Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Dajte ljudi, da je narod pristojnog vaspitanja i obrazovanja, da ima ukusa, osećaja za lepo, sklad i meru- ovakve "ukrase" vlast ne bi smela da im ponudi- takav cirkus bi bio ismejan.

Ali, ovo može da prođe zato što dobar deo stanovništva nema ništa od nabrojanog i, najpre, ne vodi računa o sebi, a zatim ni o svom okruženju. Šta svakodnevno vidimo na ulici? Ljude koji ne znaju ni da se ponašaju, niti da se obuku..Žene, što mlađe, što starije, zadrugarskog izgleda, izoperisane, napumpane i izveštačene, a vala i muškarce koji šetaju iz krajnosti u krajnost- od zapuštenosti do metroseksualne opsednutosti sobom, besomučnim pumpanjem u teretani, sa počupanim obrvama, kretenski tetoviranih i utegnutih u pantalone sa golim gležnjevima. Na sve to dodajte teški sebičluk i bahatost i imamo to što imamo.

Ta preovlađujuća neobrazovanost, površnost, primitivizam, nedostatak mere i ukusa, a u kombinaciji sa dugotrajnim siromaštvom, doveli su do toga da nam je i okruženje takvo- naselja, zgrade, kuće, javne površine.. sve je to uglavnom ili zapušteno, ili uređeno bez ukusa.

Ovi praznični ukrasi samo su posledica svega toga.
 
Претерана генерализација. Људи су као маса подложни манипулацији и обликовањем. Стаљин је са разлогом уметнике звао инжињерима људских душа.
 
Управо у томе се не слажемо. Обоје су прворазредни кич, само изражавају различите сензибилитете средина у којима су настали.

Мени она бледуњава хладна светла која треба да представе поларну зиму на сред балканског Зрињевца одмах изазову mitteleuropäische мучнину, као да ће сваког тренутка лично Филип Латиновић да изађе из магле и, онако сувоњав, почне да дели деци усахле оскоруше.

Да, то делује уредније, али “уредност” није критеријум који раздваја кич од истинске инспирације, а нарочито није квалитет добре забаве.

Управо тако! Лично бих бранио право свакога да каже да му се више свиђа зрињевачко осветљење него врањско. Ја сам само реаговао зато што ми се чини да си једном доживљају приписао већу вредност него другом, а ја мислим да су оба легитимна и суштински равноправна.

Za početak bi bilo lepo da podeliš jedan prema tvom mišljenju veoma kvalitetan primer, a koji u ovom slučaju neće biti vezan samo za boju, jer je i meni hladna bela manje interesantna od toplo bele, nego mi je primer bio postavljanje rasvete.
Nekoliko ljudi je već dalo dobar odgovor u čemu je problem. Jedan primer imaš sa svetiljkama u jednoj boji gde preko dana ne znaš ni da su tu, drugi primer su konstukcije u različitim bojama, različitih oblika, sa gomilom različitih ukrasa i to disproporcionalne. Mera je ono o čemu govorimo i svakako da je to ono što ne može nikako da izjednači ova dva primera.
 
Primer iz Zagreba koji sam postavio i koji je za tebe bio podjednako kič, je samo trebalo da ilustruje kako samo rasveta može da utiče da se stvori drugačiji ambijent. Jednostavno je nemoguće uporediti tako postavljenu rasvetu i reći da je jednako kič kao imati lutku strašilo totalno disproporcionalnu, umotanu u svećice sa neizolovanim kablom koji je vezan za banderu. Ako se pozabavimo procesom kupovina ukrasa jasno je da je bilo potrebno napraviti svakakve sklepotine da bi se moglo više para izvuči iz budžeta i da sve zajedno nije bilo tu da bude lepo, već jeftino za proizvodju, a skupo za prodaju. Mislim da se kroz ovu raspravu provlači nekoliko nezavisnih tema, a na kraju se sve svodi na lični doživljaj. Ja sam recimo takodje bio na dosta takvih mesta, pa ne delim mišljenje da je isti javašluk u pitanju.

Na kraju nije potrebno ići po svetu i tražiti loše stvari kako bi se to opravdalo kod nas, mene recimo užasava kako je prevoz u Londonu štrokav i prljav, pa mi to ne daje za pravo da kažem pa ok je da i kod na u BG-u bude tako. Ne znam kako ćemo kao društvo napraviti napredak ako se za svaku lošu stvar hvatamo lošim primerom iz sveta, treba gledati samo bolje strane i njih uzimati kao primer.

I da dodam link za koji bih rekao da je uradjen kao performans nekog umetnika koji opisuje stanje u zemlji, neukus, kič, korupcija i to sve ispred državnog zdanja.


Кич се одликује намером и уметничким цинизмом а не специфичном бојом или изведбом. Мејраф је потпуно у праву, сва новогодишња расвета и "уметност" је најчешће кич јер има "вашарску" а не високоуметничку или естетску функцију, поготово када има политичку и покондирену димензију.

Свакако има примера расвете у Београду који су оличење неукуса али неукус није синоним за кич иако кич јесте вид неукуса.
 
Mera je ono o čemu govorimo i svakako da je to ono što ne može nikako da izjednači ova dva primera.
Лепо си рекао у свом претходном посту:
Mislim da se kroz ovu raspravu provlači nekoliko nezavisnih tema, a na kraju se sve svodi na lični doživljaj.
Мера јесте лични доживљај. Мени интимно, ако бих бирао између беличастих светала на празном Зрињевцу и оног гротескног тунела испред СИВ-а, увек бих изабрао оно испред СИВ-а.

