Šta je novo?

Upotreba ћирилице i latinice

Jer većina ljudi ovde ipak preferira
Vecina naroda bi:

- da se legalizuje korupcija
- da se legalizuje porodicno nasilje
- da se pobiju ''zli *ederi''
- da se vozi bez pojasa
- da njihovi rusi okupiraju svakog ko ne misli kao oni
- da se napravi Velika Srbija od Tokija do Milvokija

itd.

Ali, da li ce to dobiti? Malo teze.

predaćemo narednoj generaciji nasleđe koje je ostalo od prethodnih godina, da ga čuvaju i vole i poštuju.
Ima to, ima, ali kod brace Grima.
Inace, od narednih generacija tesko da ce biti nesto, ili se sele gde ih noge nose ili nemaju ni 1.0 dete po porodici. Sta da im radim... :D
 
Čime? Zašto ti pišeš latinicom? ;)
Trening...
Na poslu uglavnom kucam ćirilicom, a posle promenim da ostanem u treningu.
Kao što sam rekao, oba pisma su potrebna, treba da se znaju i koriste... tako da nećeš ništa pronaći tu gde si počeo da kopaš.
 
Vecina naroda bi:

- da se legalizuje korupcija
- da se legalizuje porodicno nasilje
- da se pobiju ''zli *ederi''
- da se vozi bez pojasa
- da njihovi rusi okupiraju svakog ko ne misli kao oni
- da se napravi Velika Srbija od Tokija do Milvokija

itd.

Ali, da li ce to dobiti? Malo teze.


Ima to, ima, ali kod brace Grima.
Inace, od narednih generacija tesko da ce biti nesto, ili se sele gde ih noge nose ili nemaju ni 1.0 dete po porodici. Sta da im radim... :D
Ja ne znam jednog jedinog čoveka koji želi to što si napisao.
Naprotiv.

Ajde sad, ako si već otišao, idi...
Glupo je da odeš, pa se vraćaš :)
 
Postojala je ona 1000 godina, pa se za sve to vreme gotovo nisu pomerili fakticki ni za jotu, pogotovo ne po pitanju arhitekture.
Bukvalno dete-kr**** sjajnih roditelja (Grcke i Rima). Lezala je 1000 godina na tim basnoslovnim znanjima, a nije primenila ni 5% toga.
Византија није "дете" Рима већ je Римско царство, а тај термин Византија су за њега почели да користе Немци у 16. веку да би валидирали себе као "наследнике Рима". Цео Хришћански свет је за време постојања Византије релативно стагнирао архитектонски и уметнички, где год у Европи да се налазио. Зачеци Готике су у истом веку када су крсташи унишштили Цариград и за који су се после борили да га поврате и очувају упркос силним нападима када су и пали. До тада је цела Европа стагнирала, и то на много нижем нивоу развоја од саме Византије.
Tek nakon njene propasti tamosnji talenti dobijaju priliku da se samoafirmisu i to gle cuda u EVROPI iliti ''zapadu''. E zato je orijentalni despotizam zlo (pored ostalog).
И то баш на Медитерану, не у нпр. Берлину? Их мајку му па како то
Za rubriku ''njihovo, ali bolje da nije''.
Пошто треба касније да идем на журку и нећу имати времена да се расправљам, да укратко резимирам зашто нема поенте да трошим енергију на твоје небулозе:

"Готика је аутентична европска уметност која везе није имала са медитераном/Византијом"

- Није истина, настала је на темељима римсковизантијске и ево доказа

"Није поента у томе него да се исток није развијао архитектонски"

- Није истина, развијао се много више од нпр. централне / северне Европе која је само прихватала медитеранске (и евентуално Француске) трендове и ево доказа

"Није поента у томе него што ја мислим да је то ружно"

Буквално би са секташем имало више поенте расправљати
 
Trening...
Na poslu uglavnom kucam ćirilicom, a posle promenim da ostanem u treningu.
Kao što sam rekao, oba pisma su potrebna, treba da se znaju i koriste... tako da nećeš ništa pronaći tu gde si počeo da kopaš.

