Šta je novo?

Zlatibor

I Peković u Šarićevom klanu?
Proslavljeni košarškaš Nikola Peković prema policijskim evidencijama visokorangirani je pripadnik kriminalne grupe Pljevljaka Darka i Duška Šarića,
a policija je juče oduzela njegov blindirani automobil ....
----------------------------------------

Samo da podsetim - dotični je pre neku godinu kupio plac u centru-centra, plac autobuske stanice, gde se gradi monumentalni blok.
Dakle reč je o krvavim parama.
Dakle, još jednom, pokazala se ispravnom pretpostavka da je gradnja na Zlatiboru rezultat prljavog novca.

Mahom je gradnja u Beogradu rezultat kojekakvih kriminalnih i drugih manipulacija, na Zlatiboru ako uopšte dokažu povezanost je to ta jedna eventualno dve zgrade, ali s obzirom da je košarkaš veći deo svog novca zaradio legalno u sportu, oko 100.000.000$, znači da će u svoje vreme biti lakše sve razrešiti. U Beogradu se više ni ne zna ko sve gde i kako gradi, a o kvalitetu da ne govorimo.

Sin ovog pevača je napravio lepu zgradu na Zlatiboru, i toliko ima kupaca da mu već traže još jednu da izgradi kako bi mogli da kupe. Među kupcima ima dosta naših iz dijaspore kao i onih koji investiciono ulažu

Dogovoreno u Sloveniji, Zlatibor uskoro na evropskoj biciklističkoj ruti...projekat Transdinarika 2

Znači 100 miliona $ je zaradio samo na osnovu plata u Minesoti plus možda 50 do 100 miliona $ od reklama i ostalo...veliki su to novci koji se ne mogu potrošiti ni za nekoliko života, ali možda sam ja "glup" pa bi od toga živeo ko car i tvrdo istrajavao protiv bilo kakvih sumnjivih rabota, pa makar mi kum bio sami Eskobar! Nema sumnje da smo svi mi ovde za to da se stvari pretresu i tačno vidi ko je šta protivzakonito radio, ali nije pošteno ni sad praviti paravan za glavno leglo kriminala koje je u Beogradu. Riba od glave smrdi.
Tako da osim što su kupili taj lepi trougao koji je ruku na srce mogao (i trebao) biti zelena površina, park i sl., nemaju nikakvih drugih uticaja na sam Zlatibor. Nisu toliko važni koliko ih predstavljate

S obzirom da je bio dobar košarkaš trebalo bi ga pitati zašto se malo ne angažuje oko KK Zlatibor, jer su doživeli pravi debakl u Sloveniji :)

Ali ovo nam je sad važno, skraćenje puta do Zlatibora na 2 sata od Beograda...što će opet izvršiti pritisak na tražnju a samim tim i cene 🚀

...i možda ključno pitanje da li će odjednom graditi deonice autoputa Požega - Zlakusa i Zlakusa - Zlatibor ili će prvo samo do Zlakuse

Izgleda da se plan za aerodrom promenio...
Nije, nego se to radi po fazama...zadnja faza je za velike avione tipa Boing 737 i Airbus 320...e ako budu pametni i hrabri pa uzmu kredit i to ubrzaju da preskoče prve faze, to će biti neviđena i ubrzana internacionalizacija Zlatibora. 🚀

Neće znati šta da rade sa parama!

I bre Aco otkud ti sad pa to!? Zlatibor ima jednu od boljih voda za piće...e sad da je bogata kalcijumom bogata je. Ali onda računaj da je dobra za kosti ;)
Domaći bojleri iz Požege su se dobro pokazali

Nisam ja sumnjao da je loša voda nego, gledao sam omekšivače vode pa ne znam da li je pametno investirati u to da bi se izbegao sav kamenac u sistemu u vikendici... Jer je to problem za odrzavanje, hvala na savetu za bojlere!

