Šta je novo?

Cene nekretnina

@chiki

Vidi ovaj, meni je ovo top, to ti je uzbrdo malo iznad Sumarskog, ima i rampu, kao neki gated community, top prica
Video sam stan, ako nekom treba kontakt nek javi. Moze da zaobidje agenciju. Ta terasa i dvoriste su nista specijalno. Jeste uvuceno, mir, preko puta kosutnjak, stvarno je dobor. Mali broj stanara itd. Ima cak i parking na kraju dvorista za goste ili stanare ali je mali stan :( Ja gledam sa vise spavacih soba. Nije mi nitno, lagano... Cisto sam se malo aktivirao da ispratim cene.

Ajmo betona što više

Još petljanja po stvarima koje nema razloga da diraju, a da urade kanalizaciju u Borči npr. misaona imenica.

SNS urbanizam i razvoj grada.

Evo ga i Vračar, trosoban u dobroj, rekao bih novijoj zgradi.
Uz malo truda i cenkanja eto i parkinga umesto onog stana u Sunnyville.
Iste površine su i ovaj isto ide namešten sa uredjajima.

Daleko jeste, ali je jedna od lokacija koje će se dosta razvijati narednih 10-20 godina, a uz to će i biti u blizini prve metro linije (stanica planirana u Višnjičkoj).

Ajmo betona što više
Pasarela sa ratnim ostrvom....izvodljivost, opravdanost, smisao, krajnji cilj?
Ko poveruje u ovo ili daleko-bilo podrži treba da poseti vrača.

Poslednja izmena:
Daleko jeste, ali je jedna od lokacija koje će se dosta razvijati narednih 10-20 godina, a uz to će i biti u blizini prve metro linije (stanica planirana u Višnjičkoj).
u metro i metro liniju mislim da svi treba da verujemo koliko i u ponovno rađanje dinosaurusa na planeti :)
ja bih to naveo kao nikad ostvariv argument prodavca po osnovu kog pokušava da uveća cenu nekretnine...

Čisto da budemo transparentni. Pričamo o gradu gde je minimalac 6000chf 🙂. Koliko bi se ljudi javilo u Beogradu za kiriju od 80-90e 🙂?
Kao sto si video nista nisam komentarisao vec sam samo podelio cisto zanimljivost i moj doprinos. Inace minimalac je 4.000 CHF sto je i dalje puno u apsolutnom iznosu. Sakako to je bruto. Kod nas je 537 chf ili 7.47x nize :oops: Znaci stan od 140 CHF u Beogradu. Iskreno dobar dil. Verovatno bi se pojavilo dosta zainteresovanih ali ne verujem da bi bas stajali ovako u redu :)

Komunisti ispadoše najpametniji sa gradnjom jeftinih soc blokova, to je ono što ljudima u gradovima najviše i treba.

Na američkim forumima se redovno rasprava vodi na nivou: ako nemaš para da živiš u gradu, ti živi van njega, a onda im drugi vraćaju, ko će da radi u gradu za bogate ako oterate svu sirotinju 100km od grada.

Nekretnine zadnjih decenija postadoše ozbiljan socijalni problem u zapadnom svetu čije rešenje nije na pomolu.

Na američkim forumima se redovno rasprava vodi na nivou: ako nemaš para da živiš u gradu, ti živi van njega, a onda im drugi vraćaju, ko će da radi u gradu za bogate ako oterate svu sirotinju 100km od grada.
Pa ocigledno da ima ko ce da radi, bogati nece da crknu od gladi ali Pera sa periferije hoce jer nema para da ne radi a u lokalnom mestu nema dovoljno posla.

Komunisti ispadoše najpametniji sa gradnjom jeftinih soc blokova, to je ono što ljudima u gradovima najviše i treba.

Nekretnine zadnjih decenija postadoše ozbiljan socijalni problem u zapadnom svetu čije rešenje nije na pomolu.
Bilo je takvih situacija još u vremenu rimskog carstva 🙂. Rešenje plebejaca je bilo da organizovano napuste grad 😂😂😂

Poznate su mi ove stvari odavno. Zato sam i ljut što su ovo dozvolili. I ovako nas ima šaka jada. Još i ovo što je ostalo da razjurimo.....

Pa ocigledno da ima ko ce da radi, bogati nece da crknu od gladi ali Pera sa periferije hoce jer nema para da ne radi a u lokalnom mestu nema dovoljno posla.

Ne znam bogami, kad oteraju ove migrante koji su spremni da žive u neljudskim uslovima da li će to biti baš tako :) Pera sa periferije nema para ni kad ima posla u LA jer mu ode sav prihod na kiriju sa 5 cimera. To će sve udariti neku granicu kad tad. Postalo je bolesno.

Ljudi sa 'viskom para' traze sredstvo za spekulaciju i ocuvanje vrednosti svog novca. I to je sve ok, nisu oni krivi. Kriva je drzava koja ih stimulise i gura u tom pravcu. Kao sto su ranije drzave dozvoljavale monopol na proizvodnju hrane, sada se to desava sa nekretninama. Kada bi drzave progresivno oporezivale kolekcionare nekretnina, bogati bi morali da smisle nesto novo, neke zajednicke fondove za proizvodnju, inovacije, gradnju...

