Šta je novo?

Zlatibor

Za Ponikve znamo da pripada Aerodromima Srbije, i veoma je interesantno da su u projekat njegove rekonstrukcije ubacili avione maksimalnih dimenzija koji mogu da lete bez sletanja do dalekih destinacija na drugim kontinentima (recimo Njujork, Šangaj i sl.), a znamo kolika je velika važnost aviotransporta u današnjem turizmu kao i uopšte ekonomiji jedne zemlje.

Ponikve su lep aerodrom sa 3km pistom ali ... do daljeg neupotrebljiv komercijalno jer ...
komunikacija sa npr. Zlatiborom, kao glavnom destinacijom, je nikakva - tu autobus ne može da prođe preko brane.
Veza sa Užicem - kakva-takva, ali da li je Užice ciljna destinacija ?

Ali zato je Kusturica tu parkirao svoj ajeroplan :)

Prilozi

• Screenshot_20241225_184641_Chrome.jpg
    Screenshot_20241225_184641_Chrome.jpg
    70,8 KB · Pregleda: 61
To je da bi se ugradili,niko neće da Boening-om da dodje na Zlatibor da bi pio kafu a ne može da skija ! Znamo svi da su narusili izgled zlatibora zato sto nisu infrastrukturno gradili…
Nek se krene sa jednim ATR 72 od 70 mesta + Boeing/Airbus čarteri pa polako širenje. Zlatibor je centar za sportski i medicinski turizam, uskoro i golf turiste, takođe puno naših iz dijaspore ima gore apartmane, najveći je turistički centar...tako da će biti svima potrebno.
Inače prvobitne urbanističke planove su uradili Norvežani, tako da se po njihovim planovima trenutno gradi.
Ponikve su lep aerodrom sa 3km pistom ali ... do daljeg neupotrebljiv komercijalno jer ...
komunikacija sa npr. Zlatiborom, kao glavnom destinacijom, je nikakva - tu autobus ne može da prođe preko brane.
Veza sa Užicem - kakva-takva, ali da li je Užice ciljna destinacija ?

Ali zato je Kusturica tu parkirao svoj ajeroplan :)
Najavili su sređivanje tog uskog grla kod brane i za autobuse, a do tada mogu da koriste duži put preko Bioske kojim ima oko 40 km ili oko 45 minuta, ma da logika nalaže da to puste u isto vreme (i aerodrom i usko grlo)
Za Užice, Prijepolje, B.Baštu, Taru, Zlatar će isto biti značajno, dovoljno je za početak povezati sa Beogradom i nekim od čvorišta u EU, recimo Frankfurt, Beč ili Cirih ili sl...plus što će biti dosta raznih čartera tokom cele godine,...van glavnih sezona tu su mnogobrojni Kongresi i razna Team Building dešavanja. Sezona je gore 12 meseci

Kusta će verujem uskoro preparkirati na Zlatiborski aerodrom kad se izgradi :)

Poslednja izmena:
Zlatibor domaćin balkanskog prvenstva u nordijskom skijanju

ATR može samo da se sanja.

Ovde može da se izvuče pista maximalno 400m a njemu je minimalno potrebna više od 1.200m, za poletanje.

Ne Vlasto, mislio sam na Ponikve...a ako si mislio na aerodrom koji će biti na samom Zlatiboru trenutno je upisano i moguće 950m, ali sa novim projektom se podrazumeva produženje. Nasipala bi se druga SZ strana na koji način bi se moglo dobiti 1200m ili sa daljim nasipanjem preko puta (koji bi dobio tunel - podvožnjak) ispod piste onda nema ograničenja, može se ići i preko 3000m. Ali pošto to nije cilj, mislim da će se zadržati na 1500 - 2000m što može da zadovolji veće poslovne ili privatne džet avione i regionalne turboelisne.
Ali to je za sada otvoreno, znaće se uskoro po finalnom projektu...

Idi ti na Google Earth pa lenjirom malo proveri te planirane dužine.

