Šta je novo?

Cene nekretnina

Možda se je prvi korak zapitati kako je došlo do toga da neko ostvari "višak para" a da pri tome ne krši zakon? Kada to rešiš onda je lako, jer svaka akumulacija bogatstva direktno implicira kriminalno delovanje. Već smo osetili blagodeti takvog sistema razmisljanja, mozda bolje da pustimo ljude da rade i da raspolažu svojim imetkom kako oni smatraju za shodno. Ali nije mi baš najjasniji ovaj argument gde se vrši "špekulacija" jer se ljudi na forumu ubiše da nam objasne da nekretnine u BG daju prinos od 2-3%, da moras da se cimas sa stanarima, održavanjem, zaista nikom ne bih poželeo da bude u takvoj situaciji...jos na to kad odu Rusi niji neće davati više od 350 eur na stanove. Sve u svemu teška priča...
To je tek prica za sebe, ko je nasa elita, ko je elita na zapadu. Nije problem da raspolaze neko imovinom kako hoce, ali sve ima svoj balans. Evo ja postanem prebogat, pa resim da pokupujem sve njive i obradivo zemljiste u Srbiji, pa ti posle prodajem hleb za 100 evra,.. Ili da kupim sve izvore vode. Ima da radis momak ceo mesec kod mene, samo da imas za u kljun, bogami smo osetili i blagodeti takvog sistema razmisljanja, nismo li? ;)

To je tek prica za sebe, ko je nasa elita, ko je elita na zapadu. Nije problem da raspolaze neko imovinom kako hoce, ali sve ima svoj balans. Evo ja postanem prebogat, pa resim da pokupujem sve njive i obradivo zemljiste u Srbiji, pa ti posle prodajem hleb za 100 evra,.. Ili da kupim sve izvore vode. Ima da radis momak ceo mesec kod mene, samo da imas za u kljun, bogami smo osetili i blagodeti takvog sistema razmisljanja, nismo li? ;)
Pa da, prodaja hleba za 100 eur gde taj hleb košta pola eur da se napravi je baš komparabilno sa stanovima gde najobičniji iole pristojan stan na iole pristojnoj lokaciji treba da platiš 200.000 eur da bi ga izdavao onda za 600 eur, a naravno uvek ima i onih koji kažu da ne poznaju nikoga ko daje 600 eur na stan.

Ne znam bogami, kad oteraju ove migrante koji su spremni da žive u neljudskim uslovima da li će to biti baš tako :) Pera sa periferije nema para ni kad ima posla u LA jer mu ode sav prihod na kiriju sa 5 cimera. To će sve udariti neku granicu kad tad. Postalo je bolesno.
Uvek ce biti tako, centar poslovnog grada (a pogotovu kad je to ujedno i prestonica) nikad nije human u odnosu na zaradu prosecnog coveka, uvek se trziste koriguje tako da jedva covek prezivljava jer stanodavci gledaju da maksimizuju profit.

Jedino drzava da subvencionise rente ili gradi drzavne stanove za rentu, ali privatno trziste je uvek takvo bilo.

Pa da, prodaja hleba za 100 eur gde taj hleb košta pola eur da se napravi je baš komparabilno sa stanovima gde najobičniji iole pristojan stan na iole pristojnoj lokaciji treba da platiš 200.000 eur da bi ga izdavao onda za 600 eur, a naravno uvek ima i onih koji kažu da ne poznaju nikoga ko daje 600 eur na stan.
Ne kontam sta hoces da kazes, pa zar nije to upravo dokaz da ima spekulacije, prljavog novca... itd.. Kako ti objasnjavas taj fenomen i sta je dobro za drustvo od gomilanja stanova u nadi da ce da budu jos skuplji?

Uvek ce biti tako, centar poslovnog grada (a pogotovu kad je to ujedno i prestonica) nikad nije human u odnosu na zaradu prosecnog coveka, uvek se trziste koriguje tako da jedva covek prezivljava jer stanodavci gledaju da maksimizuju profit.

Jedino drzava da subvencionise rente ili gradi drzavne stanove za rentu, ali privatno trziste je uvek takvo bilo.

Samo kažem da taj proces ima svoj kraj, u skladu sa prostornim/transportnim ograničenjima koja obesmišljavaju udaljavanje od grada. Već sad u velikim gradovima u US ako hoćeš da živiš priuštivo moraš da se pomeriš na 90-120 minuta commute time. Zato u USA postoji toliko "transplant" gradova, jer ljudi prosto odustaju i beže na midwest ili čak jug.

Bilo je takvih situacija još u vremenu rimskog carstva 🙂. Rešenje plebejaca je bilo da organizovano napuste grad 😂😂😂
Kako se ti osećaš na ovoj temi kao plebejac a okružen si s nekoliko patricija? Onih što masno zaradjuju... i ubedjuju te da nikad bolje živimo i da su trenutne cene razumne... :)

Proizvedene u EU prvi razlog, a glavno EU carine na Kineske elektro vozila...drugi razlog su kvalifikovana radna snaga jer vec ima par proizvodjaca auta u Madjarskoj, treci razlog nekvalifikovana , a povoljna radna snaga iz Vojvodine, patron nas zaduzuje ozbiljno da uvezemo brzom prugom Novi Sad i Segedin , uskoro bro pregledanje pasosa i da kinezi naprave prugu da nam dovoze low cost radnike o nasem trosku u svoj pogon ...:) ima i romanticna verzija ove price, kako se gradi i sve prsti...