Coveka sa milion dolara mozes ili da usmeris da izgradi i proda 1000 kvadrata, ili da ga usmeris da za te pare kupi 100-200 kvadrata koje je izgradio neki Arapin. Samo poreska politika i malo organizacije... A cini mi se da je jasno u kom smeru razmislja nas politicki vrh.

Ne znam bogami, kad oteraju ove migrante koji su spremni da žive u neljudskim uslovima da li će to biti baš tako :) Pera sa periferije nema para ni kad ima posla u LA jer mu ode sav prihod na kiriju sa 5 cimera. To će sve udariti neku granicu kad tad. Postalo je bolesno.
Drugi migranti i kasnije roboti...
Bilo je takvih situacija još u vremenu rimskog carstva 🙂. Rešenje plebejaca je bilo da organizovano napuste grad 😂😂😂

Brzo bi se mi zamenili sa migrantima iz Azije
Ljudi sa 'viskom para' traze sredstvo za spekulaciju i ocuvanje vrednosti svog novca. I to je sve ok, nisu oni krivi. Kriva je drzava koja ih stimulise i gura u tom pravcu. Kao sto su ranije drzave dozvoljavale monopol na proizvodnju hrane, sada se to desava sa nekretninama. Kada bi drzave progresivno oporezivale kolekcionare nekretnina, bogati bi morali da smisle nesto novo, neke zajednicke fondove za proizvodnju, inovacije, gradnju...

Coveka sa milion dolara mozes ili da usmeris da izgradi i proda 1000 kvadrata, ili da ga usmeris da za te pare kupi 100-200 kvadrata koje je izgradio neki Arapin. Samo poreska politika i malo organizacije... A cini mi se da je jasno u kom smeru razmislja nas politicki vrh.
Mnogo njih sada grade i ulažu u gradnju, jer ide dobro prodaja već godinama, ali pošto to nije jednostavan poduhvat i ne postoji školovanje za to, retko ko se od bogatih ljudi i upušta u te stvari.
Većini je lakše da se bavi onim u čemu su dobri i od čega zaradjuju te novce i eto da kupe gotov stan.
Ne razumem šta hoćeš da kažeš kako bi trebalo da te neko pogura da gradiš, zar nije ovde na forumu, skoro usaglašeno od svih, kako sve ide u Srbiji u prilog Investitorima i kako svi odlično zaradjuju na stambenoj gradnji?

Нова понуда на демографски стагнирајућем тржишту може само да обори цене. Није проблем раст понуде бетона, него надпропорционалан раст понуде новог новца. ;)

А можеш и да их угушиш порезом и натераш да се ипак потруде да науче како функционишу финансијска тржишта, па да и то што се врти, лова за инжињере, раднике, џакове цемента, машине...оде.

Подржавам прогресивне порезе, за све, не само за ово.

Нова понуда на демографски стагнирајућем тржишту може само да обори цене. Није проблем раст понуде бетона, него надпропорционалан раст понуде новог новца. ;)

А можеш и да их угушиш порезом и натераш да се ипак потруде да науче како функционишу финансијска тржишта, па да и то што се врти, лова за инжињере, раднике, џакове цемента, машине...оде.

Подржавам прогресивне порезе, за све, не само за ово.

Porezom bi trebalo da se uguši gomilanje nekretnina, ali postoji organska tražnja koja nikad neće nestati - tražnja onih koji kupuju da žive u stanovima.

Nije dobro da se gradi samo da bi neko mogao da gomila bogatstvo u formi nekretnina, znači da nešto ne radimo kako treba.

Možda se je prvi korak zapitati kako je došlo do toga da neko ostvari "višak para" a da pri tome ne krši zakon? Kada to rešiš onda je lako, jer svaka akumulacija bogatstva direktno implicira kriminalno delovanje. Već smo osetili blagodeti takvog sistema razmisljanja, mozda bolje da pustimo ljude da rade i da raspolažu svojim imetkom kako oni smatraju za shodno. Ali nije mi baš najjasniji ovaj argument gde se vrši "špekulacija" jer se ljudi na forumu ubiše da nam objasne da nekretnine u BG daju prinos od 2-3%, da moras da se cimas sa stanarima, održavanjem, zaista nikom ne bih poželeo da bude u takvoj situaciji...jos na to kad odu Rusi niji neće davati više od 350 eur na stanove. Sve u svemu teška priča...

Upravo tako, oporezujes kolekcionarstvo, a smanjujes porez i stimulises rad i inovacije. Filipe, problem je i kako sve to funkcionise, zasto se marise lova na mnogo nivoa, a opet na kraju dobijamo preskupi fuseraj. Dovoljno je da te obeshrabri da da gomilas, da se sprece monopoli koliko je to moguce.

Stanovi u Bg ne bi trebalo da postanu meme coin. Pa da se zaduzis da ga kupis, hodlujes da poskupi i cekas da svi mi zajedno odplatimo kroz inflaciju. Takav sistem trenutno imamo, gen z odrasta na toj filozofiji. Da imas sto vise sa sto manje ukljucivanja mozga. Nisam Marks i Engels, pa da znam kako bi drustvo trebalo da funkcionise, ali znam da je sistem u kome mozes da kupis stan, drzis ga praznog i cekas da poskupi - debelo bolestan.

Vrh