Šta je novo?

Zdravlje i rekreacija

Ljudima je problem da sami prošetaju jer misle da će ljudi okolo da ih gledaju kao "lude Naste", ali nije im problem da sami šetaju sa kučetom i da sa njim/njom pričaju kao sa bebama.

Doduše, ljudi jesu ovde malo zaostali što se tiče tih stvari, pa i dalje mnogi gledaju na trkače u helankama kao neke čudake, a naročito na trkače i bicikliste kada je hladno vreme.

За мене нема ништа лепше од самосталне шетње или још боље путовања које сам опет почео да практикујем. Не зависим ни од кога, могу да радим шта хоћу и да обиђем шта хоћу без негодовања друге особе.

Na konto ovoga, volim i da sam odskijam, sa ženim pogotovo. Ali ukoliko se nekom dodatno skija, a drugom sedi na kuvanom vinu/rakiji, čaju/kafi tako i radimo.
Ranije se javljam drugarima i kažem u Norcevu sam bazen/sauna, pa neki: E što nisi rekao da ideš mogao sam ja sa tobom ili u kafiću kada sedim, kaže jedan pa koga čekaš, sam si? Da.
Pa trebao si javiti mogao sam da dodjem. Da sam hteo zvao bi te 😉
Pa kada sam im rekao da neću nikog i da sam došao sam da iskuliram onda je kasnije bilo svima jasno, pa mi kažu e javi se kada budeš hteo ili kada možemo da se vidimo itd...
Potrebno je odvojiti vreme za sebe, a jedan od najboljih načina je rekreacija, aktivna i zdrava.

1000062457-jpg.255286
Podsetili me sad trčkači za studente da vidim kakav mi je bio oktobar, malo slabiji nego septembar, ali pumpa se solidno i dalje💪 Rekoh da jurim nikakve rezultate, ali, eto, volem preko 100 km preći, priznajem 😊

1000065829.jpg

Kako pratis ovu statistiku, pretpostavljam imas neku aplikaciju za android ?
Ja sam trazio neku da mi belezi koliko pesacim, ali sve su djubre neopevano, ne mogu da se prebace na manuelno, vec ti mere 24/7/365, i kad ides u klonju beleze kao da si pesacio.
Jel ima neka normalna, da se ukljucuje po potrebi, znaci pritisnem start na pocetku setnje i na kraju stop, i da mi kaze presao si X km, za toliko vremena itd.
Idealno da ne moram da ukljucujem lokaciju, vec da broje korake.

Strava aplikacija, meri kilometre, moraš da uključiš lokaciju.

Jeste strava, ali kako se zove? ;)

Ja sam juče držao upaljenu Stravu ceo dan u Novom Sadu.

Kad je izabran Walk - nema auto-pause, ali na kraju ipak lepo pokaže pravo vreme.
IMG_7867.png

Za trčanje je aplikacija prilično pametna. Prepozna kada hodaš ili stojiš i udje u auto-pause.

Potpuno zdrav odnos prema sportu i rekreaciji od strane nekog ko je pobedio na maratonu u Bostonu

Proklete godine i prokleta suplementacija.

Pošto ne mogu baš svaki dan da jedem supu sa kostima, a pihtije ne volem, počeo sam da se “suplementiram” kolagenom.

Kratkotrajni efekat se primeti na koži, kao da je “glatkija” (ili se kaže “gladja”).

Opet, možda i tripujem.

E sad, svi preporučuju hidrolizovani kolagen (plus neki peptidi), ali ja ne bih bio ja da ne mislim da je običan govedji želatin isto to, ali mnogo jeftiniji.

Šta više i AI mi kaže da je nutritivno isto i da je razlika u vremenu apsorpcije (potpuno nebitno) i rastvaranju u vodi.

Naime kod tableta ili kupovnog fensi praha nema zgušnjavanja.