Nisam ja sumnjao da je loša voda nego, gledao sam omekšivače vode pa ne znam da li je pametno investirati u to da bi se izbegao sav kamenac u sistemu u vikendici... Jer je to problem za odrzavanje, hvala na savetu za bojlere!
Ja imam profesionalni kH metar koji daje digitalnu vrednost merenja. Baš si sada i mene zaintrigirao, ponesem ga sledeći puta kada budem išao na ZL pa napišem ovde rezultate merenja.

Gledam ovo LSD šarenilo i grohotom se nasmejah, ucrtali su trotoare s obe strane jedne ceste u delu naselja koje poznajem u dušu.

Da bi to bilo izvodivo morat će pojedine zgrade da pomerite par metara dalje od ceste pa da stane taj trotoar kao što su nacrtali. A neke od zgrada friško završene, pitam se što su im onda odobrili gradnju i dali građevinske dozvole!

Koji debeliziam Bože dragi...

Vidim pojedine ceste lepo ucrtane, problem je što su još na sudu i što dobar deo te plave ceste je u papirima idalje privatno vlasništvo i da bi bila cesta i u papirima morat će prvo da isplate vlasnike. Ima da odu milioni, kad su nesposobni, otkako su komunisti oduzeli zemlju nijedna vlast u zadnjih 70 godina nije ucrtala ceste, e sad restitucija i sud zadnjih 10ak godina i sve je stalo, tek sada neće ništa da prenamene bez da plate.

Nemate pojma koliko miliona € će ovo da košta opštinu, ima da financijski zaglibe poprilično dok ne reše papirologiju.

U mom naselju nisu napravili mnogo od 2018.godine, logično, radi se o hiljadama ari ceste koju treba da isplate a to košta...

Mislim da je marka Termorad iz Požege, inače voda je bogata kalcijumom zbog sastava okolnih stena, ali je po merenjima pokazano da je vrhunskog kvaliteta. Isto tako interesantno da se ispod celog Zlatibora može naći geotermalna voda temperature od 10 do 20c, i već ima zgrada koje su ugradile taj sistem grejanja. U startu je investicija nešto skuplja, ali su kasnije u eksploataciji manji troškovi u odnosu na klasično grejanje na struju, manji karbonski otisak i sve u skladu sa najsavremenijem LEED standardu.

Stručnjaci kažu da je ta voda sa dubine preko 100-ak metara odlična i za piće

Pre neki dan sam naisao na jednu cudnu pojavu. Usred setnje sa psom, odjednom dolazim na uredjeni plato, nasipan sljunak. Odavno je tu ogradjena parcelica, u sred nicega. Kad vidim na toj parcelici, manje od hektar, grobnice. I nekoliko krstova. U sred sljunka i malo betona. Jezivo. Jedna od najgorih stvari kod nas Srba je taj odnos prema mrtvima, na sta nam lice groblja, a i obicaji i ceremonije. Ovo je probilo dno. Jednog dana ce valjda to da urede malo, onako kako je, bas je nepostovanje i jezivo. Drugi put sam prosao dzipom i videh ljude izasli na grob, malo humanije je delovalo, a opet, nekako, nedostojanstveno.

Gledam ovo LSD šarenilo i grohotom se nasmejah, ucrtali su trotoare s obe strane jedne ceste u delu naselja koje poznajem u dušu.
Da bi to bilo izvodivo morat će pojedine zgrade da pomerite par metara dalje od ceste pa da stane taj trotoar kao što su nacrtali. A neke od zgrada friško završene, pitam se što su im onda odobrili gradnju i dali građevinske dozvole!

Koji debeliziam Bože dragi...

Reč je o jednom od najkorumpiranijih opštinskih rukovodstava u Srbiji.
Sasvim prosta činjenica.
Caruje gradnja kriminalnim novcem !

A npr. jednu najobičniju internu obilaznicu nisu sposobni GODINAMA da puste u saobraćaj !!!
Rupčage na prilaznim lokalnim putevima se krpe u Oktobru i kasnije, kada to nikome nije potrebno.
Itd, itd ...

