Šta je novo?

Zelenilo ulica i bulevara Beograda - Drvoredi, travnjaci, baštice

Komitet javlja

Stabla su uz pomoć radnika JKP „Zelenilo-Beograd“ zasadili rukovodstvo banke i Izvršni direktor za operativne poslove JKP „Zelenilo-Beograd“, Beograd Nataša Šišaković.

,,Deset sadnica koje su proizvedene po najvišim standardima rasadničarske proizvodnje i kvaliteta, prsne širine 25cm i visine 2,20 metra, čine deo celine na kojoj se radi u Skadarliji. Ovim sadnicama dobiće se funkcionalni i vizuelni efekat. Izuzetno nam je drago što smo deo projekta realizovali sa Bankom Po štanskom štedionicom. U sklopu rekonstrukcije dela Skadarske ulice, JKP „Zelenilo – Beograd”, Beograd izvršiće sadnju 39 novih visokokvalitetnih drvorednih sadnica. Na ovaj način, značajno će se unaprediti kako ekološki tako i estetski segment kvaliteta ambijentalne celine Skadarske ulice. Uređenje se izvodi i u okolnim ulicama u kojima je takođe predviđena sadnja drvorednih sadnica lišćara.„ – istakla je ovom prilikom Nataša Šišaković.

Radnik Zelenila u stavu MIRNO posmatra sadnju i spreman je pregalačkim radom doprinese ambijetalnoj sredini.

Radnik Zelenila je zasadio drvo, a onda po nalogu direktora ostavio par lopata zemlje da bi ovi mogli da se slikaju. :kafa:

Izgleda da će se raditi ograda od 6 kaplara pa sve do SIV-a, mada me brine ovaj iskop do trotoara.
4ca60c545d1e227c8c1fe218051b9f69.jpg
e0a3200202ac0686e9dba068be4e734e.jpg
567d3afe9a03458a6b724f2a810c6de4.jpg
86257921ee6d146141048fa7f03bc1e4.jpg

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока

Раскопали су неке мале канале и дуж постојеће ограде са твоје задње слике...да не спроводе нешто за наводњавање ако ће бити посађене и неке украсне биљке? :?

Ne znam, videćemo.

Inače, sledeća slika koliko je zemlje bilo na ostrvima u Pariske komune, a verovatno i duž Bulevara Mihajla Pupina. Pogledajte gde je nivo šahta i osnove semafora
a9f95ef1f90b47d085ef756a9dd0c115.jpg

A evo i kako je to izgledalo stotinjak metara dalje početkom 80-ih (a i bio sam mlađi)
74c677684844ebe999d0f32e40cd6db7.jpg

Sinoć sam vozio od Batajnice do NBGD i bio je zaista veliki broj drveća sa skršenim granama od snega koji se zadržavao na krošnjama.

Ne znam da li je to normalno svake zime, ili Zelenilo nije dovoljno orezalo grane, ali mislim da je to odličan primer zašto treba orezivati drveće redovno, čak i ono koje naizgled izgleda potpuno zdravo.

Evo, sada vidim na Tviteru da je u blizini pala velika grana.

Pogledajte prilog 1

Inače, juče ujutru je dobar deo krošnje bio na mojim kolima, a kada sam došao uveče, krošnja se skroz povila preko parking mesta.

Ne znam da li je uobičajeno da listopadne krošnje budu zelene (ili da žuto lišće ne opadne) početkom decembra, kao što je dota prisutan slučaj oko Fontane. Pre nekoliko godina su skoro svo visoko drveće u kraju orezali skroz do stabla. Bilo je ružno, ali već sledećeg proleća se manje primećivalo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=585973#p585973:o9wqdov6 je napisao(la):
milanobelgrade » 04 Dec 2018, 09:56[/url]":o9wqdov6]Раскопали су неке мале канале и дуж постојеће ограде са твоје задње слике...да не спроводе нешто за наводњавање ако ће бити посађене и неке украсне биљке? :?

Pre ovog snega sam video strujne kablove kako vire iz tog kanala. Nadam se da nisu u pitanju novi bilbordi.

Снег, киша и ветар су све сами начини којима је природа увек штитила и штити људе од пропалих грана и стабала.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=589259#p589259:2ptp0r6g je napisao(la):
astrodule » 17 Дец 2018 11:18 pm[/url]":2ptp0r6g]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=585973#p585973:2ptp0r6g je napisao(la):
milanobelgrade » 04 Dec 2018, 09:56[/url]":2ptp0r6g]Раскопали су неке мале канале и дуж постојеће ограде са твоје задње слике...да не спроводе нешто за наводњавање ако ће бити посађене и неке украсне биљке? :?

Pre ovog snega sam video strujne kablove kako vire iz tog kanala. Nadam se da nisu u pitanju novi bilbordi.

Ови радови иначе трају од 26 Окт 2018- вероватно и дуже, али по посту сам гледао...
Само опуштено...нема где да се жури :kafa:

Malo sam pretraživao forum i nađoh ove slike kako su skresali svojevremeno drveće u Bloku 3 (2011/12).

Da li zbog toga ili čega već, ali na mom parkingu nijedna grana nije pukla i pala na vozila prilikom poslednjih padavina.

IMG_0978.JPG

IMG_0971.JPG

skresano%20drvece%20na%20parkingu.jpg

Danas režu samo tako...ima stabala kojim nema spasa pa ih seku...eto da pohvalimo malo zelenilo...

Bulevar Mihajla Pupina...kopali su neke kanale..razvodili neke kablove..creva..sad to visi na ogradi...zna li neko sta je ovo?
55dd58f63fecbf37449308153a2583e9.jpg

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

Неки бршљен или слично не би изгледао лоше да прогута ову ограду...зелени зид... или нека врста која апсорбује честице прашине и загађење...негде сам видео да немци имају такав неки систем...али сад већ фантазирам :)

Бршљен би оплеменио све те ограде, има и она врста пузавице што цвета.

Brsljan se inace postavlja i kao pokrivac tla u mnogim zemljama zapada. U Svajcarskoj sam to video puno puta.

U ovom slucaju moze brsljan, a moze i Tecoma (mada je dosta invazivna), Orlovi nokti (Honeysuckle ili Lonceria japonica/Lonicera periclymenum Serotina) recimo (traze redovno rezanje), a za razdelna ostrva su zgodne i razne vrste ukrasnih trava koje ne traze mnogo nege u toku sezone, recimo Kineska sas (Miscanthus sinensis) ili Pampas trava.

Evo kako to rade u Americi:

Pogledajte prilog 8

Pogledajte prilog 9

Pogledajte prilog 10

Kineska sas

Pogledajte prilog 5

Pogledajte prilog 6

Pogledajte prilog 7

Tecoma

Pogledajte prilog 4

Pogledajte prilog 3

Orlovi nokti

Pogledajte prilog 1

Pogledajte prilog 2

Питао сам Зеленило шта се тачно ради у Булевару Михајла Пупина и добих одговор.

Поштовани,

ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд започело је уређење средње разделне траке на саобраћајници у улици Булевар Михајла Пупина на Новом Београду.

Озелењавање се врши на делу саобраћајнице од Бранковог моста до кружног тока код Општине Нови Београд. Радовима је предвиђена комплетна санација травњака. Дуж саобраћајнице у Булевару Михајла Пупина планирају се и радови на вертикалном озелењавању. Како би се биљке одржале биће постављен аутоматски систем за заливање.

С поштовањем,
Центар за информисање

Vrh