Šta je novo?

Zlatibor

Da mogu uzeo bih na 6 meseci. Još ima restoran, SPA i teretanu sve su smislili super.
Da ne zaborvim bazen, okolo je priroda, neki ne idu da budu medju gužvom.
Ljudi mahom idu na vikend, i na Zlatibor se ide radi gužve. Ko hoće da ide u prirodu sigurno neće otići na Zlatibor.

Msm ok, ako se čoveku sviđa neka kupi, njegove pare njegova stvar, ja samo kažem da ako planira da prihoduje nešto od rente, za to je lokacija apartmana izuzetno loša.

Ja sam dosta verziran za nekretnine. I mogu vam reći jednu stvar kada su lokacije u pitanju. Naravno da je lokacija bitna. Vjerovatno i najbitnija. Ali je isto tako bitna i mikro lokacija. Pozicija same zgrade na parceli, u odnosu na ulicu (najbolje na dvije ulice - da je na uglu), pozicija u odnosu na ostale objekte, na prirodu...
Kod nas na primorju, trenutno je jako dobro izdavanje u brdu na zaledju, sa dominantnim pogledom. Trebesin iznad Herceg Novog, Reževići i ti dijelovi između Budve i Petrovca, otvoreno more koje pripada Opštini Kotor (Krimovica, Žukovica, Zagora)...
Doduše to se odnosi prvenstveno na vile. Ne na apartmane. Ali i apartmani počinju da se grade na takvim lokacijama.
To je strancima jako primamljivo. Oni su drugačiji tip turista. Smještaj im je baza iz koje autom idu u obilaske okolnih mjesta.
Slažem se da na Zlatiboru je blizina centru prednost, a udaljenost mana.

Ide se i na Zlatibor zbog prirode. Oni koji idu zbog gužve i centra imaju tamo koliko hoće jeftinog smeštaja. Meni je plac htela planinarka da kupi jer zna da je tu priroda odlična, selo Mušvete itd...
Sada koliki broj i procenat ide zbog prirode je nešto drugo.
Unutrašnjost Istre ima više noćenja od same obale, isto 90% stranci kojima je to polazna stanica pa obilaze razne stvari.
Nekim ljudima je to neshvatljivo, važna je blizina centra ili gradske plaže ali to se menja.
Kos bogatijih se gleda intima i zatvoren kompleks.
Sećam se kada je glavno pitanje bilo koliko je udaljeno od mora i glavna karakteristika je to.
Kompleksi su uznapredovali i realno se slažem da postaju dosta dominatniji i u stanogradnji u gradovima a i u turističkim mestima.
Najbolji kompleksi se izdvajaju po raznim stvarima, pre svega same usluge i šta sve nude i te privatnosti.

Meni je ovo ulaganje na osnovu kazanog ok. Da je u pitanju neka standard gradnja bez ozbiljnog sadržaja(kompleksa) to bih jedino rekao da je ok ukoliko neko želi da živi u toj nekretnini na Zlatiboru i ako je jako jeftino.
Slažem se da ne treba u ovom slučaju očekivati ok ROI pošto mu u startu uzimaju 50%, ali to kolegi i nije toliko bitan ROI od izdavanja.

Ja da biram samo Bosal lux.
Ovdje su predvidjena dobra ulazna vrata sa izolacijom.
Neki na Zlatiboru umjesto ulaznih stavljaju bukvalno sobna vrata. Doduše sa malo boljom bravom.
Iz iskusta ti mogu reci da je ovo veoma ozbiljna stvar za hotele, ukoliko su loša ulazna vrata o da je stvarno veliki problem.
Kos mene rrenutno u stanu kada sam stavio ozbiljanasa izolacijom ulazna vrata koja su postavljena adekvatno na odradjenu površinu bez purpene, onda ne čujem hodnik i komšije. Dzaba dobra izolacija i debeli zidovi pored komsija ako obo nije kvalitetno.

После 20 година био сам прошле недеље на Златибору.

Да није било пијаце и језера не бих знао да је исто место.

Боље да сам остао у Ужицу, урбанистички је складније.