Mislim da je marka Termorad iz Požege, inače voda je bogata kalcijumom zbog sastava okolnih stena, ali je po merenjima pokazano da je vrhunskog kvaliteta. Isto tako interesantno da se ispod celog Zlatibora može naći geotermalna voda temperature od 10 do 20c, i već ima zgrada koje su ugradile taj sistem grejanja. U startu je investicija nešto skuplja, ali su kasnije u eksploataciji manji troškovi u odnosu na klasično grejanje na struju, manji karbonski otisak i sve u skladu sa najsavremenijem LEED standardu.

Stručnjaci kažu da je ta voda sa dubine preko 100-ak metara odlična i za piće
Kad sam računao nešto za sebe, period isplativosti je bio 30 ili 40 godina... Pod uslovom da ne bude dodatnih ulaganja u taj sistem u tom periodu, što je nemoguće. Sve to pod pretpostavkom da se tok podzemnih voda neće poremetiti usled 100+ prirodnih ili ljudskih faktora, usled čega sistem postaje neupotrebljiv. Suviše veliki i neisplativ hazard, barem za individualne objekte.

Kad sam računao nešto za sebe, period isplativosti je bio 30 ili 40 godina... Pod uslovom da ne bude dodatnih ulaganja u taj sistem u tom periodu, što je nemoguće. Sve to pod pretpostavkom da se tok podzemnih voda neće poremetiti usled 100+ prirodnih ili ljudskih faktora, usled čega sistem postaje neupotrebljiv. Suviše veliki i neisplativ hazard, barem za individualne objekte.
Ne znam kako si došao do tih brojki! Povratak investicije je između 3 i 7 godine, a za veće komercijalne sisteme 2-5 godina uz ROI od čak 300% na 20 godina. Životni vek 25+ godina.
Kod sistema za individualne objekte se ide tzv plitkom tehnologijom, sa konstantnim temperaturama površinskog dela zemlje. Treba ti samo jedan deo placa iza kuće

Ne zaboravi da će struja vremenom samo da poskupljuje

Sopstvene pare sam trošio pa sam baš dosta računao. Tačnih brojki se sad ne sećam no ostade mi i dalje gorak ukus u ustima zbig saznanja da se to ne isplati novcano već se radi da bi bio zeleni ekolog.

Geotermalne sonde, mora prvo elaborat koji košta po rupi nešto mnogo, pa onda svaka sonda mislim da je bila po 5k evra (mislim da je ovo sa bušenjem ali do neke ograničene dubine a ako se ne nadje voda onda ide dodatno), a broj sondi zsvisi od veličine objekta. Opet ako me sećanje ne vara za 300-400 kvadrata treba 5 komada. Garanciju od 25 godina niko ne daje...

Za roi od 3-7 godina nisam čuo a voleo bih da vidim tu matematiku. Pa 5 tih sondi je 25k evra a za koliko godina se samo taj novac povrati makat se cena struje duplirala godišnje? Ako imaš primer kalkulacije za roi 3 god, podeli molim te, voleo bih da vidim koja je to tehnologija.

Iz mog iskustva ne može to da prismrdi toplotnoj pumpi još uvek. Ko hoće da bude što više zelen to je druga priča tu je roi nebitan.

Zanimljiv je link koji si podelio. Računica nije primenljiva za naše prostore jer tamo imaju neke subvencije, povlašćene cene struje itd. Kod nas šipak. Ako imaš za neki objekat u Srbiji roi kalkulaciju daj to i uporedi sa toplotnom pumpom pa da vidimo roi. Uveren sam da nema šanse da to bude ispod 20 godina a u mom slučaju sam došao do 30-40 godina. Uporedi cenu toplotne pumpe, dodaj 25k evra (jer nema sondi za toplotnu pumpu), uzmi trenutnu cenu struje i njen rast 10% godišnje, uzmi procentualno kolko struje štediš uz sistem sa sondama vs toplotna pumpa i da vidimo roi. 3-7 godina samo u snovima...

Evo gpt ukratko, izvinjavam se za off neću više

Godišnji trošak klasične toplotne pumpe (8.000 kWh, početna cena 0.12 €/kWh):

Godina 1: 960 €
Godina 2: 1.056 €
Godina 3: 1.161,6 €
...

