Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

  • Da

    Glasovi: 104 31,9%
  • Ne

    Glasovi: 195 59,8%
  • Ne znam

    Glasovi: 27 8,3%

  • Ukupno glasača
    326
Često se pratnja sprovodi samo formalno. Ispred ide vp vozilo sa rotacijom i to je to. Mnogo sam kilometara napravio tako iza kampanjole ili keca. Važno je da vozač patrolnog vozila vodi računa o odstojanju i mogućnostima praćenog vozila - ako je suviše ispred, obesmišljava se pratnja jer vozači iz suprotnog smera do nailaska praćenog, ili zaborave ili ne shvate o čemu se radi, a ako je preblizu, nemaju vremena za usporavanje i reagovanje. Posade moraju da budu uigrane i da se razumeju, da vozilo koje prati daje još neke znake vozačima osim rotacije. Na autoputu je jednostavnije - pratnja ide iza, na odstojanju koje onemogućava da neko uskoči između.
 
Da li bi pomoglo kada bi ovakva vozila koristila rotaciju dok se kreću bez pratnje od A do B van kasarne i poligona/terena?
Ostali vozači se obično malo upristoje čim vide plavu rotaciju u daljini....
Pa i komunalna vozila po gradu koriste žutu rotaciju čisto da upozore ostale vozače.
 
Naravno i poštovanje ograničenja. Vojska je nekad imala avoja ograničenja bezine po kategorijama vozila
 
Мислим да у НАТО државама сва специјална војна возила имају жуте ротације, у Словенији су чак на стсрим БОВ М-86 скинули плаве ротације и ставили жуте да би испоштовали тај стандард. Могли би сва возила да опреме оним магнетним ротацијама. Мада мислим да у овом конкретном случају ни пратња ни ротација не би помогли.
 
Da za vucni voz, jer vuce tenk, haubicu ili oklopni transporter, ali ne moze svaki dzip imati pratnju. Milos obavlja zadatke na koje su nekada isli kampanjola, pinz gauer ili kasnije puch, nikako nece ici pod pratnjom.

Par postova iznad sam dao objasnjenje. Sva vojna vozila bez tablica moraju da imaju pratnju. Vojna vozila (borbena ili neborbena) sa tablicama se krecu slobono putevima bez pratnje kao i sva druga registrovana civilna vozila.

Koga interesuju detalji:
ПРАВИЛНИК О РЕГИСТРАЦИЈИ ВОЈНИХ ВОЗИЛА
 
hm... koliko bi trebalo da VTI napravi projekat konverzije tenka T55 u ovako nešto?
16 granata u minutu, tutanj sa vatrenog položaja nakon jednog minuta... 100+ granata u kupoli.

 
Чудно да није некоме ни пало на памет нешто слично. Самоходни минобацачи су оно што нам фали у механизованим јединицама.
 
"Са Американцима на Синај
Да ли ће, и када, припадници ВС отићи у најављивану заједничку мировну мисију са војницима САД у Египат, на Синај?

Ангажовање припадника Војске Србије у операцији на Синајском полуострву, под окриљем независне међународне мировне организације „Мултинационалне снаге и посматрачи”, представљало би значајан елемент спољне политике наше земље и конкретан допринос очувању међународног мира и безбедности. Имајући у виду да Војска Србије до сада није учествовала у мировној операцији на Синају, предуслов за ангажовање припадника војске у тој операцији је да Народна Скупштина Републике Србије усвоји Одлуку о изменама и допунама Одлуке о употреби Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама ван граница Републике Србије, коју је израдило Министарство одбране."

Opa bato! Šatro "nezavisna mirovna organizacija" :ROFLMAO: Šalju vojni kontingent na Sinaj pod američkom komandom.

 

Na jednoj od najvećih i najznačajnijih izložbi, i Srbija će imati nacionalni paviljon u okviru kojeg će ,između ostalog, biti predstavljene makete oklopnog vozila "Lazara" i "Miloša", samohodna haubica "Nora", višecevni raketni sistem "Tamnava", pešadijsko naoružanje i minobacačka municija različitog kalibra, municija malog, srednjeg i velikog kalibra za različite kopnene i vazduhoplovne platforme, rakete za artiljerijske sisteme, nišanske sprave, kao i zaštitno-balistička oprema. Osim dostignuća integratora domaće odbrambene industrije "Jugoimporta - SDPR", biće izloženi i proizvodi ostalih domaćih kompanija.
 
To je ok i to valja pozdraviti. U trenutku kada sam pisao, odgovarao sam na prvobitnu vest u fazonu "Faron stigao u UAE" (kofa zabole?) i "moze da bude svasta". A umoran sam i sit takvih vesti i propagande, kad se slavi nesto bez ikakvog razloga.
 
Svaka nam cast kako smo podigli vojnu industriju iz mrtvih. Ovo je odlicna stvar da se predstavljamo na sajmu! Pogotovo sad kad je bull marketna trzistu vojne opreme i napruzanja.
 
Ono što je tu veliko pitanje: kakvi su uopšte naši/Yugoimport-ovi kapaciteti za proizvodnju 50 Nora? To kod nas sve ide kilavo i na kašičicu, tih 50 Nora bi verovatno pravili 5-6 godina, ako ne i duže? (nemam pojma)
 
posto je jedna Nora?

edit: Evo sad vidim na wikipediji 1.5M eura
Znaci ako je istina zabise 75M prihoda. Svaka im cast.
 
Nora je baš dobra, jedan od boljih proizvoda naše namenske, ne bi ni Ameri zvali na probu baš svašta a da nije dobra. Nego me plaši ovo Windows XP okruženje...:)
 
Inače, čuo sam da za noru imamo problema sa nabavkom kamiona. Kamaz je izgleda završena priča, a ima problema i sa uvozom drugih platformi. Možda ovog puta Nora bude na Fapu kao kompletno domaći proizvod.
 
Inače, čuo sam da za noru imamo problema sa nabavkom kamiona. Kamaz je izgleda završena priča, a ima problema i sa uvozom drugih platformi. Možda ovog puta Nora bude na Fapu kao kompletno domaći proizvod.
Da ,sve rusko je završeno, ostaje nam češka Tatra i nemački MAN, i sa njima je problem?
Od FAP-a se iskreno ne nadam ničemu.
 
Ne vidim zašto bi Kamaz bio završena priča, pogotovo ne za Alžir koji vec ima slične kamione i simpatije ka Rusiji.
Takođe MAN na kome je novija verzija Nore je iz Belorusije. Sličan model koji pravi Rajnmetal (nemački vojni MAN) je preko milion evra
 
Ne vidim zašto bi Kamaz bio završena priča, pogotovo ne za Alžir koji vec ima slične kamione i simpatije ka Rusiji.
Ameri im već prete sankcijama zbog prethodne kupovine ruskog oružja

Egipat je nakon sličnih pretnji odustao od već naručenih Su-35 koje sada Rusi šalju Iranu, osim Indije koja je suviše velika i važna , azijskih Stan-ova i nekoliko zemalja iz podsaharske Afrike niko više se neće usuditi da kupuje oružje od Rusa.
 
@Dart Teško da će mo smeti da poručimo nešto Rusko, a pritom da nekome prodamo dalje.
Postoji neki problem i sa Manom oko uvoza.

Takođe tu je i pitanje šta nama neko želi da proda. Ovo je namenska industrija i proizvođač može da odbije prodaju šasija za neko naše naoružanje. Zavisi i kome ga mi posle prodajemo....
 
Vrh