Šta je novo?

ZOO vrt - ' Vrt dobre nade'?

U kom smislu revitalizacija? :)
Mislim, zoo vrt je generalno u dobrom stanju kao park, sem sto je, jelte, jos uvek zoo vrt.
Ovo ocito potseca na kanal, tj. jeste bio. samo sto je bez vode, svojom celokupnom duzinom povezuje potez od Vidin do Stambol kapije, ili cak do Karadjordjeve kapije - sa prekidom na mestu kod parkinga:
https://www.google.at/maps/@44.8246463, ... MbCd9g!2e0

I dalje bi bilo mesta za zivotinje poput pernatih kojima bi zapravo bilo lepo u kanalu, a za zivotinje poput medvede i lavova nikad nije prerano da se izmeste iz tih tamnica, bez obzira koliko bi to osiromasilo ponudu u vrtu.

izvini za intermeco, al tako je moralo...

Na temi o Kalemegdanu imas vrlo lepe i ,,potkovane,, postove
vezane o izboru za rekonstrukciju ili revitalizaciju delova i celog kompleksa (mozda pre fenomena) Kalemegdana :)

Jedan nj. deo i sada ne moralno zauzima upravo Zoo
te nama po naj svetlijim kulturno istoriskom spomenuku Bgda razmazuju se razne životinjske izlučevine
koje su po prirodi vrlo agresivne i veoma štetne za svaki spomenik :dil:
a kamoli za ovako vremenski slojevit kompleks

Slusao sam intervju novog direktora i jako sam se rastužio kada sam ukapirao
da ce covek pokusati samo da bude obićan ,,plagijator,, pokojnog g. Vuka
te od samog napredka u smislu boljitka životinjama
da dobiju novo prirodnije stanište - tj preselenja nema ništa :oops:

Gledacemo i dalje životinje okovane betonom i gvoždjem
Gledacemo i dalje slivanje fekalije po istoriji i kulturi Beograda

Sveobuhvatni utisak je vrlo jadna i bedna buducnost Kalemegdana i samog Zoo vrta....

Zamislite tek da neko predlozi preseljenje zoo vrta sto je po meni jedino logicno resenje :)

Da, da, bas se protestvuje zbog krava i koza... Vazi...
Igore, pazi se sta pricas, nije tvoj zoo vrt. o.O :)
Mozda bude prosest protiv Beobuild-a ispred tvoje gajbe

Ако су те животиње власништво грађана Републике Србије, зашто грађани Републике Србије не могу да их добију? :kafa:

Vrt je nas, vrt je nas... :) :pob:

Samo jos da mu nadjemo adekvatnu lokaciju

Kakve su tendencije, izmeštanje zoo vrta bi verovatno od njegovog prostora napravilo parking i nekoliko nocnih klubova.

Igor":2jkym86e je napisao(la):
Vrt je nas, vrt je nas... :) ob:

Samo jos da mu nadjemo adekvatnu lokaciju
Vrt je nas i mi smo vrtovi :)

Lokacija, mozda po mom skromnom misljenju negde uz reku. Ali tu je uvek problem od opasnosti poplava kao i ove godine. Da Palilula podno Pancevackog mosta do Ade Muje ne izgleda onako odvratno mozdA ne bi bila lose resenje.
Predlog polovicnog iseljavanja mi se ne dopada. Sve il nista :) U b.vrtu sam radio pocetkom devedesetih kao volonter. Tada sam prvi put i upoznao VB. Secam se da kad nije bilo posla, da mi je bilo dozvoljeno da dovedem jednog drugara i pricam mu price sta mi tu radimo uz obilazak kaveza sa zivotinjama.
Elem, neko od mojih kliknu na fejsu vezano za neku grupu preimenovanja Zoo vrta po nedavno preminulom gospodinu Bojovicu.
https://m.facebook.com/profile.php?id=1475676532707777 vidim da ima i nekih javnih licnosti koje se zalazu za to. Nisam siguran po tom pitanju. Taj covek me je primio tu ,kao i jos drugih klinaca, da bitisemo, i odrastamo u toj ludoj 92' na '93. Manemo se ulice i trudimo da oplemenimo nas zivot necim lepim. Opet sa druge strane ima mnogo stvari i koje bih mu u medjuvremenu zamerio.
Estetiku vrta je pravio po svom vidjenju i nahodjenju. Kamen je bio dominantan na svakom cosku. Da su u pitanju samo gmizavci i kozorozi ja bih razumeo. Ovako... Brojnost zivotinja? Neke zivotinje mozda i jesu uzivale, ali neke su zasigurno patile. Da je bilo vise para, vremena, prostora...mozda bi bila drugacija prica i mozda bi on ostavio za sve nesumnjivo upecatljiv trag u bgZoo vrtu. U svakom slucaju postujem najbolju nameru ako ju je imao.