To je strancima jako primamljivo. Oni su drugačiji tip turista. Smještaj im je baza iz koje autom idu u obilaske okolnih mjesta.
Ako na Zlatibor dolaze stranci (a da to nisu Bosanci i Crnogorci) oni dolaze organizovano u hotelski smeštaj ne u privatne apartmane, i to uopšte nije nešto konstantno već stihijski (kao što su Englezi svojevremeno par godina imali ture na Kopaoniku)... Da baziraš svoj biznis model na nekim edge caseovima je malo naivno.

Taj apartman je veoma daleko od centra, to je činjenica. Da bi to kompenzovao moraćeš da smanjiš cenu, a cene i u samom centru nisu nikakve. Jel možeš da podeliš sa nama tvoju kalkulaciju? (visina investicije, dnevna renta, očekivano godišnje zauzeće)

Ako na Zlatibor dolaze stranci (a da to nisu Bosanci i Crnogorci) oni dolaze organizovano u hotelski smeštaj ne u privatne apartmane, i to uopšte nije nešto konstantno već stihijski (kao što su Englezi svojevremeno par godina imali ture na Kopaoniku)... Da baziraš svoj biznis model na nekim edge caseovima je malo naivno.

Taj apartman je veoma daleko od centra, to je činjenica. Da bi to kompenzovao moraćeš da smanjiš cenu, a cene i u samom centru nisu nikakve. Jel možeš da podeliš sa nama tvoju kalkulaciju? (visina investicije, dnevna renta, očekivano godišnje zauzeće)
Njegov apartman će biti u u okviru hotelskog. Znači da kada gledaš i bookiraš taj hotel, moguće je da baš budeš u njegovom apartmanu.
Zato i Investitor nameće isto opremanje.

Jel to ovo https://www.bloomzlatibor.rs/

Ja na toj stranici ne vidim nigde da se spominje hotel. Spominje se samo recepcija ali ne i hotel.
U pravu si! To ćemo tek videti kada se izgradi i uknjiži sve i kakav status će napraviti i kategorizaciju.
Meni deluje bolje od dosta smeštaja koji su se kategorizovali kao hoteli, pa sam možda prenaglio sa napisanim.

U pravu si! To ćemo tek videti kada se izgradi i uknjiži sve i kakav status će napraviti i kategotizaciju.
Meni deluje bolje od dosta smeštaja koji su se kategorizovali kao hoteli, pa sam možda prenaglio sa napisanim.
Ček, neko treba da pljusne pare na apartman + sređivanje, pa da se tek onda vidi da li će biti hotela ili neće? Iako mu maltene ceo prihod zavisi od toga 🤣

Ja sam definitivno pogrešio biznis, treba da idem u građevinu, ne treba ništa ni da obećavam, narod sam smisli šta bi voleo da čuje 🤣

Biće tamo sigurno i heliodrom i besplatan transfer helikopterom do Beograda, Beča i Budimpešte :)

Hm... To nek se popriča sa vlasnikom to jest Investitorom.
Ako neko hoće već uknjiženo u dobroj priči to košta.
Ovako je sve na poverenje.
EDIT: @danko marketing je čudo i priča, a i Ugovor koji ne može da se menja.

Moja kalkulacija je višestruka. Očuvanje vrijednosti novca. Kupujem sada maltene u pretprodaji na početku gradnje za nižu cijenu od one koja će biti kad se završi. Dobijam i dodatni popust. Dobijam i relativno visoki sprat za minimalnu razliku u cijeni. Dobijam garažno mjesto na gornjoj boljoj etaži. Takođe s popustom. Ako generalno cijene na Zlatiboru ostanu na istom nivou, već sam na nekoj vrsti dobitka.
Imam apartman za mene i porodicu da ponekad dođem.
Nešto ću i prihodovati. Koliko ne znam. Tekuće troškove stana ću sigurno pokriti. Po mojoj računici imaću i mali prihod mimo toga od cca 300 € mjesečno u prosjeku. Nekad više nekad manje. Nije neka suma, ali kad se sve sagleda , sasvim je ok.
Mislim da ću ga moći prodati za nešto više novca kad se objekat završi ili kasnije ako tako odlučim.
I što je najbolje, radi se o ukupnom iznosu za koji mogu da kupim svega dva garažna mjesta na Vračaru. Pošto je PDV 2O % za garaže. S tim što ih niko ne bi prodao bez stana.

