Šta je novo?

Zemun

Ova zamiljiva slika me je podsetila da na lesnom odseku, koji se proteže od Zemuna do Surčina, u delu Bežanijske Kose, postoji zaboravljeni toponim "Topovi" po isturenim KuK artiljerisjkim položajima ka Beogradu.
DSC_0123.JPG
 
Ништа, колега, да из Војног Музеја.
 
Уместо ресторана Лидо који је постојао више од 40 година још једна кладионица

IMG_20220319_192921.jpg
 
Baš sam konstatovao pre neki dan kako je zanimljivo da su u soliterima kod Doma zdravlja i ovom sa slike do pre par godina bile kafane.

Kod Doma zdravlja je već godinama Idea (ili nešto slično), a sada je i ova ugašena.

Kada malo dublje sagledamo, kladionice su nove kafane. Ljudi idu tamo da gube vreme, propadaju, gube novac, ali više ne slušaju pevaljke, već blenu u televizore i teletekst. Dekadencija se nastavlja,

To naravno ne znači da sam protiv kafana, već sam protiv glorifikovanja takvog načina života (svakodnevnog)
 
Zna li neko gde moze da se nadje vise informacija o ovome:


Hvala
 
Zna li neko gde moze da se nadje vise informacija o ovome:


Hvala
Vo imja Oca! Pa Novogradska i Dobrovoljačka su tek završene posle skoro dve godine rekonstrukcije. Krenuli pre korone, završili letos ili jesenas.
 
Jel su ovo soliteri na Keju oslobođenja kod Karađorđevog trga?
 
Да, бели солитери лево и десно од њих они солитери на стубовима код Карађорђевог трга.
 

Весић: Надвожњак у Батајници биће завршен крајем маја


Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас радове на саобраћајници и надвожњаку у насељу Батајница, у општини Земун. Догађају су присуствовали председник општине Земун Гаврило Ковачевић и директор Сектора за изградњу и надзор Јавног предузећа „Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда” Мирослав Алимпић.

Весић је подсетио да је овај посао почео пре две године, када је са Општином Земун договорена градња надвожњака који није био предвиђен приликом изградње пруге.

– За две године успели смо да обезбедимо новац и да реализујемо пројекат, а за неколико месеци грађани ће моћи да користе овај надвожњак. Овде живи 40 хиљада грађана и без овог надвожњака њихов пут између овог дела Батајнице и насеља Шангај био би дужи. На овај начин грађанима овог насеља заиста олакшавамо и побољшавамо квалитет живота, а такође штитимо животе јер више неће бити прелаза на прузи где иду брзи возови. Град је издвојио 755 милиона динара, а биће ту и додатних радова и плаћања, али у сваком случају ово је једна од најважнијих инвестиција које смо спровели – поручио је заменик градоначелника.

Он је најавио да ће надвожњак бити завршен крајем маја, а пуштен за лак саобраћај крајем јуна.

– До краја септембра биће пуштен комплетан саобраћај и надвожњак ће бити у пуној функцији. Тако ће људи који живе овде имати и брзи воз и прелаз преко пруге, који је деценијама био проблем – рекао је Весић.

Гаврило Ковачевић је, говорећи о пројектима у насељу Батајница, рекао да постоје два пројекта, а један од њих је изградња нове амбуланте у центру насеља, чије је пројектовање у току. Радови би требало да почну крајем ове или почетком следеће године.

– Такође, преко Дирекције за грађевинско земљиште пре неколико година откупљено је 12 хектара за изградњу новог гробља у Батајници. У овом тренутку се ради урбанистички пројекат, а реализацијом тог пројекта створиће се услови за израду грађевинског пројекта. Очекујем да крајем ове или почетком следеће године то гробље и приступна саобраћајница буду у функцији како би грађани имали могућност да своје најближе сахрањују у свом насељу. Општина је путем Секретаријата за инвестиције покренула иницијативу за пројектовање неколико улица, а пре свега Улице војвођанских бригада и улице која се налази у центру насеља, како би Батајница добила много функционалнији саобраћај – закључио је Ковачевић.

6f7c74c4e6f1a4f0cefff0f125395af5_3297829194.jpg


a6096b8446e8a5118009269686abe48c_2777228191.jpg


 
Земун

Реконструкција улице и тротоара дуж кеја.









Да ли стубови за расвету морају да буду насред тротоара?

Рекло би се да је сливник на слици испод нивоа коцке/улице:



 
Poslednja izmena:
Vrh