Po meni bas je teko biti bull trenutno, ni lokalni ni globalni faktori ne idu nam na ruku.
Lokalne faktore bih ostavio po strani (jer će se globalni odraziti na iste), ali što se tiče globalnih:
1. Fokus Trampove politike carina je gotovo isključivo na robnoj razmeni, carinskim tarifama na fizičke proizvode (posebno iz Kine), dok je sektor usluga uglavnom izostavljen iz javne diskusije. Znamo da je Američka ekonomija snažno orijentisana na usluge — finansije, IT, obrazovanje, zabavna industrija, profesionalne i tehničke usluge... To je polje gde SAD ne samo da imaju ogromnu prednost, već i ostvaruju značajan suficit u razmeni sa ostatkom sveta. Tako da im je, iz strateške perspektive, potpuno odgovaralo da to ostane po strani u javnim trgovinskim "ratovima".
2. Fokusiranje na robu je populistčki zgodno, jer se roba vidi. Možeš da pokažeš automobil, frižider ili farmerke kao dokaz da "stranci uzimaju naše poslove", što se savršeno uklapa u narativ za glasačku bazu "pogođenu" deindustrijalizacijom. Vešto korišćenje anti-globalnog sentimenta, čime se skreće pažnja sa pravih problema koje USA ima. Po meni baš primer trampovske "Kreativne ekonomije" u političke svrhe, selektivnim iznošenjem činjenica u cilju oblikovanja percepcije javnosti.
3. Prikazivanjem samo deficita u robi, trgovinski deficit izgleda ogromno. Ali kada se uključe usluge, deficit se znatno smanjuje, u nekim slučajevima čak i preokreće u suficit. Taj deo se, naravno, ostavlja ispod tepiha jer ne odgovara političkoj poenti.
4
. Najave recesije su više samostalni narativ kojim se malo zastrašuje tržište, kontroliše inflacija (naravno, obična raja će da izgubi brda para zbog fluktuacija akcija)
5. Sve u svemu, ako bi morao da kažem šta sve krije ovaj "noise", to bi bio jedan veliki bull. Ono što ja vidim je: stabilizacija nakon inflatornih šokova, tehnološka transformacija, strateško premeštanje proizvodnih kapaciteta, jačanje domaće potrošnje itd... Ali ako ti je početna tačka zapravo "sasvim ok", onda nisi mađioničar, nego najobičniji političar. Ovako sam napraviš medijski cirkus, haos, katastrofa, pakao na zemlji, i onda iz njega izađeš kao najjači predsednik na svetu ikada.