Zoo vrt koji nosi ime V. Bojovica je za mene malo preterano. Mogao bi dobiti bistu i/ili trg u vrtu ili sl.
"Beogradski zoo vrt" je sasvim dovoljno ili marketinski nazivan "vrt dobre nade" , sto je isto lepo,
sada nam je jedina nada da ce zivotinje dobiti bolje uslove za zivot.

Cini mi se da smo se ovde skoro svi slozili da je idealno mesto za novi vrt oko bare Veliko Blato u Borci.
Jeste da nije za otici pesaka do njega, ali je povezano zeleznickom linijom i obilaznicom (i autobusima event.) tako je dostupniji ljudima iz citave okoline, ne samo posetiocima centra Beograda.

Sta je jedna dodela imena na toliko životinje u ZOOu,
neka i ,,najmanja,, javna lićnost sama izabere ko da mu bude ,,Imenjak,,
sto je bolja opcija nego da drugi budu kumovi jer u utrkivanju
mnogi ,,kumovi,, bi ozbilno zaratilili kad bi na red došli stanovnici majmunarnika
:lool:

Sto se tiće preselenja
bilo bi stvarno fer ,kad vec pravimo Beograd na vodi
da se da i koja krajcara ZOO na vodi
Naravno idealno mesto za podizanje bez kaveznih ostrvskih staništa je u plitkom jezeru Veliko blato :)

Dobra ideja, starlete, recimo, mogu u živinarniku same da odaberu koja ce da nosi njihovo ime :D

dsc04607.jpg

dsc04608.jpg

dsc04606.jpg

dsc04605.jpg

dsc04604.jpg

dsc04603.jpg

dsc04602.jpg

dsc04601.jpg

dsc04599.jpg

dsc04595.jpg

dsc04594.jpg

dsc04591.jpg

dsc04587.jpg

dsc04588.jpg

dsc04589.jpg

Lavovi su se malo igrali
dsc04590.jpg

dsc04580.jpg

dsc04579.jpg

dsc04581.jpg

dsc04582.jpg

direktor
plus 1
za lepe zimske prizore iz zooa
malo se nasmejah opasne ,,,lafove,, čuvaju u žici za kokošinjac :lool:
Edit
al zato su ,,Zebrovi ,, pod jakim rešetkama

Predlog
Da i zoo uvede ,,nanogice,, pa da sve pusti na ,,štarftu,, kad se pokazala tako dobro :lool: :laugh: :lool:

Lepo... sve teče svojim tokom....
Bilo bi interesantno saznati stav novog direktora oko preselenja
sobzirom da je njegov predhodnik bio vrlo protivan i isključiv po tom pitanju
bez obzira što bi svima preselenjem bilo bolje kako tvrdjavi, tako gradu tako i samim životinjama

Naj interesantnijaj e bila lokacija (prostrana sa dosta vode) jezero Veliko Blato u Krnjači
koja sada ima dobru i drumsku i železničku infrastrukturu

"Vrt dobre nade" prati novo doba
V. RADULOVIĆ | 12. jul 2015. 17:16 | Komentara: 1

Na današnji dan pre 79 godina zoološki vrt otvorio vrata posetiocima u ambijentu beogradske tvrđave. Stigao veliki broj egzotičnih životinja, uveden je besplatan internet, otvoren još jedan ulaz...

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... -novo-doba

i vec 79 godina neprikidno kulturno istoriski spomenikea mažu životinjskim izmetom ....
životinje drže u cigli i betonu ...daleko od ikakve sličnonosti koja bi i ole podsecala na nj. prirodno stanište...

Svakoj selidbi koja bi omogucila koliko toliko bolje uslove životinjama ,
čvrsto se protive ne bili sačuvali
umišljenu lakocu dolaska na radno mesto i umišljen rizik od prihoda prodatih karata ...

vec 79 godina vrt bez ikakve nade
za boljitak zatočetih životinja
i oslobodjenja samog Kalemegdana....

Za sta bi se mogao osloboditi prostor Kalemegdana?
Cini mi se da vec sad ima dosta prostora na Kalemegdanu koji prosto vapi za nekim sadrzajem a ostaje neiskoristen.

Добро питање Рио. Да ли треба да се ослободи простор за Заху, "Калемегданску терасу", паркинг? Зоо врт није баш најсрећније решен, али ја не видим шта би друго могло да буде на његовом месту. Од детињства оно што ме асоцира на Калемегдан су војни музеј, игралишта и луна парк и зоо врт.

Vrh