Treniraš prstiće 😊 Sam se zakopavaš Perkane

Umesto da kažeš pa nek bude ravnopravna upotreba svuda, kako ko želi, to bi bio dobar znak onom kompromisu koji si želeo da postigneš a on se svakako ne sastoji u izbacivanju latinice iz svega ostalog sem neobavezne upotrebe u svrhu razonode, forumskih pisanija ili treninga prstića...
 
Пошто треба касније да идем на журку и нећу имати времена да се расправљам, да укратко резимирам зашто нема поенте да трошим енергију на твоје небулозе:

🤣

Nadam se da ćeš barem meni stići da odgovoriš na Izborima pre te žurke... Ja zaboravi na utakmicu, odoh da gledam...
 
1670620292039.png
 
Ово се удаљава од саме теме и креће се у једном правцу који постаје непријатан у најмању руку.
Ocekujem talas patriotskih samoubistava kako Hrvatska bude napredovala ka osvajanju SP u fudbalu. :D

Mozda su zato mnogi nervozni, konkretno astrotrain i jos par likova.
 
Да, али то нема везе са овим о чему би овде требало да се разговара. За то постоји посебна тема и део.
 
Већ када сам написао ово претходно, морам да додам да не би требало да влада толика озлојеђеност због тога што ми имамо своју латиницу, јер ипак преко ње лакше савладавамо употребу страних језика, односно њихова писма. Слажем се са тврдњом да латиница не би требало да буде писмо у службеној употреби у Србији и да би требало радити на томе да сви јавни натписи, осим оних који су намењени странцима, буду на ћирилици, као и сва јавна гласила. Потпуно одрицање од латинице би био губитак, али њено ограничавање би свакако помогло.
 
Preliva se ta nervoza na sve, pa i na ovu temu.
Не знам како победа Хрватске над Бразилом може некога да чини нервозним. Чак и да Хрватска буде првак света у фудбалу, не знам шта би то значило лично за мене, као и за Србију.
 
Ništa ne bi značilo za tebe a i za Srbiju, naravno, kao i ograničavanje latinice. Kuvanje žabe, to je sve što radite na ovoj temi.
 
Ко смо то "ми", прво, а друго, како то кувамо жабу?
 
Drugovi ćirilomani, jeste li uzeli u razmatranje rušenje recimo starog dela Zemuna? 🤔
Ima mrsku austrougarsku mitteleuropa arhitekturu, onda dve ustaške (k)rimokatoličke crkve, ima na dve zgrade čak i natpise na genocidnom nemačkom te na tirjanskom latinskom.

Pa umesto toga da izgradite gomilu onih alu-beton-staklo "modernih" zgrada, onda crkve u turko-rom(ej)skom stilu i bele naherene kućerke a la Dijarbakir. :D
 
Не. Никада нисам размишљао о томе да треба уништити стари део Земуна, нити неки други део града који је потекао из тог доба. Никада нисам био противник такве архитектуре у Србији нити наслеђа из тог периода у виду зграда, цркава или јавних објеката.

Ово што ти и твој истомишљеник пишете, није на месту и представља једну врсту провокације.
 
Зато што видим куда води ово и шта се све пише. Вас изазива нормално обраћање и нормалан начин расправе. Ја реагујем тек када неко цинично и подругљиво пише и наводи нешто што нисам рекао нити помислио.

У суштини, ја не видим разлику између вас и оних које ви нападате, јер сте само антипод онога чега се наводно гнушате и против чега се борите.
 
Мда...
Зато што је то једно велико зло... Рим, које је створило то писмо. Само већ 2.000 година сви хоће да буду Рим. Па тако нпр. Москва има отворену кандидатуру да буде Трећи Рим. А ми имамо симбол Римског царства на грбу, за који смо измислили да значи "Само слога Србина спасава".

