Šta je novo?

ZOO vrt - ' Vrt dobre nade'?

Jedna era je završena, nema razloga za veselje svakako.
Nadam se da će neko drugi imati više hrabrosti da kaže šta sve nije bilo dobro u prethodnom periodu, te da će se fokus sa jeftine zabave prebaciti na nešto više od toga. Ima sigurno mnogo ljudi koji su u stanju da to urade na bolji način, ali sumnjam da će takvi dobiti priliku. Verujem da će se nastaviti putem koji je išao i VB, jeftina zabava, a životinje su potrošna roba, nažalost.

u duhu `o pokojniku sve najbolje` necu se baviti kritikama propusta kojih je u radu pokojnog Vuka svakako bilo.
Ono sto smo vremenom zaboravili je cinjenica u kakvom je stanju bio Zoo vrt pre njegovog dolaska.
Ma kako nezadovoljan bio sadasnjim stanjem, ja ipak ovim putem moram da izrazim zahvalnost za pomak koji je bio evidentan nakon njegovog dolaska.

Idemo dalje..

P. S.
(Igore, bilo bi pametno promeniti ime teme, kako iz pijeteta ka pokojniku, tako i iz razloga sto je vrt trajno dobro koje ce (nadamo se) nadziveti i nase unuke, tako da je nepotrebno vezivati ga za odredjenu osobu.

Definiši pomak, šta je tebi bilo bolje i za koga, nas ljude ili životinje?
I da, tema više ne bi trebala da nosi ime VB, nekako je danas to outdated.

loyola":3g0pr4mn je napisao(la):
Ti si bese onaj zastitnik zivotinja?
Ne znam da li sam zaštitnik životinja, dosta toga što mislim o načinu kako je vođen zlovrt do sada sam napisao ovde. Iz svega toga, valjda možeš zaključiti šta sam. :roll:

Bulevarac":26gk2qx6 je napisao(la):
Definiši pomak, šta je tebi bilo bolje i za koga, nas ljude ili životinje?
I da, tema više ne bi trebala da nosi ime VB, nekako je danas to outdated.

Pomak koji je nacinjen pre vise od 20 godina smo zaboravili. Ne. naravno da tada postignuto stanje nije zadovoljavajuce, ali je fakat da je u tom periodu vrtu pretilo zatvaranje. Zivotinjski fond je bio katastrofalan, a sam vrt je bio u stanju raspadanja. Ko je malo stariji, verovatno se seca toga.
Kazem opet, daleko je vrt od idealnog ili cak i od dobrog, ali kada se setim kakva je situacija bila 80-tih, mogu mirne duse da kazem da je Vuk, ma kakav bio i ma koliko gresaka imao, odradio jedan solidan posao, makar u to vreme.
Za to mu hvala.

P.S. onjegovoj deci i licnoj samopromociji mislim da sad nije trenutak da se komentarise...

Ja sam stariji, išao sam bukvalno SVAKI dan u zlovrt. Baba i deda mi stanuju pored Kališa, prva knjiga kada sam naučio da čitam je bila Život životinje, od Alfreda Brema, to sam čitao pre nego što sam krenuo u školu. Moj deda je na to uticao, on je voleo životinje, a ja sam voleo da slušam. Imam i danas napisan rad, sa crtežima, neka moja reportaža iz zlovrta, kada direktor nije bio VB. Sam sam pisao, niko me nije terao, nisam imao to kao zadatak...
I tada (nisam imao više od 11-12 godina sam pisao kako je stanje loše.
Danas kada razmislim, ne vidim skoro nikakvu razliku u odnosu na pre, osim što su kavezi ofarbani, a danas ne znamo kada neka životinja ugine i zašto, pre smo to barem znali, pa je zato i smenjen prethodni direktor. Za vreme VB, nijedna životinja nije umrla radi nebrige, tako ispada, jer nikada o tome nismo ama baš ništa pročitali. Iz toga se donose zaključci da je sada bolje... Tvrdim da je jedino ljudima napravljeno da se tamo prijatnije osećaju i čistije je, to je sve. Ofarbane su ograde, sređene staze, postavljene klupe... pa to i nije neki epohalni pomak?
I danas po puškarnicama tvrđave tamniče ptice grabljivice, kraljeve visine i otvorenog neba... tužno izgledaju po onim rupama, ni krila da protegnu.
Kao kada kinezi stave u privezak živu žabu, super izgleda nama, a žabi?
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PADBM4_gzng[/youtube]

Sređena je majmunara, takođe su dovedeni novi majmuni, orangutani, šimpanze, lemuri ali su im kavezi izuzetno mali. Ne verujem da se negde još drže orangutani u 200m2 prostora, ako imaju i toliko napolju. Jednostavno nemožete trpati i gomilati životinje i menjati ih kada uginu, to nije poenta. Poenta je da se razviju neka druga osećanja kod mladih, briga o prirodi. To se postiže tako što se mladi do najsitnijih detalja upoznaju kako određena vrsta živi, koliko ih je ostalo, i šta mi možemo da uradimo u budućnosti da ih sačuvamo od izumiranja.
Nažalost takve priče nikada tamo nije bilo, a morala je da postoji, kod svake vrste. Njihovi utamničeni životi ne smeju biti samo jeftina zabava bez empatije, onda sve gubi smisao i pretvara su u običan profit.

Došli smo na taj nivo da nam mediji(domaći, popularni, najveći i jedini) formiraju svest o stvarima o kojima malo znamo, što nam ne smeta da sebe same pretvorimo u vrsne znalce nečega što nas u stvari niti interesuje, niti nešto specijalno znamo... ali žemo da imamo stav. Deca će jednog dana od JK prviti ikonu, Ceca će biti uzor za empatiju i milosrđe. Suludo je to sve... Da, VB nije ono za šta ga neki smatraju, daleko je od toga, i njihov stav je donesen na osnovu medija, neznanja, polinformacija, i želje da sve znaju najbolje, a najčešće ne vide dalje od nosa.

