Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja znam. Bivši kolega što je kupio u piku pa prodao (poklonio učešće i sve što je plaćao do tog trenutka) par godina kasnije. Samo da neko nastavi da plaća ratu. Znam ženu sa CHF kreditom koja je posle 5 godina otplate dugovala duplo u odnosu na tržišnu vrednost. Znam ženu koja je dala otkaz i otišla u inostranstvo jer nije mogla da plaća ratu, račune i hranu. Nije imala od čega da živi. Još par njih koji su hteli da vrate banci stan ali banka nije htela jer nemamo zakon o ličnom bankrotu itd.
Sve se to zaboravi lako. Dovoljno je da prodje 12-14 godina i opet može u krug.

Србија има све мање људи, а све више станова.

Ja znam. Bivši kolega što je kupio u piku pa prodao (poklonio učešće i sve što je plaćao do tog trenutka) par godina kasnije. Samo da neko nastavi da plaća ratu. Znam ženu sa CHF kreditom koja je posle 5 godina otplate dugovala duplo u odnosu na tržišnu vrednost. Znam ženu koja je dala otkaz i otišla u inostranstvo jer nije mogla da plaća ratu, račune i hranu. Nije imala od čega da živi. Još par njih koji su hteli da vrate banci stan ali banka nije htela jer nemamo zakon o ličnom bankrotu itd.
Ok..izvini ali nije sve za svakoga...
Neko ume neko ne..neko ima srece neko ne..ali da sediš i čekaš ...ode život

Ovde je malo i mića u pravu. Prvo, bila je SEK-a, drugo ako zanemarimo Švajcarce niko nikome nije kriv što želi da se zaduži do poslednjeg evra pa i onog evra kog nema kako bi uzeo kutiju šibica na Vračar histeriji umesto neki jeftiniji stan. Naši ljudi generalno vole da se pruže više nego što su dugački. Tako su neki kukali kada je GDS premeravao stanove posle završetka (što je po meni jedino pošteno, a ne da dobiješ 3% manji stan) i nekima je bilo pola m2 više pa su kukali da nemaju odakle da plate tu razliku. Pitam se samo kako su mislili da opreme taj stan ako nemaju ni za pola m2 više. Tom logikom sam i Ja mogao da uzmem nekih 120m2 u krugu dvojke pa posle da kukam ako nemam odakle ratu da platim.

Po meni bas je teko biti bull trenutno, ni lokalni ni globalni faktori ne idu nam na ruku.
Lokalne faktore bih ostavio po strani (jer će se globalni odraziti na iste), ali što se tiče globalnih:

1. Fokus Trampove politike carina je gotovo isključivo na robnoj razmeni, carinskim tarifama na fizičke proizvode (posebno iz Kine), dok je sektor usluga uglavnom izostavljen iz javne diskusije. Znamo da je Američka ekonomija snažno orijentisana na usluge — finansije, IT, obrazovanje, zabavna industrija, profesionalne i tehničke usluge... To je polje gde SAD ne samo da imaju ogromnu prednost, već i ostvaruju značajan suficit u razmeni sa ostatkom sveta. Tako da im je, iz strateške perspektive, potpuno odgovaralo da to ostane po strani u javnim trgovinskim "ratovima".

2. Fokusiranje na robu je populistčki zgodno, jer se roba vidi. Možeš da pokažeš automobil, frižider ili farmerke kao dokaz da "stranci uzimaju naše poslove", što se savršeno uklapa u narativ za glasačku bazu "pogođenu" deindustrijalizacijom. Vešto korišćenje anti-globalnog sentimenta, čime se skreće pažnja sa pravih problema koje USA ima. Po meni baš primer trampovske "Kreativne ekonomije" u političke svrhe, selektivnim iznošenjem činjenica u cilju oblikovanja percepcije javnosti.

3. Prikazivanjem samo deficita u robi, trgovinski deficit izgleda ogromno. Ali kada se uključe usluge, deficit se znatno smanjuje, u nekim slučajevima čak i preokreće u suficit. Taj deo se, naravno, ostavlja ispod tepiha jer ne odgovara političkoj poenti.

4. Najave recesije su više samostalni narativ kojim se malo zastrašuje tržište, kontroliše inflacija (naravno, obična raja će da izgubi brda para zbog fluktuacija akcija)

5. Sve u svemu, ako bi morao da kažem šta sve krije ovaj "noise", to bi bio jedan veliki bull. Ono što ja vidim je: stabilizacija nakon inflatornih šokova, tehnološka transformacija, strateško premeštanje proizvodnih kapaciteta, jačanje domaće potrošnje itd... Ali ako ti je početna tačka zapravo "sasvim ok", onda nisi mađioničar, nego najobičniji političar. Ovako sam napraviš medijski cirkus, haos, katastrofa, pakao na zemlji, i onda iz njega izađeš kao najjači predsednik na svetu ikada.