Želatin je već malo komplikovaniji za upotrebu. Postoji nekoliko načina i meni je najlakši, pošto pijem više puta neki čaj dnevno, da ga rastvorim u vreloj vodi uz mešanje par puta svakih par minuta.

Inače se stvara gusta, lepljiva smesa, a ako se pokuša u hladnoj vodi tek tada ste ga ugasili jer će sve da se ulepi na kašičicu ili na zid čaše.

,,.. Proklete godine i prokleta suplementacija.... ,,

Da li si probao sa svakodnevnim što više kilometarskim pešačenjem
Kažu da donja polovina tela što je u boljoj kondiciji direktno utice na sve obuhvatni i unutrašnji boljitak gornje polovine tela i sam boljitak mozga.
Te u celosti je bolje 😃

Takodje kažu da nije loše ni povecati udeo bazne kiselost ishrane. 😀

Poslednja izmena:
Ako neko na ovom forumu nema problema sa aktivnosti donje polovine tela - onda sam ja u tih 1% foruma ;) (bicikl do posla, trčanje, planinarenje, duge šetnje, redovno vežbanje sa opterećenjem)

Godine prolaze i ne možemo mnogo uraditi povodom smanjena elastičnosti kože, starenja ćelija i ostalih "simptoma" starosti. Možemo samo to malo usporiti, ali u glavi je teško prihvatiti da više ne možeš da radiš ono što si mogao pre 10 godina.

A to što sam u boljoj formi i sposobniji od 10 i više godina mlađih kolega i poznanika mi ne pomaže jer ne volim da se upoređujem za lošijima od sebe :)

(1977. godište)

,,..1977. godište ... ,,

Isto , al ja 65 😀 🤣😃
nisam ispod 10-tak km peške i toliko bajsa
dnevno,.... jbg... takav poso. 😄 plus teške i dr. vikendaške aktivnosti na vikendici . Da kucnem u drvo ,,knok-knok,, , još sve radi.

Bez ljutnje mladjih forumaša,
mnog je slabo aktnivnih
s'oproštenje. ko trutovi u zemlji dembeliji

Evo još i ovo :
Nadjoh na instagramu lepo srocen tekst :

Mnoge bolesti nisu bolesti, već normalno starenje. Direktor jedne pekinške bolnice ponudio je sljedeći savjet starijim osobama:

Niste bolesni, već starite. Mnoga stanja koja doživljavate kao bolesti nisu bolesti, već simptomi starenja tijela.

1. Loše pamćenje nije Alzheimerova bolest, već mehanizam samozaštite mozga koji stari. To nije bolest, već mozak koji stari. Ako možete zaboraviti gdje ste ostavili ključeve i sami ih pronaći, to NIJE demencija.

2. Sporo hodanje i nestabilne noge i stopala nisu paraliza, već degeneracija mišića. Rješenje NIJE lijek, već kretanje.

3. Nesanica nije bolest, ali reguliše moždane ritmove. To je promjena u obrascima spavanja. Nemojte koristiti tablete za spavanje nasumično. Dugotrajna ovisnost o tabletama za spavanje i drugim pomagalima za spavanje povećava rizik od padova, kognitivnih oštećenja i tako dalje. Najbolje sredstvo za spavanje za starije osobe je više sunčeve svjetlosti tokom dana i održavanje redovne rutine.

4. Bolovi u tijelu nisu reumatizam, već normalna reakcija na starenje živaca.
5. Mnogi stariji ljudi kažu: "Ruke i noge me bole posvuda." Je li ovo reumatizam ili hiperplazija kostiju? Kosti se labave i tanje, ali 99% "bolova u tijelu" nije bolest, već spora nervna provodljivost koja pogoršava bol. Ovo se naziva centralna senzibilizacija i uobičajena je fiziološka promjena kod starijih osoba. Liječenje je vježbanje, a ne lijekovi.

