Šta je novo?

Cene nekretnina

Drugari koje sam pominjao pre par meseci su uspeli da prodaju stan na nbg (snizili su pocetnu cenu za oko 5%, 2600e u bloku 28) i naleteli na novogradnju u Zemunu gde je investitoru ostao poslednji veliki stan neprodat pa su ga dobili po vrlo povoljnoj ceni za trenutne uslove (malo preko 2000 sa pdvom kod Prvomajske).
Sad su se bas useljavali za vikend.
 
74 kvadrata Banovo Brdo blizina Pozeske, stan izvorno toliko da Kardelj iskace iz njega, zaista u losem stanju sve od stolarije do zidova, instalacija, parketa, sve. Ali dobijem od prijatelja informaciju da naslednici, njih 5, samo hoce da prodaju da se otarase, idi razgovaraj. Pre nego sto sam uopste rekao ponudu glavna predstavnica naslednika krece sa pa znate culi smo da niko ovde u kraju ne daje ispod 2500, pa bi mi mogli mali ustupak za 2400 da napravimo :) Moja je krivica jer sam se (opet) upecao u startu da idem tamo gde je deoba. Savet, izbegavajte u sirokom luku takve.
Mislim da je za starogradnju na Banovom brdu top cena 2200 trenutno. 2400 ni u ludilu.

Pre nove godine su cene bile ispod 2k.
 
Poslednja izmena:
Drugari koje sam pominjao pre par meseci su uspeli da prodaju stan na nbg (snizili su pocetnu cenu za oko 5%, 2600e u bloku 28) i naleteli na novogradnju u Zemunu gde je investitoru ostao poslednji veliki stan neprodat pa su ga dobili po vrlo povoljnoj ceni za trenutne uslove (malo preko 2000 sa pdvom kod Prvomajske).
Sad su se bas useljavali za vikend.
Ova cena za blok 28 je trenutno tržišna. Deluje ok.
 
Ova cena za blok 28 je trenutno tržišna. Deluje ok.
Da, doduse njihov je stan u vrlo pristojnom stanju jer su ga oni renovirali kad su ga kupili pre 5 god. I ulaz je skoro sredjen bas fino. Taj sto kupuje ne mora nista dodatno da ulaze sem estetski da sredjuje po svojoj volji. Zato je ipak nesto ispod trzisne cene, ali su za kupovinu jos bolje prosli pa se ponistilo.
 
Ne mrda u pogledu cena ili isti stanovi stoje na oglasima?
 
Svakako da ima uticaja, ali pitanje je koliko se od tih 12000 oglašenih zaista prodaje. Imao sam ja slučaj prošle godine kad je kuća koju sam želeo da kupim povučena iz prodaje (i def nije prodata nikad, pratio sam na katastru).

Inače, da se vratimo temi, izašle su javno cene za BW Victoriu. Iskreno su značajno niže od onoga što sam očekivao, od 4800 do 5600, čak su dvosobni koji gledaju ka ulici relativno jeftini (s obzirom da je prvi red do reke i da zgrada ima bazen). Da li je pozicija neatraktivna pa BnV jednostavno pokriva rupu u ponudi ili je nešto drugo... Pogled dobar, ali buka užasna, a u narednih deceniju i kusur sigurno i dalje nesnosan smrad. Nije isključeno i na osnovu rendera da će to biti prva demituša u prvom redu do Save (nemam proveren info). Uglavnom, eto malo nade za one koji čekaju pad cena, "market maker" je realno malo pustio gas.
Ako je ovo istina za BW Victoria-u onda je to po meni game changer... Jer s obzirom na cele u Kuli od 8-10k po kvm, na ovako premium zgradu i položaj i pogled i sve što su reklamirali oni u proseku traže 5k. Jedino mislim da je veličina stanova tu u igri. Tako da mislim da idu od 60 na više kvadrata. Možda grešim... Još su jeftiniji i od Stankovićeve zgrade na Slaviji - tamo su cene od 5500-6000 eura po kvm i najmanji stan je 60kvm...
 
Australija...
 

Prilozi

  • Screenshot_20230911_140009_X.jpg
    Screenshot_20230911_140009_X.jpg
    45,5 KB · Pregleda: 240
BNV izdavanje po oglasima ni da mrdne. Stoji sve tu gde je.
Mislim da to što stoji je razlog što sve oglašavaju agencije. Pravo stanje stvari bi bilo kad bi vlasnici oglašavali. E sad opet meni su rekli da kod iznajmljivanja, to što stoji 1 oglas ne znači da nije iznajmljen. Treba nazvati i pitati da li je iznajmljen ili je fora opet taj nemamo ali eto imamo drugi po 200e višoj ceni....
 
Isti princip primenjuju kao što su rešili freelancer-e. Dići će frku i graju. Onda će doći na to da će se porez taj podnositi elektronski. OK: Još samo da oni koji prijave ako dođe do problema s podstanarom imaju pravo da odmah express traže i od policije izbacivanje.
Šta god ko rekao ali malo po malo postajemo skroz uređeno tržište i ko bude hteo da mućka moraće da mućka u skladu s propisi. Znači isplatiće se samo velikima, otvaranjem više firmi u više država. Za ostale nema bežanja.
 
Tačno se vidi da živiš u EU jer možeš ovo da napišeš bez sarkazma :)
Nema sarkazma jer vidim da se situacija popravlja. Mogu na tu temu pisati romane. I nije vezano za cenu nekretnina. Ali samo par stvari sto mogu da kazem, nase banke su 10x bolje od banaka u EU (pre svega mozes platiti kesom i dici kes u banci) sto je retkost u EU i gotovo nemoguce. Drugo porezi idu elektronski. Sve se zavrsava brzo (znam da ce vecini ovo izgledati smesno). Ali otvaranje firme u Srbiji i bankovnog racuna i u EU pa to je nebo i zemlja. U Srbiji za nedelju dana si fully operational, dok te u EU vozaju kao malog majmuna.
Vec sam rekao zavisi iz kog ugla gledas Srbiju. Ako imas prihode iz inostranstva, a u Srbiji placas poreze, onda je Srbija raj. Nije bas 0% poreza ali smo jako niski u odnosu na EU. E sad ja znam da moras imati firmu i u EU da bi ti te firme iz EU davale poslove pa onda ti radis sub-contracting.
Ima i negativnih strana naravno, ali treba od oba sistema (naravno ko moze) uzeti najbolje i gde je bolje. Bez emocija i prepucavanja. Ja znam da ne mozes dobiti velike projekte ako se javis kao firma iz Srbije. Ali ako se javi kao neka firma iz EU onda moze... A onda ti si pod-izvodjac. I ima nacina, ali kao sto sam rekao sada moze samo "muckanje u skladu s propisi". Znaci moras imati firme, advokate, racunovodje, itd... Da bi sve bilo legalno a da opet uradis poresku optimizaciju.
 
Gradi se još!
Biće stanova samo kesa treba.
 
Još samo da oni koji prijave ako dođe do problema s podstanarom imaju pravo da odmah express traže i od policije izbacivanje
.
Svako pravo nosi i obaveze i to kako za podstanare, tako i za stanodavce.
Generalo ide ka tome da se izdavanje sve manje isplati.
 
Vrh