Хајде и ја да помогнем колико могу, а ишчитао сам свашта, а и пробао...од муке. 2016. Хернија на 2 пршљена, Лазаревићев тест, нисам могао 15 степени ни једну ногу да подигнем (што је баш ретко, обично је једна),
6 месеци у кревету. Тј уз д
иклофенак дуо сам могао и пируете да правим, али кад то прође нисам смео ни да се засмејем. У ствари сам га сваки пут под тим лековима
жуљао још више. Елем, да не смарам много о узроцима (скакање по кичми и мало генетика), него да пробам да помогнем колико могу, а ииииимао сам толико времена да експериментишем и читам (нажалост).
Пробао сам бууууквално све што постоји, масаже и киропрактичаре, струје, магнете, хидротерапију, пливање, тракције, оне чизме за вратило где висиш наопачке итд...
1. Убедљиво најбољи савет је управо истезање на вратилу. Дакле ако није то она акутна фаза да не можеш ни руку да подигнеш, пробај више пута дневно да се качиш на вратило,
али пази како из мог искуства! Не мораш одмах ујутру, битно је да имаш снаге у хвату у шакама, битно је да можеш неко време да будеш само на шакама,
бар минут. Буквално ћеш временом са искуством осећати као да ти се
раздвајају пршљенови и осећати се лагодније. За 20 сек то нећеш осетити никад (али и то помаже). Дакле битно је
ВРЕМЕ на вратилу, минут, ако можеш и дуже, пар пута дневно, поготово кад си онако најзагрејанији у току дана, у пику снаге. Превентивно ако урадиш само једном тако нешто на 2, 3 дана, добар си, чак и ако имаш те проблеме. Можеш и док си на вратилу, са савијеним подколеницама 90 степени,
врло нежно и пажљиво ротирати куковима. Дакле акценат је на нежно и пажљиво, у супротном лако може бити горе или просто заборави да сам ово друго и рекао, само висиш. Мени помаже како да
ослободим кукове, али тачно после оволико искуства знам како треба.
Било ми је смешно у тој муци, налетео сам на неки клип неког сељака коме долазе људи
да их лечи...па их он буквално веже ногама за неко уже, па их диже преко неког котура под различитим угловима да висе и они му као захвални што их је излечио.

После свега сам схватио да чича уопште није луд и да је све то врло логично (и што наравно није препоручљиво у тим акутним фазама)! Тим пре што ако бих могао да направим неки модел враћања у нормалност, а у функцији гомиле ствари које сам пробао, имам утисак да су мени највише помогле те
тракције, после више месеци муке и гомиле потрошене лове. Дакле седнеш ти тако на сто, фиксирају ти горњи део тела, а онда на ногама вежу нешто и то ти
извлачи ноге неком дозираном силом неких 10, 15 мин, не претераном, али константном и са малим пиковима (инквизиција фазон

) и то радиш једном сваки дан и та сила се данима појачава. Онима који имају вратну,
извлаче главу...Ту долазимо до онога зашто је у
кућној радиности битно да што дуже будеш на вратилу. Ја и дан-данас кад се опустим и престанем да радим вежбице рецимо 10, 15 дана, подсете ме леђа врло брзо, па се ја вратим лепо мом вратилу и после једног дана мало интензивнијег кешања, буде ок.
2. Пливање, поготово леђно, мада физијатри избегавају. У почетку наравно нисам ни могао због болова, онда сам научио да идем до границе бола или чак минимално преко. Ако су тракције биле најзначајније да после толико месеци буде коначно боље, пливање је заиста привело крају , у смислу да сам опет могао нормално да функционишем, седнем у кола, савијем се на бајсу (мада опет са толико варијабли, питање је). Било је и најзначајније кад је ме је опет после пар година стегло на недељу дана, па сам сваки дан и преко бола ишао на базен и прошло је. Опет у том пливању има те ротације куковима, а и оно што сам приметио да ми је битно, има тог шутирања ногу као, без обзира на стил. Ти кад цимнеш ногу (онако као кад фудбалери истежу ноге), ти и тај нерв на неки начин
одглављујеш (и опет под условом да то све не ствара ненормалан бол). Онда ти кад пливаш тако нпр километар нпр 2 (то је само 20 дужина базена и требало би да може и свака баба прсно), то је гомила тих ситних ротација кукова, истезања под најразличитијим угловима. Можда ће те некад мало
жигнути, али лагано и нежно. Дакле прве две тачке које би у принципу могле да раде скоро све особе, без обзира на године и стање (има и помагала за хват за вратило, ако не, може и мало ногама да се помогне).
3. Да се надовежем кад сам већ ту на ово горе. Има једна специфична вежба која мени јако помаже. Дакле стојиш испред зида и ослониш се длановима на зид. Онда забацујеш онако солидно нагло ногу уназад, дакле као то кад се фубалери истежу, само је мало бациш назад, дакле савијеш у колену и онако нагло испружиш. Као рад ногу у прсном стилу, али не мора да иде у страну, само
боцнеш ногом назад, буквално 10 цм иза друге ноге, не паралелно са подом.
4. Све врсте леђњака. Знам гооомилу преспремних момака, често у борилачким вештинама, са истим проблемима. Цео живот су форсирали трбушњаке и правили проблем са кичмом, а нису довољно ојачали доња леђа. Постоји читав спектар тих вежбица, ја их зовем бабске вежбе, јер су досадне, које активирају те неке мале мишиће које ти малтене и не користиш, иако си рецимо у тренингу и тренираш велике мишићне групе (нешто попут корективних вежбица). Мени су екстремно досадне и не радим их, али урадим обавезно сваке недеље бар једном, два пута, две, три серије различитих типова леђњака. То је неопходно за људе са оваквим проблемима уз вратило као превентива.
5. Добра фора је и да стојиш и буквално палчевима и кажипрстевима као да хоћеш да набереш кожу изнад тртичне кости, Дакле притиснеш је и извлачиш, слободно и јаче, као да штипаш и вучеш, буквално осетиш као да ти се нешто одлепљује од кичме доле. Прво мало прокрвиш тај део тако, а мало као да га и отпустиш, а капирам да има и мало до биоенергије ту.
6. Редовно истезање. Не сад као Ноле, али једно 2 пута недељно по 5-10 мин
, кад си хладан!
7. Још гомила других фора којих не могу више да се сетим (додаћу ако се сетим, а мислим да је битно) које некако усвојиш, нпр спаваш са јастуком између ногу кад си на боку и нема устајања ујутру
из трбушњака онако, него лепо бабски на бок, па спустиш ноге на под, па тек онда подигнеш тело, па устанеш итд...
Можда смарам, али
још једном да напоменем да ништа од овога не треба радити ако производи већи од неког минималног бола (као што је мени било у почетку). То што је мени проблем Л4-Л5 и Л5-С1 и имам проблеме (и олакшања) под одређеним угловима, не значи да је свима исто (Л3 нпр), али принцип јесте исти.
Што се тиче операција, некад је буквално неопходна, али ја сам хтео да избегнем то по сваку цену, па се нисам ни удубљивао, чак и гомила људи коју сам сретао по терапијама (у мом малом узорку сви), говоре ми да им се после јавило опет, после 7 година нпр једном лику. Онако лаички како сам разумео, они очисте пршљен,скину шта треба, али после остатак трпи већи притисак. Ето ме сад, са пуне 43. год и 100 кг, могу да урадим руски згиб или истрчим 100м за 15 сек или препливам аду краул тамо и назад после 2 сата бичволеја или одрадим 3 рунде јачег спаринга. Јесте, некад ми теже ујутру да се савијем да се умијем, али морам да живим са тим...