6. Holesterol. Starije osobe imaju tendenciju da imaju nešto viši nivo holesterola jer duže žive. Holesterol je sirovina za sintezu hormona i ćelijskih membrana. Prenizak nivo može lako oslabiti imunološki sistem. Smjernica za snižavanje krvnog pritiska kod starijih osoba je <150/90 mmHg; nije standard za mlađe odrasle osobe, što je <140/90 mmHg. Nemojte starenje smatrati bolešću.

7. Starenje nije bolest, već neophodan proces.

Starijim odraslim osobama i njihovoj djeci treba reći nekoliko riječi: Prvo, zapamtite: nije svaka bolest zapravo bolest.

Drugo, mnoge starije odrasle osobe se boje "straha". Nemojte se bojati izvještaja o fizičkom pregledu ili reklama.
Treće, najvažnija stvar za djecu nije samo odvođenje roditelja u bolnicu, već i pratnja u šetnjama, sunčanju, obrocima, razgovorima i povezivanju.
Starenje nije neprijatelj. To je druga riječ za život... ali stagnacija jeste! Ostanite zdravi.

Jedan brazilski onkolog je rekao:

1. Srednja dob počinje u 50. godini i trebala bi završiti u 70. godini.
2. Zlatne godine počinju u 70. godini i završavaju u 80. godini.
3. Starost počinje u 80. godini i završava u 90. godini.
4. Dugovječnost počinje u 90. godini i završava nakon smrti.
5. Glavni problem starije osobe je usamljenost. Supružnici često ne umiru zajedno; jedno umire prvo. Udovica ili udovac postaju teret porodici. Zato je toliko važno ostati u kontaktu s prijateljima, često se sastajati i komunicirati kako ne biste opterećivali svoju djecu i unuke, koji vam možda nikada neće reći. Moj lični savjet je da nikada ne gubite kontrolu nad svojim životom. To znači odlučivati kada i s kim izaći, šta jesti, kako se obući, koga pozvati, u koje vrijeme spavati, šta čitati, čime se zabavljati, šta kupiti, gdje živjeti i tako dalje. Jer ako sve ovo ne možete učiniti slobodno i nezavisno, postat ćete teret drugima i nepodnošljiva osoba.

William Shakespeare je rekao: "Uvijek sam sretan!" Znate li zašto? Zato što ne očekujem ništa ni od koga. Čekanje je uvijek bolno. Problemi nisu vječni; uvijek imaju rješenje. Vjerujemo da smo odgovorni za svoje probleme. Jedino što nema lijeka je smrt.

Prije nego što reagujete... duboko udahnite;

Prije nego što progovorite... slušajte;

Prije nego što kritikujete... pogledajte u sebe;

Prije nego što pišete... pažljivo razmislite;

Prije nego što napadnete... predajte se;

Prije nego što umrete... živite najbolji mogući život! Najbolji odnos nije sa savršenom osobom, već sa nekim ko je naučio, i uči, živjeti na najzanimljiviji i najljepši mogući način. Primjećujte mane drugih... ali i divite se i hvalite njihove vrline.

Ako želite biti sretni, morate usrećiti druge. Ako nešto želite, prvo morate dati sebe. Okružite se dobrim, prijateljskim i zanimljivim ljudima i postanite jedan od njih.

Zapamtite: Čak i kada su vremena teška, ustanite i recite sa osmijehom: "U redu je, jer smo plodovi evolucijskog procesa."

Ja bih dodao, koristim darove starosti
Ne moram sve da gledam , ne moram sve da slušam, ne moram sve da pamtim.
I ovako zasut sam s'previše budalaština. 😃

Poslednja izmena:
Да грозно. Некако као да имаш неку константу можда и читаву декаду, па осетиш онако неки целокупан пад активости/могућности. Ја сам се до 33-35 буквално осећао као дечкић, е онда сам осетио тај неки пад који можда корелира са озбиљном повредом и целокупним падом физичких активности. Нпр играш баскет и ти си у глави рутински запамтио покрет...и онда провалиш да ти тај други корак није довољно брз, дуг, да ниси скочан, суштински не можеш да изведеш оно што ти је била рутина. Па онда опет сад пре можда год, две, опет осећам још 1 онако осетнији пад. Још увек је то супер пу, пу, спремнији сам бар од 50% 20 година млађих момака, али опет осећам.