Ovde je malo i mića u pravu. Prvo, bila je SEK-a, drugo ako zanemarimo Švajcarce niko nikome nije kriv što želi da se zaduži do poslednjeg evra pa i onog evra kog nema kako bi uzeo kutiju šibica na Vračar histeriji umesto neki jeftiniji stan. Naši ljudi generalno vole da se pruže više nego što su dugački. Tako su neki kukali kada je GDS premeravao stanove posle završetka (što je po meni jedino pošteno, a ne da dobiješ 3% manji stan) i nekima je bilo pola m2 više pa su kukali da nemaju odakle da plate tu razliku. Pitam se samo kako su mislili da opreme taj stan ako nemaju ni za pola m2 više. Tom logikom sam i Ja mogao da uzmem nekih 120m2 u krugu dvojke pa posle da kukam ako nemam odakle ratu da platim.
Nije ovo bio nikakav luksuz. Nije ovo bilo u Beogradu. Ovo su sve skromni stanovi.
Država smanji plate, računi se dupliraju, hrana isto, kurs pukne 30% i za dve godine kupovna moć ti je pala 50+%.
Nije to ni sreća, ni nesreća nego država Srbija. 7 godina pada cena. Ok, imali su uštedjevinu za godinu-dve da dopune, posle je bilo cedjenje.

@Suzuman ali moras ukljuciti i slucaj ogromnih likvidacija koje se desavaju na berzi, pa onda to vuce i likvidaciju asseta ili kompletnu likvidaciju ucesnika u berzi ako su koristili margin account npr. Sto onda moze da povuce likvidaciju i kompanija, otpustanja, recesiju.

EDIT: I kripto takodje prilicno krvari, sto ce vuci i dalje likvidacije.

Nije ovo bio nikakav luksuz. Nije ovo bilo u Beogradu. Ovo su sve skromni stanovi.
Država smanji plate, računi se dupliraju, hrana isto, kurs pukne 30% i za dve godine kupovna moć ti je pala 50+%.
Nije to ni sreća, ni nesreća nego država Srbija. 7 godina pada cena. Ok, imali su uštedjevinu za godinu-dve da dopune, posle je bilo cedjenje.
Pa nisi se rodio kao princ ?
To si hteo ili je to sreča...
Kao i ova priča o Trampu.....
Ok..i šta sad ..da čekamo Trampa pa da po tome radim ili ne?
Ponavljam i slazem se da je prvi put veoma tesko i potrebna je sreća...posle toga radiš tako da te taj biznis ,ako propadne , ne osteti toliko da propadneš...Tako je sa svime u ovom zivotu.
Tako je kako je...

Kupovna moć pada i raste vremenom, zaduživanje na max je uvek rizik. Doduše u doba SEK-e nije samo Srbija bila pogodjena, zato se i zove svetska ekonomska kriza.

Pravo da ti kažem....hmmm..dal prodati pa kupiti na BW...hmmm
Ako može odgovor na pitanje za koliko bi prodao taj stan? Za koliko je i u kojoj fazi je kupljen i koje godine i za koliko bi ga sada oglasio i kasnije i prodao?
Ja sam samo jednom na kratko stavio jedan stan na ohlasr za prodaju sa tada po meni APP cenom i zvali su me u roku od par dana neki zainteresovani kupci(osim agencija koje me povremeno i dan danas zovu da pitaju za tu prodaju).

Kupovna moć pada i raste vremenom, zaduživanje na max je uvek rizik. Doduše u doba SEK-e nije samo Srbija bila pogodjena, zato se i zove svetska ekonomska kriza.
Objasni nekome da je bolje za 200k kupi 2 nekretnine. Da u jednoj živi a u drugu izdaje. Koliko je to očigledno..ali ljudi kupe jednu u centru Bgd....opterete se u fullu i onda im Mića kriv....