Ukupno za 15 godina ≈ 30.680 €

Godišnji trošak geotermalne pumpe (5.333 kWh):

Godina 1: 640 €
Godina 2: 704 €
Godina 3: 774,4 €
...

Ukupno za 15 godina ≈ 20.453 €

---

Poređenje ukupnih troškova (15 godina)

---

ROI?

Geotermalna pumpa te ne isplati ni kroz 15 godina. Uštediš 10.200 € na struji, ali platiš 25.000 € više unapred. Da bi bio na nuli, treba ti 37 godina sa ovim uštedama, pod uslovom da sve radi besprekorno bez servisa i zamenjenih delova.

...

Iz mog iskustva ne može to da prismrdi toplotnoj pumpi još uvek. Ko hoće da bude što više zelen to je druga priča tu je roi nebitan.

Zanimljiv je link koji si podelio. Računica nije primenljiva za naše prostore jer tamo imaju neke subvencije, povlašćene cene struje itd. Kod nas šipak...
Pazi, sve su to toplotne pumpe, samo je izvor toplote vazduh, voda ili sama zemlja. Ti si računao za kuću odnosno manji individualni objekat. Takođe sa linka možeš videti da su proračun radili za državu Mičigen koja ima hladne zime i topla leta, pa zimi na -20, -25 ti crpiš energiju iz zemlje koja ima konstantnu temperaturu, takođe isti sistem te hladi leti takoreći bez troškova jer ne pali kompresor tzv "pasivno hlađenje". Da ima smisla na Zlatiboru je sasvim razumljivo, jer su zimi temperature u dubljem minusu.
Svaki od nas današnjih investicionih kupaca traži minimalne troškove za grejanje/hlađenje tako da je nekoliko zgrada već ugradilo na planini, s obzirom da je izdašnost vode na dubini već od 80-100m velika i sa dobrom temperaturom. Znam da je cena bušenja oko 30 eur/m
Takođe ti bolji premijum objekti imaju spa zone i bazene, đakuzije, restorane, razne kongres sale, potrebe za stalnom toplom vodom u centralnim bojlerima, odleđivanje pristupnih staza...sve to treba grejati, hladiti istovremeno štedeći energiju i što manje zagađivati.
Imamo i mi neke subvencije, mislim da je oko 15-20%
Znam za zgrade koje koriste gas, ima i toga zato što je prošao skoro kroz sve ulice u širem centru, i to je neka vrsta čiste energije.

Da li neko moze da mi kaže da li je voda iz vodovoda na Zlatiboru za piće i da li ima puno kamenca?

Evo da ti i ja odgovorim.

Kao prvo merač tvrdoće vode ima povremeno da se kupi, jeftino, oko 800din, u Lidlu ali ga neko vreme nema.
Trenutno nisam na zlatiboru da ti to izmerim, što sam voljan da uradim.

Ali, recimo, kod Komše je tvrdoća iz njegovog vodovoda 225, u Semegnjevu iz lokalnog rezervoara ispod Viogora je 195.
To su sve izvori u kamenu.
Za referencu u Beogradu je oko 240.

Voda iz vodovoda je pretpostavljam za piće ali im baš ne verujem mnogo kada je upitanju o kakvom je kvalitetu reč.
Sve je tamo veoma korumpirano i shodno tome nepouzdano, čitaj - lažljivo. Dokazano mnogo puta.
Ne mogu o konkretnim detaljima, iz razumljivih razloga.

Poslednja izmena:
@Aleksandaarrr
Aco, pale cene rentiranja po Beogradu, udarac na moj planirani ROI, pao i broj kupaca jer gradimo slabijeg kvaliteta, udarac na moj mastan profit...pa zato moram da skrenem priču na prvog konkurenta - Zlatibor. Jer svi odoše tamo, u toj meri da su kolone bile kilometarske kao nikad pre u istoriji !! Moram i da lažem, izmišljam i generalizujem o lokalnim korumpiranim političarima, nepouzdanoj vodi, prljavom vazduhu...sve u svemu ne smem o konkretnim istinama i detaljima, iz razumljivih razloga haha :)

Poslednja izmena:
Vrh