Nije hotel. Apartmanski kompleks sa sadržajima je. Kao Terase i Titova vila. Samo je jedna zgrada i sve je smješteno u njoj. U hotelima je normalno skuplje za kupovinu. Da je hotel PDV bi bio 20 %. Kao za poslovni prostor. To je na Zlatiboru jako rijetko. Quin of Zlatibor npr. Tamo je cijena bila 3.200 €\m2 ako se ja dobro sjećam.

Napraviću sutra nekoliko slika pa ću okačiti. Pogotovo pogled sa 4-og sprata. Na obje strane. Jer to je po meni najbolje u ovom kompleksu. Baš je nerealan pogled.

Moja kalkulacija je višestruka. Očuvanje vrijednosti novca. Kupujem sada maltene u pretprodaji na početku gradnje za nižu cijenu od one koja će biti kad se završi. Dobijam i dodatni popust. Dobijam i relativno visoki sprat za minimalnu razliku u cijeni. Dobijam garažno mjesto na gornjoj boljoj etaži. Takođe s popustom. Ako generalno cijene na Zlatiboru ostanu na istom nivou, već sam na nekoj vrsti dobitka.
Imam apartman za mene i porodicu da ponekad dođem.
Nešto ću i prihodovati. Koliko ne znam. Tekuće troškove stana ću sigurno pokriti. Po mojoj računici imaću i mali prihod mimo toga od cca 300 € mjesečno u prosjeku. Nekad više nekad manje. Nije neka suma, ali kad se sve sagleda , sasvim je ok.
Mislim da ću ga moći prodati za nešto više novca kad se objekat završi ili kasnije ako tako odlučim.
I što je najbolje, radi se o ukupnom iznosu za koji mogu da kupim svega dva garažna mjesta na Vračaru. Pošto je PDV 2O % za garaže. S tim što ih niko ne bi prodao bez stana.
Nemoj da prodaješ dok ti ja ne iznajmim taj apartman barem na 5 noći. Njima ništa ne govori, reci brat od tetke dolazi sa porodicom, da ne uzmu 50%. Ja tebi platim i dobijem u toku boravka masažu gratis zbog ovog dogovora, to jest tu masažu ti prefakturišem 😉
Eto ti prve mesečne zarade.

Imaš besplatno od mene 7 dana čim se završi i opremi. Taman da mi kažeš na šta da obratim pažnju oko detalja i tih nekih malih stvari koje puno znače (posteljina, peškiri, zakazivanje bazena, osoblje...).

Imaš besplatno od mene 7 dana čim se završi i opremi. Taman da mi kažeš na šta da obratim pažnju oko detalja i tih nekih malih stvari koje puno znače (posteljina, peškiri, zakazivanje bazena, osoblje...).
Hahaha hvala, ti možeš odmah kod mene na Kopaonik.
Ja znam šta fali ali daleko sam i ne stižem.
Pusti u privatim porukama sve i to je to.
EDiT: @StevanHN ne šalim se sve je kako pričam, slobodno meni je najgore, kada je prazan apartman.
EDIT2: Dogovoreno, dobićeš profesionalni izveštaj sa moje strane, vezan za buduće poboljšanje i nedostatke u mogućem kasnijem rentiranju.

Poslednja izmena:
Znam. Ni ja ne stignem da obidjem sve nekretnine.
Inače, u Trebinje sam kupio stan 2010. god. Svi su mislili da sam pukao. I to u strogom centru, sa centralnim usisivačem podzemnom garažom... Tada je kod nas u H-Novom postojala izreka, Trebinje, Trebinje, kad me vidiš .ebi me.
Danas u Trebinju ima jako puno turista. Grad je puniji nego H-Novi. Cijene su skočile tačno puta 3. Dubrovnik im je na manje od sat.
Ja ne znam čemu toliko sprdanje sa Zlatiborom. Teško da cijene mogu pasti ispod današnjih. Nema logike i računice.
Da su ga dosta devastirali gradnjom, jesu. Ali to je opet mali dio.
Takođe geografski položaj Zlatibora je dobar.

Ja ne znam čemu toliko sprdanje sa Zlatiborom. Teško da cijene mogu pasti ispod današnjih. Nema logike i računice.
Da su ga dosta devastirali gradnjom, jesu. Ali to je opet mali dio.
Takođe geografski položaj Zlatibora je dobar.
Veliki deo popularnosti Zlatibora je taj što se nalazi na putu ka Crnoj Gori. Izgradnjom novog autoputa koji ga u potpunosti zaobilazi se to menja.

