Šta je novo?

Zdravlje i rekreacija

Poslednjih desetak dana imam probleme sa mišićima noge, i listovi i kvadriceps i onaj iza kako se već zove. Kao da imam hroničnu upalu a nisam ništa radio, osim što sedim na kompu. Moja lekarka kaže da je od toga i da treba malo da šetkam, što i činim, pešačim 4,5 do 5 km dnevno posle posla, ali ne pomaže. Pijem i magnezijum na svoju ruku, mada je on OK, radio sam krvnu sliku. NIsam još krenuo da posećujem specijaliste, ne znam ni ko rešava ovakve probleme, da li fizijatar?, čekam da samo prođe.
Podmetac za noge, ja sam isto imao neko trnjenje, to dolazi jer stolica pritiska noge i prekida protok krvi.
Sad nikakvih problema.

Uzgred fizioterapeut ne moze da vam sredi kicmu.
On moze da umanji akutne posledice, upalu itd, tj da resi posledice.
Samo redovne (pravilne !!!) vezbe, redovno ustajanje sa stolice (jednom u sat), dobra stolica i dobar dusek, istezanje tj dekompresija ali ne previse, mogu da rese uzrok.
Da, i pravilno drzanje, to moze dobar fizijatar/fizioterapeut/trener da vam odredi posle pregleda, koriste one laserske nivelire kao gradjevinci :)

Šta drži kičmu? Mišići dobrim delom, tako da sa mlohavim mišićima leđa ne možeš da imaš dobru kičmu.

Znači sve vežbe za sve delova leđa.

E sad, ne smeš da budeš u disbalansu, tako da moraš da vežbaš i trbušnjake i grudi.

Sve je to povezano i treba vežbati sve delove tela, sa akcentom na problematične delove.

• Sviđa mi se
Reagovanja: ika
Ја бих тегове и теретану препоручио свакоме, па макар 2-3 сата недељно. Довољно јак хват и доња леђа мсм да драстично побољшавају квалитет живота.
У теретани срећем једног доктора који је '62 годиште. Каже ми да кости слабе после 40 и неке године и да је тада физичка активност најбитнија како би се то слабљење успорило.

3 сата недељно за неколико деценија бољег живота је баш добро улагање.

Šta drži kičmu? Mišići dobrim delom, tako da sa mlohavim mišićima leđa ne možeš da imaš dobru kičmu.

Znači sve vežbe za sve delova leđa.

E sad, ne smeš da budeš u disbalansu, tako da moraš da vežbaš i trbušnjake i grudi.

Sve je to povezano i treba vežbati sve delove tela, sa akcentom na problematične delove.
Pored redovnih vezbi, jos bitnije je da se te vezbe rade pravilno.
Zato treba naci dobrog trenera/fizioterapeuta da to iskontrolise.

Istina, ali ako se ne radi sa prevelikim težinama (ako uspemo da kontrolišemo "ego lifting") nije preveliki problem.

Vremenom se shvati gde se greši, a o dobrim trenerima/fizioterapeutima bolje da ne započinjem priču (ali počeću)

Na žalost mnogi od njih su stali sa usavršavanjem kada su dobili sertifikat / diplomu, a o onima koji ne prilagođavaju plan i program specifičnoj osobi da ne govorim.

Npr. mrtvo dizanje ili čučanj - postoje neka opšta pravila, ali ni ona nisu primenljiva na svakoga, a naročito ne na osobe koje nisu građeni kao prosečni sportisti koji se tim disciplinama bave.

Npr ako je neko malo viši, njegova mehanika čučnja je prilično drugačija od niže osobe (zbog odnosa dužina butne kosti i ostatka tela). I naravno da ne možemo da imamo istu tehniku kao profi dizači tegova.

Ali to ne znači da ćemo se povrediti.

Isto kao što postoji mit i prelasku kolena ispred stopala prilikom čučnjeva.

Naći dobrog trenera je isto kao i naći dobrog majstora.

Jedno rešenje je edukacija i postavljanje realnih ciljeva. Ne vežbamo svi za kros fit takmičenje, ili za olimpijske igre.

Ако узмете тренера кажите му да вас боли неки зглоб док радите вежбу, ако му је реакција "мхмхмххммм уууххххх ммм па добро нешто друго ћемо" или не дај Боже " па мора да боли, то је добар теенинг" бежите од њега. За бол се налази узрок и даје решење или алтернатива.

Да се надовежем на @astrodule, доста "тренера" зна да тренира само себе, а модификације им слабо иду. Баш као мајстори који знају да лепе стиропор, док им вуна изазива "ма шта ће ти то" реакцију.

Још једна нерегулисана професија пуна лаика и самоуких људи. Није тешко да се изгледа добро, посебно у раним двадесетим, и то кажем као неко ко је једно време изгледао баш као статуа, али знање знати и знање дати није ни близу исто.

Radio ne radio, kicmi vreme ide :) meni trenutno mnogo pomaze da samo visim na vratilu, nekoliko puta dnevno, sto duze mogu. A dokle ce, videcemo...

За те проблеме ништа више од тога уз пар серија леђњака недељно ни не треба, чак и за ове који су начети...

Само слушати своје тело.

Rekao bih da je i do toga.
Ja se svaki dan par puta istežem i na radnom mestu i tokom dana.
Nekad mi koleginica kaže jel si ukočen, jel te boli nešto, a ja kažem da mi je sve ok, nego to radim svakodnevno, neki se začude jer misle da se to radi samo kada nešto ne štima. Mladji sam 5god tako da smo tu negde.
Plivanje, saunu, masažu i fizičku aktivnost(vežbe sa sopstvenom težinom i tegovima), samo za ozbiljnije kilaže i baš vežbanje treba postepeno uz tehniku. Sunčanje i vazduh, znači šetnja prirodom. Zagrevanje pre vežbanja i istezanje posle, ili tokom dana i na hladno istezanje.
Dosta drugara kao što pišu kolege su zbog tog nekog ega i dizanja velike kilaže dobila povredu.
Da li na godišnjem odmori ili na moru imaš ove probleme, jer vidim da uglavnom dosta stvari prodje na tom odmoru.
Bos hodam kada god imam priliku.
Najgore mi je bilo kada sam sedeo 8h za računarom, bukvalno slomljeno sam se nekad osećao i kao da mi je telo davalo znake da je to loše, da ne pričam koliko je važna atmosfera gde se nalaziš. Takodje i stolica na kojoj sediš-vidim da su kolege isto govorile o tome, a dodao bih i sedište(poza) u kolima.

Ako se pitate dokle je covek mlad, ja cu vam dati univerzalni odgovor koji vazi i za zene i za muskarce:

Mlad si dok ti broj godina ne predje broj cipela. ;)

Vrh