Рим = цивилизација. Латиница = римско писмо.
Па да, али који Рим? Сигурно не Рим главни град римске републике. Уопште се о томе не ради. Има се у виду хришћански Рим, катедра апостола Петра. Тај симбол Палеолога о коме причаш је карактеристичан за други Рим, тј Константинопољ. Нејасно је његово порекло, постоје индиције и материјални докази са је крст са 4 "С" ипак мноого старији.
Латиница је писмо које било у Риму, у другом Риму је био алфабет, у трећем је ћирилица.
P.S. taj trip Rusije da je ona nekakav ''treci Rim'' nikome sem njoj nije jasan. To je uostalom glavni razlog zasto je ona vekovima u sukobu sa celom Evropom a ne neki ''resursi koje samo ona ima i niko drugi''.
Rusija je u realnosti tipicna (centralno)azijska drzava sa odredjenim evropskim uticajima kroz istoriju, kao i Turska recimo (mada ni Srbija nije mnogo daleko od toga :D ).
Ако си ти "никоме", послушај: Рим је отпао од Христа. Константинопољ су изгазили Турци. Треће Царство које је понело на себи обавезу доношења речи о Христу је преузела Москва. У сукобу јесте, јер Европа сматра да нема шта да научи, да све зна. На жалост, историја показује да то није тако. Ово за географски опис мислим да је тачно.
Исто важи и за фијаско од "Светог Римског Царства" и дегенерике који су га водили
Последица мешања људи у блиском сродству...

Spasila ih je hladnoca + ogromno prostranstvo.
Verovatno ni sam Napoleon, cak da je i osvojio Rusiju ne bi znao sta ce s tolikom teritorijom.

Vidim da si non-stop opsednut Nemcima (i dalje si mentalno u WWII pa ti se prividjaju Hitleri i slicne aveti proslosti :D ) ali Becom (i ne samo njime) dominira gotska katedrala i barokne zgrade.
Наполеону у суштини и није била потребна Русија. Он је у њој видео сировинску базу за снабдевање британске флоте, дрветом, смолом и ланом (једра), па пошто никако није могао Британију да истисне из мора, решио је да пресече трговину репроматеријалом. Иначе и он је уводио санкције Русији на трговину, па пошто исте нису дале резултате, решио је војно да регулише то питање. Није се баш проценио. Узгред са собом је такође водио уједињену европску војску против Русије.

Велика је обмана, да су немци постали неко други. Препоручујем за читање књигу Гилберта Честертона "Кратка историја Енглеске"

Oni su izdrzljivi ko magarci, mozes da ih i gazis, nece se mnogo buniti.
Sta je za njih -20 C?
Најогољенији вид шовинизма и мржња ка одређеној групацији људи.
 
Pa umesto toga da izgradite gomilu onih alu-beton-staklo "modernih" zgrada, onda crkve u turko-rom(ej)skom stilu i bele naherene kućerke a la Dijarbakir.
Ако сам се нечему противио, то је било претварање Београда у касабу.
 
Па да, али који Рим? Сигурно не Рим главни град римске републике. Уопште се о томе не ради. Има се у виду хришћански Рим, катедра апостола Петра.
Pričice u stilu "mož' bidne, al' ne mora da znači".
Ако си ти "никоме", послушај: Рим је отпао од Христа.
Heh, otpadanje, tako omiljena reč u zilota. :D
Inače, reci nekom npr. Poljaku da on ne veruje u Isusa već u sotonu ili koga već, ima grohotom da ti se smeje.
Константинопољ су изгазили Турци.
Pa kakav je to onda "super-duper-grad" ako nema dovoljno jake zidine da zaustavi "varvare" (prvo Evropljane, kasnije i Turke)? 🤔
Најогољенији вид шовинизма и мржња ка одређеној групацији људи.
WOKE, SJW i PC kmečanje kada se ostane bez argumenata.
 
Što?
Pa to obično ide uz mržnju prema "bezbožnoj Jevropi koja mrzi Srbe i radi im o glavi".
Већ сам рекао и не желим више да понављам, а то је да реагујем када неко пише подругљиво, цинично и са циљем да увреди.

То не иде са мржњом према безбожној Јевропи и са другим стварима на које ти и твоји истомишљеници мислите. Касаба је наслеђе Турске и Османског царства, а то нема везе са нама као народом и као Словенима. Ако је неко против Јевропе, не значи да је за Турску, за неоосманизам или неку другу врсту назадовања (мада је данас Турска доста развијена и богата држава). Постоји више праваца развоја и више различитих култура.

Оно што ти желиш да видиш или испровоцираш, нећеш успети.
 
Vrh