske pokazatelje. Investitori često „ukalkulišu“ očekivanu recesiju mesecima ranije, prodajući akcije kad primete rane znake usporavanja.
2. Zvanične potvrde kasne – Proglašenje recesije od strane institucija (poput NBER-a u SAD-u) dolazi sa zadrškom, jer zahteva analizu podataka koji se sakupljaju i revidiraju unazad. Do tada tržište je već često prošlo kroz pad.
3. Sentiment je tada najniži – Kada mediji i institucije konačno potvrde recesiju, raspoloženje investitora je obično veoma negativno

🤖 Pomaže da se to lepo napiše:

Analizirajući istorijske podatke o objavama recesija i kretanju cena S&P 500 indeksa, možemo uočiti sledeće:

Recesija 2008. godine:
Zvanična objava: Nacionalni biro za ekonomska istraživanja (NBER) je 1. decembra 2008. godine objavio da je recesija počela u decembru 2007. godine.
Time

Kretanje S&P 500 indeksa:

Nakon objave, 1. decembra 2008., S&P 500 je pao za 9,93%, dostigavši nivo od oko 816 poena.
Time Indeks je nastavio da opada, dostigavši najniži nivo od približno 677 poena u martu 2009. godine.
Nakon toga, započeo je dugotrajan oporavak.

Recesija 2020. godine:
Zvanična objava: NBER je 8. juna 2020. godine objavio da je recesija počela u februaru 2020. godine.

Kretanje S&P 500 indeksa:
Indeks je doživeo nagli pad od februara do marta 2020., izgubivši oko 34% vrednosti.

Nešto prevedeno, nešto pisao robot. Razumećete.

Tržišta su anticipativna – Berza obično reaguje unapred na ekonomske pokazatelje.
Jedan besplatan savet: tržišta većinom nisu u stanju da prepoznaju pravu prirodu ekonomske situacije, nego reaguju "previše optimistično" ili "previše pesimistično" na svaku neočekivanu vest. Da berza reaguje samo na ekonomske pokazatelje, sada bi verovatno bili milioneri, kao što nismo...

Jedini način da ubiješ inflaciju je da smanjiš cenu asseta. Tako vele ovi što znaju.
A kad smanjiš cenu asseta smanjio si i poslove i ulaganja ali si smanjio i jaz između bogatih i siromašnih. Kažu i da je sada idealno uzimati bonds...... pa kad spx udari u dno, krene oporavak onda blue chips.
Mislis da su stocks dotakle dno? Za kripto mi se cini da jos nije?

Nema šanse da su akcije dotakle dno, tek treba da se vidi efekat carina. Oni navodno price-inuju recesiju, ali mislim da niko ne može zaista da proceni šta će se desiti ako ove carine ostanu na snazi.

Plata 2018 -2025 povećana za 60%
Cene nekretnina 2018-2025 za150%

Mislis da su stocks dotakle dno? Za kripto mi se cini da jos nije?
Niko ne zna. Mislim da je poslednjih meseci mnogo teško tržište. Mislim da nas očekuje još gore dole momenata. -20+% za ovako kratko vreme nisam očekivao. Generalno.... nije loš period za početak oprezne kupovine. Ali sada sa Tarifama.....ne mogu da tvrdim. Nekako mi deluje da će tek krajem godine krenuti još jače na dole.

Poslednja izmena:
Niko ne zna. Mislim da je poslednjih meseci mnogo teško tržište. Mislim da nas očekuje još gore dole momenata. -20+% za ovako kratko vreme nisam očekivao. Generalno.... nije loš period za početak oprezne kupovine. Ali sada sa Tarifama.....ne mogu da tvrdim. Nekako mi deluje da će tek krajem godine krenuti još jače na dole.
Uvek tržište ide brže na dole nego na gore. Pogledaj samo kroz istoriju, treba puno da se popne a onda se na brzinu surva. Kad kola krenu niz brdo onda lete.
Ja lično mislim da imamo još jedan korak na gore, a onda će sve da se spusti daleko ispod ovih nivoa... Za sad još nema straha.

Uvek tržište ide brže na dole nego na gore. Pogledaj samo kroz istoriju, treba puno da se popne a onda se na brzinu surva. Kad kola krenu niz brdo onda lete.
Ja lično mislim da imamo još jedan korak na gore, a onda će sve da se spusti daleko ispod ovih nivoa... Za sad još nema straha.
Pa realna inflacija je sve veća i veća...od 2020.mi idemo na dole...zamagljeno jer svi štampaju novac ...ali u buli smo

Nađi zemlju u Evropi gde su nekretnine rasle sporije od plate.
Medijalna plata u januaru 2018 je bila 38721 rsd. Sada je 83031 rsd. Ne deluje mi kao 60%, ali nisam baš vičan matematici.

Nađi zemlju u Evropi gde su nekretnine rasle sporije od plate.
Medijalna plata u januaru 2018 je bila 38721 rsd. Sada je 83031 rsd. Ne deluje mi kao 60%, ali nisam baš vičan matematici.
Da odgovorim samom sebi:
house-prices-rents-%change-q1-2010-vs-q4-2024.jpg

Šta je sa Italijom?

Stani bre momak gde si krenuo sa tim konkretnim i preciznim podacima, neces valjda u botove?

Italiji prosek verovatno ubija jug, gde imas sela gde ljudima placaju da zive, sever je verovatno u skladu sa evropskim prosekom. Slicno je i sa Spanijom.

Prilozi

• Screenshot_20250408_162458_Chrome.jpg
    Screenshot_20250408_162458_Chrome.jpg
    38,4 KB · Pregleda: 65
Vrh