Hmmmm
Posto sam pre tebe ja zadnji postovao, smatram da treba da razjasnim sledece.
Moj stav nije donesen na osnovu medija, vec na osnovu licnog iskustva pri posetama vrtu tokom dugog perioda.

Kao sto sam vec rekao, Nisam uopste zadovoljan stanjem u vrtu, niti razvojem situacije u zadnjih 10-15 godina, a najmanje samom lokacijom vrta koji limitira mogucnost stvaranja mnogo kvalitetnijeg stanista za zivotinje, koje (gle cuda) bez obzira dal bile u kavezu od 100 ili 500 kvadrata - jesu u zatocenistvu.

Naš Zlovrt je kao herbarijum. Katalog stvorenja kojima je ubijena duša.

jednom sam bio u Zoo vratu i nikada vise. Bio mi je zao zivotinja, iako nisam zastitnik zivotinja, ali ne volim da ih gledam iza resetaka. Sta god pricali, meni je ovo mesto pogresno za ZOO. Premalo prostora sa previse zivotinja

Sumorni Kosač je odradio svoj posao. Sada valja pokrenuti ponovo temu izmeštanja Zoo vrta negde gde bi bilo bolje životinjama, ali i ljudima koji ih posećuju.

Slazem se. Da bi vrt bio adekvatno uradjen neophodno ga je izmestiti sa kalemegdana. Neki predlozi vec postoje ovde na forumu, a cuo sam i neke interesantne predloge od ljudi koje licno poznajem

Има ли бољег пррдлога од постојећег да се на великој слободној површини, уз велику водену површину почне са стварањем новог дома за животиње. Да се постави развојни и образовни карактер, ту где за то има свих услова, где никоме не може да смета. Где се стиже новом саобраћајницом 3+3 и из Земуна и са Палилуле, или Београдским железничким чвором који су на том месту.
Погађате где? Логично, зар не?

Jos samo neki sejk/tajkun/oligarh da to plati i nema problema

Не лупај!
Од тренутних прихода има новца сасвим доста, а нека и град мало помогне ако запне.

Не лупај!

Od trenutnih prihoda jedva se pokrivaju sadasnji troskovi , znas li koliko samo koliki je racun za sturju , za vodu , a o hrani da neogovorim pa lavovi ,tigrovi i ekipa pojedu pogolemo stado godisnje , a gdje su ostli , sve to treba , nahraniti napojiti , dobro pa se vrt i nedotira iz budzeta , sad kad stve nekog partiskog dirktora , pa kad krene sunovrat

ja se od sunovrata vise plasim suludog sirenja po kalemegdanu

Ne znam da li ćemo imati za penzije i plate naredne godine, nekako mi sve ide na tu stranu. Sumnjam da neko sada sme da predloži i zaduži se za neki novi zoo, mada Srbija je ovo, mesto gde razum ne stanuje.
Ne znamo ni koliki su prihodi do sada bili, kompletna prodaja unutra se odvijila na crno svih godina.
Da ih je interesovalo, postojala bi odavno javno dostupna excel tabela sa troskovima, rashodima, koliko koja životinja pojede, cene, dobavljači...
Naravno toga nema, da bi se lovilo u mutnom.

Борчанац":2oqsc75p je napisao(la):
Има ли бољег пррдлога од постојећег да се на великој слободној површини, уз велику водену површину почне са стварањем новог дома за животиње. Да се постави развојни и образовни карактер, ту где за то има свих услова, где никоме не може да смета. Где се стиже новом саобраћајницом 3+3 и из Земуна и са Палилуле, или Београдским железничким чвором који су на том месту.
Погађате где? Логично, зар не?
Mafijo! Hoćeš svoju njivu u borčanskom potesu uvališ državi za nekoliko puta veću cenu od tržišne. :laugh: Neka ti te fore :gobb:

Директоре од крда које поједу лавови веће је далеко крдо које долази и плаћа. То што ти причаш је класична медијска (идиотска) прича. Од ока се да видети да су приходи астрономски. На жалост, број посетилаца, поједених сладоледа, попијених сокова, кафа, вожњи на понију, приходи од трафике, оних кола на струју где се деца гегају за жетон...неће нам бити доступни у тачном облику скоро. Можда држава води евиденцију прихода, можда земунски клан, ко зна. Али стварних пара има!
И за живот и за градњу новог...
Који бре трошкови, каква струја, вода? Да не греју алпске козе? Од 2000 животиња колико их је са апетитом 30, 50, 100?
95% их пасе или зоба... можда поједу крда...оних угинулих животиња?
Склон сам анализи коју је дао Булеварац, само бих је због приближно тачне процене радикализовао. Ако ја грешим, нека неко побије доказом. Овако процена на процену, сигурно је моја теорија ближа а жалост је што је све апсолутно ван контроле. А морало је и морало би бити.

Трагач, хоћу. Што да нећу. И моју и државну и твоју...све би тапнуо :D
На жалост, немам, не нудим и није ни идеја моја. Него мрзи те да читаш :p

Ne znam da li je profitabilan, sumnjam da jeste, niko se tamo nije obogatio, osim VB.

Па проблем и јесте то што се ништа не зна. Треба нам увид у расходе и приходе а нема ни тога нити се може наћи нека статистика. Зашто је све на црно како сам кажеш ако се не муља...значи кинта присутна.
Ако Јагодина има 200, палић 160 000, колика је посета овом? 500 000, 1 000 000? У сваком случају милионски приходи само од карата.

Vrh