Тамо могу да замислим децу како циче, јурцају, деру се и преврћу по снегу, а родитељи их јуре држећи им шалове, капе и хелијумске балоне, док покушавају да им угурају у уста ћевапе умотане у шећерну вуну - мене ова слика весели, у њој пршти путени живот, и она је моја мера ствари.

На Зрињевцу могу да замислим децу укопану у ставу мирно око фонтане како певају Au claire de la lune док гувернанте стоје иза њих и поносно уздишу. Од ове слике хоћу да свиснем.

Међутим, не треба да покушавамо да један другоме наметнемо своју меру ствари, нити свој доживљај лепога. За оба доживљаја има места под небеским шаром нашег великог града.
 
Лепо си рекао у свом претходном посту:

Мера јесте лични доживљај. Мени интимно, ако бих бирао између беличастих светала на празном Зрињевцу и оног гротескног тунела испред СИВ-а, увек бих изабрао оно испред СИВ-а.

Тамо могу да замислим децу како циче, јурцају, деру се и преврћу по снегу, а родитељи их јуре држећи им шалове, капе и хелијумске балоне, док покушавају да им угурају у уста ћевапе умотане у шећерну вуну - мене ова слика весели, у њој пршти путени живот, и она је моја мера ствари.

На Зрињевцу могу да замислим децу укопану у ставу мирно око фонтане како певају Au claire de la lune док гувернанте стоје иза њих и поносно уздишу. Од ове слике хоћу да свиснем.

Међутим, не треба да покушавамо да један другоме наметнемо своју меру ствари, нити свој доживљај лепога. За оба доживљаја има места под небеским шаром нашег великог града.

Ima mesta u teoriji, ali u praksi nema. Kao što je i grand sa pinkom istrebio sve ostale vidove muzike, tako je i neko ko je ovo birao izbacio sve druge opcije, jer prodavnica koja ovo valja nema na stanju ništa jednostavnije. Apsolutno poštujem tvoj stav da ti se ispred siva ono stanje više dopada, meni je recimo ono kao što sam pominjao, šabački vašar na steroidima, niti lepo, niti bezbedno, u krajnjem slučaju veoma opasno čak i po život.
 
Ima mesta u teoriji, ali u praksi nema. Kao što je i grand sa pinkom istrebio sve ostale vidove muzike…
Чекај, у Београду је у месец дана био Бемус, Џез фестивал и сијасет других индивидуалних концерата, свирки и догађаја који се са Пинк продукцијом не додирују ни у бесконачности. Зашто је теби фокус на ономе што те фрустрира, а не на ономе што те увесељава?

Београд је велики град управо зато што у њему заиста у сваком тренутку цвета хиљаду цветова, треба их само намирисати.
 
Nekada zaista pomislim da je ceo medijski cirkus u zemlji kao normalna stvar kada se sa njega govori da je Srbija slobodna i moderna zemlja. Pitanje nije koliko se festivala održi, nego šta većina sluša, a ono najvažnije je šta se servira i forsira. Neke zemlje uvode porez na šund, kod nas se to subvencioniše. Pominjao sam ranije kada smo se sa pričešća vraćali sa komšijama, svi produhovljeni, kao "pomaže Bog" i na rastanku oni otišli da gledaju Zadrugu, a rečnik sutradan se resetovao na fabrička podešavanja.
 
Трг Републике и Кнез Михајлова

Нема више славолука на почетку Кнез Михајлове, нема гаргантуовске јелке на старом, лошем месту, нема клизалишта на Тргу, нема много људи, ни туриста, све кућице с храном, пићем и сувенирима још не раде ...







Јелка је сада овде, на бољем месту:









Гужве, много више људи и деце, тезги и кућица с храном, пићем и слаткишима, места где се деца могу сликати ако (родитељи) плате, светала и украса, клизалиште које још не ради, непрописно паркираних кола, много саобраћаја у булевару поред, има - у парку у БнВ.
 
Poslednja izmena:
Za ljubitelje sadržaja :)
IMG_20221221_181250.jpg
 
Da klizališta i ovde i na trgu Nikole Pašića su bila preglomazna (a smuči ti se da gledaš one ograde i toi toi celu zimu), takođe one zlatne kapije na ulasku u Knez su bile težak kičeraj a i jelka je postavljena na adekvatnije mesto na rubu trga, ovo sve sada izgleda daleko pristojnije.
 
Koja je fora sa onim obloženim postamentom spomenika knezu Mihailu, on je renoviran nedavno i sigurno nisu radovi jer stavljaju sad neka ogledala preko, majmunišu se sa tim spomenikom svake godine.
 
Трг Републике




















Први пут сам видео овај колач у Прагу пре једно петнаест година, на Вацлавском тргу, коштао је, ако се добро сећам, 60 ЧК, мање од 1евро:
 
Poslednja izmena:
Trdelnik, nazalost nasi su losijeg ukusa nego praski. Bili su 300 ili 350 dinara prosle zime, inflacija valjda ;)
 

Град организује свечани дочек Српске нове године на Тргу републике


За све Београђане и госте главног града, Град Београд организује свечани дочек Српске нове године.

Бесплатни концерт нашег познатог музичара Горана Бреговића, са специјалним гостом Младеном Војичићем Тифом, одржаће се 13. јануара, с почетком у 20 часова, на Тргу републике.

У склопу традиционалне манифестације „Београдска зима” биће уприличен свечани дочек и концерт на којем ће публика моћи да ужива у популарним хитовима „Бијелог дугмета”.

Позивамо грађане и госте Београда да дођу и да уз наше прослављене музичаре заједно испратимо стару и дочекамо нову годину по јулијанском календару.

 
Vrh