Ako može odgovor na pitanje za koliko bi prodao taj stan? Za koliko je i u kojoj fazi je kupljen i koje godine i za koliko bi ga sada oglasio i kasnije i prodao?
Ja sam samo jednom na kratko stavio jedan stan na ohlasr za prodaju sa tada po meni APP cenom i zvali su me u roku od par dana neki zainteresovani kupci(osim agencija koje me povremeno i dan danas zovu da pitaju za tu prodaju).
2018...1000
2025...2400

Objasni nekome da je bolje za 200k kupi 2 nekretnine. Da u jednoj živi a u drugu izdaje. Koliko je to očigledno..ali ljudi kupe jednu u centru Bgd....opterete se u fullu i onda im Mića kriv....
Evo ako ste se pitali da li je Voren Bafet imao savetnika za prodaju i ulazak u kes - cestitamo nasli ste ga

Lepo reci bolje je imati nego nemati i zakljucajmo temu

Evo ako ste se pitali da li je Voren Bafet imao savetnika za prodaju i ulazak u kes - cestitamo nasli ste ga

Lepo reci bolje je imati nego nemati i zakljucajmo temu
Šta nije istina ?
Vrednost automobila treba da ti bude max 20% od novca koji imaš
Veoma jednostavni saveti....ja ih primenjujem ....neko se podsmeva.

Pa nisi se rodio kao princ ?
To si hteo ili je to sreča...
Kao i ova priča o Trampu.....
Ok..i šta sad ..da čekamo Trampa pa da po tome radim ili ne?
Ponavljam i slazem se da je prvi put veoma tesko i potrebna je sreća...posle toga radiš tako da te taj biznis ,ako propadne , ne osteti toliko da propadneš...Tako je sa svime u ovom zivotu.
Tako je kako je...
Mićo, nisu to bile moje kupovine. Bio sam baš mlad 2008. Ja sam kupio 2015 i 2019. Ali dobro pamtim. Samo sam napisao primere iz okruženja za koje sam čuo. Kada dugo traje vreme bez krize, lako se sve zaboravi.

@Suzuman ali moras ukljuciti i slucaj ogromnih likvidacija koje se desavaju na berzi, pa onda to vuce i likvidaciju asseta ili kompletnu likvidaciju ucesnika u berzi ako su koristili margin account npr. Sto onda moze da povuce likvidaciju i kompanija, otpustanja, recesiju.

EDIT: I kripto takodje prilicno krvari, sto ce vuci i dalje likvidacije.
Neko panično prodaje, a neko i kupuje.
Mali igrači i previše leveragovani fondovi će stradati, ali koga briga za to. Da neće BlackRock da nadrlja 😅
Neće biti toliko velikog "credit contraction" efekta da dođe do recesije. A i da bude nekih većih poremećaja, sad ćeš da vidiš kako kamatne stope idu niže i niže, QE, hitne linije likvidnosti ako treba. Vatrogasci uleću, pare lete, svima lepo. A ovamo kao Dodge tim kreše troškove. Glupost 😂

A da. Šta sam čuo.....ova sitna državna renoviranja (fasade, izolacije, krečenje...) su malo odložena. Posao je trebao da traje 2-3 godine u kontinuitetu na više objekata ali je pre 20-30-tak dana sve stalo. Razlog ne znam. Neka pauza sa radovima je nastupila.

Mali igrači i previše leveragovani fondovi će stradati, ali koga briga za to. Da neće BlackRock da nadrlja 😅
Neće biti toliko velikog "credit contraction" efekta da dođe do recesije. A i da bude nekih većih poremećaja, sad ćeš da vidiš kako kamatne stope idu niže i niže, QE, hitne linije likvidnosti ako treba. Vatrogasci uleću, pare lete, svima lepo. A ovamo kao Dodge tim kreše troškove. Glupost 😂
Jedini način da ubiješ inflaciju je da smanjiš cenu asseta. Tako vele ovi što znaju.
A kad smanjiš cenu asseta smanjio si i poslove i ulaganja ali si smanjio i jaz između bogatih i siromašnih. Kažu i da je sada idealno uzimati bonds...... pa kad spx udari u dno, krene oporavak onda blue chips.

Videcemo, dosta ljudi se povlaci jer je Tramp previse turbulentan sa svojim odlukama pa prelase u kes poziciju. Pogledaj sta misle o njemu na WallStreetBets subredditu 😂
Po meni kao sto je @G.I.Joe predvideo prosle godine ove godine ide berza upola i vracanju na prave vrednosti kompanija, a to ce imati ogromne efekte na sve ljude koji ucestvuju u berzi i osetice se kroz celu ekonomiju.

Za godinu / dve ce biti dobar tajming za kupovinu akcija, a sada da li ce se to preslikati kod nas na stanje nekretnina je veoma tesko za predvideti.

Sve se salta na EXPO jer kasne debelo
Misliš na € i $ i RSD?
Ove firmice nisu dobile ponudu da se prebace tamo. Znam i par firmica što rade završne radove da je odbilo posao tamo (iako su plaćali tipa skoro duplo u odnosu na tržište) jer se boje da li će to uopšte naplatiti i kada će to naplatiti. Postoji i druga strana, odmah su sve otkazali i otišli tamo.

Vrh