Cene uvek mogu da padnu, ma kolike su. Ako je istina da prodaja i sada ne ide dobro, a da su hiljade apartmana tek u izgradnji, cenim da to nije dobar znak.

Njegov apartman će biti u u okviru hotelskog. Znači da kada gledaš i bookiraš taj hotel, moguće je da baš budeš u njegovom apartmanu.
Zato i Investitor nameće isto opremanje.

To je biz model dobar samo za investitora. Proda ti app (i zaradi), proda ti opremanje (sve za tvoje pare, jos i zaradi) i onda deli sa tobom 50:50 prihod od izdavanja. Mozeee, ako imas u ugovoru grantovani god min, takav da daje smislen ROI. A to ti ne daje NIKO (da ja znam, a realno. Mnogi to tvrde, ali kada dobijes ugovor to ne stoji).

Bez minimuma, investitor puni tvoj app kada nema mesta u svojim. Ti snosis sav rizik amortizacije.

Treba biti dobar mazohista da bi covek usao u taj polozaj. Ili samo da si lako dosao do svojih para...

Autoput ga ne zaobilazi. Naprotiv. Jedan krak ide na Mačkat. Tako da ga spaja sa R.Srpskom i jednim dijelom CG iz kog ja dolazim. Nama je iluzorno ići na Podgoricu i priključivati se na autoput kada smo za to vrijeme do Foče od koje je Zlatibor na dva sata. Tuda će prolaziti i budući autoput do Sarajeva.
Takođe i iz ostatka CG, kada dođu budućim autoputem do Požege, mogu do Zlatibora za 15-ak minuta. Dvije buduće dionice od po 14,5 km. Pa kad god budu gotove da budu. A biće za nekoliko godina. Da ne pričamo o Beogradu od kojeg će se dolaziti za manje od dva sata. Sada je dva ipo sata.
Možda ja djelujem malo kao Labud, ali i vi koji živite u Srbiji nemojte da budete autošovinisti. Imate prelijepu zemlju sa prelijepom prirodom što će sve više i više biti na cijeni.

To je biz model dobar samo za investitora. Proda ti app (i zaradi), proda ti opremanje (sve za tvoje pare, jos i zaradi) i onda deli sa tobom 50:50 prihod od izdavanja. Mozeee, ako imas u ugovoru grantovani god min, takav da daje smislen ROI. A to ti ne daje NIKO (da ja znam, a realno. Mnogi to tvrde, ali kada dobijes ugovor to ne stoji).

Bez minimuma, investitor puni tvoj app kada nema mesta u svojim. Ti snosis sav rizik amortizacije.

Treba biti dobar mazohista da bi covek usao u taj polozaj. Ili samo da si lako dosao do svojih para...
Baš tako sam ja na Kopaniku, i ne kajem se. Kroz 3 meseca sam dobio ponudu da prodam za 20% skuplje.
Imao sam mogućnost i ROI od 6% zagarantovano na 2 god.
Realno sam imao sreće jer nisu avi tako prošli, zato kažem da u ovome ima i odabira od strane pojedinca kako prolaziš.
Tačno je da niko ne garantuje ROI na dugoročno, čak ni Dubaji za sada koliko znam.

Neki garantuju. Satelit npr. 7.000 € godišnje. Tako je makar bilo. Još neki garantuju 10 €/M2 mjesečno.
Ti misliš da investitor ne treba da zaradi?
Nego da omogući kupcima da samo oni zarade?
Ja se slažem djelimično sa tobom, ali jedino ukoliko je investitor normalan, onda ima neke šanse da sve bude održivo. I da svi budu koliko toliko na dobitku. Problem su nerealna očekivanja i onda razočarenje.

Ako si se vec odlucio za kupovinu, podrzavam lokaciju izvan centra, samo iz razloga sto je centar jedan veliki vasar, sa socijalnim zgradama od po 20 spratova, samim tim se jasno namece kakvi ce biti posetioci tih "atrakcija" koje zaklanjaju i sunce i planinu. Plus sto centar "mirise" na jedno ogromno planinsko izdanje auspuha od autobusa.

Vrh