Šta je novo?

Zelenilo ulica i bulevara Beograda - Drvoredi, travnjaci, baštice

Dodajmo i sliku Sićvea kako kopa
jos neko kopa.jpg
 
Mora se priznati da je predizborna kampanja najviše imala uticaj na sadnju drveća po gradu
Neracionalno sađenje i preterivanje u sadnji, pa tako neki delovi imaju nabijeno rastinje (žbunje i / ili drveće) na malom prostoru, pa onda veliki prostori prazni ili pak imamo delove grada i dalje kubure sa zelenilom uprkos ovoj akciji.
 
Zaista ne razumem zašto svake godine Grad ne da svakoj školi par sadnica da ih zasadi negde oko škole. Mogu stariji đaci (ili nastavnici) da iskopaju rupe, mlađi da zalivaju...
Sve u svemu tako bi se mladi naučili nečemu.
Ili je lopata samo za građane drugog reda?
 
Zaista ne razumem zašto svake godine Grad ne da svakoj školi par sadnica da ih zasadi negde oko škole. Mogu stariji đaci (ili nastavnici) da iskopaju rupe, mlađi da zalivaju...
Sve u svemu tako bi se mladi naučili nečemu.
Ili je lopata samo za građane drugog reda?
Čemu bi se naučili? Ako ima 5% njih koje to uopšte interesuje, u vrh glave, super.
Evo ti ona škola u Rimskoj ulici, sadili đaci napolju i unutra, i evo ti danas razbucano im dvorište načisto jer se ponovo uređuje. Nisam 100% siguran, ali čini mi se da su tamo posekli jedno drvo hrasta, jer je rađalo i svake godine oko zida škole klijali novi izdanci iz žireva.
 

Уклањање сувих и садња нових стабала јасена


ЈКП „Зеленило-Београд” ће у понедељак, 21. марта, вршити радове на уклањању пет сувих стабла јасена на различитим локацијама. Сува стабла биће уклоњена у Кнез Милетиној улици код броја 4 и код броја 24, у улици Доситејевој код броја 36 и код броја 42 и у Таковској 39а.

Из овог градског предузећа указују да је, обзиром да су у питању веома прометне улице, ради безбедности суграђана и њихове имовине неопходно уклонити ова ризична сува стабла и заменити их новим младим садницама. На овим локацијама биће посађене младе школоване саднице исте врсте, јасена.

Радови се врше у складу са Одлуком о уређењу и одржавању паркова зелених и рекреационих површина по којој је Предузеће дужно да са јавне зелене површине према годишњем програму, уклања стабла или делове стабала, која су сува, оболела, физиолошки презрела, са аспекта безбедности критична (стабла у процесу изваљивања, ризично нагнута, високо израсле крошње и сл.), оштећена од елементарних непогода, саобраћајног удеса и сл., као и да примењују редовне мере неге.

 

Акција „Еуромедик тима“ – 1000 стабала за Београд​

НАПИСАНО 21 МАРТ 2022.

Највећи приватни здравствени систем у Србији „Еуромедик“ у сарадњи са ЈКП „Зеленило-Београд“ у претходних неколико дана посадио је 300 стабала на јавним зеленим површинама у Граду.
Захваљујући овој компанији нова стабла красе Леву обалу Саве (где је посађено 50 стабала бреста и 50 стабала кедра), Парк Ушће (50 стабала јавора), Ташмајдански парк (50 бреза), парк Мањеж (50 стабала смрче) и зелену површину у непосредној близини Хајд парка (50 стабала смрче).

sadnja-euromedik-1.jpg
sadnja-euromedik-2.jpg

 

Радови „Зеленила” у наредна два дана


ЈКП „Зеленило – Београд” ће 22. и 23. марта орезивати четири стабла кестена на локацији Цара Душана 27 у Земуну, саопштено је из овог предузећа.

Приликом редовне контроле дрвореда у овој улици, примећено је да се у круни четири стабла кестена налази доста сувих грана које су склоне паду и потенцијално могу угрозити безбедност корисника.

С обзиром на то да је у питању изузетно прометна улица кроз коју, осим аутомобила, пролазе и аутобуси јавног градског саобраћаја, радови ће бити извођени од 5 до 6 часова ујутру. Из „Зеленила” апелују на суграђане да имају разумевања приликом извођења ових радова.

Такође, у наведеним данима ће се попуњавати празна садна места и замењивати сува стабла новим садницама у дрвореду у Карађорђевој улици. У наредна два дана у овом дрвореду биће посађено 20 нових стабала јасена, наводи се у саопштењу из „Зеленила”.

 
Koliko obilno i često bi trebalo zalivati mlade sadnice? Zasadili su nam ispred ulaza pre par meseci i rekli da počnemo da ih zalivamo na proleće. Da li je 6l dnevno dovoljno u danima kada nema kiše?
 
Koja vrsta je u pitanju i koliko je velika ta mladica? Ja sam zasadio smrču u februaru i zalivam je oko dva puta nedeljno, kao i dva stabla koja su, čini mi se ukrasne trešnje. Sva tri drveta odlično napreduju.
 
Pošto je u pitanju mlađa biljka, prerporuka je da se češće zaliva po manje. Ako je zemlja lošijeg kvaliteta, onda nije loše da se prihranjuje. Moja preporukja je da to bude jednom mesečno sa tečnim đubrivom, bilo za listanje, bilo za cvetanje. Ako se zaliva sa onim za listanje, onda listovi budu veći, a ako se zaliva sa onim za cvetanje, onda listovi budu manji. Tako može da se radi sve do sredine oktobra, a već sada da se počne, ako je biljka krenula da otvara pupoljke. Preporučuje se i da se nađubri jednom godišnje, ali to ne znam koliko je preporučljivo zbog kučića. Leti je najbolje da se zaliva uveče kada padne mrak, a ujutru pre nego što krenu vrućine. Preko leta svaki dan pod obavezno da se zaliva, bolje za biljku, iako kažu da može da izdrži i sušu. Sada bi mogla svaki dan u najtoplijem delu dana, jer su večeri i jutra još uvek prohladni.
 
Poslednja izmena:
Vrh