Proizvedene u EU prvi razlog, a glavno EU carine na Kineske elektro vozila...drugi razlog su kvalifikovana radna snaga jer vec ima par proizvodjaca auta u Madjarskoj, treci razlog nekvalifikovana , a povoljna radna snaga iz Vojvodine, patron nas zaduzuje ozbiljno da uvezemo brzom prugom Novi Sad i Segedin , uskoro bro pregledanje pasosa i da kinezi naprave prugu da nam dovoze low cost radnike o nasem trosku u svoj pogon ...:) ima i romanticna verzija ove price, kako se gradi i sve prsti...
Propadosmo zbog brze pruge :(

patron nas zaduzuje ozbiljno da uvezemo brzom prugom Novi Sad i Segedin , uskoro bro pregledanje pasosa i da kinezi naprave prugu da nam dovoze low cost radnike o nasem trosku u svoj pogon ...:) ima i romanticna verzija ove price, kako se gradi i sve prsti...
Брза пруга не иде кроз Сегедин, пала ти је теорија у Тису. Бућ!

Nije samo zbog carina nego im daju razno razne subvencije na foru samo da dodju.

Odlicno kupatilo u NYC
Nema šanse da daju veće subvencije od Srbije. Koliko se sećam rekord Srbije je 100k evra po radnom mestu. Za ovako nešto bi se predmetna institucija otvorila koliko god treba. Ali i pored toga fabrike nema.

Jeste pomalo off-topic, ali kako se Kinezima isplati da otvaraju fabriku u Mađarskoj, a slične fabrike odlaze iz Srbije jer "nismo više jeftini"?
Tako je i Filip napisao da kinezi u Srbiji otvaraju proizvodnju EV automobila.
Definiši koje su to slične fabrike BYD u Srbiji?

Da ti pomognem, nema ih. Tako da ni ne mogu da odlaze. Odlaze firme sa mnogo jednostavnijim proizvodima kojima cena rada igra daleko veću ulogu.

Pitanje je zašto je BYD baš otišao u Mađarsku a ne u neku drugu zemlju.

Da rezimiramo znaci ovih skoro 2.5K stranica teme:

Propadosmo jer su plate slabe, narod nema leba da jede
Propadosmo jer su plate prepumpane, nismo vise jeftini
Propadosmo jer je ponuda stanova kontrolisana i losa
Propadosmo jer samo nicu zgrade svuda
Propadosmo zbog divlje gradnje
Propadosmo jer je zabranjena prodaja nelegalizovanih nekretnina
Propadosmo jer nam je infrastruktura losa
Propadosmo jer bacamo pare na puteve i zeleznicu
Propadosmo jer su nam kamate visoke
Propadosmo jer ce se zaduzimo jos zbog nizih kamata
Propadosmo jer je nas IT-evac jeftiniji od Belgijanca
Propadosmo jer je nas IT-evac skuplji od Indijca
Propadosmo jer nema posla, otpustaju redom
Propadosmo jer nema ko da radi, uvozimo migrante
Propadosmo jer subvencionisemo strance
Propadosmo jer drze monopol domaci tajkuni
Propadosmo jer svi imaju po dva automobila
Propadosmo jer je gorivo skupo
Propadosmo jer prepumpano vestacki rastemo
Propadosmo jer cemo ovim tempom stici Nemacku za 100 godina
Propadosmo jer smo EU kolonija
Propadosmo jer se nismo okrenuli Evropi
Propadosmo jer smo Ruski kazamat
Propadosmo jer nismo u BRIKS

Ko se seti jos neceg nek doda na spisak.

Da rezimiramo znaci ovih skoro 2.5K stranica teme:

Propadosmo jer su plate slabe, narod nema leba da jede
Propadosmo jer su plate prepumpane, nismo vise jeftini
Propadosmo jer je ponuda stanova kontrolisana i losa
Propadosmo jer samo nicu zgrade svuda
Propadosmo zbog divlje gradnje
Propadosmo jer je zabranjena prodaja nelegalizovanih nekretnina
Propadosmo jer nam je infrastruktura losa
Propadosmo jer bacamo pare na puteve i zeleznicu
Propadosmo jer su nam kamate visoke
Propadosmo jer ce se zaduzimo jos zbog nizih kamata
Propadosmo jer je nas IT-evac jeftiniji od Belgijanca
Propadosmo jer je nas IT-evac skuplji od Indijca
Propadosmo jer nema posla, otpustaju redom
Propadosmo jer nema ko da radi, uvozimo migrante
Propadosmo jer subvencionisemo strance
Propadosmo jer drze monopol domaci tajkuni
Propadosmo jer svi imaju po dva automobila
Propadosmo jer je gorivo skupo
Propadosmo jer prepumpano vestacki rastemo
Propadosmo jer cemo ovim tempom stici Nemacku za 100 godina
Propadosmo jer smo EU kolonija
Propadosmo jer se nismo okrenuli Evropi
Propadosmo jer smo Ruski kazamat
Propadosmo jer nismo u BRIKS

Ko se seti jos neceg nek doda na spisak.

Da li smo kao nacija kataklizmični kulturološki, ili je to balkanska stvar... Nasmejah se dobro ovoj listi.

A vidiš, ja nisam doživeo kao kataklizmu to što je moj prvi zahtev za "konkretnijom" povišicom glatko odbijen, ki da ga bilo nije.
Rekli su mi: ti radiš tek 6-7 godina, radi još toliko i biće bolje. A ja sam rekao (uz prezrivi osmeh koji sam sakrio prizvukom dečjeg nestašluka): znači da sam vam posle prve godine rada tražio povišicu, možda bi je sad dobio???
Tu je razgovor zamro, a ja sam izašao uzdignutih prsa kao efemerni pobednik.

Vrh