[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=903012#p903012:3d0h72o0 je napisao(la):
steva6 » Ned Nov 28, 2021 12:07 pm[/url]":3d0h72o0]Pozdrav svima, mi smo zaključili predugovor prošle nedelje, tokom sledeće nedelje bi trebalo da uplatimo I ratu.
Mi smo kreditni kupci, bilo je ovde pitanja oko kredita, evo kako stoji naša situacija sa bankom.
Čeka se potvrda o 80% izgrađenosti, da bi procenitelj mogao da izđaje na teren i proceni vrednost nekretnine, koja je kolateral za kredit.
U principu, procenitelj ne izdaje procenu dok ne budu gotovi stolarija i fasada. To se najčešće poklapa sa 80%, ali kako sam razumeo prodavce, ovde fasada malo kasni i oni su radili neke unutrašnje radove u međuvremenu, tako da kada bude gotova fasada to će biti realno i više od 80% završenosti. Rekli su nam da bi to trebalo da bude za oko mesec dana. Pre 2 nedelje smo obišli gradilište, u svim stanovima je stolarija (prozori) bila postavljena, parket je nedostajao. Realno pre Nove godine teško da će biti materijala za procenitelja.
Moja procena je da nije realno da se procenitelj zakazuje pre Božića, imajući u vidu praznike i tempo u kom su svi krajem godine.
Pošto je bilo reči i o teretima, u samom ugovoru o kupoprodaji (sastavni deo predugovora koji smo potpisali) stoji garancija prodavca da predmetna nepokretnost nije predmet spora i nema zabranu raspolaganja, i da nema drugih tereta osim hipoteke projektne banke.
Ovo je “hipotetička situacija” pošto trenutno nije urađen upis objekta i etažna razrada, u katastru je i dalje samo zemljište i to bez tereta. Potpisivanjem predugovora svesni smo da postoji mogućnost da projektna banka (koja finansira gradnju) može da upiše hipoteku nad stanovima, ali i da će naravno izdati brisovnu dozvolu da bi se upisala banka koja nas finansira, ali kada se uplati 100% cene.
Nama je samo bilo bitno da ubacimo klauzulu da će prodavac dostaviti sve što je neophodno da mi dobijemo kredit, a to uključuje i Pismo o namerama njihove banke našoj banci, da će preneti hipoteku (ako je ikada i upišu), jer je nama to neophodno za dobijanje kredita. Prodavac nam je to dodao u Ugovor i potpisali smo predugovor.
Izvinjavam se na malo dužoj objavi, hteo sam da podelim naše iskustvo sa potencijalno zainteresovanim kupcima. Pozdrav