Od JZ kraja piste pa do puta za Semegnjevo je ukupna dužina oko 1200m, dakle dobitak hipotetičnog produžetka je samo 800m
uz poveću visinsku razliku od oko 40m.

Poslednja izmena:
Idi ti na Google Earth pa lenjirom malo proveri te planirane dužine.

Od JZ kraja piste pa do puta za Semegnjevo je ukupna dužina oko 1200m, dakle dobitak hipotetičnog produžetka je samo 800m
uz poveću visinsku razliku od oko 40m.
Kao što sam napisao, moraće da se nasipa u svakom slučaju...bitno je da to nije neki tehnički problem. Glavna stvar je da izaberu šta i kakvu klijentelu žele na samom zlatiborskom aerodromu. Jer imaće dva aerodroma relativno blizu, i Ponikve i Zlatibor, i treba obezbediti da oba posluju rentabilno, ma da će zlatiborski aerodrom biti i stvar reprezentativnosti samog turističkog mesta. U isto vreme pista dužine bar 1500 - 1600m (to je dodatnih 400m od puta za Semegnjevo na SZ) će sigurno uklopiti celu priču sa Razvojnim projektom "Zlatibor - nova vizija". Mislim da St.Moritz ima 1800m i sasvim im je dovoljno...

Poslednja izmena:
Cek bre jer ovo nas Gagi promenio nik pa postao " ružno pače" ? Morala sam da pitam, nesto mi slicno....

Pitaj slobodno, šta tu nešto vrdaš i aludiraš...pomisliće neko da provociraš :cool:

Ma ni slucajno, nego mi samo ovo ubeđivanje u prednosti aerodroma malo na dalekom stapu...
Tako se to radi i na jos w teme gde radovi samo sto nisu i godinama tako.... Nemoj se svađati sa svima oko svega, cak i ako nisi, delujes kao bot

Da li je srusena Konoba kod Milunke? Ima li neko info?

Ha, ha, ne okreći sad, znaš i sam da se oni svađaju sami sa sebi ravnima, i na ovoj temi pokušavaju da obaraju uspeh Zlatibora u ekonomskom i svakom drugom razvoju. Nemoj nikad braniti botove i one koji ocrnjuju iz lične koristi...prosto nije ova tema toga vredna kao i realne informacije koje nesebično delimo

Buduća arhitektura Zlatibora više podseća na neko Švajcarsko mesto
08.jpg

Labude, ne vuci me za jezik.... zna se odakle toliki progres, ponuda na planini raste, ali ona gubi svaki smisao sa onakvom gradnjom

Gde ce da pobodu tu kucicu buducnosti? Da betoniraju jezero i tu izgrade? Ne bi me cudilo....

Ha, ha, ne okreći sad, znaš i sam da se oni svađaju sami sa sebi ravnima, i na ovoj temi pokušavaju da obaraju uspeh Zlatibora u ekonomskom i svakom drugom razvoju. Nemoj nikad braniti botove i one koji ocrnjuju iz lične koristi...prosto nije ova tema toga vredna kao i realne informacije koje nesebično delimo

Buduća arhitektura Zlatibora više podseća na neko Švajcarsko mesto
Pogledajte prilog 224460
Šta bi sa sankanjem pored jezera...uzeli deci radost...hocete i vazduh da naplacujete ?

Ovi renderi Revolucionarnih arhitekata su kačeni pre 1-2 godine.

Slučajno poznajem tu ekipu. Ne bih se puno pouzdao u njih.

Ne znam na šta misliš, da ne ispadne da ih ogovaraš bez razloga, jer sam upravo bio na njihovom sajtu i definitivno ima lepe arhitetkure, interesantne u svakom slučaju...ma da im je ova Milunkina koliba na Zlatiboru što se mene tiče nešto najbolje!

Nadam se da će ovakva arhitektura da prevagne, i svi ovi sitni pilićari što su uništili centar jeftinom i nekreativnom arhitekturom nestanu!

Vrh