Isto i ja na odbojci. Vidim loptu, vidim gde će da padne, ali reakcija sporija za par milisekundi, dovoljno da ne stigneš, tj. da se ne postaviš idealno.

,,..... ali reakcija sporija za par milisekundi, dovoljno da ne stigneš, tj. da se ne postaviš idealno... ,,
Hmmm....mili-nano sekunde,....
Čemu li služi sport pod imenom Golf ? 🤣

Ja s obzirom da nisam bio u top formi u 20tim, onda mi je ovo sad gotovo pa top forma u 41. godini života. Taj raspon ako mogu tako da kažem nije kao kod nekih koji su mogli mnogo, a sad primećuju da više ne mogu... Ja sam uvek bio oko zlatne sredine pa odatle nisam mnogo ni odmakao, još uvek. 😊

Svakako da profi sportista primeti milisekunde. Recimo ja sam prošle godine biciklirao vuk spomenik - stara pazova što mi je najduža ruta ikada, jer prosto nisam imao dužu ranije. Nekome je to možda podbačaj jer je ranije išao do Novog Sada. Al ja nisam. Ne znači da nisam mogao ili jesam mogao, prosto nisam. Pa nemam šta ni da izgubim u tom smislu, se osećam da sam tu negde i dalje, oko (Aristotelove) zlatne sredine. Centra svih vrlina.

Mislim da je nivo agilnosti isti bio u 30tim ili neznatno veći. U 20tim sam uglavnom učio kod kuće, malo do faksa, ovo ono. Nit sam vozio bajs, niti sam leti plivao. Ništa se bitno nije dešavalo. 30te su mi bile milion puta jače, tek sam tad pronašao sebe u svakom smislu...

Nego mozak pati, to primećujem. Ne telo, nego mozak 🙂 Meni neshvatljivo engleski opao značajno, sve ja razumem i lepo čitam, al nemam one fraze i agilnost upotrebe pravih izraza, kao nekad. Išao na takmičenje, pisao maturski iz engleskog al kad ga ne koristiš aktivno i svakodnevno, ostaje ti da razumeš šta neko govori ali ne i da se ti vešto i brzo prisetiš pravih fraza, to je palo u zaborav. Često i govorim na Slavic akcentu jer me mrzi da upodobljavam, prosto me zamara.

I generalno od polovine dana nadalje ne bih previše da mozgam i kominiciram ni na srpskom. Samo neke pošalice i bleja. S jutra (tj. kad ustanem) jesam umom svež, ali brže opada ta agilnost misli u toku dana, nego u 20tim kad bih i uveče bio mozgom pripravan istom merom. Danas primetim da se umno zamaram brže. Malo je to svesno rađeno, sam sam kriv, zatupljujem sebe, od prošle zime nisam pročitao ni jednu knjigu, bavim se maksimalno zatupljujućim aktivnostima. Prosto me je život odveo u tom nekom smeru, ali držim se. Nisam baš sasvim umom zastranio, al primećujem da se u tom smislu zamaram brže nego u fizičkom.

Prošle godine pretragom vecine donje Zemunskih zelenih oaza i djepova, nadjoh svega 2 drveta ginka. Napravih tinkturu ginka al evo vec godinu nikako da otvorim i procedim teglu....
ko bajagi stalno zaboravim 🤣

Тренутно сам хоспитализован јер сам из чиста мира док сам седео набио пулс 200. Успели су да ме стабилизују.

Шта саветујете око исхране и навика када је срце у питању, никад раније нисам имао проблема.

Послато са M2102J20SG помоћу Тапатока

Лагана шетња и посао који не захтева физички рад. Тражи се али и даље ништа. Могуће да ми је низ стресова набио пулс.

Послато са M2102J20SG помоћу Тапатока

Vrh