Šta je novo?

Zelenilo ulica i bulevara Beograda - Drvoredi, travnjaci, baštice

Da dodam i ja ovu, ka Topčideru. :)

Zvezda.jpg
 
Prvo su posadili velike sadnice platana pa izvadili i stavili ove male breze wtf.
 
Gde, tu su sadili platane?

Fotkao sam 16. marta, tu ničega nije bilo..

DSC_0073.JPG
 
Баш свашта..

Платан би био неподесан за тако мали простор.
 
Ne znam za vas, ali sam spreman da dignem peticiju protiv gradnje Lidla na uglu ulica Omladinskih Brigada i Milutina Milankovića, jer ulice su previse su zagađene na tom uglu usled buke i voleo bih da znam imam li podršku odavde, jer ovako vise ne moze...
 

Ovakav način sadnje četinara nije najbolji. Kod mene (Muzej Jugoslavije) isto ovako posadili i nekoliko stabala se već nakrivilo. Neka sam uspeo da ispravim, i da utabam zemlju oko njih, kako bi čvršće stajala. Tačno se vidi da im je potrebno da imaju držače, kao što je to slučaj sa listopadnim drvećem. Takođe, suludo je i što su u par rupa posadili po dva stabla, pa jedan drugom smetaju. Takođe, ono što sam primetio je i da ovi što imaju kučiće, dosta ih puštaju da se zavlače među ta stabla, gde se često i olakšavaju, dok su takođe roditelji sa malom decom počeli da decu tu zavlače da se olakšaju. I što je simptomatično, ti sa decom su uglavnom sa strane, dođu kolima, deca se olakšaju i nastave dalje. Ne znam kako je na drugim lokacijama i da li i njima preti ista sudbina, ali kod mene je eto već počelo da se pretvara u javni WC.
 
Ovo još gore nego slučajevi kod mene. Mada, kada pogledate, u 90% tih slučajeva su stabla sa slabim (malim i neadekvatnim) korenom za tu veličinu stabla. Sa druge strane, nikada nisam video da su kesten i sl. drveće koje ima centralni koren, izvaljeni. Ali iz nekog razloga, baš dosta se po Beogradu forsiraju biljne vrste sa plitkim korenovim sistemom, a koje imaju tendenciju da dosta idu u visinu.
 

NOVI DRVOREDI ZA LEPŠI I ČISTIJI MLADENOVAC


Cilj nam je da podignemo ekološku svest i doprinesemo zaštiti životne sredine, da imamo čistiji vazduh i svojevrsnu barijeru od buke i zagađenja i tako naš grad učinimo lepšim i zdravijim mestom za život.

U nastvaku projekta Gradske opštine Mladenovac „Sadimo za budućnost“, ekipe JKP „Mladenovac“ zasadile su 54 stabla javora duž obilaznice u ulici Braće Badžak. Tokom sutrašnjeg dana biće zasađeno još 36 sadnica u ulici Kralja Petra Prvog, od nadvožnjaka do hotela Selters.

,,Danas i sutra sadimo novih 90 sadnica javora čime ćemo dobiti još dva drvoreda u gradu. Reč je o stablu koje raste do 20 metara visine, a krošnja se razvija za 3 do 5 godina. Cilj nam je da podignemo ekološku svest i doprinesemo zaštiti životne sredine, da imamo čistiji vazduh i svojevrsnu barijeru od buke i zagađenja i tako naš grad učinimo lepšim i zdravijim mestom za život.“, rekao je Darko Ćebić, član Veća Gradske opštine Mladenovac resorno zadužen za mesne zajednice i zaštitu životne sredine.

Ćebić je podsetio da je u okviru projekta „Sadimo za budućnost“, u prethodnom periodu zasađeno 80 stabala gorskog javora u delu glavne ulice, u Mesnoj zajednici Drapšin, kao i u drugim delovima grada.

mladenovac.jpg


 

Планирани радови ЈКП „Зеленило – Београд”


Јавно комунално предузеће „Зеленило – Београд” у понедељак, 4. априла, планира радове на уклањању сувих стабала, најављено је из овог предузећа.

Како се наводи, у Сазоновој улици код броја 63-65 планирано је уклањање сувог стабла јавора, као и код броја 21 уклањање стабла негунда, присутна је трулеж дебла и трулеж грана. Код броја 19 у Сазоновој улици планирано је уклањање стабла негунда, због појаве трулежи дебла и корпофора. У Улици Радојке Лакић код броја 11-13 планирано је уклањање сувог стабла кестена.

По завршеној интервенцији биће уклоњена дрвна масе као и посађена нова стабала.

Радови се врше у складу са чланом 15., Одлуке о уређењу и одржавању паркова зелених и рекреационих површина по којој је предузеће дужно да са јавне зелене површине, према годишњем програму, уклања стабла или делове стабала, која су сува, оболела, физиолошки презрела, са аспекта безбедности критична (стабла у процесу изваљивања, ризично нагнута, високо израсле крошње и сл.), оштећена од елементарних непогода, саобраћајног удеса и слично, као и да примењују редовне мере неге.

 

Радови у Булевару Николе Тесле


ЈКП „Зеленило – Београд” ће у току сутрашњег дана (8. IV '22.) вршити радове на озелењавању средње траке у Булевару Николе Тесле, на потезу од Булевара Михајла Пупина до Улице ушће, саопштавају из овог градског предузећа.

Током извођења радова, од 7.30 до 14.30 часова биће затворена једна трака саобраћајнице.

 
 
Jel postoji neki nacin da se iscima gradsko zelenilo u vezi konkretnog sadjenja drvoreda na NBG-u? ili bar proveriti postoje li ikakvi planovi za sadnju istih?
 
Prvo im pošalješ mail, pa ako ti u roku od nedelju dana ne odgovore, odeš lično kod njih i pitaš ih, pa ti oni onda odgovore i daju broj kontakt osobe, ukoliko je potrebno (zavisi od vrste slučaja). Tako sam ja morao da uradim. Naravno, proveri koji su nadležni za NBG. Mislim da su to oni kod Nacionala.
 
Vrh